News , Guide

10 λάθη που πρέπει να αποφεύγεις στο πλύσιμο των χεριών

Πλένουμε τα χέρια μας σωστά και συχνά

Δημοσιεύτηκε στις 30 Μαρτίου 2020

Ο πιο απλός τρόπος για να θωρακίσετε τον εαυτό σας και τους οικείους σας έναντι του κορονοϊού, είναι το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.

Τα λάθη κατά το πλύσιμο των χεριών, σας καθιστούν ευάλωτους σε ιούς και μικρόβια.

Το σωστό πλύσιμο των χεριών απομακρύνει επικίνδυνα βακτήρια, όπως το E.coli και η σαλμονέλα, τα οποία ευθύνονται για τις τροφικές δηλητηριάσεις.

Σας προστατεύει επίσης από τους ιούς του κρυολογήματος και της γρίπης, αλλά και τον θανατηφόρο κορονοϊό.

Βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε τα παρακάτω κοινά λάθη κατά το πλύσιμο των χεριών:

Δεν τα πλένετε αρκετά
Μελέτη του πανεπιστημίου του Michigan διαπίστωσε ότι 95% των ανθρώπων δεν πλένουν τα χέρια τους αρκετά ώστε να εξοντώσουν τα μικρόβια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα πλένετε επί 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι τα παιδιά πλένουν τα χέρια τους επί μόνο έξι δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο.Τέλος, μελέτη έδειξε ότι το 15% των ανδρών και το 7% των γυναικών δεν έπλυναν καθόλου τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Δεν τα πλένετε σχολαστικά
Εάν απλά τρίβετε το σαπούνι ανάμεσα στις παλάμες σας και μετά ξεπλένετε τα χέρια σας, πιθανώς να είναι ακόμα βρώμικα. Τα μικρόβια «κρύβονται» κάτω από τα νύχια και στο δέρμα ανάμεσα στα δάκτυλα. Πρέπει λοιπόν να δημιουργείτε αφρό με το σαπούνι και να τρίβετε καλά όλα τα σημεία για να απομακρύνετε βρωμιά, λίπος και μικρόβια.

Δεν στεγνώνετε καλά
Όσο καλά και αν πλένετε τα χέρια σας, αν δεν τα στεγνώνετε καλά, πάει χαμένος ο κόπος σας. Τα μικρόβια αναπαράγονται στην υγρασία και αν βγαίνετε από την τουαλέτα με υγρά χέρια, αναπαράγονται σε κάθε επιφάνεια που αγγίζετε. Μελέτη έδειξε ότι το στέγνωμα των χεριών με χάρτινες πετσέτες είναι ασφαλέστερο από τη χρήση στεγνωτήρα.

Τα πλένετε μόνο μετά την τουαλέτα
Κάθε φορά που αγγίζετε μια επιφάνεια κοινής χρήσης (κουμπιά ανελκυστήρα, πόμολα, μηχανήματα ανάληψης χρημάτων κλπ.) κινδυνεύετε από τα μικρόβια και τα βακτήρια που επιβιώνουν σε αυτές τις επιφάνειες. Είναι σημαντικό να πλένετε τακτικά τα χέρια σας, ειδικά κατά τη περίοδο της γρίπης. Αν δεν μπορείτε να τα πλύνετε, χρησιμοποιείτε απολυμαντικό, το οποίο σκοτώνει σε ποσοστό τουλάχιστον 60% τα μικρόβια.

Πιστεύετε στη... δύναμη του καυτού νερού
Ξεχάστε ό,τι σας έμαθε η μαμά σας. Παρά τη διαδεδομένη άποψη ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε καυτό νερό για να σκοτώσετε τα μικρόβια στα χέρια, το χλιαρό, αλλά ακόμη και το κρύο νερό είναι εξίσου αποτελεσματικά σε συνδυασμό με το σαπούνι, ίσως και καλύτερα για την επιδερμίδα σας. Το ζεστό νερό πράγματι σκοτώνει τα βακτήρια, αλλά σε θερμοκρασία 100 βαθμών Κελσίου, δηλαδή σε θερμοκρασία βρασμού!

Χρησιμοποιείτε απολυμαντικό αντί για σαπούνι
Εάν το προϊόν απολύμανσης χεριών είναι αλκοολούχο, μπορεί να αφαιρέσει και να εξουδετερώσει πολλούς τύπους μικροβίων. Δεν μπορεί όμως να εξαλείψει όλα τα μικρόβια ή τις επιβλαβείς χημικές ουσίες. Το σαπούνι και το νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε ιούς όπως ο νοροϊός και το Clostridium difficile, ένα βακτήριο που προκαλεί διάρροια και απειλητική για τη ζωή φλεγμονή του παχέος εντέρου.

Αγγίζετε άλλες επιφάνειες αμέσως μετά το πλύσιμο
Οι ερευνητές εντόπισαν κολοβακτηρίδια -οικογένεια βακτηριδίων στα οποία ανήκουν το E. coli και η σαλμονέλα- στο 75% των σφουγγαριών και των ρούχων, το 45% των νεροχυτών και το 32% των επιφανειών κοπής. Στο μπάνιο ίσχυε κάτι ανάλογο: οι βρύσες (9%) και οι οδοντόβουρτσες (27%) είχαν ίχνη των βακτηριδίων. Επειδή οι υγρές επιφάνειες είναι περιοχές αναπαραγωγής για τα μικρόβια, πρέπει να κλείνετε τη βρύση και να ανοίγετε την πόρτα μιας κοινόχρηστης τουαλέτας με μια χαρτοπετσέτα για να διατηρήσετε καθαρά τα χέρια σας.

Δεν ξεπλένετε το σαπούνι πριν από κάθε χρήση
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι παθογόνοι οργανισμοί μπορούν να επιβιώνουν στο σαπούνι κατά τη διάρκεια και μετά τη χρήση του. Τα βακτήρια αυτά είναι απίθανο να μεταφερθούν στα χέρια σας από το σαπούνι κατά τη χρήση, για να είστε όμως απολύτως σίγουροι αποφεύγετε να διατηρείτε το σαπούνι σε θήκη που έχει υγρασία και ξεπλένετέ το με τρεχούμενο νερό πριν το χρησιμοποιήσετε.

Το αντιβακτηριδιακό σαπούνι δεν είναι καλύτερο από το απλό
Δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις ότι τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια είναι πιο αποτελεσματικά στην πρόληψη ασθενειών και στη μετάδοση μολύνσεων συγκριτικά με το παραδοσιακό πλύσιμο με απλό σαπούνι και νερό. Στην πραγματικότητα πολλά αντισηπτικά προϊόντα που «βαφτίζονται» αντιβακτηριδιακά επειδή περιέχουν triclosan, οδεύουν προς κατάργηση καθώς οι κατασκευαστές δεν έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα αλλά και την ασφάλειά τους. Αντίθετα, η παρατεταμένη χρήση τους έχει φανεί ότι προκαλεί αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Χρησιμοποιείτε σαπούνι από επαναχρησιμοποιούμενη συσκευή
Οι συσκευές διανομής υγρού σαπουνιού στο μπάνιο είναι ακίνδυνες, αλλά μια μικρή μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology, διαπίστωσε ότι σε μπάνιο δημοτικού σχολείου οι δοσομετρητές σαπουνιού που ξαναγεμίζονται από μεγάλο μπουκάλι υγρού σαπουνιού μπορούν να οδηγήσουν σε κατά 26 φορές αύξηση των βακτηρίων στα χέρια σας σε σύγκριση με τις συσκευές διανομής σαπουνιού που ξαναγεμίζονται με σφραγισμένο προϊόν.
 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close