News , Guide

Η απώλεια οσμής και γεύσης είναι τελικά σημάδια μόλυνσης από τον κορωνοϊό;

Τι ισχύει τελικά για τα συμπτώματα μόλυνσης απο τον ιό;

Δημοσιεύτηκε στις 26 Μαρτίου 2020

Καθώς η γνώση για τον κορωνοϊό COVID-19, συνεχίζει να αυξάνεται, μεγαλώνει και ο κατάλογος πιθανών συμπτωμάτων. Ενώ τα κύρια και συνηθέστερα συμπτώματα είναι ακόμα ο πυρετός, ο ξηρός βήχας και η δύσπνοια, μια πρόσφατη έκκληση από τους ειδικούς δείχνει μια ξαφνική απώλεια της οσμής και της γεύσης ως συμπτώματα.

Σε μια νέα κοινή δήλωση εξ ονόματος της ENT UK , ενός επαγγελματικού σώματος των χειρουργών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ειδικοί προειδοποιούν πως η απώλεια της οσμής και γεύσης μπορεί να είναι συμπτώματα του COVID-19. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα ο πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας προέτρεψε οποιονδήποτε έχει χάσει την ικανότητά του να μυρίζει, αλλά και να γεύεται, να απομονωθεί για εφτά μέρες. 


Κατά τη διάρκεια της ειδησεογραφικής ενημέρωσης η Maria Van Kerkhove τεχνική διευθύντρια για τον COVID-19 του ΠΟΥ δήλωσε ότι η απώλεια αυτών των αισθήσεων μπορεί να αποτελεί ένδειξη μόλυνσης από κορωνοϊό. Συγκεκριμένα είπε: "Έχουμε δει αρκετές αναφορές από ανθρώπους που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου να χάνουν την αίσθηση της όσφρησης αλλά και την αίσθηση της γεύσης".


Οι Βρετανοί γιατροί επικαλούνται αναφορές από άλλες χώρες που υποδεικνύουν ότι σημαντικοί αριθμοί ασθενών που τους είχε χτυπήσει ο κορωνοϊός, βίωσαν ανοσμία. Σημείωσαν επίσης πως στη Νότια Κορέα, όπου γίνονται δοκιμές σε ευρεία κλίμακα, το 30% από 2.000 ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί, είχαν βιώσει ανοσμία ως κύριο σύμπτωμα.

Η απώλεια της οσμής και της γεύσης είναι ιδιαίτερα αισθητή στις ήπιες περιπτώσεις του COVID-19, όταν οι ασθενείς εμφανίζουν λίγα ή καθόλου άλλα συμπτώματα. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για σημαντική αύξηση του αριθμού των ασθενών που παρουσιάζουν έλλειψη οσμής χωρίς άλλα συμπτώματα, τονίζουν οι ειδικοί. Μάλιστα επειδή οι περισσότεροι δεν παρουσιάζουν κάποιο από τα γνωστά συμπτώματα, μπορεί να μην γνωρίζουν ότι νοσούν. Και ενώ όλοι πρέπει να ασκούν την κοινωνική αποστασιοποίηση, οι γιατροί λένε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όποιον ξαφνικά δεν μπορεί να μυρίσει ή να γευτεί να μείνει σπίτι. 

Σε γενικές γραμμές, οι ιοί προκαλούν συχνά ανοσμία ή μερική απώλεια της οσμής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσγευσία (παραμορφωμένη αίσθηση γεύσης). Ο Alfred Iloreta, MD, ωτορινολαρυγγολόγος στο Νοσοκομείο Mount Sinai, επισημαίνει πως σχεδόν το 40% των ασθενών που έχουν πλήρη απώλεια οσμής έχουν κάποιο είδος αναπνευστικής λοίμωξης ή ιού. 

Παρόλο που οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα γιατί ο COVID-19 μπορεί  να επηρεάσει την ικανότητα των ασθενών να μυρίζουν και να γεύονται, επισημαίνουν πως ίσως να οφείλεται στο ότι ορισμένοι ιοί μπορούν να επηρεάσουν τους οσφρητικούς αισθητήριους νευρώνες.

Είναι επίσης πιθανό, ωστόσο, ότι ο ιός απλώς επηρεάζει τις αισθήσεις μας για οσμή και γεύση με τον ίδιο τρόπο που κάνει ένα κοινό κρυολόγημα ή γρίπη, με απλή μείωση της ροής του αέρα μέσω της μύτης. Τα συμπτώματα που προκαλούν φλεγμονή ή υπερβολική βλέννα στα ρουθούνια περιορίζουν την ικανότητα των μορίων οσμής να φτάσουν στους υποδοχείς και επομένως δυσκολεύεστε να μυρίσετε κάτι και να αισθανθείτε τη διαφοροποίηση των γεύσεων. 

Εάν λοιπόν ξαφνικά αδυνατείτε να μυρίσετε τον καφέ σας το πρωί, είναι καλύτερο να καλέσετε το γιατρό σας, να απομονωθείτε για λίγες ημέρες και να παρακολουθείτε για τυχόν άλλα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close