News , Guide

Τι πρέπει να κάνουμε για να διατηρήσουμε περισσότερο καιρό τα τρόφιμα στο σπίτι

Ηρθε η ώρα να βάλουμε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ στην σωστή σειρά έτσι ώστε να καταναλωθούν εγκαίρως και να μην χρειαστεί να πετάξουμε τίποτα στα σκουπίδια.

Δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου 2020

Είναι πολύ πιθανό να έχουμε αγοράσει, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, περισσότερα τρόφιμα από αυτά που χρειαζόμαστε ή και να έχουμε βάλει στα ντουλάπια της κουζίνας προμήθειες που συνήθως ούτε που θα σκεφτόμασταν να ακουμπήσουμε.

Τώρα ήρθε η ώρα να τα βάλουμε στην σωστή σειρά έτσι ώστε να καταναλωθούν εγκαίρως και να μην χρειαστεί να πετάξουμε τίποτα στα σκουπίδια.

Μπρος - Πίσω
Κάνουμε ότι γίνεται και στις επαγγελματικές κουζίνες. Βάζουμε πίσω τις τροφές που είναι μόλις αγορασμένες και αυτές που ήδη βρίσκονται στο ντουλάπι ή το ψυγείο, τις βάζουμε μπροστά.

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά τοποθετούνται σε εύκολο σημείο πρόσβασης μαζί με το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι κονσέρβες, ζυμαρικά και ότι άλλο είναι για ντουλάπι, μπαίνουν στα ράφια σύμφωνα με την ημερομηνία λήξης τους. Τα παλιά μπροστά, τα καινούργια πίσω.

Φρέσκες τροφές
Η σωστή αποθήκευση φρούτων και λαχανικών, στο ψυγείο και τα κρεμμύδια και σκόρδα σε ξηρό, σκοτεινό χώρο, για παράδειγμα, θα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής τους.

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά πρέπει να καταναλώνονται πρώτα.

Τρώμε αυτά που είναι πιο ώριμα και ελέγχουμε κάθε τόσο την ωρίμανση των υπολοίπων ώστε να ακολουθήσουν με την σωστή σειρά.

Αν κάτι θεωρούμε πως έχει υπερβεί την ωρίμανσή του δεν σημαίνει πως πρέπει να πεταχθεί.

Τα φρούτα μπορούν να μπουν στην κατάψυξη και στην συνέχεια να τα χρησιμοποιήσουμε για υπέροχους χυμούς στο μπλέντερ ή μαρμελάδες ακόμα και γλυκό στο φούρνο όπως «μήλα ψητά με σαντιγί».

Οσο για τα λαχανικά όπως τα χόρτα, ντομάτες, κολοκύθια και καρότα, η λίστα με τις μαγειρικές παρασκευές στις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι ατελείωτη. Μία από αυτές είναι οι σούπες.

Αλλωστε τα λαχανικά μπορούμε να τα κρατήσουμε στην κατάψυξη έως και τέσσερις μήνες.


Κρέας και γαλακτοκομικά
Το άψητο κρέας μπορεί να αποθηκευθεί στην κατάψυξη για τέσσερις έως δώδεκα μήνες, ενώ αυτό που έχουμε μαγειρέψει εως τρεις μήνες. Μπορούμε μάλιστα να το έχουμε τεμαχίσει σε μερίδες.

Το ίδιο γίνεται και με τα τυριά

Μπορούμε να τα κάνουμε μερίδες ή φέτες και να τα βάλουμε στην κατάψυξη.

Μην ξεχνάμε πως το γάλα και το τυρί μπορούν να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε μία ωραιότατη μπεσαμέλ, ενώ η κρέμα γάλακτος σε μακ ν′ τσιζ ή λαζάνια στο φούρνο.

Προσέχουμε την ημερομηνία λήξης
Αφού χρησιμοποιήσουμε τα φρέσκα προϊόντα, κρέατα και γαλακτοκομικά, το επόμενο βήμα είναι να ελέγξουμε αυτά που έχουμε βάλει στον καταψύκτη. Τα κατεψυγμένα τρόφιμα, είτε αγοράζονται είτε είναι σπιτικά, είναι συνήθως πιο εύκολο να χαλάσουν γρηγορότερα απ′ ότι οι κονσέρβες ή τα άλλα τρόφιμα που βάζουμε στο ντουλάπι της κουζίνας.

Σημείο κλειδί - Βάζουμε ετικέτα με την ημερομηνία που καταψύξαμε το προϊόν, ούτως ώστε να γνωρίζουμε αν μπορεί να καταναλωθεί.

Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή «FoodKeeper App», που έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών σε συνεργασία με τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό και απολύτως αξιόπιστο βοήθημα που μας καθοδηγεί για το πότε είναι καλύτερα να καταναλώσουμε τα τρόφιμα που έχουμε.

Καλό είναι να μην μας πιάνει πανικός αν κάποια κονσέρβα έχει μόλις λήξει. Υπάρχουν πολλές τροφές που έχουμε στα ντουλάπια μας που μπορούν να καταναλωθούν ακόμα και αν έχουν λήξει πρόσφατα. Εννοείται πως αν κάτι έχει άσχημη - περίεργη μυρωδιά δεν το αγγίζουμε.

Μπορούμε να μαγειρέψουμε οτιδήποτε πρόκειται να λήξει και μην ξεχνάμε ότι είδη όπως το αλεύρι και τα όσπρια έχουν επίσης ημερομηνίες λήξης.

Βάζουμε φαντασία και δημιουργικότητα
Επειδή είναι πολύ εύκολο να καταλήξουμε να έχουμε ένα συνδυασμό από άσχετες, μεταξύ τους, τροφές, αυτό δεν θα πρέπει καθόλου να μας προβληματίσει. Η μαγειρική αγαπάει όσο τίποτα την δημιουργικότητα και την φαντασία. Ο τέλειος συνδυασμός. ΄Ετσι, παντρεύοντας τα φασόλια, τα ζυμαρικά, το ρύζι ακόμα και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα με φρέσκα και κατεψυγμένα, είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνουμε ισορροπημένες συνταγές και να χρησιμοποιήσουμε τα αποθέματα μας.

Μπορούμε να κάνουμε σούπες, τσίλι, μαγειρευτά χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά με μοναδικούς τρόπους και με γευστικότατα αποτελέσματα. Ενα σερφάρισμα στο google - google is our friend (το google είναι φίλος μας) - ή ένα καλό ξεφύλλισμα στα βιβλία μαγειρικής, που τα έχει φάει η σκόνη στα ράφια της βιβλιοθήκης μας θα μας δώσουν ένα σωρό ιδεές.

Αν μάλιστα έχουμε στα χέρια μας παλιά βιβλία μαγειρικής όπως ο γνωστός Τσελεμεντές, θα βρούμε συνταγές που θα μας οδηγήσουν σε συνδυασμούς που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε. Εχοντας λοιπόν άπλετο χρόνο, αφού «Μένουμε Σπίτι» και με οδηγό την φαντασία και την δημιουργικότητα μας, ήρθε ή ώρα να μαγειρέψουμε χωρίς άγχος.

Είναι μία ευκαιρία να φάμε κάτι άλλο, έξω από το συνηθισμένο φαγητό που τρώμε καθημερινά, συνδυάζοντας υγιεινά πιάτα, με πολλές διαφορετικές τροφές, φρούτα και λαχανικά,είτε αυτά είναι φρέσκα είτε κονσέρβες και κατεψυγμένα.

Κάνουμε τις καλύτερες επιλογές με βάση τι είναι διαθέσιμο, αυτό που μας χαροποιεί και απολαμβάνουμε και με βάση τι μπορούμε να αγοράσουμε.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close