Παιδί

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: 5+1 προτάσεις για ανάγνωση (online)

Να σου πω ένα παραμύθι;

Δημοσιεύτηκε στις 02 Απριλίου 2020

«Μ’ ένα βιβλίο γιορτάζω, τον κόσμο τον αλλάζω, διαβάζω», είναι το σύνθημα-καμπάνια που προτείνει ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Βαγγέλης Ηλιόπουλος για τη φετινή, άκρως ιδιαίτερη Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, προτρέποντας τους απανταχού μπαμπάδες και μαμάδες, παρέα με τα παιδιά τους και τα αγαπημένα τους βιβλία, να φωνάξουν το πρωί της Πέμπτης από τα μπαλκόνια του σπιτιού τους.

Στις 2 Απριλίου, γενέθλια ημέρα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και ετήσια αφορμή για δράσεις γύρω από το παιδί, το παιχνίδι και την ανάγνωση, συγγραφείς κι εκδοτικοί οίκοι μεταφέρουν το περιεχόμενό τους στη διαδικτυακή σφαίρα, γιορτάζοντας εξ αποστάσεως με το κοινό. Ψάχνοντας ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εντός Κύπρου (αλλά και στην Ελλάδα και όχι μόνο), βρήκαμε τρόπους για να αξιοποιήσετε την επέτειο με παιχνίδι κι αναγνώσεις.

Εννιάωρη γιορτή από τα Public
Η γνωστή αλυσίδα βιβλιοπωλείων έχει κάνει το βήμα στο διαδικτυακό περιεχόμενο, φιλοξενώντας παρουσιάσεις βιβλίων με ζωντανή μετάδοση από τη σελίδα τους στο facebook, ενώ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου ετοιμάζεται κάτι ξεχωριστό: διαδραστικά παιχνίδια, μουσική, θέατρο κι άλλα πολλές εκπλήξεις από το δυναμικό του Public και συγγραφείς συνεργαζόμενων εκδοτικών οίκων προγραμματίζονται από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Ανάμεσα στα ονόματα που έχουν ανακοινωθεί βρίσκουμε τον Αντώνη Παπαθεοδούλου που θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο του «Οι καλοί και οι κακοί ιππότες» (εκδ. Παπαδόπουλος) και τον Θοδωρή Παπαϊωάννου με αναγνώσεις και παράλληλες κατασκευές μουσικών οργάνων από σκουπίδια (σε συνεργασία με εκδόσεις Ίκαρος).

Εβδομάδα ανάγνωσης από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος
«Σκεφθήκαμε να καλέσουμε κάποιους φίλους για να διαβάσουμε μαζί, ζωντανά μέσω Instagram μερικά από τα βιβλία μας για μικρά αλλά και μεγαλύτερα παιδιά», δημοσίευσαν οι εκδόσεις Κλειδάριθμος, οργανώνοντας μια εβδομάδα αναγνώσεων με καθημερινά ραντεβού στις 7 το απόγευμα, από την Δευτέρα (30/3) έως την Κυριακή (5/4). Την Πέμπτη 2 Απριλίου, η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη –συγγραφέας και δημιουργός της ομάδας Παιδικό Βιβλίο - Προτάσεις που μετρά σχεδόν 40.000 μέλη στο facebook– θα διαβάσει το «Τρία πουλάκια κάθονται» της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, διά χειρός Λίζα Μουλάντι.

Ιστορίες από τo μοναδικό Μουσείο Παραμυθιού
«Να σου πω ένα παραμύθι;», ρωτάει το δικό μας Μουσείο Παραμυθιού, συντονίζοντας καθημερινά απ’ όταν έκλεισε τις πόρτες του αφηγήσεις παραμυθιών: στις 11 το πρωί και 4 το απόγευμα με ζωντανές μεταδόσεις από την σελίδα του στο facebook, ηθοποιοί, καλλιτέχνες ή και άνθρωποι της πολιτικής ανοίγουν την κάμερα, αποκαλύπτοντας το αγαπημένο τους παραμύθι. Συν τοις άλλοις, την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, συντονίζονται τρεις βραβευμένοι συγγραφής και μια ταλαντούχα εικονογράφος-συγγραφέας –οι Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Μαρίνα Μιχαηλίδου, Αννα Κουπάνου και Έφη Λαδά– για ένα πρωινό γεμάτο παραμύθια, εικόνες και φαντασία (από τις 10.30 π.μ.).

Παραμύθια με την Ξένια Καλογεροπούλου
Οι εκδόσεις Μάρτης, στηρίζοντας την πρωτοβουλία «Μένουμε Σπίτι», ανέβασε στο YouTube κανάλι του τη σειρά «Παραμύθια με την Ξένια», παρέχοντας δωρεάν το ηχητικό αρχείο από το ομώνυμο βιβλίο-CD που κυκλοφορεί. Τι συνέβη όταν ο Γιακούμπ κορόιδεψε μια γριά με μεγάλη μύτη; Πώς ο Μα Λιανγκ νίκησε τον άπληστο αυτοκράτορα; Γιατί τραγουδούν γάτοι, γάτες και γατάκια; Με ην εκφραστική της αφήγηση, η γνωστή Ξένια Καλογεροπούλου μας μεταφέρει σε παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο, όπως τα βασισμένα-σε-λαϊκά-ιταλικά-παραμύθια «Ο Βαλέριος και ο μάγος Ζάγκρεμαρ» και «Το σπίτι με τις γάτες».

Βραδινές ιστορίες με τον Spider-man
Ένας μπαμπάς από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Τζέιμς Σπέιν, ξεκίνησε μια σειρά live streaming βίντεο, δίνοντας ραντεβού κάθε βράδυ για αναγνώσεις ντυμένος Spider-man. «Εμπνεύστηκα από τη δίχρονη κόρη μου, αγαπάει τα παραμύθια για καληνύχτα, οπότε σκέφτηκα ότι θα βάλω ένα βίντεο για φίλους και οικογενειακούς γνωστούς», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη, αναφέροντας στο πρώτο βίντεο που σημείωσε δεκάδες χιλιάδες προβολές. Το απόγευμα της Πέμπτης, λοιπόν, εάν θέλουμε και λίγο εξάσκηση αγγλικών, συντονιζόμαστε στη facebook σελίδα για ένα παραμύθι με υπερ-ηρωική πατρική αγάπη.

«Μένουμε Σπίτι» με τους συγγραφείς μας... LIVE!
Η καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή του #BookiaTV με συγγραφείς οι οποίοι μιλούν από το σπίτι τους για τη δουλειά τους.
- Περισσότερα: https://bit.ly/menoume-spiti-books
- Όλες οι εκπομπές: bit.ly/bookia-menou-spiti
Σε αυτή την εκπομπή, επτά συγγραφείς βιβλίων για παιδιά μιλούν γα το βιβλίο με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου»:
 Διονύσης Λεϊμονής (Dionisis Leimonis), Συγγραφέας
Βαγγέλης Ηλιόπουλος (Vagelis Iliopoulos), Συγγραφέας
Γιώργος Μπουμπούσης (Giorgos Boubousis), Εκπαιδευτικός, Παιδοψυχολόγος, Συγγραφέας
Άννα Βασιλειάδη (Anna Vasileiadi), Συγγραφέας, πρ. Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς
Μάκης Τσίτας (Makis Tsitas, Μάκης Τσίτας - Makis Tsitas, diastixo.gr), Συγγραφέας
Αίγλη Τούμπα, Συντονίστρια ημερίδων παιδικής λογοτεχνίας, μέλος ΔΣ Ιbby cy
Άννα Κοντολέων (Anna Kondoleon), Θεατρολόγος, Συγγραφέας
Σκοπός της εκπομπής είναι να συμβάλει στη διατήρηση της επικοινωνίας των ανθρώπων του βιβλίου με τους αναγνώστες με έναν τρόπο πολύ κοντά στη φυσική επαφή και επιπλέον να ενισχύσει το μήνυμα «#ΜένουμεΣπίτι» όχι ως εντολή αλλά ως συμπέρασμα.
Οι συντελεστές συμμετέχουν από το σπίτι τους συνδεόμενοι σε ειδική πλατφόρμα την οποία διαχειρίζεται η Streamia, επιμελείται την τελική εικόνα με τον ήχο και τη μεταδίδει ζωντανά με #LiveStreaming.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close