Eating News , Εστιατόρια

Γιατί το στομάχι σου έχει πάντα χώρο για γλυκό;

Υπάρχει καιεπιστημονική εξήγηση

Δημοσιεύτηκε στις 10 Ιανουαρίου 2020

Αν ανήκεις σε αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων που ζουν και αναπνέουν για τα γλυκά, τότε ξέρεις καλά τον απαράβατο νόμο. Πάντα υπάρχει χώρος για το γλυκό μετά, ΠΑΝΤΑ.
Ακόμα και όταν νιώθεις να έχεις σκάσει μετά από ένα καλό γεύμα, πάντα βρίσκεις χώρο για το επιδόρπιο. Και για αυτό βέβαια δεν φταίει μόνο το ασίγαστο πάθος σου για τους γλυκούς πειρασμούς.

Έτσι είμαστε πλασμένοι. Υπάρχει πράγματι χώρος για το λαχταριστό επιδόρπιο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επιστήμονες που μας μιλάνε για τον αισθητηριακό κορεσμό.

Με πιο απλά λόγια, όσο περισσότερο τρώμε κάτι, τόσο λιγότερο μας αρέσει και μας δίνει την εντύπωση ότι είμαστε γεμάτοι. Είμαστε όμως τελικά κορεσμένοι μόνο με τη συγκεκριμένη γεύση, υφή ή άρωμα.

«Ενώ μπορείτε να χάσετε την όρεξή σας για ένα φαγητό, ένα διαφορετικό φαγητό θα είναι ακόμα ελκυστικό. Για αυτό και έχετε πάντα χώρο για το επιδόρπιο» έρχεται να μας ενημερώσει η Barbara Rolls, καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Penn State στις ΗΠΑ.

Η θεωρία είναι ότι ο αισθητηριακός κορεσμός εξελίχθηκε για να μας κρατήσει υγιείς. Ο περιορισμός της όρεξής μας για ένα τρόφιμο και η ενθάρρυνση να δοκιμάσουμε κάτι άλλο ενισχύει τις πιθανότητες να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.

Τα στοιχεία αυτά για τον ενσωματωμένο μας μηχανισμό χρονολογούνται από μια κλασική μελέτη της δεκαετίας του 1920.

Η καθηγήτρια Barbara Rolls από την πλευρά της έρχεται να σημειώσει πως το φαινόμενο είναι πιθανό να μας δυσκολέψει να αντισταθούμε στην τεράστια ποικιλία τροφίμων που υπάρχουν γύρω μας και μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην επιδημία της παχυσαρκίας.

Πηγή: Athens Voice

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close