Cine News , Κινηματογράφος

Πρεμιέρα για ένα διεθνούς φήμης ντοκιμαντέρ στην Κύπρο

Το Queens of Amathus κάνει πρεμιέρα στη Κύπρο

Δημοσιεύτηκε στις 10 Ιανουαρίου 2020

Το ντοκιμαντέρ Queens of Amathus προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπέρμιγχαμ, το οποίο επιλέχθηκε από 792 συμμετοχές από περισσότερες από 60 χώρες. Ο παγκοσμίου φήμης παραγωγός ταινιών Trevor Beattie έδωσε τα εύσημα στην παραγωγή του Queens of Amathus, το όποιο έτυχε θερμής υποδοχής από το φιλοθεάμον κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά το πέρας της πρεμιέρας στο Η.Β., το ντοκιμαντέρ έλαβε διθυραμβικά σχόλια από τον διεθνή τύπο.
Το Queens of Amathus δημιουργήθηκε από την LGK Productions, η οποία αποτελεί μέρος ενός φιλανθρωπικού οργανισμού γνωστό ως LGK. Το φιλανθρωπικό ίδρυμα ιδρύθηκε για να στηρίξει τους Κύπριους που έπασχαν από την σπάνια νόσο αμυλοείδωση το 2014, οι οποίοι ταξίδεψαν στο Μπέρμιγχαμ για μεταμόσχευση ήπατος. Η LGK έλαβε χρηματοδότηση από το Heritage Lottery Fund στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ που γιορτάζει το ταξίδι των Ελληνοκυπρίων γυναικών από την Κύπρο στο Μπέρμιγχαμ.

Η Κυπριακή πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιανουαρίου στο Cinema Pantheon στη Λευκωσία. Τα κάθαρα έσοδα από την πρεμιέρα θα διατεθούν για τις φιλανθρωπικές δράσεις του LGK Foundation.

Στο ντοκιμαντέρ η Κύπρος είναι το σημείο αναφοράς για είκοσι δύο γυναίκες που μεταναστάτευσαν από την Κύπρο στο Μπέρμινγκχαμ της κεντρικής Αγγλίας.

Οι γυναίκες αυτές μοιράζονται το δικό τους ταξίδι ζωής και περιγράφουν τον ζωή τους και πως ξεπέρασαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά την διάρκεια αυτών των περιόδων.

Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται το δίλημμα που αντιμετώπισαν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας στην Κύπρο, όπου υπήρχε έντονο το κλίμα της εξέργεσης ενάντια στην Αγγλική διοίκηση του νησιού. Η ιστορική αναφορά συνεχίζεται από την ανεξαρτησία του νησιού μέχρι την τούρκικη εισβολή του 1974.

Παρουσιάζονται μερικές αξιοσημείωτες ιστορίες, όπως αυτή της Ελένης της «Ωράτισσας», που ήταν γνωστή στην ελληνοκυπριακή κοινότητα του Μπερμινγκχαμ, ως η μητέρα Τερέζα. Η αγκαλιά της Ελένης, ήταν τόσο μεγάλη που φρόντιζε όλους και προαισθάνθηκε το τέλος της, που καταγράφηκε τυχαία στη κάμερα.

To Queens of Amathus βασίζεται σε τρεις κύριους χαρακτήρες που ταυτόχρονα εκπροσωπούν τρεις σημαντικές περιόδους για την ιστορία της Κύπρου:
1.    Πριν και κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και το εμπόριο των μεταξωτών πλεκτών(λευκαρίτικα)
2.    Η περιόδος της ΕΟΚΑ και η ανεξαρτησία – παρουσιάζεται από την Μαρία Ξενίδη
3.    Η περίοδος της τούρκικης εισβολής του 1974 – παρουσιάζεται από τις Ανδρούλλα Αντωνίου και Τζούλι Νεοκλέους

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close