News , Guide

Σε πόσες χώρες μπορείς να πας χωρίς βίζα με το κυπριακό διαβατήριο;

Σε 174 χώρες χωρίς την ανάγκη έκδοσης βίζας μπορεί να ταξιδέψει κάθε Κύπριος πολίτης.

Δημοσιεύτηκε στις 17 Ιανουαρίου 2020

Στην 16η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για την δεκαετία που μόλις ξεκίνησε βρίσκεται το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη Henley Passport.

Οι κάτοχοι κυπριακού διαβατηρίου έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν 174 χώρες χωρίς να υπάρχει ανάγκη εκ των προτέρων έκδοσης βίζας ή έκδοσης άμα τη αφίξει στο αεροδρόμιο εισόδου.

Διαβάστε επίσης: Απογειώθηκε ο νέος "γίγαντας" των αιθέρων της Airbus
Στην καλή κατάταξη του διαβατηρίου της χώρας μας (η οποία ισοψηφεί με την Χιλή) ρόλο παίζει ασφαλώς και η δυνατότητα των Κυπρίων να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι η χώρα βρίσκεται εκτός της ζώνης ελεύθερης διακίνησης του Σένγκεν.

Διαβάστε επίσης: Ελληνική αεροπορική "κόβει" τα δωρεάν γεύματα στους επιβάτες
Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποβάλει αίτημα για ένταξη στην ζώνη του Σένγκεν από τον Ιούλιο του 2019, ενώ κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων έχουν πραγματοποιήσει ήδη επίσκεψη στην χώρα, προκειμένου να μελετήσει το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. 

Διαβάστε επίσης: Τα νέα trends στα ταξίδια για το 2020
Όπως είχε ανακοινώσει το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων προσωπικού Χαρακτήρα, «η ένταξη στο Σένγκεν θα έχει σημαντικά οφέλη, τόσο για τους Κύπριους πολίτες που θα μπορούν να διακινούνται χωρίς διαβατηριακό έλεγχο εντός του χώρου Σένγκεν, όσο και για την ασφάλεια της χώρας, την οικονομία, τον τουρισμό καθώς και για πολλούς άλλους τομείς», προστίθεται.

Σε γενικές γραμμές, οι ευρωπαϊκές χώρες δυνατή παρουσία στο top10, με την Φιλανδία και την Ισπανία να ισοψηφούν στην 4η θέση, την Ισπανία, το Λουξεμβούργο και τη Δανία την 5η και την Ελβετία με τη Γαλλία την 6η θέση.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 8η θέση μαζί, ισοψηφώντας με πολύ ισχυρές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, και το Βέλγιο, με τις δύο πρώτες να καταγράφουν σημαντική πτώση σε σχέση με το 2005, όταν και φιγουράριζαν στην κορυφή.

Συγκεκριμένα για το βρετανικό διαβατήριο, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα συνεχίσει τον κατηφορικό δρόμο, καθώς το Brexit θα του στερήσει την ελεύθερη πρόσβαση σε μια σειρά από χώρες, αρχής γενομένης των ευρωπαϊκών.

Τις περισσότερες πόρτες σε χώρες του κόσμου ανοίγει το διαβατήριο της Ιαπωνίας, με 191 προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ακολουθεί η Σιγκαπούρη με 190 προορισμούς και η Νότια Κορέα με 189 προορισμούς.

Η δεκάδα με τα ισχυρότερα διαβατήρια του κόσμου έχει ως εξής:

Ιαπωνία (191 προορισμοί)
Σιγκαπούρη (190)
Νότια Κορέα, Γερμανία (189)
Ιταλία, Φιλανδία (188)
Ισπανία, Λουξεμβούργο, Δανία (187)
Σουηδία, Γαλλία (186)
Ελβετία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Αυστρία (185)
ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Νορβηγία, Ελλάδα, Βέλγιο (184)
Νέα Ζηλανδία, Μάλτα, Τσεχία, Καναδάς, Αυστραλία (183)
Σλοβακία, Λιθουανία, Ουγγαρία (181)

Πηγή:www.economytoday.sigmalive.com

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close