Μουσική , Music News

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Θάνου Μικρούτσικου

H πολιτική κηδεία του Θάνου τελείται δημοσία δαπάνη έπειτα από κοινή Υπουργική Απόφαση

Δημοσιεύτηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2019

Ο «ανόητος» πυρετός των τελευταίων εβδομάδων, όπως ο ίδιος ο Θάνος Μικρούτσικος τον αποκάλεσε σε δημόσια ανάρτησή του, ήταν το «Μαχαίρι» που λάβωσε θανάσιμα τον αγαπημένο μουσικοσυνθέτη στα 72 του χρόνια, σε νοσοκομείο των Αθηνών, μετά από παλικαρίσια μάχη δυόμιση χρόνων με τον καρκίνο.

Ανατρέχοντας στην δισκογραφία του, μια από τις σημαντικότερες στιγμές του έντονα πολιτικοποιημένου στις τάξεις της Αριστεράς συνθέτη ήταν η μελοποίηση ποιημάτων του Τούρκου ποιητή, Ναζίμ Χικμέτ, ο οποίος έγραψε στον «Μικρόκοσμο» ότι « Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο, είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίζει, είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε…»

Όπως ανακοινώθηκε από την οικογένεια Μικρούτσικου, η πολιτική κηδεία του Θάνου τελείται δημοσία δαπάνη έπειτα από κοινή Υπουργική Απόφαση την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου και η ώρα 14:30,  στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών ενώ η σορός θα εκτίθεται από τις 10:30 πμ στην αίθουσα τελετών για τον τελευταίο αποχαιρετισμό.

Η κοινή Υπουργική Απόφαση λήφθηκε από τους Έλληνες Υπουργούς Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου και Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Αντί για στεφάνια, η οικογένεια παρακαλεί να διατεθούν τα χρήματα για τα ασυνόδευτα προσφυγοπούλα της Μόριας.

Η είδηση του θανάτου του Θάνου Μικρούτσικου συγκίνησε το πανελλήνιο.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του αναφέρει ότι «ο θάνατος του Θάνου Μικρούτσικου αποτελεί, αναμφισβήτητα, μεγάλη απώλεια για την Τέχνη και τον Πολιτισμό μας γενικότερα. Και η απώλεια αυτή είναι τόσο περισσότερο επώδυνη, όσο έρχεται σε μιαν εποχή, κατά την οποία τέτοια κενά είναι πολλαπλώς δυσαναπλήρωτα. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έγραψε ότι «με την μοναδική μουσική του, αλλά και την πολιτική και κοινωνική του παρουσία, ο Θάνος Μικρούτσικος σφράγισε την εποχή μας. Τον αποχαιρετούμε καθώς ξεκίνησε να συναντήσει το Σταυρό του Νότου. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του».


Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι «ο  Θάνος Μικρούτσικος, εκτός από σπουδαίος συνθέτης, ήταν μία μεγάλη προσωπικότητα. Ένας από τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο ελληνικό Πολιτισμό στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα και μέχρι σήμερα. Η μουσική του άγγιξε όλους τους Έλληνες και τίμησε την χώρα μας στο εξωτερικό. Από το λαϊκό τραγούδι και τη μελοποιημένη ποίηση, μέχρι το θέατρο, την όπερα και τη συμφωνική μουσική, το ταλέντο του Θάνου Μικρούτσικου ήταν πολύ μεγάλο για να περιοριστεί σε ένα είδος. Γι΄ αυτό και η απώλειά του συγκινεί όλους μας. Συγκινεί βαθιά όλη την Ελλάδα».


Ο τέως Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην δήλωσή του αναφέρει ότι «ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε για το Σταυρό του Νότου και η Ελλάδα αποχαιρετά τον συνθέτη, τον καλλιτέχνη, τον ευαίσθητο άνθρωπο, τον παντοτινό εραστή της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Θα τον θυμόμαστε πάντα, μέσα από την μουσική και τα τραγούδια του, αλλά και από το στίγμα που άφησε η ζωή του κοντά στους ταπεινούς και καταφρονεμένους», καταλήγει.


Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ) αναφέρει ότι «με άφατη θλίψη και βαθιά συγκίνηση αποχαιρετούμε έναν σπουδαίο άνθρωπο, τον ακριβό μας Θάνο Μικρούτσικο. Φαίνεται αβάστακτο να μάθουμε να ζούμε χωρίς εκείνον στην σκηνή. Γιατί ο Θάνος Μικρούτσικος δεν υπήρξε μόνο ανεπανάληπτος δημιουργός και συγκλονιστικός ερμηνευτής του έργου του. Πάνω απ’ όλα ήταν ένα ιδιοφυές πνεύμα, σπινθηροβόλο, κοφτερό και ανήσυχο, ένας βαθιά και πλατιά καλλιεργημένος διανοητής».

Ο Μίκης Θεοδωράκης, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι «μέσα στον δύσκολο αγώνα για την δημιουργία και διάδοση του ελληνικού τραγουδιού, ο Θάνος Μικρούτσικος κατέχει μια από τις κορυφαίες θέσεις και η απώλειά του δεν προκαλεί μονάχα πόνο στους φίλους, τους συνεργάτες και τους θαυμαστές του αλλά κι ένα βαθύ τραύμα στο ελληνικό τραγούδι και γενικότερα στο πολιτιστικό ‘γίγνεσθαι’». Γιατί ο Θάνος Μικρούτσικος εκτός του ότι υπήρξε ένας ολοκληρωμένος συνθέτης με ταλέντο, με έμπνευση και με πλούσιο, πρωτότυπο και σημαντικό έργο, έφυγε σε μια ηλικία μεγάλης ανθοφορίας, ωριμότητας και εκπληκτικής διάθεσης προσφοράς στον νεοελληνικό πολιτισμό που τόσο πολύ έχει ανάγκη σήμερα ο ελληνικός λαός. Τον αποχαιρετώ με οδύνη και πικρία για την μεγάλη αδικία να τον βρίσκει το τέλος σε μια τέτοια στιγμή», καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Θεοδωράκη.

Ο Γιώργος Νταλάρας επέλεξε να αποχαιρετίσει τον προσωπικό του φίλο και για χρόνια συνεργάτη με στίχους του Νίκου Καββαδία από τις  Γ ρ α μ μ έ ς  τ ω ν  Ο ρ ι ζ ό ν τ ω ν  και το πολύ γνωστό Καραντί που ερμήνευσε και ο ίδιος, «Το καραντί το καραντί θα μας μπατάρει – Έχε γεια μαχητή μου», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης, από τους νεότερους αλλά πιστός και στενός συνεργάτες του Θάνου Μικρούτσικου, τραγούδια του οποίου θα περιλαμβάνονται στη νέα του δισκογραφική δουλειά που ηχογραφείται τώρα, αποχαιρετά με λιτό, τρυφερό και συγκινητικό τρόπο τον συνθέτη.

«Τελευταία υπόκλιση στον πιο γενναίο. Θάνο, μαέστρο μου, σ' ευχαριστώ για όλα». Δημοσιεύει και μια φωτογραφία του Θάνου Μικρούτσικου να κάνει υπόκλιση σε ένα κατάμεστο από κόσμο στάδιο.

Ο Γιάννης Κότσιρας γράφει : «Έφυγες Θάνο μου. Πόσο μόνοι φίλε μου. Τόσο μόνοι... Καλή ξεκούραση καλέ μου. Καλή ξεκούραση...»

Η Πέγκυ  Ζήνα, επίσης, συγκινημένη για την μεγάλη απώλεια αναφέρει ότι «Και κάπως έτσι...η ιστορία γίνεται σιωπή... Σας ευχαριστούμε, Θάνο Μικρούτσικε,  οι νεότεροι γι αυτό το κομμάτι ιστορίας που γράψατε και για όσα μας χαρίσατε... Θα σας τραγουδάμε πάντα...καλό ταξίδι λουσμένο με φως..»

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε η συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Ιανουαρίου με τα πιο αγαπημένα τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου με τίτλο «Το πιο όμορφο απ' όλα δεν στο 'χω πει ακόμα…» δεν θα πραγματοποιηθεί, διότι δυστυχώς, ο θάνατος του συνθέτη ανέτρεψε τα δεδομένα.

Στην συγκεκριμένη συναυλία θα έστελναν τις δικές τους ευχές στον συνθέτη νέοι και παλιοί φίλοι του που ερμήνευσαν τα τραγούδια του και τα έκαναν δικά τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close