Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

10 διαλεκτές ταβέρνες εκτός πόλης, για απίθανους μεζέδες

Οι γιορτές είναι μία καλή ευκαιρία για να τις επισκεφτείς!

Δημοσιεύτηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2019

Νόστιμες ταβέρνες στην Κύπρο δεν θα βρεις μόνο στο κέντρο των πόλεων. Αλλά και στα πέριξ, όπου υπάρχουν ποκίλες επιλογές για όσους αγαπούν το καλό φαγητό και τη φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Μπείτε, λοιπόν, στο αυτοκίνητό σας και κάντε μια βόλτα στα γύρω χωριά, απολαύσε τη διαδρομή, γνωρίστε τους ανθρώπους τους, μάθετε την ιστορία τους και χαλαρώστε απολαμβάνοντας τα νόστιμα σπιτικά εδέσματά τους.

Ταβέρνα Αλέτρι
Η ξακουστή και γραφική ταβέρνα Αλέτρι, στο χωριό Γερμασόγεια στη Λεμεσό, φτιάχνει νόστιμο φαγητό και προσφέρει αυθεντική διασκέδαση από το 1986. Ο όμορφα διακοσμημένος χώρος της με παραδοσιακές αλλά και μοντέρνες πινελιές έχει ως κύρια στοιχεία το ξύλο και την πέτρα. Οι άνθρωποι της ταβέρνας έχουν δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να απολαύσεις μαζί με την παρέα ή την οικογένειά σου μια μοναδική εμπειρία. Στο Αλέτρι πρέπει να έρθεις πεινασμένος και να είσαι σίγουρος ότι θα φύγεις χορτάτος και απόλυτα ευχαριστημένος. Εξάλλου, αυτό πρέπει να προσφέρει μια αυθεντική κυπριακή ταβέρνα. Κλείσε θέση τώρα και ετοιμάσου να διασκεδάσεις με νόστιμο φαγητό και καλή μουσική σε μια ταβέρνα που έχει την εμπειρία και το μεράκι να σου τα προσφέρει όλα σε πολύ λογικές τιμές.
(25325212, 99058143) Αγίας Παρασκευής 35, Γερμασόγεια, Λεμεσός. Δ-Σ 18.00-24.00.

Εν τη Πλατεία
Ό λοι μιλάνε για τη φιλόξενη ταβέρνα Εν τη Πλατεία στην Αγροκηπιά, λίγο έξω από τη Λευκωσία. Η γραφική ταβέρνα αποτελεί μια καλή πρόταση για αυθεντικό, παραδοσιακό μεζέ που τον απολαμβάνουν όλοι. Διαθέτει μια πανέμορφη αυλή -και εκεί στήνει τα τραπέζια της το καλοκαιράκι για την πολυπληθή της πελατεία-, αλλά κι έναν ζεστό, εσωτερικό χώρο με όμορφη διακόσμηση και χαρακτήρα, που τον χαίρεσαι τους χειμερινούς μήνες. Στην παραδοσιακή αυτή ταβέρνα θα βρεις καλομαγειρεμένους, σπιτικούς και πλούσιους μεζέδες, ενώ κάθε Σάββατο προσφέρει βραδιές με ζωντανή μουσική. Οι άνθρωποί της έχουν βάλει στόχο να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη πρόταση εξόδου, όπου το καλό φαγητό και η καλή μουσική συναντιούνται σε έναν χώρο, ο οποίος αποπνέει κυπριακή φιλοξενία και πραγματικό μεράκι και αγάπη για πατροπαράδοτες γεύσεις.
(22634423, 99387524) Αγροκηπιά, επ. Λευκωσίας. Δ-Σ 18.00-αργά & Κ & αργίες μεσημέρι & βράδυ.

Η Φωλιά του Δράκου
Τ ο παραδοσιακό μεζεδοπωλείο Η φωλιά του Δράκου βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά μακριά από τη Λεμεσό, στο όμορφο Πεντάκωμο, και περιμένει να σε υποδεχτεί στον φιλόξενο χώρο της. Ήταν ένα παλιό καφενείο της δεκαετίας του ’50 που μεταμορφώθηκε σε ένα ατμοσφαιρικό μεζεδοπωλείο. Ο Γιώργος και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα, μετατρέποντας το χαριτωμένο καφενεδάκι του παππού και της γιαγιάς τους σε ένα ρετρό μεζεδοπωλείο, όπου τα
στοιχεία του παλιού χώρου εναρμονίστηκαν με το σήμερα δίνοντας ένα υπέροχο και ντιζαϊνάτο αποτέλεσμα. Στον καλαίσθητο, παραδοσιακό του χώρο απολαμβάνεις γευστικούς μεζέδες, τους καλύτερους της πόλης. Το ξύλο, η παραδοσιακή πέτρα, η φωτιά στην ξυλόσομπα και η ζεστή ατμόσφαιρα που αποπνέει είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που θα σε κρατήσουν εκεί. Τα πιάτα που σου προσφέρει φτιάχνονται με αγάπη και πρώτης ποιότητας υλικά συνδυάζοντας την ελληνική με την κυπριακή κουζίνα. 
(25632535, 99820641) Πεντάκωμο, επ. Λεμεσού. Τρ-Σ 18.00 μέχρι αργά & Κ 12.30.

Μαγεία Λαζανιά
Σαν ανηφορίσεις για την όμορφη οροσειρά του Μαχαιρά και φτάσεις στη μικρή κοινότητα του Λαζανιά θα μείνεις οπωσδήποτε για μεσημεριανό στη Μαγεία Λαζανιάς. Είναι το φημισμένο πλέον στέκι για καλοφαγάδες εκεί στην περιοχή. Ο μπουφές που ετοιμάζει Κυριακές μεσημέρια αλλά και αργίες, είναι ξακουστός για την ποικιλία, τις παραδοσιακές γεύσεις και τις πολύ φιλικές του τιμές. Ο μπουφές βασίζεται σε ένα αυθεντικό, παραδοσιακό μενού, που ανάλογα με την εποχή ποικίλλει. Περιλαμβάνει από μακαρόνια του φούρνου και κουπέπια μέχρι μερακλίδικο κλέφτικο στον ξυλόφουρνο. Η ζεστή ατμόσφαιρα και οι χαμογελαστοί οικοδεσπότες της ταβέρνας Μαγεία Λαζανιά αποτελούν επιπλέον λόγους για να την αγαπήσεις και να την εκτιμήσεις
περισσότερο. Γιατί εδώ πραγματικά ζεις αυτό που λέμε ‘κυπριακή φιλοξενία’.
(96530129) Λαζανιά, περιοχή Μαχαιρά, επ. Λευκωσίας. Ανοιχτοί Κυριακές, αργίες και καθημερινές κατόπιν κράτησης.

Παγκράτιος
Η ταβέρνα Παγκράτιος, στην ολοπράσινη Μηλιού της επαρχίας Πάφου, είναι μια από τις καλύτερες του νησιού. Πήρε το όνομά της από τον προπάππου της οικογένειας. Η εγγονή του Παγκράτιου, Χρυσούλα, και ο σύζυγός της, Χαράλαμπος, έδωσαν το
κτίσμα στον γιο τους Νεόφυτο και τη σύζυγό του Κατερίνα, οι οποίοι το ανακαίνισαν και το λειτουργούν από τον Δεκέμβριο του 2010. Μέχρι σήμερα, όλη η οικογένεια συμμετέχει με αγάπη και αφοσίωση, ώστε να χαίρονται οι επισκέπτες άριστη κυπριακή φιλοξενία και γεύσεις που έγιναν ξακουστές σε ολόκληρο το νησί! Γι’ αυτό και η ταβέρνα έγινε συνώνυμη της γεύσης και της πατροπαράδοτης φιλοξενίας. Φημισμένο πιάτο είναι το κρασάτο κουνέλι μα και η εξαίρετη σπιτική του σούπα, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Και βεβαίως, όλοι έχουν να λένε και για τα καλοψημένα είδη σχάρας που σερβίρει και την ποικιλία à la carte που προσφέρει, ώστε να ικανοποιεί κάθε σου προσδοκία.
(70003757) Πλατεία Μηλιού, επ. Πάφου. Τρ-Παρ 16.00-22.00, Σ-Κ 13.00-15.30 & 18.30-22.00.

Μουσικός
Είναι αναμφισβήτητα μια από τις λίγες ταβέρνες που διατηρούν αναλλοίωτες τις πατροπαράδοτες συνταγές, συντηρώντας με σεβασμό τις ιδιαίτερες γεύσεις της ντόπιας κουζίνας. Στεγάζεται σ’ ένα παραδοσιακό σιερωνάρι, το οποίο μεταμορφώθηκε σε μια ιδιαίτερα φιλόξενη, ατμοσφαιρική ταβέρνα που υποδέχεται τον κόσμο της είτε στην καταπράσινη, πλακόστρωτη αυλή της είτε στον ζεστό εσωτερικό χώρο, γεμάτο από ενθύμια του παρελθόντος. Η πλειονότητα των μεζέδων και των πιάτων παρασκευάζεται από τα χέρια των ιδιοκτητών, με κλασικό παράδειγμα το γαστρονομικό σήμα-κατατεθέν: το χαλλούμι του Μουσικού. Οι μυρωδιές της γάστρας, της σχάρας και του ξυλόφουρνου, όμως, δεν θα σου αφήσουν πολλά περιθώρια για προβληματισμό. Θα τα παραγγείλεις όλα και θα τα απολαύσεις με την παρέα σου, καλοφτιαγμένα και νοστιμότατα.
(23828833) Κυριάκου Μάτση 6, Σωτήρα, ελ. επ. Αμμοχώστου. Δ-Κ 18.30-23.00 (καλοκαίρι) & Δ-Σ 18.30-23.00 (υπόλοιποι μήνες).

Όμορφος
Η ξακουστή και παραδοσιακή ταβέρνα Όμορφος στην Κάτω Μονή, κλείνει 50 χρόνια σταθερής αξίας. Ο Αντρέας και η Ειρήνη Όμορφου λειτούργησαν την ταβέρνα πριν από τόσα χρόνια, και βρήκαν άξιο συνεχιστή την κόρη τους Ευθυμία που κρατά το ίδιο επίπεδο ποιότητας και εξυπηρέτησης. Με σεβασμό στις παραδοσιακές, σπιτικές γεύσεις και σε τοποθεσία προνομιακή που απολαμβάνεις πανοραμική θέα, η ταβέρνα Όμορφος παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις των καλοφαγάδων. Όλα τα κρεατικά του είναι ολόφρεσκα και καλοδιαλεγμένα, και τα ψήνει της ώρας. Το ίδιο και τα συνοδευτικά και μαγειρευτά του που έχουν σπιτική γεύση. Όλα όσα ετοιμάζει η Ευθυμία -που συνεχίζει την παράδοση του μαγαζιού, που ξεκίνησαν οι γονείς της το 1969- είναι φτιαγμένα με μεράκι και πολλή αγάπη. Κάνε έγκαιρα την κράτηση σου και ζήτησε να σου μαγειρέψουν ό,τι επιθυμείς, αν θες να τα απολαύσεις μεσημεράκι ή ακόμα κι αν προτιμάς βραδάκι, φτάνει να ενημερώσεις την Ευθυμία από νωρίς.
(22822689, 99468015) Κάτω Μονή, επ. Λευκωσίας. Δ-Σ 12.00-15.30 & Κ 12.00-16.30 και βράδια μόνο με έγκαιρη κράτηση.

Παλιομούχταρος
Είναι μια όμορφη, αυθεντική ταβέρνα, με σύγχρονα στοιχεία και διαχρονική αξία. Ο Παλιομούχταρος, στον γραφικό Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας, είναι μια ταβέρνα με τα όλα της. Διαθέτει ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο, με μεγάλη χωρητικότητα και ευρύχωρη αυλή περικυκλωμένη από τεράστια καταπράσινα δέντρα και γρασίδι. Οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες της υποδέχονται την πελατεία τους εδώ και 10 χρόνια με το πιο ζεστό χαμόγελο και όλοι φεύγουν ευχαριστημένοι με την ποιότητα και την ποικιλία που προσφέρει. Οι μεζέδες είναι όλοι της ώρας και φτιαγμένοι από τον 'άρχοντα' της κουζίνας, τον ιδιοκτήτη Μενέλαο Μενελάου. Περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία πιάτων, σαλάτες, ορεκτικά, μαγειρευτά, καθώς και όλων των ειδών τα κρεατικά. Στο τέλος θα καταφθάσει στο τραπέζι σου και το φημισμένο του γλυκό, το οποίο είναι κερασμένο, το 'σάμαλι' ή αλλιώς 'καλόν πράμα' που είναι η σπεσιαλιτέ του Παλιομούχταρου.
(24323323, Facebook: paliomouxtaros / Παραδοσιακη Ταβερνα Παλιομουχταρος, Ιnstagram: @paliomouxtaros) Φίλιου Τσιγαρίδη, 12, Άγιος Θεόδωρος, επ. Λάρνακας. Τρ-Σ βράδυ & Κ & αργίες μεσημέρι-αργά το απόγευμα.

Ταβέρνα του Θεοδόση
Για αυθεντικό, κυπριακό μεζέ θα πας στην Ταβέρνα του Θεοδόση. Βρίσκεται στο χωριό Πάνω Δευτερά, στεγασμένη σε ένα γραφικό, διατηρητέο πλίνθινο κτίσμα με πανέμορφη, πετρόκτιστη αυλή, που διατηρεί πολλά παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Η ταβέρνα διαθέτει απίστευτη ατμόσφαιρα και ζεστασιά, ειδικά τώρα τους χειμερινούς μήνες που ανάβει το τζάκι. Εδώ πρόκειται να απολαύσεις αυθεντική κυπριακή κουζίνα, με ολόφρεσκα και πρώτης ποιότητας πρώτες ύλες. Μεζέδες σχάρας,
σπιτικά μαγειρευτά της ημέρας, πλούσιες μερίδες, καθώς και όλων των ειδών εκλεκτά μεζεκλίκια με ειδική παραγγελία, όπως: κεφαλάκι αρνίσιο, καραόλους κοκκινιστούς, μανιτάρια του βουνού, αγρέλια με αβγό, 'κκελέ του βου', συκωταριά αρνίσια, γουρουνόπουλο στον ξυλόφουρνο, κουνέλι στιφάδο, σούβλες και πολλά άλλα, που ικανοποιούν τις γευστικές προτιμήσεις ακόμα και των πιο απαιτητικών μερακλήδων! Πολλές επιλογές και για τους φίλους χορτοφάγους, αλλά και για όσους αγαπούν τα παραδοσιακά γλυκά, όπως σπιτικό, φρεσκότατο γαλακτομπούρεκο, ραβανί και γλυκά του κουταλιού.Τον πλουσιότατο μεζέ του, μάθε ότι μπορείς να τον απολαμβάνεις μαζί με ζωντανή μουσική κάθε Παρασκευή, με παλιά λαϊκά, ρεμπέτικα και έντεχνα ακούσματα.
(22621537) Αρχ. Μακαρίου ΙΙΙ, 36, Πάνω Δευτερά, επ. Λευκωσίας. Τρ-Σ 19.00-23.00.

Ψητοπωλείο-Ταβερνάκι του Μελή
Στο Ψητοπωλείο-Ταβερνάκι του Μελή τα πάντα παραπέμπουν σε χωριό. Το πετρόκτιστο, χαμηλοτάβανο μακρινάρι, τα τραπέζια στα πεζοδρόμια και τον παράδρομο της εκκλησιάς και τα γύρω αναπαλαιωμένα σπίτια, δημιουργούν όλα τους μια εικόνα άλλων εποχών. Τον ατελείωτο μεζέ της ταβέρνας, τα κατ’ επιλογή μεζεκλίκια, αλλά και τα τεράστια platter δεν θα τα βρεις στο μενού, αλλά θα σου τα αναφέρει ένα-ένα ο Μελής, για να φτιάξετε μαζί ένα παραδοσιακό κυπριακό τσιμπούσι, σύμφωνα με τη διάθεση, την όρεξη και το πορτοφόλι. Όμως, δεν γίνεται να μην ξεκινήσεις με το χωριάτικο χαλλούμι σχάρας ή το μοσχομυριστό, κρασάτο λουκάνικο. Άψογα είναι τα φρεσκοτηγανισμένα κεφτεδάκια, η πομηλοροτηγανιά, τα σαλιγκάρια με λάδι και ξίδι και το βοδινό συκώτι στη σχάρα με καραμελωμένα κρεμμύδια. Για την παρέα σου, ασυζητητί, παραγγέλνεις το σιγοψημένο αρνίσιο κότσι ή την εξαιρετική χοιρινή κοιλιά και τελειώνεις με αφράτους, μελωμένους λουκουμάδες. Μάθε ότι στου Μελή οι Κυριακές αποκτούν άλλο ηχόχρωμα, αφού διοργανώνει μεσημέρια διασκέδασης με ζωντανή μουσική. Θα την απολαύσεις τσιμπολογώντας τα κριτσανιστά μπαστουνάκια από πούλλες, το γευστικό τηγανητό  σπανάκι με αβγό και τα ζεματιστά σαλιγκάρια με λάδι και ξίδι.
(25635253) Χριστόφορου Παπαγιάννη 1, Παρεκκλησιά, Λεμεσός. Τρ-Σ 18.00-24.00 & Κ 12.00-17.00 & 19.00-24.00.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close