News , Guide

5 τέλειες εκδρομές (εντός Κύπρου) για τoν Μάρτιο

Ετοιμάσου για ανοιξιάτικες εξορμήσεις εντός Κύπρου

Δημοσιεύτηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2020

Εκμεταλλεύσου το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, που πλησάζει, αλλά και την αργία της 25ης Μαρτίου και ανακάλυψε τρία πανέμορφα χωριά του νησιού για να απολαύσεις τη φύση, διαμονή αλλά και καλό φαγητό. 

Επισκέψου τα ωραία Λεύκαρα, τον γραφικό Φαρμακά αλλά και το ξεχωριστό Όμοδος που συνδυάζει την ομορφιά της αρχιτεκτονικής τους, τις νοστιμιές της περιοχής και το καλό κρασί. Επίσης, σου προτείνουμε να επισκεφθείς το διάσημο χωριό της επαρχίας Λεμεσού, τον αγρό, καθώς και τον Ασκά.

ΦΑΡΜΑΚΑΣ
ΕΠ. ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Η επικρατέστερη εκδοχή θέλει την ονομασία του χωριού να προέρχεται από το ‘φαρμάτζιην’ (φαρμάκι), το τσουχτερό κρύο που υπάρχει τον χειμώνα. Μια άλλη πάλι εκδοχή λέει πως το όνομα του χωριού σχετίζεται με τα φάρμακα που ετοίμαζαν οι παλιοί από τα βότανα που φύτρωναν στην περιοχή.

Οι χειμωνιάτικες εκδρομές είναι αλλιώτικες, αφού ο καθαρός αέρας και τα ζωηρά τοπία συμπληρώνουν τις ιδανικές συνθήκες για εξόρμηση στη φύση. Την κοινότητα του Φαρμακά θα τη συναντήσεις 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, σκαρφαλωμένη στις βουνοπλαγιές της οροσειράς του Τροόδους.

Στον Φαρμακά θα δοκιμάσεις ζουμερές ντομάτες, θα απολαύσεις αυθεντικά κυπριακά γλυκά, θα δεις από κοντά εμφιαλωτήρια κρασιού και νερού και θα ζήσεις για λίγο κοντά στη φύση.

Στο κέντρο του χωριού δίπλα από το καφενείο βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης. Είναι κτισμένη με πέτρα και σε σχήμα τρίκλιτης Βασιλικής με τρούλο, αποτελώντας ένα από τα λίγα κτίσματα του είδους αυτού που υπάρχουν στην Κύπρο. Μάθε πως η Αγία Ειρήνη θεωρείται προστάτιδα των ματιών και η εικόνα της είναι θαυματουργή.

Το Οινοποιείο Santa Irene (22515515), το στολίδι του χωριού, υπόσχεται μια απολαυστική εμπειρία σε εσένα και την παρέα σου. Στο οινοποιείο θα δεις πώς φτιάχνεται το κρασί, θα δοκιμάσεις τα διάφορα είδη κρασιού που παράγουν και, αν επιθυμείς, μπορείς να απολαύσεις το φαγητό του εστιατορίου Ιεράμπελος (22515505) που βρίσκεται μέσα στο οινοποιείο. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο σερβίρουν à la carte μενού με είδη σχάρας, ζυμαρικά, burger και πίτσες, ενώ κάθε Κυριακή μεσημέρι στήνεται πλούσιο μπουφέ (€18/ενήλικες & €10/παιδιά) με μια ποικιλία από λαχταριστά εδέσματα. Ακόμη, μπορείς να χαλαρώσεις και στον χώρο του εστιατορίου Φαρμακάς (99403069), αφήνοντας τα παιδιά να παίζουν ανέμελα στον όμορφο παιδότοπο, αν έχει λιακάδα, ενώ εσύ απολαμβάνεις τους μυρωδάτους καφέδες, τα ολόφρεσκα σνακ, καθώς και την εκλεκτή ποικιλία των φαγητών που προσφέρονται στο εστιατόριο. Τις Κυριακές το μεσημέρι, το μαγαζί σερβίρει παραδοσιακές συνταγές όπως στιφάδο, σούβλα και κλέφτικο.

Πολύ κοντά στον Φαρμακά θα βρεις το χωριουδάκι Καμπί και την ταβέρνα Ποταμός (22643315), όπου κάθε Κυριακή σερβίρει πλούσιο κυπριακό πρόγευμα, σούβλα και μεζέδες το μεσημέρι. Δεν γίνεται να μην κάνεις μια στάση για να δοκιμάσεις τα ξακουστά και βραβευμένα σπιτικά γλυκά της Ελένης (99762827, 22642283). Η κυρία Ελένη φτιάχνει γλυκά του κουταλιού, όπως καρυδάκι, κεράσι, καρπούζι, κιτρόμηλο, αχλάδι, περγαμόντο και πορτοκάλι, αλλά και πιο ιδιαίτερες γεύσεις, όπως κολοκάσι, κρεμμύδι, σκόρδο και μανιτάρι. Δοκίμασε και αγόρασε το αγαπημένο σου για το σπίτι. Κι αν είσαι λάτρης της φύσης, νότια του χωριού, μέσα σ’ ένα καταπράσινο σκηνικό, θα συναντήσεις την περίφημη χρυσή πηγή νερού του Φαρμακά. Εκεί παρουσιάζεται ένα σπάνιο φαινόμενο, αφού το νερό αναβλύζει από τη γη, σαν να βγαίνει από ένα κόσκινο, από το οποίο προέκυψε και το όνομα της πηγής, ‘Κοσσιηνάς’ ή ‘Κοσκινάς’. Μπορείς μάλιστα να αξιοποιήσεις και τον εκδρομικό χώρο.

Πού να μείνεις
Μπορείς να διανυκτερεύσεις στον ξενώνα Farmakas Living (99426848). Στο κέντρο του χωριού έχουν αναπαλαιωθεί πέντε σπίτια και διαμορφώθηκαν σε πολυτελείς σουίτες με παραδοσιακή διακόσμηση και μία μοντέρνα πινελιά.

ΟΜΟΔΟΣ 
ΕΠ. ΛΕΜΕΣΟΥ

Το Όμοδος, ανήκει στα πιο γνωστά χωριά της Κύπρου και αξίζει σίγουρα να το βάλετε στη λίστα σας. Στο πιο γνωστό παραδοσιακό ορεινό κρασοχώρι της Λεμεσού (περ. 42 χλμ.), θα δοκιμάσεις αυθεντικές τοπικές γεύσεις στις ταβέρνες του χωριού, θα θαυμάσεις τη Μονή του Τίμιου Σταυρού, θα αγοράσεις αυθεντικά σουβενίρ από τα μαγαζάκια υφαντών και ειδών λαϊκής τέχνης και οικοτεχνίας. Εδώ οι κάτοικοι του χωριού φημίζονται εκτός από την οινοπαραγωγή και για την παρασκευή σουτζιούκου, ππαλουζέ, κκιοφτερκών, κουλλουρκών και γλυκών του κουταλιού από φρούτα εποχής. Τα αρκατένα κουλλούρκα του Ομόδους είναι επίσης φημισμένα και περιζήτητα σε ολόκληρη την Κύπρο!

Πάρε λοιπόν χαρτί και άρχισε να σημειώνεις: Στο κεντρικό σημείο του χωριού δεσπόζει το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού, ένα από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά μοναστήρια του νησιού. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν η Αγία Ελένη επισκέφθηκε το νησί, άφησε στο Μοναστήρι κομμάτι από το Άγιο Σχοινί και το Τίμιο Ξύλο, που έδεσαν οι Ρωμαίοι τον Χριστό. Αξίζει να επισκεφθείς και τα μουσεία που φιλοξενούνται στις αίθουσές του, όπως το Μουσείο Αγώνος, το Μουσείο Βυζαντινών Εικόνων, το Εικονοσκευοφυλάκιο, το Λαογραφικό Μουσείο, το Κέντρο Διάσωσης Δαντέλλας κ.ά.

Πριν φύγεις, άναψε ένα κεράκι και στο παρεκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης. Λίγο πιο πέρα βρίσκεται το Ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής και το Κρησφύγετο ΕΟΚΑ ’55-59. Κάνοντας τη βόλτα σου στον λιθόστρωτο δρόμο της πλατείας, αλλά και στα γύρω δρομάκια θα ανακαλύψεις μικρά μαγαζάκια με διάφορα σουβενίρ, παραδοσιακά προϊόντα λαϊκής τέχνης, αλλά και εξαιρετικής ποιότητας χειροποίητα κοσμήματα, κεντήματα και δαντέλες. Θα βρεις, επίσης, εργαστήρια που φτιάχνουν δημιουργίες με γυαλί αλλά και βυζαντινές εικόνες. Ακόμη, αγόρασε βότανα και μπαχάρια από το βοτανοπωλείο Στoυ Κυρ Γιάννη και άλλα ντόπια εδέσματα όπως σουτζούκο.

Με παράδοση στην παραγωγή κρασιού, το Όμοδος διαθέτει εξαιρετικά οινοποιεία, για να επισκεφθείς για ξενάγηση και δοκιμή κρασιού. Μερικά απ’ αυτά είναι το Οινοποιείο Ζήνων, το Οινοποιείο Olympus, το Οινοποιείο Ληνός, το Οινοποιείο Marion, το Κτήμα Γερόλεμο και το ολοκαίνουριο Οίνου Γη-Κτήμα Βασιλειάδη, το οποίο μάλιστα πέρα από υπέροχες εγκαταστάσεις, διαθέτει και το εστιατόριο Πλαγιά (25446000), το οποίο σερβίρει γκουρμέ κυπριακή κουζίνα στα καλύτερά της. Κι όταν πεινάσεις, θα διαλέξεις ανάμεσα στις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού. Στην πλατεία θα απολαύσεις το σουβλάκι σου στην Καμάρα (99772371) και στο Themelio (99459306). Προχωρώντας στα γραφικά δρομάκια του χωριού θα συναντήσεις την ξακουστή ταβέρνα Στου Κυρ Γιάννη (70000100), με τα ευφάνταστα πιάτα, το Κατώι (25423033), την ταβέρνα του Θεμιστοκλή (25422649), το Μακρινάρι (25422151) και τις Μαύρες Χήνες (99342826), όπου θα απολαύσεις το φαγητό σου παρέα με ζωντανή μουσική.

Λίγο έξω από το χωριό θα βρεις το εστιατόριο Αμπελοθέα (25421366) με αυθεντική κυπριακή, αλλά και διεθνή κουζίνα. Το απογευματάκι θα πιεις κυπριακό καφέ μαζί με τραγανούς λουκουμάδες στην Platia Cafeteria. Στο χωριό θα βρεις πολλά παραδοσιακά καφενεία, αλλά και πιο σύγχρονες καφετέριες, για να απολαύσεις το καφεδάκι και το ποτό σου.

Για τη διανυκτέρευσή σου, υπάρχουν πολλά αναπαλαιωμένα, παραδοσιακά καταλύματα, προσφέροντάς σου μια μοναδική εμπειρία στο χωριό. Ανάμεσά τους τα σπίτια Stou Kir Yianni Guest Houses (70000100), Omodos Katoi Holiday Homes (99385319) και Omodos Village Houses (99749065).

Αξίζει να δοκιμάσεις
Μην φύγεις χωρίς να γευτείς και να αγοράσεις τα ξακουστά αρκατένα κουλούρια του Ομόδους, που θα βρεις στους φούρνους του χωριού. Μάλιστα στο σχετικά νέο χώρο που έφτιαξαν τα Αρκατένα Φωτεινής. Δοκίμασε brunch και όχι μόνο (99284201 & 97801110).

ΛΕΥΚΑΡΑ
ΕΠ. ΛΑΡΝΑΚΑΣ 

Η κλασικότερη των μονοήμερων εκδρομών, τα έχει όλα: Και ωραίες πεζοπορικές διαδρομές για τους πιο δραστήριους από μας, και εξερευνήσεις για τους λάτρεις της Ιστορίας, και εκπλήξεις στη διαδρομή και αγορά! 

Σ' αυτό το χωριό μπορείτε να απολαύσετε περιπάτους στα στενά δρομάκια με τα σπιτάκια λαϊκής αρχιτεκτονικής αλλά και να θαυμάσετε τα πλούσια λευκαρίτικα κεντήματα και τα μικρά αριστουργήματα αργυροχοΐας. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοϊας. Εκεί έχουν τοποθετηθεί αστικά έπιπλα του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, παραδοσιακές στολές, είδη αργυροχοΐας και μια ενδιαφέρουσα συλλογή από λευκαρίτικα κεντήματα, για τα οποία ήταν φημισμένο το χωριό σε όλο τον κόσμο. Ακόμα, δείτε το Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων που δημιουργήθηκε με στόχο τη διατήρηση, την ανάπτυξη και τη συνέχιση της λευκαρίτικης παράδοσης στο κέντημα και την αργυροχοΐα. 



Προσκύνησε και στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, το μεγάλο ασημένιο Σταυρό που, κατά την παράδοση, φέρει κομμάτι από το Τίμιο ξύλο, πέρασε όμως και από τη μικρή βιοτεχνία παρασκευής λουκουμιών «Τα Ωραία Λεύκαρα» (24342525, 99644989), που λειτουργεί εδώ και ενάμισι αιώνα. Όσο για διαμονή, ψάξε στα Kozakos Luxury Houses (www.kozakosluxuryhouses.com/ 99676704), Red Blue Door (www.redbluedoor.com/ 22446552, 99420984), Iosiphis's Stone Built House Ltd (www.iosiphishouse.com, 24664677, 99790780), ακόμα και το χουχουλιάρικο Blue Arches (99680556).

Για φαγητό και όχι μόνο θα πας στο Tasties, ένα κουκλίστικο καφέ. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αρχοντικό του 1850, που αναστηλώθηκε το 1927, ενώ και τα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί κάποιες επιπλέον διακοσμητικές παρεμβάσεις από τους νέους του ιδιοκτήτες. Στο εν λόγω καφέ-εστιατόριο με τη φινετσάτη διακόσμηση, μπορείς να επιλέξεις να καθίσεις είτε μέσα, δίπλα στα βιβλία ή πλάι στο επιβλητικό πιάνο, είτε στην ωραία εσωτερική αυλή με το ρολόι και τον κούκο, απολαμβάνοντας παράλληλα πιάτα από το μενού με τη μεσογειακή κατεύθυνση. (24343411, 99828303).

Είναι όμως και "Το σπίτι των ανέμων" που θα το συνατνήσεις λίγο έξω από τα Λεύκαρα θα συναντήσεις ένα από τα πιο παλιά και γνωστά μαγαζιά των Λευκώρων που βρίσκεται εκεί από το 1970. Σερβίρει κυπριακό μεζέ, σούβλα, ψητά φούρνου, διαθέτει αυλή και τζάκι στο εσωτερικό. (24342532).

Στο αναπαλαιωμένο House 1923 (24343449) σε περιμένει για να σε σερβίρει κυπριακή κουζίνα αλλά και κάποια πιάτα από την διεθνή. Μοναδικός λευκαρίτικος τταβάς, μουσακάς και κλέφτικο, σουβλάκια και μπριζόλες, κοτόπουλο 1923, αλλά και t-bone steak, μεζέ mix grill (για 2) κ.ά. περιλαμβάνονται σε ένα πλούσιο μενού, που θα σε χορτάσει και με το παραπάνω. 
 
Εναλλακτικά μπορείς να επισκεφθείς το Lefkara Coffee Yard Bar-Restaurant (24105115) στα Πάνω Λεύκαρα. Το μαγαζί σερβίρει καφέδες και διάφορα ροφήματα καθημερινά από νωρίς το πρωί ενώ τα μεσημέρια και τα βράδια σερβίρει πιάτα από την κυπριακή και διεθνή κουζίνα. Σουβλάκια, σεφτελιές, είδη σχάρας και διάφορα άλλα σνακ. 

Για καφέ, ψάξε σίγουρα τη Μαρικκού που τα Λεύκαρα (99117143), μία καφετέρια στο χωριό Πάνω Λέυκαρα, όπου θα απολαύσεις παραδοσιακά ροφήματα και εδέσματα όπως σουμαδα, τριαντάφυλλο και λεμονάδες. Από γλυκά θα βρεις σπιτικά γλυκά του κουταλιού και παραδοσιακά γλυκά. Αποκλειστικά για γλυκό, θα πας στο υπέροχο λιλιπούτειο ζαχαροπλαστείο Ώρα για γλυκό (96526342). Το ζαχαροπλαστείο μαζί με τα νόστιμα, σπιτικά γλυκά φτιγμένα με αγνά υλικά που σου φτιάχνει σερβίρει κρύους και ζεστούς καφέδες, σπίτικη λεμονάδα και πορτοκαλάδα, γάλα με τριαντάφυλλο και αναψυκτικα. Μικρός χώρος με τραπεζάκια για να περάσεις όμορφα απολαμβάνοντας το γλυκό σου με την παρέα σου. Σημείωσε ότι πρόσφατα άρχισε να φτιάχνει και brunch!

ΑΓΡΟΣ 
ΕΠ. ΛΕΜΕΣΟΥ

Ο Αγρός είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της επαρχίας Λεμεσού, το οποίο είναι κτισμένο αμφιθεατρικά ανάμεσα σε ψηλά βουνά. Έχει 800 κατοίκους και είναι από τα πιο ενδιαφέροντα ορεινά χωριά της Κύπρου και κεφαλοχώρι της Πιτσιλιάς. Διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και διαθέτει ιδιαίτερης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, καθώς και πλούσιους ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους. 

Μια επίσκεψη στο χωριό, αξίζει πολλά και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. Άλλωστε, το φυσικό περιβάλλον στον Αγρό θα σε ανταμείψει απλόχερα!

Στο χωριό θα απολαύσεις άριστης ποιότητας φρούτα, σουτζούκκο, αλλαντικά παραδοσιακού τύπου (λουκάνικα, λούντζες, χοιρομέρια), παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις Τα σπιτικά της Νίκης, που φτιάχνει ό,τι πιο κυπριακό και γευστικό, όπως γλυκά του κουταλιού, όπως τριαντάφυλλο, καρότο, περγαμόνοτ, καρπούζι, σύκο, μήλο κ.ά., μαρμελάδες, σουτζιούκκο, χαρουπόμελο, έψημα και παστόσυκα. Επιπρόσθετα παρασκευάζονται γλυκά και μαρμέλαδες χωρίς ζάχαρη για δίαιτα και διαβητικούς, όπως και άλλα πολλά παραδοσιακά είδη. Ο Αγρός είναι φημισμένος και για τα αλλαντικά του! Μην παραλείψεις να επισκεφθείς τα αλλαντοπωλεία του Δασκάλου (25522505) και Καυκαλιά (25521426), για να αγοράσεις παραδοσιακά και κρασάτα αλλαντικά (ποσυρτή, λούντζα, λουκάνικα, παστουρμά, τσαμαρέλλα, χοιρομέρι, ζαλατίνα κ.ά.) τα οποία βέβαια φτιάχνονται με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Αυτό που όμως οπωδήποτε πρέπει να πάρεις φεύγοντας είναι το ροδόσταγμά του φτιαγμένο στην περιοχή από τα διάσημα τριαντάφυλλά του. 

Εάν αγαπάς τη φύση τότε δεν μπορείς να μην περάσεις μια βόλτα από τα μοναδικά μονοπάτια της περιοχής:
- Μονοπάτι Αγρός - Μαδαρή
Εκτιμώμενη διάρκεια 3 ώρες, διανύοντας απόσταση 3 χιλιομέτρων
- Μονοπάτι Λαγουδερά - Αγρός
Εκτιμώμενη διάρκεια 2μιση ώρες, διανύοντας απόσταση 6 χιλιομέτρων
- Μονοπάτι Αγρός - Κάτω Μύλος
Εκτιμώμενη διάρκεια 2 ώρες, διανύοντας απόσταση 6 χιλιομέτρων

Eάν θέλεις να απολαύσεις τον καφέ σου σου μαζί με ένα μικρό σνακ, δεν έχεις παρά να καθίσεις "Λινάρι" (25522251). Το βράδυ σερβίρει μεζές και παραδοσιακό κρασάκι. "Το Πέζεμα" (99551381), είναι μια κυπριακή ταβέρνα με νόστιμους μεζέδες. Υπάρχουν και άλλες επιλογές όπως είναι το κέντρο "Πάνθεον" (25521889), "Ο Κάουρας" (99793801), και το εστιατόριο "Η Κοιλάδα" (25521303) που σερβίρει νόστιμο οφτόν κλέφτικο και σούβλα. Bάλε στη λίστα σου και το Seven Hills Restaurant Tavern (25 521152). Αν πάλι θέλεις να απολαύσεις νόστιμο κυπριακό πρωινό με ντόπια προϊόντα και αγνά υλικά δεν έχεις παρά να κάνεις κράτηση στο αγαπημένο "Μπακάλικο του Χαψή" όπου θα βρεις και νόστιμα πιάτα για μεσημεριανό. 

Το φημισμένο ξενοδοχείο Ρόδον επέστρεψε ανανεωμένο και είναι μία πολύ καλή επιλογή για διαμονή στο χωριο. Ωστόσο, υππάρχουν πολλές άλλες επιλογές για διαμονή στο χωριο. Ψάξε το ξενοδοχείο "Βλάχος" (25521330) που δεκαετίες τώρα φιλοξενεί επισκέπτες από παντού, προσφέροντας παραδοσιακή φιλοξενία. Ακόμα το Agros Cottage House (96795455) και το Agros Panoramic Villa (99 620467) είναι τρεις εξαιρετικές επιλογές που έχεις για διαμονή στο χωριό. Όπως και τα Διαμερίσματα Τσολάκκη. Το -σχετικά καινούργιο- AgroSpito Traditional Guest House (99470622) είναι επίσης μία καλή επιλογή για διαμονή στο χωριό.

Σημείωσε τέλος και το Aprosmeno Luxury Jacuzzi House, ένα πολυτελές σπίτι στον Αγρό, το οποίο διαθέτει ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και καθιστικό με καναπέ που γίνετε κρεβάτι (99100234).

ΑΣΚΑΣ 
ΕΠ. ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Ο Ασκάς είναι ένα πολύ γραφικό χωριουδάκι με πλακόστρωτα στενά δρομάκια και πανέμορφη αρχιτεκτονική και φυσικό περιβάλλον. 

Φθάνοντας στον Ασκά, αφού πρώτα δροσιστείς στη βρύση που υπάρχει δίπλα από το μικρό ποτάμι, αφήνεις το όχημά σου στον κοινοτικό χώρο στάθμευσης και συνεχίζεις τη διαδρομή σου με τα πόδια. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η πλατεία του χωριού. Ένα παραδοσιακό καφενείο, μια βρύση και μια πληροφοριακή πινακίδα με τα σημεία που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν βρίσκονται κάτω από τη σκιά ενός τεράστιου πλατάνου.

Περπάτησε στα στενά και λαβυρινθώδη δρομάκια του Ασκά. Κάνοντας τη βόλτα σου, αφού δείς έναν από τους αρχαιότερους αστυνομικούς σταθμούς της Κύπρου, επισκέψου την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, που αποτελεί οικοδόμημα του 1300 μ.Χ. και τον παλαιό ελιόμυλο δίπλα από τον ναό.

Στη συνέχεια ξεκουράσου για λίγο στην πολύ όμορφη και δημιουργημένη μέσα σε δάσος από φουντουκιές και καρυδιές πλατεία ΚΟΤ. Η Πάνω Βρύση είναι στο κέντρο του χωριού, όπως και η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, στην αυλή της οποίας βρίσκεται το πρώτο Παρθεναγωγείο που υπήρξε ποτέ στην Κύπρο.

Κλείσε τραπέζι στο εστιατόριο Περνιά (99414016) και κυπριακή κουζίνα στη νέα ταβέρνα του χωριού Το Στέκι της Παράδοσης (97616876). 

Πού να μείνεις 
Το Σπίτι της Ευγενίας (99642393) λειτουργεί ολόχρονα. Επίσης στο κέντρο του Ασκά μπορείτε να μείνετε στον «Λύχνο» (22642641), ο οποίος αποτελεί μια ελκυστική πρόταση διαμονής. Οι ιδιοκτήτες του χώρου ανακαίνισαν το παραδοσιακό και πετρόκτιστο κτίσμα και δημιούργησαν ένα καλοστημένο, γουστόζικο αγροτουριστικό συγκρότημα με 4 χώρους διαμονής που προσφέρουν πρόγευμα, καθώς και μια ταβέρνα που σερβίρει παραδοσιακό φαγητό από ντόπιες ξεχασμένες συνταγές, φτιαγμένο με εποχιακά υλικά της περιοχής. 

Κάθισε για καφέ και γλυκό στο Mary's Cafeνειο (99 462408). Ένας ζεστός φιλόξενος χώρος που θα βρεις στο χωριό Ασκάς. Ένα πετρόκτιστο παραδοσιακό καφενείο, που σερβίρει καφέδες, ζεστά ροφήματα, smoothies, αλκοολούχα ποτά, κρέπες, πίτες και γλυκά του κουταλιού καθημερινά από τις 16.00 το απόγευμα μέχρι και αργά το βραδύ και σαββατοκύριακα από τις 8.00 το πρωί. Εκτός, όμως, αυτού, αξίζει να το επισκεφτείς και να δοκιμάσεις την ζιβανία και το κρασί παράγωγης των ιδιοκτήτων, τα οποία θα συνοδεύσεις με τσίμπημα που θα σου ετοιμάσουν.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close