News , Guide

Ποιες επιχειρήσεις κλείνουν στην Κύπρο και ποιες μένουν ανοιχτές

Το κλείσιμο ιδιωτικών επιχειρήσεων προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19 επιβάλλει η Κυβένρηση μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Δημοσιεύτηκε στις 15 Μαρτίου 2020

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, από το συνολικό ποσό των 750 εκ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) που θα παράσχει η Κυβέρνηση στις επιχειρήσεις, τα 450 εκ. ευρώ θα επιβαρύνουν δημοσιονομικά το κράτος, ενώ τα άλλα 250 εκ.  αφορούν μέτρα τόνωσης της ρευστότητας επιχειρήσεων και δεν θα έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις. 

Συγκεκριμένα, για 4 εβδομάδες αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων όπως τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα, οι καφετέριες, τα καφενεία και τα μπαρ με εξαίρεση όσων πραγματοποιούν διανομή κατ’οίκον. 

Επίσης, κλείνουν κέντρα διασκέδασης, κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, πρακτορεία στοιχημάτων, καζίνο, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, κομμωτήρια και κουρεία, κέντρα αισθητικής και χώροι μασάζ. 

Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διενεργούν διοικητικές υπηρεσίες κεκλεισμένων των θυρών και δεδομένου ότι θα τηρούν τους κανόνες υγιεινής. 

Τα ξενοδοχεία κατεβάζουν ρολά μέχρι τις 30 Μαρτίου, αλλά μπορούν να μείνουν ανοιχτά άλλες έξι ημέρες από σήμερα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ήδη υπάρχοντες πελάτες. 

Ανοιχτές παραμένουν επιχειρήσεις που σχετίζονται με το λιανικό εμπόριο και το εμπόριο τροφίμων, την δημόσια υγεία, φαρμακεία, λαϊκές αγορές δεδομένου ότι δεν διατηρούν τραπεζοκαθίσματα και ότι τηρούν το μέτρο 1 άτομο ανά 8 τμ ωφέλιμου χώρου.

Παράλληλα μπαίνει πλαφόν στις τιμές προϊόντων προσωπικής υγιεινής (μάσκες, αντισηπτικά, αντιβακτηριδιακά υγρά, σαπούνια κτλ) για να αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας.

Άλλα μέτρα στήριξης

Η Κυβέρνηση επιπλέον ανακοίνωσε προσωρινή αναστολή για δύο μήνες της υποχρέωσης καταβολής του ΦΠΑ για παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Αφορά επιχειρήσεις, των οποίων ο κύκλος εργασιών τους δεν ήταν μεγαλύτερος από €1εκ σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2019 και επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος των εργασιών μειώθηκε πέραν του 25%, χωρίς την επιβολή οποιονδήποτε επιβαρύνσεων.

Σημειώνεται ότι θα γίνουν διευθετήσεις έτσι ώστε οι οφειλές να καταβάλλονται σταδιακά, μέχρι την 11 Νοεμβρίου 2020. Αφορά επιχειρήσεις

Το μέτρο αυτό θα επιφέρει ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων κατά την περίοδο στην οποία αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας.

Επίσης έρχεται προσωρινή μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 17% για περίοδο δύο μηνών και από 9% σε 7% για περίοδο τριάμισι μηνών, αμέσως μετά τη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας προς ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και τόνωση της κατανάλωσης.

Για όσο διαρκεί η έκτακτη κατάσταση θα γίνουν ειδικές ρυθμίσεις διευκολύνσεων για όσους έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο Ληξιπρόθεσμων Οφειλών.

Παράλληλα δίνεται επίδομα παραμονής Φοιτητών στο εξωτερικό: Παρέχεται επίδομα ύψους €750 για κάλυψη εξόδων φοιτητών που φοιτούν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού που δεν θα επιστρέψουν στην Κύπρο την περίοδο των διακοπών του Πάσχα

Παράταση για δυο μήνες παίρνει η υποχρέωση υποβολής φορολογικών δηλώσεων για όσους είχαν υποχρέωση να το πράξουν μέχρι την 31.3.2020. (νέα προθεσμία 31.5.2020) καθώς και δίνεται αναστολή της απαίτησης κατακράτησης εγγυήσεων στα πλαίσια συμβάσεων κράτους και ιδιωτικού τομέα για προμήθειες υπηρεσιών ή προϊόντων που θα καθυστερήσουν λόγω της κρίσης. Το μέτρο έχει ήδη τροχοδρομηθεί.

Στήριξη για ανάκαμψη του Τουρισμού

Πρόσθετες πιστώσεις €11εκ για υλοποίηση δράσεων στήριξης του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο, μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του 2020, σε συνεργασία με Αεροπορικές Εταιρείες  και Οργανωτές Ταξιδίων, καθώς και δράσεων για ενίσχυση της προσέλκυσης τουριστών κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2020– Μαρτίου 2021.

Τραπεζικός τομέας

Η ΕΚΤ έχει ήδη μελετήσει μέτρα προς στήριξη των τραπεζικών χορηγήσεων. Στα πλαίσια των νέων μέτρων, τα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν ρευστότητα από το ευρωσύστημα με σημαντικά ευνοϊκούς όρους. Τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί από την ΕΚΤ αφορούν μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση των αποθεμάτων κεφαλαίων, που για τις κυπριακές συστημικές τράπεζες υπολογίζονται από την ΚΤΚ πέραν του €1,3 δις. Επιπρόσθετα, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εξετάζει περαιτέρω μέτρα τοπικού χαρακτήρα τα οποία θα ανακοινωθούν από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας το αμέσως επόμενο διάστημα.

"Βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

"Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες. Τα όποια μέτρα δεν αρκούν από μόνα τους για την διασφάλιση της δημόσιας Υγείας" είπε και κάλεσε άπαντες σε κοινωνική αλληλεγγύη και αίσθημα ευθύνης. 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close