Eating News , Εστιατόρια

Πώς να φτιάξετε την τέλεια (παραδοσιακή) ομελέτα

Ακολούθησε τη συνταγή

Δημοσιεύτηκε στις 05 Απριλίου 2020

Η ομελέτα είναι σίγουρα ένα από τα «δώρα των θεών» στην ανθρωπότητα. Δυο-τρία αυγά, αλάτι και πιπέρι, ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος προετοιμασίας και ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα μικρών και μεγάλων είναι έτοιμο. Δε χρειάζεται άλλωστε, κάτι πολύπλοκο για να ικανοποιήσουμε την πείνα και τον ουρανίσκο μας. Το λένε και οι σοφοί, στα απλά βρίσκεται η ομορφιά…
Ακόμα και αν είστε ο χειρότερος μάγειρας και η κουζίνα δεν σας εμπνέει καθόλου, μια ομελέτα σίγουρα έχετε φτιάξει στις μεγάλες πείνες, ενώ την έχετε πετύχει κιόλας και έχετε να το λέτε. Ποια είναι όμως, τα πραγματικά μυστικά και κόλπα για μια πραγματικά καλή ομελέτα και γιατί ο χρόνος και το μέγεθος του τηγανιού είναι μέγιστης σημασίας;

Τα υλικά και τα μυστικά
Σκεπτόμενοι απλά, λέμε ότι η ομελέτα σας είναι δύσκολο να μην πετύχει: η παρασκευή της είναι εύκολη και τα υλικά της καθόλου δυσεύρετα. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι, καθώς η τέλεια παρασκευή απαιτεί καλή τεχνική και μερικά μυστικά.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η προσθήκη λίγου γάλακτος στην ομελέτα, είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Μια άλλη εναλλακτική είναι ένα κουταλάκι κρύο νερό για κάθε αυγό. Αυτή η εκδοχή θα περίμενε κανείς να αραιώσει το μείγμα της ομελέτας, αλλά αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι το νερό εξατμίζεται από το ζεστό τηγάνι, δίνοντας παραπάνω όγκο στην ομελέτα μας.

Όσον αφορά στα υλικά, προτιμήστε τα αυγά μεσαίου μεγέθους και για την καλύτερη γευστική απόδοση, επιλέξτε βιολογικά. Δοκιμάστε οι ίδιοι τις εκδοχές με το νερό και το γάλα και τσεκάρετε και μια τρίτη συνταγή, λιώνοντας ένα κομμάτι βούτυρο στο τηγάνι πριν ρίξετε τα αυγά. Πριν όμως καταπιαστείτε με το χτύπημα των αυγών, φροντίστε να έχουν πάρει θερμοκρασία δωματίου και το τηγάνι να είναι αρκετά ζεστό, αφού ένα από τα μυστικά της ομελέτας είναι να πετύχετε γρήγορο ψήσιμο, γιατί αλλιώς δεν θα γίνει τόσο αφράτη.

Υλικά (για 4-5 άτομα)
10 αβγά,
2 φρέσκα κρεμμυδάκια,
2 μέτρια μανιτάρια,
2 μέτριες ντομάτες,
3 φέτες μπέικον,
½ χαλλούμι,
½ πράσινη πιπεριά,
½ κόκκινη πιπεριά,
4 κουταλιές ελαιόλαδο,
½ φλ. γάλα,
αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160C.
  • Ξεπλένετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια, αφαιρείτε τα σπόρια και κόβετε τις πιπεριές πρώτα σε μπαστουνάκια και μετά σε μικρά τετραγωνάκια.
  • Πλένετε στα γρήγορα τα μανιτάρια, τα στραγγίζετε, τα σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα κόβετε σε λεπτές φέτες.
  • Μετά, κόβετε το χαλλούμι σε  κύβους και το μπέικον στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια σε μικρά τετραγωνάκια.
  • Πλένετε τις ντομάτες, τις κόβετε στη μέση και με ένα μαχαιράκι αφαιρείτε τους σπόρους (για να μην τραβήξει υγρά η ομελέτα) και μετά τις ψιλοκόβετε.
  • Στο μεταξύ, σπάζετε τα αβγά σε ένα μπολ και τα χτυπάτε με το σύρμα ή με το μίξερ, μέχρι να αφρατέψουν.
  • Ύστερα, προσθέτετε το γάλα και όλα τα υπόλοιπα υλικά (κρεμμυδάκια, μανιτάρια, μπέικον, χαλλούμι, πιπεριές, ντομάτες) και τέλος το αλατοπίπερο (προσωπικά το αποφεύγω)  και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Αδειάζετε την ομελέτα σ’ ένα τετράγωνο πυρίμαχο ταψί ή ταψί/φόρμα 24 εκ. και ψήνετε την ομελέτα για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να πήξει.
  • Την αφήνετε να κρυώσει για 5 λεπτά και τη σερβίρετε με χωριάτικη σαλάτα.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close