Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Αγάπησε τον πλανήτη μας (τώρα!)

Κάνε τη διαφορά

Δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου 2020

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, είναι γεγονός και δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να την καταπολεμήσουμε. Οι θερμοκρασίες αλλάζουν, οι εποχές χάνονται και ο πλανήτης αργοπεθαίνει.

ΦΥΤΕΨΤΕ ΔΕΝΤΡΑ
Πολλές είναι οι λύσεις που μπορεί κανείς να επιλέξει για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ίσως η πιο απλή, εύκολη και διασκεδαστική είναι η δεντροφύτευση, που είναι μια ισχυρή γροθιά στο στομάχι της κλιματικής αλλαγής.

Αξίζει να σημειωθεί πως την περίοδο 2012-2016 το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών οργάνωσε ή συμμετείχε σε δεντροφυτεύσεις, κατά τις οποίες φυτεύτηκαν 13.961 δέντρα, ενώ από τις 22 Μαΐου 2016 έως και σήμερα, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών φύτεψε 18.015 δέντρα, τα οποία μπορούν να παράξουν αρκετό οξυγόνο για 72.060 ανθρώπους.

Μαζί με μια απλή δεντροφύτευση έρχονται πολλά και ποικίλα οφέλη. Ορισμένα είναι:
>> Καθαρίζεται ο μολυσμένος αέρας. Τα δέντρα έχουν τη δυνατότητα να απορροφούν το επιβλαβές διοξείδιο του άνθρακα και να προσφέρουν οξυγόνο στον πλανήτη μας.
>> Οι δρόμοι στις πόλεις γίνονται πιο δροσεροί. Είναι εύκολα αντιληπτή η διαφορά που κάνει ένα δέντρο, αφού μειώνεται η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τα κλιματιστικά, μειώνοντας παράλληλα και τις εκπομπές άνθρακα.
>> Το να φυτεύει κανείς δέντρα, βοηθά στην εξοικονόμηση νερού. Από τη σκιά που προσφέρουν τα δέντρα, το νερό στο έδαφος θα εξατμιστεί με πιο αργούς ρυθμούς και θα διατηρηθεί υγρό για περισσότερο καιρό.
>> Ένα ώριμο δέντρο είναι ένα ξεχωριστό οικοσύστημα, όπου φωλιάζουν, βρίσκουν καταφύγιο ή τροφή ζώα, πουλιά και ερπετά.

Εθισμός στο πλαστικό μιας χρήσης
Τα πλαστικά μιας χρήσης παράγονται κυρίως από χημικές ουσίες που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα και προορίζονται να απορριφθούν αμέσως μετά από μερικά λεπτά χρήσης. Χρησιμοποιούνται ιδίως για συσκευασίες και σερβίτσια, όπως μπουκάλια, περιτυλίγματα, καλαμάκια, πιατάκια και τσάντες.

Σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε. (2019/904), η οποία ψηφίστηκε στις 5 Ιουνίου 2019 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μέχρι τις 3 Ιουλίου 2021 θα απαγορευτούν από την ευρωπαϊκή αγορά συγκεκριμένα είδη πλαστικού μιας χρήσης, όπως μπατονέτες, καλαμάκια, μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, πλαστικά ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα κ.ά., μετά από τα θλιβερά αποτελέσματα ερευνών για τη θαλάσσια ρύπανση από μη διασπώμενο πλαστικό.

Στοιχεία που σοκάρουν
>> Τα πλαστικά δεν καταστρέφονται πραγματικά. Απλά διασπώνται.
>> Τα περισσότερα πλαστικά ποτήρια καφέ δεν μπορούν να ανακυκλωθούν λόγω μιας πλαστικής μεμβράνης γύρω από τη μέση του κυπέλλου που διατηρεί τη θερμότητα.
>> Mισό εκατομμύριο πλαστικά ποτήρια καταλήγουν από τις καφετέριες στα σκουπίδια σε καθημερινή βάση, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
>> 91% όλων των πλαστικών δεν ανακυκλώνεται καθόλου.
>> Κάθε χρόνο παράγονται 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παγκοσμίως, τα μισά από τα οποία προορίζονται για είδη μιας χρήσης. Αυτό είναι σχεδόν ισοδύναμο με το βάρος ολόκληρου του ανθρώπινου πληθυσμού.
>> Περίπου 26 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων παράγονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο.
>> Αρκετά πλαστικά μιας χρήσης -ειδικά μικρά αντικείμενα όπως καλαμάκια, τσάντες και μαχαιροπίρουναπαραδοσιακά είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν, γιατί πέφτουν στις ρωγμές των μηχανημάτων ανακύκλωσης και ως εκ τούτου συχνά δεν γίνονται αποδεκτά από τα κέντρα ανακύκλωσης.
>> Η έκθεση σε μικροπλαστικά, καθώς και οι χημικές ουσίες που προστίθενται στα πλαστικά κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, βλάπτουν την υγεία μας. Πολλές από τις χημικές ουσίες των πλαστικών είναι γνωστοί ενδοκρινικοί διαταράκτες. Η έκθεση του ανθρώπου σε αυτούς τους παράγοντες μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων ορμονικών ανισορροπιών και αναπαραγωγικών προβλημάτων, όπως στειρότητα και καρκίνος.
>> Για την άγρια φύση, τα μικροπλαστικά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα. Όταν καταναλώνονται μπορούν εύκολα να συσσωρευτούν μέσα στο σώμα ενός ζώου και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, όπως τρυπημένα όργανα ή θανατηφόρα εντερικά φραξίματα.
>> Μόνο 10 ποτάμια μεταφέρουν το 93% της συνολικής ποσότητας πλαστικού, που εισέρχεται στους ωκεανούς μέσω ποταμών κάθε χρόνο.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close