Πάμε Ταξίδι , Guide

5 αναπάντεχα ξενοδοχεία για hoteling άλλου επιπέδου

Δημοσιεύτηκε στις 03 Φεβρουαρίου 2020

Παλιά εργοστάσια κι εγκαταλελειμμένοι τερματικοί σταθμοί αποκτούν μια εντελώς απρόοπτη νέα ζωή, παροπλισμένα σκάφη φέρνουν το «boateling» ξανά στο προσκήνιο, ενώ η επαφή με τη φύση παίρνει επικές διαστάσεις στα πέντε ξενοδοχεία-προορισμός που θέλουμε να επισκεφθούμε φέτος, μια και αποτελούν από μόνα τους ταξιδιωτική εμπειρία.

«The Fife Arms» - Braemar, Σκοτία: Ο Γουές Άντερσον συναντά το «Evil Dead»
Θρίαμβος του εκλεκτικισμού και της σοφιστικέ διακόσμησης, το «Fife Arms», μια άλλοτε πανσιόν στο ήσυχο Braemar των σκοτσέζικων Highlands, έχει από πέρυσι μεταμορφωθεί σε ένα ξενοδοχείο-προορισμός, σε επιμέλεια του Russell Sage. Σχεδιαστής εσωτερικών χώρων με μερικά από τα πιο αξιοζήλευτα projects της Μεγάλης Βρετανίας στο πορτφόλιό του και πελατολόγιο που περιλαμβάνει brands όπως η Savoy και ο Gordon Ramsey, ο Sage υπέγραψε ένα από τα κορυφαία έργα του σε έναν προορισμό εκτός ραντάρ. Μακριά από τα βικτοριανά μοτίβα που επαναλαμβάνονται στα αντίστοιχα καταλύματα, το «Fife Arms» είναι ένα sui generis μείγμα ιδιοσυγκρασιακής πολυτέλειας, που μπλέκει εξωτισμό, κλασικισμό και ανατρεπτικότητα με πρέζες από το μακάβριο στη συνταγή, για να μαγειρέψει ατμόσφαιρα αισθητικής περιπλάνησης σε ένα ιδιαίτερο πεδίο, όπου ο Γουές Άντερσον συναντά το «Evil Dead».

Υποβλητικά πορτρέτα, φινετσάτες αντίκες, ταριχευμένα θηρία και κλασικά ή μοντέρνα αριστουργήματα, όπως ο αυθεντικός Πικάσο ή το πιάνο Steinway, ξεβαμμένο με χλωρίνη έτσι που στην επιφάνειά του να εμφανίζονται χάρτες, δίνουν τον ­τόνο στους κοινόχρηστους χώρους, ενώ περίτεχνες ταπετσαρίες, τουίντ καλύμματα, μπρούντζινες μπανιέρες και πορσελάνινα σερβίτσια φέρνουν τη μασίφ πολυτέλεια στα δωμάτια ενός ξενοδοχείου που διαφορετικά θα είχε ως μόνο λόγο λειτουργίας τη μαζική εισροή επισκεπτών από τα τριγύρω χωριά για το ετήσιο Braemar Gathering: τη σύναξη των Highland Games, που αναβιώνουν από το 1832 μέχρι σήμερα τη σκοτσέζικη παράδοση των αγώνων ανάμεσα στις φατρίες της περιοχής προς τιμήν του μονάρχη τους. Ρίψη σφυριών, πέταγμα κορμών και λασπωμένη διελκυστίνδα από νταβραντισμένους Σκοτσέζους με καρό φούστες περιλαμβάνονται στις αθλοπαιδιές, μαζί με χορευτικές επιδείξεις υπό τους ήχους της καλοφουσκωμένης γκάιντας, πάντα με την επίβλεψη της βασιλικής οικογένειας και προεξάρχουσας της βασίλισσας Ελισάβετ, που περνά τα καλοκαίρια της στις θερινές βασιλικές κατοικίες του Balmoral.

Τιμή: Από € 155 με πρωινό.
Ιδανική περίοδος: Το πρώτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου για τα Highland Games.

«TWA Hotel» - Αεροδρόμιο JFK, Νέα Υόρκη: Check in στα μαγικά ’50s
Τόσο πρόταση διαμονής όσο και ντιζαϊνάτη χρονοκάψουλα, και το μόνο ξενοδοχείο εντός του αεροδρομίου, το «TWA Hotel» είναι ένα ολοζώντανο μουσείο της χρυσής εποχής της αεροπλοΐας. Το ασανσέρ εισόδου μεταφέρει τον επισκέπτη από το αεροδρόμιο στο διευθυντικό γραφείο του Jack Frye, προέδρου της TWA από το 1934 έως το 1947, ενώ το ίδιο το ξενοδοχείο στεγάζεται στον επί δεκαετίες παροπλισμένο πρώην τερματικό σταθμό της Trans World Airlines. Ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα του Eero Saarinen (υπεύθυνος και για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού), ύμνος στο φουτουριστικό κύμα της δεκαετίας του ’50, σχεδιά­στηκε στα πρότυπα του λογότυπου της TWA ως δύο φτερούγες που ίπτανται πάνω από το τσιμεντένιο βάθρο τους, ενώ τα μεγάλα, ανεμπόδιστα ανοίγματα που συνθέτουν το μοντερνιστικό αριστούργημα του εσωτερικού αίθριου αντανακλούν την πρόθεση του αρχιτέκτονα να εκφράσει «τον ενθουσιασμό του ταξιδιού» σε ένα κτίριο-μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εμπλουτισμένο πλέον με δύο πτέρυγες 512 δωματίων, διαθέσιμων όχι μόνο για ημερήσια χρήση αλλά και για δωδεκάωρη, εξάωρη, ή τετράωρη, για ταξιδιώτες με πολύωρα layovers, κι εξοπλισμένο με μπαρ, καφέ κι εστιατόρια, ένα τεράστιο γυμναστήριο κι ένα επιβλητικό roof bar με θερμαινόμενη πισίνα, το ξενοδοχείο περιλαμβάνει ένα ελικοφόρο Lockheed που έχει μετατραπεί σε cocktail bar – ιδανικό καταφύγιο για ψυλλιασμένους επιβάτες που θέλουν να σκοτώσουν τις ώρες τους ανάμεσα σε ανταποκρίσεις πτήσεων. Τα δωμάτια είναι γεμάτα παραπομπές στον χρεοκοπημένο θρύλο της αεροπλοΐας (πετσέτες, πιτζάμες, toiletries, vintage ποτήρια και ξύλινα αεροπλανάκια με το λογότυπο της TWA βρίσκονται ανέμελα τοποθετημένα στα μπάνια, τα σαλονάκια και τα κομοδίνα), ενώ στους κοινόχρηστους δια­δρόμους μια γουστόζικη έκθεση από καλοσυντηρημένες στολές αεροσυνοδών, φροντιστών, τεχνικών και πιλότων, παρέα με νοσταλγικά memorabilia, χειρόγραφες κάρτες επιβίβασης και βαριές δερμάτινες βαλίτσες περιμένουν να τελειώσουμε επιτέλους με αυτήν την παραφροσύνη του «σύγχρονου κόσμου» και να επιστρέψουμε στα μαγικά ’50s.

Τιμή: Από € 125 για εξάωρη ­διαμονή.
Ιδανική περίοδος: Τέλη Μαΐου ή μέσα Ιουλίου για το Manhattanhenge 2020, όπου το ηλιοβασίλεμα ευθυγραμμίζεται με τις λεωφόρους και τις οδούς του Μανχάταν. 

«The Jungle Bubbles», «Anantara Resort» - Χρυσό Τρίγωνο, Ταϊλάνδη: Στη μαγική σφαίρα
Την ανερχόμενη τάση του glamping πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα το «Anantara Resort» στο Χρυσό Τρίγωνο της Ταϊλάνδης, ένα camp σχεδιασμένο ως καταφύγιο περίθαλψης και φροντίδας ελεφάντων που διασώζονται από ζωολογικούς κήπους, τσίρκα και άλλες συνθήκες εκμετάλλευσης. Τοποθετημένο σε ένα λόφο που επιβλέπει το σημείο συνάντησης της Ταϊλάνδης, του Λάος και της Μιανμάρ, το «Anantara» εγκαινίασε πριν από μερικούς μήνες τα «Jungle Bubbles», μια σειρά από διάφανα, σφαιρικά γυάλινα καταλύματα 22 τ.μ., με υπνοδωμάτιο, σαλόνι και κλειστό μπάνιο, σε πλήρη επαφή με τη φύση, και κυρίως τους ελέφαντες που περιφέρονται ανέμελοι στην έκταση.

Σχεδιασμένα από την Eye in the Sky, εταιρεία που ειδικεύεται σε pop up σφαιρικά δωμάτια για χρήσεις από καταλύματα έως marketing events, τα «Jungle Bubbles» είναι κατασκευασμένα από τη Serge Ferrari, ηγετική δύναμη σε ειδικές κατασκευές που συνδυάζουν χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα με βιομηχανική αντοχή. Βρίσκονται τοποθετημένα σε υπερυψωμένες πλατφόρμες παράλληλες με τα μονοπάτια που χρησιμοποιούν οι ελέφαντες στις καθημερινές τους συνήθειες, ώστε να προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες καταμεσής της ζούγκλας, με την άνεση που εξασφαλίζουν παροχές όπως πλήρες μίνι μπαρ, 24ωρο σέρβις, μηχανές για καφέ ή τσάι και καλάθια κολατσιού με τοπικά προϊόντα.

Τιμή: Από € 525 για δύο άτομα.
Ιδανική περίοδος: Από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, που το κλίμα είναι πιο στεγνό και δροσερό.

«Fingal» - Εδιμβούργο, Σκοτία: Αυτό δεν είναι ένα σκάφος!
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προσθήκες στον μαγικό κόσμο των boatels, το «Fingal», ξεκίνησε τη ζωή του το 1963 και πέρασε 36 χρόνια στην υπηρεσία του Northern Lighthouse Board, μεταφέροντας φαροφύλακες και προμηθεύοντάς τους με τα απαραίτητα σε μερικά από τα πιο δύσκολα κι επικίνδυνα σημεία της ακτογραμμής της χώρας αλλά και συντηρώντας σημαδούρες και φαρόπλοια στη δυτική και βόρεια ακτή της Σκοτίας, προτού αποσυρθεί οριστικά το 2000.

Δύο δεκαετίες μετά, και αφού αποτέλεσε ένα σημαντικό αξιοθέατο στο λιμάνι του Leith, ως συνοδό έκθεμα του περιβόητου «Brittania» (το βασιλικό σκάφος της Ελισάβετ ΙΙ, στο κατάστρωμα του οποίου ο Τόνι Μπλερ και ο πρίγκιπας Κάρολος παρέδωσαν το Χονγκ Κονγκ στην Κίνα το 1997), το «Fingal» μεταμορφώθηκε σε ένα πολυτελές boatique hotel 23 δωματίων-καμπίνες, όλα τους επενδεδυμένα με ξεχωριστή κλασική κομψότητα και πολυτέλεια, αρ ντεκό πινελιές και royal navy αναφορές: τα κεφαλάρια των αφράτων κρεβατιών, σχεδιασμένα το καθένα με τη δική του ταυτότητα, αποτίνουν φόρο τιμής στους φάρους που επισκεπτόταν το «Fingal» στη διάρκεια της υπηρεσίας του, οι μπρούντζινες λεπτομέρειες στα ευρύχωρα μπάνια με τις ντιζαϊνάτες μπανιέρες τραβούν σχεδιαστικές γραμμές που συνδέουν τη νέα με την παλιά χρήση του σκάφους, ενώ οι καμπίνες αγκαλιάζουν τον επισκέπτη με παχιές μοκέτες, ξύλινες λεπτομέρειες και ατμοσφαιρικό φωτισμό. Μπαρ κι εστιατόριο προσφέρουν αίσθηση χαλαρού γκλάμουρ, με κομψά κοκτέιλ, προσεγμένα πιάτα και τζαζ υπόκρουση να είναι αρκετά για να κρατήσουν τον επισκέπτη στο λιμάνι, ακόμη κι αν η εμπορική αποβάθρα με τα καλύτερα μπαρ, καφέ κι εστιατόριο του Leith, μεταξύ των οποίων και τα μισελενάτα «Martin Wishart Restaurant» και «The Kitchin», δεν απέχει παρά μόνο πέντε λεπτά από τον ντόκο.

Τιμή: Από € 235.
Ιδανική περίοδος: Τον Αύγουστο για το Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου, με έμφαση στη μουσική και στο θέατρο, αλλά και το Fringe Festival.

«Dexamenes» - Κουρούτα, Πελοπόννησος: Έχετε μείνει ποτέ σε δεξαμενή κρασιού;
Αυτό αναρωτήθηκε πριν από δύο καλοκαίρια ο Νίκος Καραφλός, έχοντας στα χέρια του μεταμορφωμένες τις παλιές δεξαμενές σταφίδας του οινοποιείου της Κουρούτας. Κατασκευασμένες το 1920 για να απορροφήσουν τα απούλητα αποθέματα σταφίδας, μετά τη Σταφιδική Κρίση στην Ελλάδα, οι Δεξαμενές προέκυψαν ως αντίκτυπο της ανάκαμψης των γαλλικών αμπελώνων από τη φυλλοξήρα των τελών του 19ου αιώνα και το τέλος της εξαγωγής ελληνικής σταφίδας προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Οι εγκαταστάσεις του παλιού οινοποιείου περιήλθαν στην οικογένεια Καραφλού το 2003, ωστόσο η σύγχρονη οικονομική κρίση καθυστέρησε την αξιοποίησή τους για άλλη μία δεκαετία, μέχρι που η K-Studio, εγχώρια ηγέτις των ατμοσφαιρικών makeovers, ανέλαβε την αναγέννησή τους.

Έτσι, με τη χρήση υλικών της εποχής του οινοποιείου, όπως το μωσαϊκό και τα ανάγλυφα τζάμια, με μεταλλικές λεπτομέρειες, γήινα χρώματα και μίνιμαλ αλλά ζεστή ραχοκοκαλιά ντιζάιν και φιλοξενίας, οι «Dexamenes» αποτελούν πλέον μέλος της διεθνούς πλατφόρμας Design Hotels, με το βραβείο Best Suite από τα AHEAD Hospitality Awards στο παλμαρέ τους και αναφορές από βίβλους του ντιζάιν, όπως το περιοδικό «Wallpaper». Ο low profile χαρακτήρας της περιοχής βοηθά την παραλία του συγκροτήματος να διατηρεί την αίσθηση του απάτητου, ξεναγήσεις σε οινοποιεία ξεκλειδώνουν την τοπική κουλτούρα, ρομαντικά πριβέ δείπνα υπό των φως των κεριών σε κυλινδρικές δεξαμενές αφήνουν μοναδικό αποτύπωμα φινέτσας, ενώ events οινογνωσίας, μαθήματα γιόγκα κι εκθέσεις σύγχρονης τέχνης ολοκληρώνουν την industrial εμπειρία διαμονής.

Τιμή: Από € 160.
Ιδανική περίοδος: Λειτουργεί από τα τέλη Απριλίου έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Πηγή: Αθηνόραμα

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close