Wine Guide , Εστιατόρια

Το (κυπριακό) κρασί στο καθημερινό μας τραπέζι

Γιατί να επιλέξουμε κυπριακό κρασί για το καθημερινό μας τραπέζι;

Δημοσιεύτηκε στις 10 Απριλίου 2020

Ο Χρήστος Βασιλειάδης, ο οινοποιός και εμπνευστής του Οινοποιείου Εκφράσεις, δεν σταματά ποτέ να αναζητά, να βρίσκει και να προτείνει οτιδήποτε αφορά τον μαγικό κόσμο του κρασιού. 

Το τελευταίο του εγχείρημα είναι μία διαδικτυακή σελίδα, το www.cookandpair.com, που δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, για όλους όσοι αγαπούν τον μαγευτικό κόσμο του κρασιού και ήθελαν να έχουν πρόσβαση σε ένα διαδικτυακό χώρο όπου θα μπορούν να μαθαίνουν, να ενημερώνονται καθώς και να ρωτούν ότι αφορά το κρασί και όλα όσα το πλαισιώνουν. Εύκολα, γρήγορα και χωρίς χρονοδιαγράμματα.

Εκεί αναρτήθηκε και το πιο κάτω άρθρο, το οποίο σας μεταφέρουμε αυτούσιο, και αφορά τη θέση του κυπριακού κρασιού στο καθημερινό μας τραπέζι. Επιμένουμε λοιπόν κυπριακά! "Εξάλλου το κυπριακό κρασί, χαρακτηρίζεται από όλα εκείνα τα στοιχεία που του επιτρέπουν να μονοπωλεί το καθημερινό μας τραπέζι".

Οι μέρες είναι δύσκολες και περίεργες για όλους μας. Από μια σχετική ανεμελιά και μια σταθερότητα που μας επέτρεπε τον προγραμματισμό και τα σχέδια, περάσαμε σε μια κατάσταση όπου το σήμερα διέπεται από το «άγνωστο Χ» και το αύριο είναι απρόβλεπτο και αχαρτογράφητο.

Σε αυτό το περιβάλλον καλούμαστε όμως να λειτουργήσουμε, να συνεχίσουμε με όσο σθένος μπορούμε να αντλήσουμε από μικρές καθημερινές μας δραστηριότητες και τις καθημερινές οικογενειακές κατά βάση στιγμές. 

Η κατανάλωση, είναι κι αυτή αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Από τα λίγα που μας έχουν μέινει για να συντηρούμε ιδιοσυγκρασιακά τουλάχιστο το σύγχρονο άνθρωπο. Ακόμη κι αυτή η κατανάλωση περιορίζεται πλέον. Είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα. Κάπου στο ενδιάμεσο και μερικές πινελιές πολυτέλειας όπως το αγαπημένο μας γλυκό από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς, το λατρεμένο μας ποτό από την αγαπημένη μας κάβα και ασφαλώς ένα καλό κρασί για να συνοδεύει τα σπιτικά μας γεύματα. 

Αν και οι ανάλαφρές μας βόλτες για τα καθημερινά μας και όχι μόνο ψώνια εχουν εκλείψει, έχουμε ευτυχώς λίγο χρόνο στη διάθεση μας, πάντα προγραμματισμένα να βγούμε για τα απαραίτητα μας εφόδια. Επίσης πολλά πλέον προϊόντα μπορούν να εμφανιστούν διά μαγείας στο κατώφλι μας με μερικά απλά διαδικτυακά κλικ.  

Με όποιον τρόπο και να επιλέγουμε πλέον να κάνουμε τις αγορές μας, καλό είναι να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας την αλληλεγγυή. Τι εννοώ; Είναι κρίσιμες οι στιγμές για ολους. Για εμας τους ίδιους, την οικογένεια, το φίλο, το μίνι μάρκετ της γειτονιάς, την ψαραγορά του δήμου μας, το γεωργό που μοχθεί καθημερινά για να εφοδιάσει την αλυσίδα με φρέσκα λαχανικά και φρούτα, τον αμπελουργό που καθημερινά βρίσκεται στη βιοπάλη για να φροντίσει το «αμπελάκι του». Τον
Κύπριο οινοποαραγωγό, που με κόπο και μεγάλη προσπάθεια αγωνίζεται να μας χαρίσει λίγη εμφιαλωμένη καθημερινή απόλαυση. Στηρίζουμε λοιπόν την προσπάθεια των δικών μας ανθρώπων, επιλέγοντας τοπικά προϊόντα και δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους κύπριους παραγωγούς να συνεχίσουν να εργάζονται, αναπνέοντας αρκετό οξυγόνο σε αυτή το ασφυκτικο και καμιά φορα αθέμιτο περιβάλλον του ανταγωνισμού με εξωτερικά και πολλές φορές υποδεέστερα προϊόντα. 

Είναι κρίσιμες οι στιγμές για ολους. Για εμάς τους ίδιους, την οικογένεια, το φίλο, το μίνι μάρκετ της γειτονιάς, την ψαραγορά του δήμου μας, το γεωργό που μοχθεί καθημερινά για να εφοδιάσει την αλυσίδα με φρέσκα λαχανικά και φρούτα, τον αμπελουργό που καθημερινά βρίσκεται στη βιοπάλη για να φροντίσει το «αμπελάκι του».

 

Ο Κύπριος οινοπαραγωγός
Μιας και η κατεύθυνση της θεματολογίας μας έχει να κάνει με το κρασί και ασφαλώς κι εγω προσωπικά ανήκω στους κύπριους παραγωγούς θα επικεντρωθώ στο θέμα της στοχευμένης επιλογής κυπριακού κρασιού. Είναι επιτακτική ανάγκη και ίσως η κρίση αυτή να είναι μια αφορμή για να περάσει πιο καθαρά πλέον το μήνυμα, να εμπιστευτούμε το κυπριακό κρασί. Όχι ως μονο κίνητρο την αλληλεγγυή, αλλά και ως παραδοχή της αξίας του, της ποιότητας του, της προοπτικής του και της πολύ καλής σχέσης ποιότητας-τιμής. Ασφαλώς και αρκετά εισαγώμενα κρασιά πληρούν όλες αυτές τις προϋποθέσεις, όμως είναι και πάρα πολλά που υστερούν σε πολλά σημεία και απλά κερδίζουν έδαφος χάρη σε επικοινωνιακά κόλπα ή σε μια τιμολογιακή πολιτική που μόνο ερωτηματικα προκαλεί. 

Ο Κύπριος οινοπαραγωγός δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το διεθνή ανταγωνισμό. Είναι γνώστης, καταρτισμένος, επαγγελματίας σε πολλές περιπτώσεις τελειομανής και πάνω από όλα αφομοιωμένος από την ενασχόληση του. Και εξηγώ. Τα κυπριακά οινοποιεία δεν είναι μεγαλο-επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με βασικό γνώμονα το κερδος και μόνο. Δεν είναι βιομηχανίες. Είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οικογενειακές επιχειρησεις. Είναι τίμιες οικογένειες που συνεχίζουν παραδόσεις και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να συντηρήσουν την αμπελοκαλλιέργεια και τη γεωργία στο τόπο μας. Να κρατήσουν ότι έχει απομείνει που να μας συνδέει με τη μακρά παράδοση και ιστορία του νησιού. Είναι ανθρώποι που αγαπούν αυτό που κάνουν, το αισθάνονται και το μεταφέρουν σε όλους μας χρόνο με το χρόνο μεσα από τα κρασιά τους που εμφιαλωνουν για εμας. Είναι γύρω μας, μοιράζονται τις ίδιες έγνοιες, τους ίδιους προβληματισμούς, σκέφτονται και λειτουργούν σαν όλους εμας. Είναι δικοί μας ανθρώποι.

Τα κυπριακά οινοποιεία δεν είναι μεγαλο-επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με βασικό γνώμονα το κερδος και μόνο. Δεν είναι βιομηχανίες. Είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οικογενειακές επιχειρησεις. Είναι τίμιες οικογένειες που συνεχίζουν παραδόσεις και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να συντηρήσουν την αμπελοκαλλιέργεια και τη γεωργία στο τόπο μας.

 

Το κυπριακο κρασί
Όσο αφορά τα κυπριακά κρασιά. Μπορώ να πω μετα βεβαιότητας ότι μπορούν πλέον να καλύψουν ολο το φάσμα προτιμήσεων και να ικανοποιήσουν ακόμη και τους παραδοσιακά «δύσκολους καταναλωτές». Ο κύπριος αμπελουργός μπορεί σε ένα ευλογημένο νησί όπως τη Κύπρο, να παράγει σταφύλια αγνά και εξαιρετικά. Ότι δηλαδή χρειάζεται ο κύπριος οινοποιός για να φτιάξει κρασιά ποιοτικά, τίμια,  ισορροπημένα, πλουσια. Κρασιά που αντίστοιχα εισαγώμενα τους, θα πωλούνταν σε υπερδιπλάσιες τιμές με μόνο όπλο καμια φορά τη χώρα προέλευσης ή το “brand” (αυτό είναι μια άλλη ιστορία που θα συζητήσουμε σε άλλο άρθρο). 

Πέρα από αυτό, κι αν προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα θα δουμε πως επιλέγοντας κυπριακά κρασία, έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και εντάξουμε στο καθημερινό μας τραπέζι τις ποικιλίες του τόπου μας. Έχουμε εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιών στο νησί που οινοποιούνται με απόλυτη μαεστρία. Έχουμε το Μαραθευτικο, το Γιαννούδιν, το Ξυνιστέρι, τη Πρωμάρα και άλλες πολλές ποικιλίες. Μας δίνεται η ευκαιρία να ξεφύγουμε από τη τυποποίηση γεύσεων και στυλ που πολλές φορές και ειδικά τα βιομηχανοποιημένα εισαγώμενα κρασιά τα οποία πωλούνται σε αντίστοιχες με τα κυπριακά κρασιά τιμές είναι το μόνο που έχουν να μας προσφέρουν. 

Έχουμε εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιών στο νησί που οινοποιούνται με απόλυτη μαεστρία. Έχουμε το Μαραθευτικο, το Γιαννούδιν, το Ξυνιστέρι, την Πρωμάρα και άλλες πολλές ποικιλίες.

 

Και κάτι τελευταίο. Μπορείτε να το εξακριβώσετε την επόμενη φορά που θα βρεθείτε μπροστά σε ένα ράφι υπεραγοράς ή κάβας αναζητώντας το κρασί για το δείπνο της ημέρας ή κατά την αναζήτηση σας σε ένα διαδικτυακό κατάστημα ποτών. Οι αναφορές στις ετικέτες των πλείστων κυπριακών κρασιών είναι συγκεκριμένες, αληθινές και ευκολο διάκριτες. Παραπέμπουν με ακρίβεια στο προφίλ, στο στυλ, στις ποικιλίες, στη πρόελευση του κρασιού. Αντίθετα, τις πλείστες περιπτώσεις,σε εισαγώμενα κρασιά αντίστοιχης τιμολογιακής στάθμης δεν θα διαβάσουμε καθαρές αναφορές και δεν θα κατατοπιστούμε επαρκώς όσο αφορα το προφίλ και το στυλ. Πολλά τέτοια κρασιά επιλέγουν αφηρημένες πολλές φορές έννοιες προκειμένου να εντυπωσιάσουν το μέσο καταναλωτή. 

Επιλέγουμε κυπριακό κρασί
Επιλέγουμε λοιπόν κυπριακό κρασί για το καθημερινό μας τραπέζι. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι τα χρήματα μας αγοράζουν την αντίστοιχη αξία και ταυτόχρονα στηρίζουμε τον κύπριο παραγωγό. Όσο αφορά τις ιδιαιτερότητες της περιόδου; Ασφαλώς και πολλά οινοποιεία έχουν εναρμονηστεί με τις απαιτήσεις των ημερών και προσφέρουν τα κρασιά τους διαδικτυακά και εύκολα. Αρκεί μια αναζήτηση στο διαδίκτυο, μερικά κλίκς και θα παραλάβετε τα εξαιρετικά τους κρασιά στο σπίτι σας.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close