Θέατρο , News

"Έφυγε" από τη ζωή, η ηθοποιός Λίνα Ζένιου Παπά

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι

Δημοσιεύτηκε στις 06 Ιανουαρίου 2020

Έφυγε από τη ζωή, η αγαπημένη Κύπρια ηθοποιός, Λίνα Ζένιου Παπά.

Η είδηση του θανάτου της σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο και αγαπημένοι της συνάδελφοι την αποχαιρετούν σήμερα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου εξήραν το ήθος και την ευγένειά της.

«Άνθρωπος με ευγένεια ψυχής αγωνιούσε για τους απόρους συναδελφούς μας….Λίνα μου καλό σου ταξίδι», έγραψε ο ηθοποιός Κώστας Βήχας.

Βιογραφικό:

Η Λίνα Ζένιου Παπά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Ήταν διπλωματούχος ηθοποιός, απόφοιτος του «Ανώτερου Ινστιτούτου Θεατρικής και Κινηματογραφικής Τέχνης» κάτοχος “Master of dramatic Arts”. Είχε σπουδές χορογραφίας και σκηνοθεσίας και εξειδικεύτηκε στο δημιουργικό θέατρο.

Το 1975 ίδρυσε «Το Μικρό Θέατρο Λίνας Ζένιου Παπά». Από τότε δίδασκε το θέατρο σε παιδιά νέους και έφηβους με τη μέθοδο του δημιουργικού θεάτρου. Με τα παιδιά και τους έφηβους μέλη του ΜΙΚΡΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ανεβάζει στη σκηνή θεατρικές παραστάσεις, με ιδιαίτερη επιτυχία, με διαλεκτά έργα σπουδαίων συγγραφέων, όπως και με δικά της θεατρικά έργα. Όλα τα έσοδα από τις παραστάσεις δίνονταν πάντοτε για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Από το 1983–1994 υπήρξε υπεύθυνη του Θεατρικού Ομίλου της Παιδικής Βιβλιοθήκης του Υπουργείου Παιδείας. Πάνω στη σκηνή της βιβλιοθήκης παρουσιάστηκαν από τα παιδιά του Θεατρικού Ομίλου έργα όλων των Κυπρίων συγγραφέων παιδικής λογοτεχνίας υπό τη δική της διδασκαλία και σκηνοθεσία.

Το 1990 με εισήγηση της στο Υπουργείο Παιδείας, δημιούργησε και διηύθυνε θεατρικά εργαστήρια δημιουργικού θεάτρου με παιδιά των ανώτερων τάξεων όλων των δημοτικών σχολείων της μείζονος Λευκωσίας.

Το 1991 και για πέντε χρόνια δίδαξε το θέατρο σε φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος του Intercollege στη Λευκωσία.

Ως ηθοποιός έλαβε μέρος σε θεατρικές παραστάσεις στον ΘΟΚ, τόσο στην Κεντρική όσο και στην Παιδική Σκηνή. Έλαβε επίσης μέρος σε παραστάσεις του ελεύθερου θεάτρου.

Στην τηλεόραση του ΡΙΚ συμμετείχε σε σπουδαίες παραγωγές θεατρικών έργων, καθώς και σε γνωστές και επιτυχημένες Κυπριακές σειρές.

Συνεργάστηκε με τον τηλεοπτικό σταθμό «Ο ΛΟΓΟΣ» (σημερινό TV ONE) σε αξιόλογες σειρές. Στον ίδιο σταθμό επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε το παιδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα «Παρέα με τη ΣΟΛ–ΦΑ–ΜΙ» στο οποίο λάμβαναν μέρος όλα τα παιδιά μέλη του ΜΙΚΡΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ Λίνας Ζένιου Παπά καθώς και επαγγελματίες ηθοποιοί. Συνεργάστηκε με το BBC και πήρε μέρος σε κινηματογραφικές ταινίες.

Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις για τη συνολική προσφορά της στο Θέατρο από: «Δήμο Λευκάρων», «Όμιλο Φίλων Θεάτρου», «Κάνε μια ευχή» (Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και άλλες συναφείς παθήσεις), «Πολιτιστική Επιτροπή ΔΗΚΟ», «Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου», «Πολιτιστική Επιτροπή Κοινότητας Κιτίου», κ.ά.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close