News , Guide

4 λόγοι που θα σε κάνουν να αρχίσεις να ζωγραφίζεις στο σπίτι

Η ζωγραφική είναι το καλύτερο αγχολυτικό

Δημοσιεύτηκε στις 07 Απριλίου 2020

Η καραντίνα έβγαλε από μέσα μας πολλά ταλέντα. Ταλέντα που υποπτευόμασταν ότι είχαμε, ταλέντα που δεν είχαμε ιδέα ότι διαθέτουμε αλλά και ταλέντα που δεν έχουμε. Αλλά μας κάνουν τεράστιο καλό, γίνονται η παρέα μας και βοηθούν στην ψυχολογική εκτόνωση των ημερών όπως για παράδειγμα η ζωγραφική


Ήσυχος διαλογισμός
«Η διαδικασία της ζωγραφικής σε χαλαρώνει από μόνη της. Το άτομο συγκεντρώνεται στη δημιουργία και εκείνη τη στιγμή δεν ανησυχεί τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο ή τι έγινε στο παρελθόν. Η ζωγραφική τον βοηθά επίσης να νιώσει ότι έχει τον έλεγχο ο ίδιος», εξηγεί η art therapist Casey O’Brien Martin.


Οφέλη με αποδείξεις και έρευνες
Σύμφωνα με μελέτη του 2016, μία συνεδρία 45 λεπτών με έναν θεραπευτή μέσω της τέχνης, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης που μας κάνει και νιώθουμε άγχος. Οι συμμετέχοντες  ήθελαν να δημιουργούν τέχνη πιο συχνά, ώστε να αναβιώνουν το ίδιο συναίσθημα.

«Αρχικές έρευνες έδειξαν ότι η ζωγραφική και οι λοιπές τέχνες, αυξάνουν τη ροή του αίματος στην περιοχή του μέσου προμετωπιαίου φλοιού. Είναι το σημείο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα θετικά συναισθήματα και την επιβράβευση», επισημαίνει άλλη έρευνα του 2017 σχετικά με την τέχνη και την ψυχοθεραπεία.

Εκφράζεις καλύτερα τα πολύπλοκα συναισθήματα
Όταν το συναίσθημα σε πνίγει και δεν βρίσκεις τα λόγια να μιλήσεις (ή δεν θέλεις να το κάνεις), η ζωγραφική σε περιμένει και δρα λυτρωτικά. Πολλές φορές, αυτά που νιώθουμε είναι σαρωτικά και πολύπλοκα και δεν ξέρουμε πώς να τα διαχειριστούμε. Οι ειδικοί σου προτείνουν να πιάσεις το χαρτί και το μολύβι (ή οποιοδήποτε εργαλείο ζωγραφικής) και να εκφραστείς μέσω αυτής.

Δεν χρειάζεται να είσαι Πικάσο
Το είπαμε και πριν. Η ζωγραφική λειτουργεί θεραπευτικά και ανακουφιστικά για εσένα. Δεν χρειάζεται να δημιουργήσεις ολόκληρη έκθεση (εκτός αν διαθέτεις το ταλέντο). Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Μιλάμε για τέχνη. Μην κρίνεις το αποτέλεσμα και μην είσαι σκληρός με τον ίδιο σου τον εαυτό.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close