Wine Guide , Εστιατόρια

Οι ξένες ποικιλίες του κυπριακού αμπελώνα

Έχουν κι αυτές τηνιστορία τους.

Δημοσιεύτηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2020

Όταν μιλάμε για ξένες, δυναμικές ποικιλίες του κυπριακού αμπελώνα εννοούμε ευρωπαϊκές ποικιλίες αμπελιού, οι οποίες δεν υπήρχαν στην Κύπρο -τουλάχιστον όχι συστηματικά- και άρχισαν να καλλιεργούνται στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Η ιστορία των εισαγόμενων ποικιλιών άρχισε πριν από τη δεκαετία του ’70, όταν έγινε η πρώτη εισαγωγή οινοποιήσιμων ποικιλιών στην Κύπρο γύρω στο 1959. Η ευθύνη για τις εισαγωγές ήταν του Κλάδου Αμπελουργίας και Οινολογίας του Τμήματος Γεωργίας. Ο στόχος ήταν η διαφοροποίηση της μμέχρι τότε οινικής παραγωγής και η βοήθεια που οι ξένες ποικιλίες θα μπορούσαν να δώσουν στις γηγενείς όσον αφορά πιθανά χαρμάνια.

Εισήχθησαν 75 ποικιλίες, οι οποίες προέρχονταν από Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Αυστραλία. Τα μοσχεύματα απολυμάνθηκαν και παρέμειναν σε καραντίνα για δύο χρόνια. Αυτό ήταν αναγκαίο, γιατί οι χώρες από τις οποίες έγινε εισαγωγή των συγκεκριμένων ποικιλιών ήταν προσβεβλημένες από τη φυλλοξήρα, μια αφίδα, η οποία στις αρχές του 20ού αιώνα κατέστρεψε το ριζικό σύστημα αρκετών φυτών στον κόσμο. Η Κύπρος ήταν μια από τις εξαιρέσεις που δεν επηρεάστηκε από τη φυλλοξήρα.

Αρχές του 1963 φυτεύτηκαν οι πρώτοι τέσσερις πειραματικοί αμπελώνες και το 1973 άρχισαν οι πρώτες οινοποιήσεις στο Πρότυπο Οινοποιείο του Τμήματος Γεωργίας. Για να ακριβολογούμε, μοσχεύματα των νέων οινοποιήσιμων ποικιλιών άρχισαν να δίνονται στους αμπελουργούς μόλις το 1979, μέσα στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναμπέλωσης. Λίγα χρόνια αργότερα άρχισαν οι πρώτες οινοποιήσεις με τη βοήθεια του Κλάδου Αμπελουργίας και Οινολογίας.

Είχαμε από τότε υποσχόμενα κρασιά και η πορεία των ξένων ποικιλιών ταυτίστηκε και με την ίδρυση μικρών περιφερειακών οινοποιείων, με πρώτο το Οινοποιείο Χρυσορογιάτισσας και στη συνέχεια του Ι.Π Γαία Οικοτεχνική στον Άγιο Αμβρόσιο, του Νικολαΐδη στην Ανώγυρα και τα οινοποιεία Αγίας Μαύρης στο Κοιλάνι και Βουνί Παναγιάς. Η σημερινή πρόοδος στην αμπελουργία και γενικά η ανάπτυξη της κυπριακής οινοποιίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πρωτοβουλία των υπαλλήλων του Κλάδου Αμπελουργίας και Οινολογίας.

Το μεγάλο προσόν των ξένων ποικιλιών, πέρα από την ικανότητά τους για την παραγωγή καλού κρασιού, είναι ότι έχουν ερευνηθεί εξαντλητικά. Δυστυχώς, προβάλλονται και προσφέρονται γενικευμένα ως η σίγουρη λύση και σε πολλές περιπτώσεις προτιμούνται από τους οινοποιούς ακόμα και από καθιερωμένες γηγενείς ποικιλίες.

Όμως με την παγκοσμιοποίηση της καλλιέργειας των λεγόμενων διεθνών ποικιλιών και τη σχετική ομοιομορφία των κρασιών, το μέλλον του κυπριακού κρασιού περνάει -σε μεγάλο βαθμό- από την ουσιαστική αξιοποίηση των κυπριακών, γηγενών ποικιλιών.

check the wines

2018 Κτήμα Γερολέμου, Riesling, Λεμεσός, €13
Πολύπλοκο σύνολο με αρώματα lime, λεμονιού, λεμονόχορτου, πεπονιού, μοσχοκάρυδου, πέτρας αλλά και λευκών λουλουδιών. Στο στόμα έχει βάθος φρούτου που εμφανίζεται πιο ώριμο, τα ορυκτά στοιχεία είναι πιο έντονα, η οξύτητα πολύ καλή, ενώ η επίγευση έχει ιδιαίτερη διάρκεια. (Bottles)

2018 KEO, Altesse, Λεμεσός, €14
Αρώματα κίτρινων φρούτων και εσπεριδοειδών, όπως περγαμόντο, λεμόνι και γκρέιπφρουτ, δημιουργούν τη βασική πλατφόρμα αρωμάτων, γύρω από την οποία μπορεί κάποιος να διακρίνει ελαφριές βοτανικές νύξεις και φλούδες εσπεριδοειδών. Στο στόμα είναι ελαφρύ με μέτρια επίπεδα οξύτητας και απλή φρουτώδη επίγευση.

2018 Αμπελώνες Αργυρίδη, Viognier, Πάφος, €13
Εκφραστικά αρώματα από βερίκοκο, κομπόστα αχλάδι και πολλά λευκά λουλούδια κάνουν τη μύτη ακαταμάχητη. Επίσης, κάποια γλυκά μπαχαρικά, όπως βανίλια, αυξάνουν την πολυπλοκότητα. Στο στόμα είναι κρεμώδες, με μέτρια οξύτητα, πλούσιο, με ζουμερά ώριμα φρούτα και το καινούριο βαρέλι ίσα που διακρίνεται. Διαθέτει μακρά διάρκεια και πολύπλοκη επίγευση. (Oenous)

2018 Οινοποιείο Δαφέρμου, Aσύρτικο, Λάρνακα, €12.50
Φρέσκα και πεντακάθαρα αρώματα εσπεριδοειδών στη μύτη, όπως λεμόνι, lime και κίτρο. Η εικόνα συμπληρώνεται από τη γενικότερη φινέτσα του κρασιού που διαρκεί από την πρώτη γουλιά ως και την τελευταία. Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι Aσύρτικο σημαίνει εκρηκτική οξύτητα. Και εδώ την έχουμε. (ACM Christophides)

2019 Οινοποιείο Τσιάκκας, Sauvignon Blanc, Λεμεσός, €10
Ευχάριστα και φρέσκα αρώματα ανανά, πεπονιού, αχλαδιού, γκρέιπφρουτ και λεμονιού, με νύξεις λεμονανθών και διακριτικές νότες γρασιδιού, που είναι χαρακτηριστικό της ποικιλίας. Στο στόμα είναι αναζωογονητικό, με τα φυτικά στοιχεία και τα εξωτικά
φρούτα να πολιορκούν τον ουρανίσκο. Η απολαυστική, λεμονάτη επίγευση αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις. (Oenous )

2018 Οινοποιείο Κυπερούντα, Άλιμος, Oaked Chardonnay, Λεμεσός, €12
Χαρακτηρίζεται από κίτρινο λαμπερό χρώμα και αρώματα αποξηραμμένων φρούτων (ανανάς, μπανάνα, αχλάδι), βανίλιας, καραμέλας βουτύρου, φουντουκιού και αμυγδάλου. Στο στόμα είναι λιπαρό, γεμάτο, με γεύση που σου θυμίζει αυτά που μύρισες και στο τελείωμα διαθέτει μια γλύκα που σβήνει αργά. (Photiades Distributors)

2017 Οινοποιείο Βλασίδης, Merlot, Λεμεσός, €11
Μύτη από δαμάσκηνο και λικέρ cherry, μαζί με τη χαρακτηριστική καραμέλα της ποικιλίας και γλυκά μπαχαρικά. Σοκολάτα, ορυκτότητα και βοτανικές νύξεις συμπληρώνουν την παλέτα. Είναι πληθωρικό, με γεμάτο σώμα αλλά και τη φρεσκάδα της οξύτητας. Χαρακτηριστικά του είναι το περισσότερο τραγανό φρούτο, οι τανίνες με ένταση αλλά ζουμερές και η επίγευση με διάρκεια και φρεσκάδα. (Oenous)

2015 Οινοποιείο Κωνσταντίνου, Syrah, Λεμεσός, €10
Καθαρή μύτη από αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων και raspberry, ενώ ένας συνδυασμός πικάντικων, όπως πιπέρι, και γλυκών, όπως βανίλια, μπαχαρικών αποτελεί αναφορά τόσο στον πιπεράτο χαρακτήρα της ποικιλίας όσο και στη 12μηνη χρήση δρυός. Νύξεις βιολέτας δίνουν έναν επιπλέον ανθικό χαρακτήρα στη μύτη που συνδυάζεται και με κάποιες βοτανικές νύξεις. Στο στόμα το κρασί είναι ξηρό με μέτριο σώμα και καλή οξύτητα με μαλακές τανίνες.

Έντυπη έκδοση Check In Cyprus, Φεβρουάριος 2020

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close