Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

"Η Κυνηγός Εικόνων" της Τασούλας Χατζητοφή στη Λεμεσό

Ένα βιβλίο που αφηγείται μια από τις σημαντικότερες συλλήψεις στα χρονικά της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιανουαρίου 2020

Η Κύπρια ακτιβίστρια γνωστή για την πολιτιστική της δράση ως προς τον επαναπατρισμό κλεμμένων θρησκευτικών θησαυρών από την κατεχόμενη Κύπρο Τασούλα Χατζητοφή, παρουσιάζει το αυτοβιογραφικό της βιβλίο στη Λεμεσό. 
Μετά από μια σειρά παρουσιάσεων που αγκαλιάστηκαν από το κοινό σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λευκωσία και Πάφο η Τασούλα Χατζητοφή ετοιμάζεται να παρουσιάσει το αυτοβιογραφικό της βιβλίο «Η Κυνηγός Εικόνων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη στη Λεμεσό. 

Πρόκειται για ένα βιβλίο που αφηγείται μια από τις σημαντικότερες συλλήψεις στα χρονικά της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης στην Ευρώπη, μέσα από τα μάτια της ίδιας της κ. Χατζητοφή, που εργάστηκε με τόλμη και επιμονή για τη σύλληψη του αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν και την ανάκτηση εκατοντάδων έργων που είχε στην κατοχή του.
«H Κυνηγός Εικόνων» της Τασούλας Χατζητοφή θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, στις 19.00 στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσό. 
Το βιβλίο θα προλογίσουν: η Μαρούλα Κάτζη, Γραμματέας Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου, ο Κρίστης Χαράκης, Πρόεδρος Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού: Βασίλης Μιχαηλίδης και ο πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. 

Μία επικίνδυνη περιπέτεια  
Στη συναρπαστική αυτοβιογραφία της η Τασούλα Χατζητοφή από την Αµµόχωστο αποκαλύπτει την επικίνδυνη περιπέτεια που έζησε ενορχηστρώνοντας την επιχείρηση του Μονάχου, που κατέληξε σε µια από τις σημαντικότερες συλλήψεις στα χρονικά της παράνομης διακίνησης έργων τέχνης στην Ευρώπη µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο. Η Τασούλα διακινδύνευσε τα πάντα προκειμένου να πετύχει τον επαναπατρισμό των ιερών θησαυρών του τόπου της, γνωρίζοντας την ξεχωριστή θέση που κατέχουν αυτές οι εικόνες στην καρδιά των ορθόδοξων χριστιανών – δεν είναι απλώς αριστουργήματα, αλλά αποτελούν και την καλλιτεχνική έκφραση της πίστης και ένα μέσο επικοινωνίας µε το Θείο.

Λίγα λόγια για την Τασούλα Χατζητοφή 
Η Τασούλα Χατζητοφή γεννήθηκε στην Αµµόχωστο της Κύπρου. Το 1974 αναγκάστηκαν µε την οικογένειά της να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, εξαιτίας της τουρκικής εισβολής και να μεταβούν στην Ολλανδία, όπου ζει μέχρι και σήμερα μαζί με την οικογένειά της. Αναζητώντας ένα νέο µέλλον, εγκαταστάθηκε στη Χάγη και έγινε επιτυχημένη επιχειρηματίας. ∆ιετέλεσε επίτιμη πρόξενος της Κύπρου στην Ολλανδία και κατά τη θητεία της αφιέρωσε πάνω από δύο δεκαετίες στην ανάκτηση της κλεµµένης πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της πατρίδας της, προσπάθεια που κορυφώθηκε το 1997 µε την υπόθεση του Μονάχου. Είναι η ιδρύτρια του «Walk of Truth», µιας µη κυβερνητικής οργάνωσης µε αποστολή την ενθάρρυνση των πολιτών να εμπλέκονται ενεργά στην προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και την ευαισθητοποίηση για τη σημασία της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε εμπόλεμες περιοχές. 

Όλα αυτά τα χρόνια η Τασούλα Χατζητοφή έχει προταθεί αλλά και αποσπάσει πολλά βραβεία και τιμητικούς τίτλους τόσο από την Κύπρο και την Ελλάδα όσο και διεθνώς. Πρόσφατα η Τασούλα Χατζητοφή προτάθηκε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο ως υποψήφια για το βραβείο International Women of Courage Award που διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Την υποψηφιότητά της στήριξαν επίσης η Κυπριακή Δημοκρατία και το Βασίλειο των Κάτω Χωρών (Ολλανδία).
Μάθετε περισσότερα για το έργο της εδώ: walkoftruth.org / tasoulahadjitofi.com


Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού στις 19.00. 


 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close