Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Αυτή η ταβέρνα έγινε ο λόγος για να ανακαλύψουμε την πλατεία της Αγλαντζιάς

10 λόγοι που αγαπάμε την ταβέρνα του Ανδρέα και του Ηρόδοτου

Δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου 2020

Αν αυτό που επιθυμείς είναι να απολαύσεις τις παραδοσιακές γεύσεις του χωριού, χωρίς να φύγεις από την πρωτεύουσα, τότε καλά θα κάνεις να μαζέψεις όλη την παρέα και να πάτε για μεζέ στο Στενορύμι.

Θα το βρεις σε ένα στενό δρομάκι στην πλακόστρωτη πλατεία Αγλαντζιάς, κι εκεί θα σε καλωορίσουν οι ιδιοκτήτες, ο Ανδρέας και ο αδελφός του Ηρόδοτος.

Και σαν περάσεις το ξωπόρτι της αυλής, θα βρεθείς μπροστά σε μια ολάνθιστη αυλή, με λογής-λογής δέντρα και λουλούδια, στολισμένη με ενθύμια από το παρελθόν, μα και με έναν καλά πυρωμένο ξυλόφουρνο.  Ό,τι πάντως και να σου πω για το σκηνικό θα είναι λίγο.

Τα κρύα βράδια θα φωλιάζεις στον κουλτουριάρικο και παραδοσιακά διακοσμημένο εσωτερικό χώρο, ενώ σαν καλοκαιριάσει, και φτιάξει για τα καλά ο καιρός, θα πρέπει να κλείσεις όσο πιο έγκαιρα μπορείς ένα τραπέζι στην αυλή κάτω από τον έναστρο ουρανό, που σίγουρα δεν ξεχνιέται με τίποτα.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι άνθρωποί της θα σε υποδεχτούν στο "σπίτι" τους κάνοντάς σε από το πρώτο λεπτό να νιώσεις ότι είσαι φιλοξενούμενός τους, μα και δικός τους φίλος. Με το που θα καθίσεις, θα φτάσει στο τραπέζι σου μια σαλάτα γεμάτη φρεσκάδα και μπόλικη φέτα, αλλά και φρυγανιές με λάδι και ρίγανη, τσακιστές ελιές, τζατζίκι δροσερό και σπιτικό ταχίνι.

Πρέπει να δοκιμάσεις και το άλειμμα με γιαούρτι και παντζάρι, τη νόστιμη αυγοτηγανιά με κολοκύθια και τσιγαριστό κρεμμύδι, το λουκάνικο κρασάτο και το κυπριακό χαλλούμι, ψημένα και τα δυο τους στη σχάρα, και συνόδευσέ τα με χύμα Κοκκινέλλι.

Και με μουσική παρέα!
Την Παρασκευή και το Σάββατο οι μουσικοί θα σε ταξιδέψουν και θα σε διασκεδάσουν με λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια, ενώ εσύ θα απολαμβάνεις τα καλοψημένα χοιρινά και από κοτόπουλο σουβλάκια, τις μυρωδάτες σεφταλιές και τις φρεσκοτηγανισμένες κυπριακές πατάτες.

Σιγοτραγουδώντας τις επιτυχίες του Μάρκου Βαμβακάρη, του Μπιθικώτση και του Μητροπάνου, βάλε στο πιάτο σου τα κοφτά, κυπριακά μακαρονάκια με ξηρή αναρή και τα συκωτάκια κοτόπουλου, που θα ψηθούν στη σχάρα, με αγνό λαδολέμονο.

Το πλιγούρι, που θα φτάσει στο τραπέζι σου σε πήλινο κεσεδάκι, τα τραγανά μανιτάρια σχάρας, που είναι σκέτος πειρασμός, και τα κρασάτα, χοιρινά κοκκαλάκια, θα γίνουν η αιτία να παινεύεις για πολλές μέρες μετά το Στενορύμι. 

Όταν όμως δεις τα παιδιά της ταβέρνας να φορούν τα χοντρά τους γάντια και να ανοίγουν με προσοχή το στόμιο του ξυλόφουρνου, να είσαι έτοιμος να δοκιμάσεις το φουρνιστό κλέφτικο συνδυασμένο με θεϊκές, μελωμένες πατάτες, που σου το εγγυώμαι θα κλείνεις τα μάτια σε κάθε μπουκιά.

Πριν φύγεις από το Στενορύμι σιγουρέψου ότι θα δοκιμάσεις, μια μερίδα από φρούτα εποχής, αλλά και μια τίμια μερίδα από χαλβά κατσαρόλας προικισμένο με καβουρδισμένα αμύγδαλα.

(22876543) Κυριάκου Καραολή 3, Πλατεία Αγλαντζιάς, Αγλαντζιά, Λευκωσία. Δ-Σ 19.00-23.00.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close