News , Guide

Αυτή η εφαρμογή στα κινητά θα βοηθά στην ιχνηλάτηση επαφών

Η εφαρμογή ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ έχει ως σκοπό την αναχαίτιση της πανδημίας COVID19 στην Κύπρο μέσω της διευκολύνσης της ανίχνευσης των μολυσμένων ασθενών

Δημοσιεύτηκε στις 05 Απριλίου 2020

Ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κόκκινου για εισηγήσεις που θα προσέφεραν γρήγορες και καινοτόμες λύσεις για την καταπολέμηση της πανδημίας αξιοποιώντας τα εργαλεία που παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία, το Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και Καινοτομία RISE - Research Centre on Interactive Media, Smart Systems and Emerging Technologies -  έχει αναπτύξει την εφαρμογή ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ (COVTRACER) για κινητές συσκευές. 

Η κύρια φιλοσοφία περιγράφεται στις ακόλουθες τέσσερις φάσεις:

Φάση 1:
Ο χρήστης ξεκινά την καταγραφή της θέσης του μέσω GPS. Όλες οι πληροφορίες παραμένουν στη συσκευή, σεβόμενοι την ιδιωτικότητα του χρήστη.

Φάση 2:
Ας πούμε για παράδειγμα ότι ο χρήστης έχει διαγνωσθεί θετικός/'η στον COVID-19. Αν θέλει, οικειοθελώς, μοιράζεται τα δεδομένα γεωγραφικής θέσης των κινήσεων του/της τις δύο τελευταίες εβδομάδες με τον/την επιδημιολόγο του κράτους.

Φάση 3:
Ο/Η επιδημιολόγος ελέγχει αυτές τις πληροφορίες και αναλαμβάνει δράση, π.χ. για να εκκενωθούν περιοχές, να απολυμανθούν χώροι ή να ενημερωθούν οι πολίτες που ήταν σε στενή επαφή με τον/την ασθενή.

Εάν επιθυμεί ο/η ασθενής, οι γεωγραφικές θέσεις των κινήσεων του/της αποθηκεύονται ανώνυμα στη βάση δεδομένων του ΙΧΝΗΛΑΤΗ. Ασφαλώς, οι πληροφορίες σχετικά με την κατοικία του/της ασθενούς και τυχόν πιθανά ίχνη αναγνώρισης διαγράφονται.

Φάση 4:
Ο/Η χρήστης μπορεί να δει στη συσκευή του/της ανώνυμα δεδομένα γεωγραφικής θέσης των κινήσεων των επιβεβαιωμένων ασθενών COVID-19, τα οποία συμπίπτουν με τα ίχνη του/της στο χώρο και στο χρόνο.

Ο/Η χρήστης, σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να επικοινωνήσει με τις αρχές και να ζητήσει συμβουλές, ειδικά στην περίπτωση που έχει σχετικά συμπτώματα.

Πώς να κατεβάσετε την εφαρμογή 

Σκοπός της εφαρμογής ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είναι η αναχαίτιση της επιδημίας COVID19 στην Κύπρο. Αυτό απαιτεί ταχεία αναγνώριση των επαφών με τα οποία είχαν έρθει σε επαφή τα μολυσμένα άτομα εντός των προηγούμενων ημερών. Τονίζουμε ότι το σκέλος που αφορά την καταγραφή τοποθεσίας είναι εθελοντικό και τα δεδομένα ανήκουν αποκλειστικά στον χρήστη. Αφού ο/η χρήστης βρει και κατεβάσει την εφαρμογή από την ιστοσελίδα μας*, απλά πρέπει να ακολουθήσει τα πιο κάτω βήματα:

* Η εφαρμογή έχει υποβληθεί στο Google Play και στο Apple Store και εκκρεμεί η επίσημη δημοσίευσή της.

Περί ιδιωτικότητας

Η εφαρμογή σχεδιάστηκε για να εμποδίσει την εξάπλωση της επιδημίας, επιτρέποντας μια πιο ακριβή αναδρομή χωρο-χρονικού ιστορικού, ενδυναμώνοντας τις ικανότητες προστασίας του χρήστη και άλλων. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε σε αυτά τα δεδομένα να μην μπορεί κανονικά να έχει πρόσβαση άλλος εκτός του χρήστη και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει πότε να εξάγει τα δεδομένα και σε ποιον να τα προμηθεύσει . Ως εκ τούτου, τα δεδομένα δεν εγκαταλείπουν ποτέ τη συσκευή του χρήστη χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Η εφαρμογή είναι ένα αρχείο καταγραφής τοποθεσίας που παρέχει χρονικά σφραγισμένα αρχεία της διαδρομής του χρήστη εντός συγκεκριμένης περιόδου. Η παραγωγή μονοπατιών προς χαρτογράφηση ενημερώνεται κάθε πέντε λεπτά και όλα τα δεδομένα αποθηκεύονται μόνο στη συσκευή του χρήστη.

Η εφαρμογή σχεδιάστηκε για να αποτρέψει την εξάπλωση της επιδημίας COVID19 , επιτρέποντας στον χρήστη μια πιο ακριβή ανάμνηση του τόπου και χρόνου ως προς αυτό, ενισχύοντας την προστασία του εαυτού του και άλλων. Με την χρονική καταγραφή τοποθεσίας και τη δημιουργία ενός αρχείου χαρτών επιτρέπεται στο χρήστη η ακριβή δημιουργία χάρτη όλων των τοποθεσιών που επισκέφθηκε κατά τη διάρκεια της καθορισμένης περιόδου , σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ή έρθει σε επαφή με μεταφορείς. Η εφαρμογή ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ βασίζεται στο έργο safepaths του MIT. Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκδοση, με σημαντικές αναβαθμίσεις να κυκλοφορούν στο μέλλον. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί cookies

Για περισσότερες λεπτομέρειες και λήψη της εφαρμογής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: http://covid-19.rise.org.cy/# . Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε λειτουργικό Android, ενώ η έκδοση σε iOS, έχει πάρει σειρά προτεραιότητας και θα αναρτηθεί στο AppStore.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close