Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Τα 10 καλύτερα πράγματα για να κάνεις αυτή την εβδομάδα

Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτήν την εβδομάδα

Δημοσιεύτηκε στις 13 Ιανουαρίου 2020

Οι γιορτές πέρασαν και βρισκόμαστε ήδη στα μέσα κιόλας του Γενάρη και ήδη ετοιμαζόμαστε για όλα τα υπέροχα μάς περιμένουν τη νέα χρονιά.

Οι εκδηλώσεις των επόμενων ημερών θα σου φτιάξουν τη διάθεση, θα δημιουργήσουν νέες επιλογές στις εξόδους σου και θα σε ψυχαγωγήσουν με όλη τη σημασία της λέξης.

Γι' αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε όλα όσα θα γεμίσουν αυτές τις μέρες το πρόγραμμά σου!

Αντιγόνη στο Γκαράζ
H τραγωδία δωματίου με την Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Έλενας Αγαθοκλέους, που παρουσιάζει το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, ρίχνει απόψε αυλαία στη Λευκωσία. Η παράσταση δεν εστιάζει στην ανωτερότητα του θείου νόμου απέναντι στον ανθρώπινο, αλλά στην ανάγκη να ακούει ο ένας τον άλλο, να μελετά την άλλη άποψη. Είναι μια πολιτική συζήτηση, μια δημόσια κουβέντα περί των νόμων της πόλεως. Είναι μια πολιτική συζήτηση, μια δημόσια κουβέντα περί των νόμων της πόλεως. Επεξεργασία κειμένου Ράνια Ιακώβου και Έλενα Αγαθοκλέους. Παίζουν: Στυλιάνα Ιωάννου, Μιχάλης Ασιήκκας, Ελεάνα Αλεξάνδρου, Ευριπίδης Δίκαιος, Νεκτάριος Θεοδώρου, Μάριος Αγαθοκλέους.
>> Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, Γκαράζ, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 97879793.
 
Η τελευταία ταινία
Η ανατρεπτική –και μέχρι πρόσφατα εξαφανισμένη- ταινία του Ντένις Χόπερ «The Last Movie» (Η τελευταία ταινία) προβάλλεται απόψε από τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου. Έχοντας πλέον αποκτήσει τη θέση που του αξίζει, το «καταραμένο φιλμ» από το 1971 προβάλλεται σαν την εμπειρία που ο Ντένις Χόπερ φιλοδοξούσε από την αρχή να αφιερώσει στο τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Είναι η δεύτερη ταινία που σκηνοθέτησε ο Χόπερ στο Περού, αμέσως μετά την επιτυχία του «Ξένοιαστου Καβαλάρη». Για δεκαετίες παρέμεινε ένας χαμένος θρύλος με σποραδικές μόνο προβολές, αλλά το 2018 αποκαταστάθηκε ψηφιακά. Ο ίδιος ο Ντένις Χόπερ ενσαρκώνει έναν Αμερικανό κασκαντέρ που συμμετέχει στα γυρίσματα ενός γουέστερν στο Περού. Με το τέλος τους αποφασίζει να μείνει εκεί, επιλέγοντας να ζήσει με μια πόρνη σε ειδυλλιακή απομόνωση και διαπιστώνει την επιρροή που είχαν τα γυρίσματα στον ντόπιο πληθυσμό. Παίζουν ακόμη οι Τζούλι Άνταμς, Ντον Γκόρντον, Στέλα Γκαρσία, Πίτερ Φόντα.
>> Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, Σινέ Στούντιο, Λευκωσία, 21.00. Πληρ. 96420491.
 
«Παρείσφρηση» στη Λέσχη
Τη βραβευμένη με Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου βιογραφική ταινία του Σπάικ Λι «BlacKkKlansman» (2018), που διεκδίκησε ακόμη πέντε Όσκαρ, προβάλλει απόψε η Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού. Περιγράφει την απίστευτη αληθινή ιστορία ενός αφροαμερικανού κι ενός εβραίου αστυνομικού από το Κολοράντο στις αρχές της δεκαετίας του ’70, που κατορθώνουν να παρεισφρήσουν στην Κου Κλουξ Κλαν. Ο διάσημος ακτιβιστής σκηνοθέτης τη μετατρέπει σ’ ένα αγωνιώδες, διασκεδαστικό και πολιτικά επίκαιρο αστυνομικό θρίλερ, που κέρδισε και το μεγάλο βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ Κανών.
Παίζουν Τζον Ντέιβιντ Ουάσινγκτον, Άνταμ Ντράιβερ, Τόφερ Γκρέις, Λόρα Χάριερ.
>> Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, Ρίο 3, Λεμεσός, 20.15. 
 

«One for Sorrow» στο Εγκώμιο
Η Θεατρική Ομάδα Μαρίας Καρολίδου ολοκληρώνει απόψε τις παραστάσεις της με το έργο της Κορντίλια Λιν «One for Sorrow». Είναι το δεύτερο έργο της Βρετανίδας συγγραφέως που σκηνοθετεί η Μαρία Ιόλη Καρολίδου μέσα σε λίγους μήνες, μετά το επιτυχημένο «Λέιλα και Συνεργάτες». Το  έργο αναδεικνύει με ιδιαίτερη δεξιοτεχνία σύγχρονα θέματα όπως το θέμα του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της κουλτούρας και της γλώσσας του φόβου, του κόσμου των μίντια και της πολιτικής ορθότητας, της σύγκρουσης γενεών και της σύγκρουσης ιδεολογιών. Παίζουν: Δημήτρης Αντωνίου, Άννα Γιαγκιώζη, Άντρια Ζένιου, Αντρέας Κουτσόφτας, Θέκλα Φλουρή.
>> Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 99784920.

Ο Γιατρός Βλάπτει Σοβαρά Την Υγεία (Knock)
H Kινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας προβάλλει την κωμωδία της Lorraine Lévy, με πρωταγωνιστές τους Omar Sy (Knock), Ana Girardot (Adèle), Alex Lutz (Le curé Lupus), Hélène Vincent (La Veuve Pons). Δεκαετία του 1950. Ο Νοκ, ένας ευφυής απατεώνας που αποφάσισε κι έγινε γιατρός, καταφτάνει σε ένα χωριό των Γαλλικών Άλπεων, ώστε να εξασκήσει το επάγγελμα στη θέση ενός συνάδελφου που συνταξιοδοτείται. Αυτό που αρχικά τον φοβίζει είναι ο ισχνός αέρας τον βουνών και το αναζωογονητικό κλίμα αρκούν για να έχουν όλους τους χωρικούς υγιέστατους. Αλλά ο Δρ Νοκ είναι αποφασισμένος να κάνει περιουσία, και βάλλεται να πείσει τους ντόπιους ότι ένας υγιής είναι στην πραγματικότητα ασθενής αλλά δεν το ξέρει. Μάστορας στην αποπλάνηση και τη χειραφέτηση, ο Νοκ διαγνώσει σε όλους κι από κάτι, υπάρχει δεν υπάρχει. Η επιτυχία του είναι άμεση και η πόρτα συνέχεια χτυπάει. Αλλά η επιτυχία προκαλεί και ζηλοφθονία, όπως αυτή του ιερέα που βλέπει το ποίμνιο του να στοιβάζεται έξω από την πόρτα του γιατρού, αντί της εκκλησίας. Και ακόμα χειρότερα, ένα δόλιο πρόσωπο από το σκοτεινό του παρελθόν προσπαθεί να τον εκβιάσει.Πρωταγωνιστούν:
>> Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, Θέατρο Σκάλα, Λάρνακα, 20.30.

Φαίδρος Καβαλλάρης - Παρουσίαση Νέων Εκδόσεων
Στις 14 Ιανουαρίου και στις 5 Φεβρουαρίου στις 7μ.μ. θα γίνει η παρουσίαση των δυο νέων μουσικών εκδόσεων του Κύπριου συνθέτη Φαίδρου Καβαλλάρη στην Αίθουσα Καστελλιώτισσα στη Λευκωσία και στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης στη Λεμεσό αντίστοιχα. Πρόκειται για τα έργα:
• ΑΝΑΚΥΚΛΙΑ για σολίστ και 22 μουσικούς
• ΤΟ ΕΞΩΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΣΑΠΦΟΥΣ
ή η <παλίντονος αρμονία> του σύμπαντος
ένα μουσικο-ποιητικό ταξίδι για τολμηρούς και ριψοκίνδυνους μουσικούς
Και τα δύο αυτά έργα, το καθένα ξεχωριστά, σε Δίγλωσση Ειδική Έκδοση (Ελληνικά και Αγγλικά), σε πανομοιότυπο της χειρόγραφης παρτιτούρας του συνθέτη.
Η σύνθεση του ΑΝΑΚΥΚΛΙΑ ξεκίνησε το 1983 και το έργο ολοκληρώνεται και πρωτοπαρουσιάζεται τον Σεπτέβρη του 1994 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κύπρια, στο Κούριο και στη Σχολή Τυφλών, με σολίστ την Καμίλλα Χοϊτέγκα στο φλάουτο(α) και το Γαλλικό συγκρότημα σύγχρονης μουσικής “2e2m” υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Το έργο αναθεωρείται εκτενώς την Άνοιξη του 2010 (με τα σόλο μέρη το 2011) και σ᾽ αυτή την τελική του μορφή παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση στη συναυλία με έργα του συνθέτη «ΦΩΝΕΣ – από το νησί των 10000 χρόνων ιστορίας και πολιτισμού» που έλαβε χώρα στο Κεντρικό Κονσερβατόριο Μουσικής της Κίνας, στο Πεκίνο τον Δεκέβρη του 2011. Η όλη συνθεση του έργου, όπως εξηγείται και στο κατατοπιστικό εισαγωγικό σημείωμα στον τόμο, έχει ως αρχή και βάση ορισμένες ιδέες της προσωκρατικής φιλοσοφίας, όπως και τη γενικότερη έννοια της αρχαιοελληνικής «αρμονίας», μαζί και με τη σχέση ατόμου με το σύνολο, του ανθρώπου με τον κόσμο. Στην εκδήλωση θα προβληθεί και βίντεο από την πρεμιέρα στην Κίνα.
Το ΕΞΩΧΡΟΝΟ ΤΗ ΣΑΠΦΟΥΣ είναι εμπνευσμένο από την ποίηση της Σαπφούς (όπως και άλλα έργα του συνθέτη, η σύνθετη παράσταση «ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΥΠΡΟΓΕΝΗΑ – μουσική πράξη σε ποίηση της Σαπφούς», και «...αν Αφροδίτα» για πιάνο), καθώς και από ένα διασωθέν απόσπασμα του Ηράκλειτου. Είναι ένα δίπτυχο έργο που γράφτηκε το 2014-15 για έναν ή δύο πιανίστες με σείστρον και/ή άλλους εκτελεστές και αποτελεί ένα απο τα πιο πρόσφατα έργα του συνθέτη (που γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν φέτος με την ευκαιρία και των 70 χρόνων του δημιουργού τους). Ο καλαίσθητος τόμος σε χαρτί ποιότητας περιλαμβάνει:
1) 32-σέλιδο βιβλίο με εκτεταμένη περιγραφή και ανάλυση του περιεχομένου της σύνθεσης με ένα επιπρόσθετο σημείωμα για το «σείστρον», μαζί και με όλα τα επιλεγέντα αποσπάσματα της ποίησης της Σαπφούς, τόσο στα Αρχαία Ελληνικά όσο και σε μετάφραση στα Αγγλικά και στα Νέα Ελληνικά.
2) Ανατύπωση των δύο έγχρωμων πτυχών της χειρόγραφης μουσικής παρτιτούρας του συνθέτη, σε χωριστά φύλλα των 59x57 εκ., «Η Σαπφώ στους Γαλαξίες» και «Η Σαπφώ με την Λύρα».
3) Ανατύπωση και των δύο πιο πάνω πτυχών μαζί σ᾽ ένα δίφυλλο 59x58.5 εκ.
Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση θα απαγγελθούν και τα σχετικά αποσπάσματα ποιημάτων της Σαπφούς τα οποία αποτέλεσαν και την απαρχή του έργου. * Σημειώνεται ότι στους χώρους της εκδήλωσης και οι δύο νέες εκδόσεις (όπως και άλλες παλαιότερες και οι ψηφιακοί δίσκοι του συνθέτη) θα διατίθενται σε ειδικά χαμηλές τιμές.
Στην παρουσίαση των εκδόσεων συμμετέχουν:
Εύα Σταύρου (φλάουτο), Δημήτρης Ρεγγίνος (κιθάρα) κ.ά.
>> Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, Αίθουσα Καστελλιώτισσα, Λευκωσία. Είσοδος Ελεύθερη. Πληροφορίες 99553174.

Κύπρος και Βιέννη
Η Πρωτοχρονιάτική Συναυλία της Βιέννης αποτελεί το πρωταρχικό μουσικό γεγονός των εορτασμών για την έναρξη του νέου χρόνου στην Ευρώπη. Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου συντονίζεται με το πνεύμα της Βιεννέζικης παράδοσης με έργα που φέρουν τη μαγεία και τη χαρά αυτής της εορταστικής περιόδου. Στο ίδιο πρόγραμμα, η Σ.Ο.Κ. και ο μαέστρος Bachmann συντονίζονται και με τον παλμό της Κύπρου, ερμηνεύοντας πλάι στο μπρίο και την γοητεία των Βιενέζικων χορών και δύο πολύ ξεχωριστά έργα Κυπρίων συνθετών. Ανοίξτε τις καρδιές σας και αφήστε την υπέροχη αυτή μουσική να σας σαγηνεύσει.
C. Millöcker: Cyprienne (Γρήγορη Πόλκα)
Απόλλων Καλαμένιος (μέλος Σ.Ο.Ν.Κ.): Ηχωλαλία [Παγκόσμια πρεμιέρα]
Fr. Schubert: H μαγική άρπα, D 644: Εισαγωγή
J. Strauss: Η νυχτερίδα: Εισαγωγή
Ali Hoca: Μικρές Κυπριακές Σουίτες
J. Lanner: Βαλς «Οι Οθωμανοί», έργο 146
Γκαλόπ του Νέου Χρόνου, έργο 61b
L. Anderson: Βόλτα με το έλκηθρο
J. Strauss Jr.: Βαλς «Ο ωραίος, γαλάζιος Δούναβης», έργο 314
Μαέστρος: Jens Georg Bachmann
>> Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20.30. Τιμές εισιτηρίων: €12, €7 (18-26 ετών, συνταξιούχοι), €5 (κάτω των 18).

Παράσιτα
Το ανατρεπτικό νοτιοκορεατικό θρίλερ που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες. Δύο οικογένειες: η πλούσια Παρκ και η φτωχή Κιμ. Είτε η τύχη είτε η μοίρα, ενώνει αυτά τα δύο σπίτια και οι Κίμς νιώθουν μια χρυσή ευκαιρία. Με τη καθοδήγηση του Ki-woo, του μεγάλου γιου των Κιμ, τα παιδιά των Κιμ εκμεταλλεύονται τους Παρκς. Σύντομα, σχηματίζεται μια συμβιωτική σχέση μεταξύ των δύο οικογενειών. Οι Κιμς παρέχουν "απαραίτητες" πολυτελείς υπηρεσίες, ενώ οι Παρκς δίνουν στους Κιμς μια διέξοδο από τις άσχημες καταστάσεις τους. Αλλά αυτό το νέο οικοσύστημα είναι εύθραυστο, και σύντομα αρκετή απληστία και ταξική προκατάληψη απειλούν την νεοσυσταθείσα άνεση των Κιμς.
Πρωταγωνιστούν: Song Kang-ho (Kim Ki-taek), Lee Sun-kyun (Park Dong-ik), Cho Yeo-jeong (Yeon-kyo ( Mr. Park's wife), Choi Woo-shik (Ki-woo ( Ki-taek's son).
Σκηνοθεσία: Bong Joon-ho, Σενάριο: Bong Joon-ho, Han Jin-won.
Διάρκεια: 132'. Είδος ταινίας: Δράμα, Θρίλερ, Κωμωδία. Γλώσσα: Κορεατικά. Χρονολογία παραγωγής: 2019.
>> Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 77777745.  

Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Ο Βασίλης, ο αιώνιος έφηβος, έρχεται σε Λευκωσία και Λεμεσό. Αυθεντικός, συναισθηματικός, εκρηκτικός, ο Βασίλης μετράει «κοντά μισό αιώνα» πορείας, αμέτρητους δίσκους, τεράστιες επιτυχίες και θρυλικές συναυλίες.
Τέσσερις γενιές θαυμαστών ενώνονται στο κοινό κι εκείνος επιλέγει τα πιο αγαπημένα τους κομμάτια από την ιστορία του, τραγούδια που μιλούν για τον έρωτα, την ελπίδα, την κοινωνία, τις ανθρώπινες σχέσεις και κομμάτια και από το νέο του δίσκο «Μπλέξαμε» που κυκλοφόρησε φέτος το καλοκαίρι σε στίχους της Λίνας Δημοπούλου, του Οδυσσέα Ιωάννου και της Σάννυ Μπαλτζή με μουσική του ίδιου, του Χριστόφορου Κροκίδη και του Αντρέα Αποστόλου.
>> Τετάρτη 15 & Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, DownTown, Λευκωσία. Πληρ. 99810011.
>> Παρ 17 Ιαν, Ravens Music Hall, Λεμεσός.

Φίλοι δι' αλληλογραφίας II: Η ανάμνηση της ελευθερίας
Με την Βάλια Ματσεντίδου.
Οι Βέλγοι καλλιτέχνες στο διάστημα μεταξύ 1860 και 1930 εκφράζουν την επιδίωξη τους για ελευθερία και τη διεκδίκησή τους για ανεξαρτησία μέσα από το εικαστικό τους έργο. Το περιοδικό L’Art modern στις 12 Μαρτίου του 1890 κάνει λόγο για το Le Salon libre, το ανοιχτό σαλόνι όπου ο καθένας μπορεί να εκθέσει χωρίς περιορισμούς. Η Λεβέντειος Πινακοθήκη ανοίγει ένα “σαλόνι ελεύθερης έκφρασης” όπου η προσωπική μνήμη ως προϋπάρχον υλικό μετατρέπεται σε γραφή από τους “Φίλους δι’ αλληλογραφίας” που επιστρέφουν για να ξαναγράψουν γράμματα.
Το μοναδικό εργαστήρι αλληλογραφίας για ενήλικες προσκαλεί για δύο συνεχόμενες Τετάρτες τους ενήλικες φίλους της Πινακοθήκης να συνομιλήσουν με έργα από την προσωρινή έκθεση ‘Metamorphosis - Belgian Art 1860 - 1930’ και έπειτα μεταξύ τους, ανταλλάζοντας χειρόγραφες επιστολές, αρχικά ανώνυμα.
Για την ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτείται η παρουσία των συμμετεχόντων και στις δύο συναντήσεις. Η δράση θα ολοκληρωθεί σε μια 3η συνάντηση στο χώρο της Πινακοθήκης, όπου θα συναντηθούν και θα λάβουν σάρκα και οστά αποστολέας και παραλήπτης κάθε γράμματος (από τις δύο ομάδες).
Στο τέλος του προγράμματος οι συμμετέχοντες θα λάβουν δίπλωμα συμμετοχής.
Πρόγραμμα Συναντήσεων:
>> Συνάντηση Ι: Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020
1η ομάδα στις 4:00-5.30μμ. / 2η ομάδα στις 6:30-8μμ.
>> Συνάντηση ΙΙ: Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020
1η ομάδα στις 4:00-5.30μμ. / 2η ομάδα στις 6:30-8μμ.
>> Συνάντηση ΙΙΙ: Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020
1η και 2η ομάδα στις 6:00-7:00μμ
Τιμή: 20 ευρώ και για τις τρεις συναντήσεις (περιλαμβάνει ένα καφέ ή τσάι στην 3η συνάντηση που θα γίνει στο χώρο της καφετέριας)
Tο εργαστήριο θα δοθεί στην ελληνική γλώσσα.
Για περισσότερες πληροφορίες & κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλ. 22668838, εσωτ. 109 ή 105 (Δευτέρα-Παρασκευή, 09:00-13:00 & 14:00-16:30), ή με email στο education@leventisgallery.org. Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close