Πάμε Ταξίδι , Guide

7+1 χρηστικές συμβουλές για να βιώσεις το Άμστερνταμ αλλιώς

Συμβουλές που σίγουρα δεν θα βρεις σε κανέναν ταξιδιωτικό οδηγό.

Δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2019

Το έχω ως αρχή να μην προετοιμάζομαι πριν από κάθε ταξίδι που θα κάνω. Ίσως γιατί επιδιώκω το απρόσμενο και την έκπληξη. Έτσι εκτός από κάποιες συμβουλές (τις οποίες ποτέ δεν ακολουθώ) φίλων που γνωρίζουν τον προορισμό, άντε και την πρόγνωση του καιρού, κάθε μου ταξίδι γίνεται κατά κάποιο τρόπο στα τυφλά. 

Αποτέλεσμα είναι σχεδόν ποτέ να μην έχω ιδέα τι να κάνω και πού να πάω, να ψάχνω για να αγοράσω κατάλληλα ρούχα ή παπούτσια, αφού έπεσα έξω με τον καιρό και να σπαταλώ αρκετές ώρες περπατώντας ως απόκληρος, για να «ανακαλύψω» τους κρυμμένους θησαυρούς και τα στέκια.  

Όση, όμως, ταλαιπωρία και να περιλαμβάνει αυτή μου η συνήθεια, θεωρώ πως αυτή είναι η μαγεία του κάθε ταξιδιού, γι’ αυτό και επιμένω να κινούμαι κάπως «παλιακά» ρωτώντας για πληροφορίες τους ντόπιους, ή διαβάζοντας του τοπικούς τυπωμένους χάρτες, οκ και λίγο με το google maps. 

Αν, λοιπόν, το Άμστερνταμ είναι ένας από τους προορισμούς που έχεις στο bucket list σου, οι 8 συμβουλές πιο κάτω ίσως και να σου φανούν (πολύ) χρήσιμες.  

Θα πρότεινα
Από το αεροδρόμιο για το κέντρο της πόλης, μην πάρεις ταξί

Ή αν πάρεις ταξί, πριν μπεις, βεβαιώσου για το συνολικό ποσό της διαδρομής γιατί διαφορετικά μπορεί να χρειαστεί να πληρώσεις «χρυσή» την κούρσα. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις μετρό ή λεωφορείο τα οποία μπορεί να διαρκούν λίγο περισσότερο, αλλά είναι πολύ πιο οικονομικά και απολαμβάνεις και καλύτερα τη διαδρομή, εξερευνώντας με τα μάτια σου την πόλη. 
Τσέκαρε πληροφορίες ΕΔΩ:

Από Οκτώβρη μέχρι Μάρτη ντύσου (πολύ) ζεστά 
Δύο συμβουλές που δεν ακολούθησα ήταν το «μην πάρεις τζιν» και «πάρε επένδυση». Πήγα μόνο με τζιν και εννοείται χωρίς εσωτερική θερμαντική επένδυση. Με 4 βαθμούς κελσίου και τα κανάλια να διαπερνούν ολόκληρη την πόλη, όσο περπάτημα και αν έκανα, το σώμα δεν ζεσταινόταν με τίποτα. Αν, λοιπόν, ταξιδέψεις Άμστερνταμ φθινόπωρο ή χειμώνα, φρόντισε να έχεις μαζί σου γάντια, κασκόλ, εσωτερική επένδυση και βαμβακερά παντελόνια. Εκεί το κρύο είναι πραγματικό. 

Περπάτησε στις υπαίθριες αγορές 
Λένε πως για να δεις μια πόλη πρέπει να την περπατήσεις, αν θες, όμως να την μάθεις πραγματικά πρέπει να πας εκεί που πάνε οι ντόπιοι. Οι λαϊκές αγορές ή τα street market μια περιοχής, είναι ο κατ’ εξοχήν καθρέφτης μιας πόλης. Η κεντρική αγορά Άμστερνταμ, στήνεται σε κεντρικό δρόμο της πόλης και εκτείνεται αρκετά χιλιόμετρα με πάγκους γεμάτους φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέατα, βάφλες, είδη ένδυσης, ηλεκτρικά είδη, διακοσμητικά για το σπίτι, αντίκες και πολλά άλλα προϊόντα που δεν μπόρεσα να συγκρατήσω. Αυτό που σίγουρα θυμάμαι και το συστήνω ανεπιφύλακτα είναι η στάση για street food σε κάποιο από τα ψαράδικα. Παραγγέλνεις το ψάρι, φρέσκο, από τον πάγκο, σου το ψήνουν εκείνη την ώρα και το τρως είτε στο χέρι είτε κάθεσαι σε κάποιο από τα υπαίθρια τραπέζια που στήνονται γι’ αυτό το σκοπό. 

Κάνε cheese tasting hopping  
Ένα μόνο θα πω, το Άμστερνταμ είναι ένας παράδεισος για τους cheese lovers. Σε κάθε γωνιά της πόλης θα πετύχεις κάποιο κατάστημα αφιερωμένο αποκλειστικά στα τυριά τα οποία διατίθενται σε άπειρες επιλογές, συνδυασμούς, σχήματα και χρώματα. Συμβουλή, αφιέρωσε μία μέρα σε cheese tasting hopping και δοκίμασε δεκάδες διαφορετικά τυριά συνδυάζοντάς τα με αλοιφές και κράκερ, που επίσης προσφέρονται για δοκιμή. Σίγουρα κάποια απ’ αυτά θα τα αγοράσεις για να τα φέρεις Κύπρο. 

Ζήσε (σ)το Heineken Experience 
Αν δεν το γνωρίζεις, το Άμστερνταμ είναι η πόλη που γέννησε την μπίρα Heineken, η οποία στην πορεία κατέκτησε τον κόσμο. Όπως είναι, λοιπόν, φυσικό σχεδόν παντού στην πόλη μπορείς να την δοκιμάσεις παγωμένη, αλλά προσωπικά θα σου σύστηνα να το κάνεις στην πηγή της παραγωγής, το μουσείο Heineken Experience. Στο πολυόροφο κτίριο του μουσείου της Heineken, θα μάθεις πώς ξεκινά η παραγωγή της μπίρας, θα ταξιδέψεις με τη βοήθεια της τεχνολογίας σε όλη της διαδικασία της εμφιάλωσης, θα κάνεις tasting και εκεί που νομίζεις πως όλα έχουν τελειώσει, θα βρεθείς σε ένα μαγικό χώρο με παιχνιδοκονσόλες, δυνατή μουσική, photobooth, ποδοσφαιράκια, ένα εντυπωσιακό μπαρ, νεαρόκοσμο να κάνει socializing, και διάφορες άλλες δραστηριότητες που θα ολοκληρώσουν το experience. 

Δοκίμασε (τις τηγανιτές) πατάτες 
Εκεί που περπατάς, ξαφνικά βλέπεις μπροστά σου ουρές χιλιομέτρων οι οποίοι περιμένουν να αγοράσουν… τηγανιτές πατάτες. Την πρώτη φορά μου φάνηκε περίεργο και κάπως υπερβολικό. Πόση κάψα για μερικές πατάτες. Έπειτα σκέφτηκα πως αν δεν δοκιμάσω, δεν πρόκειται να καταλάβω. Όταν πήρα το δικό μου χωνί με τηγανιτές πατάτες –έπειτα από αρκετή αναμονή στην ουρά- με τη special sauce του καταστήματος περιχυμένη από πάνω, κατάλαβα γιατί οι Ολλανδοί κάνουν σαν τρελοί γι’ αυτό το σνακ. 

Δες μέσα από τα παράθυρα των σπιτιών τους 
Πριν με περάσεις για stalker να σου πω, πως οι Ολλανδοί έχουν το συνήθειο να αφήνουν κουρτίνες και blinds ανοιχτά πρωί και βράδυ, ασχέτως αν βρίσκονται μέσα στο σπίτι ή όχι. Χωρίς να το επιδιώξεις γίνεσαι για λίγο stalker παρακολουθώντας τις ζωές τους και τα σπίτια τους. Μπορεί να ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά είναι παράλληλα και πολύ ενδιαφέρον να βλέπεις, σε πρώτο πλάνο, πώς ζουν άλλοι ευρωπαίοι και κυρίως πόσο καλαίσθητα επιλέγουν να φτιάξουν τα σπίτια τους, ακόμα και αν πρόκειται για χώρους μόλις 30 τετραγωνικών μέτρων. 

Κοίταζε στα σοκάκια
Στο μεγαλύτερο μέρος της η πόλη, είναι γεμάτη με καταστήματα και εστιατόρια κάθε λογής. Από μεγάλες, διεθνείς αλυσίδες, μέχρι και τοπικά καταστήματα, που προσφέρουν, χωρίς υπερβολή, τα πάντα. Τα καλύτερα, όμως, κρύβονται στις πλακόστρωτες παρόδους και τα σοκάκια, τα οποία αν δεν είσαι της περιοχής, μόνο από τύχη θα τα πετύχεις. Από μικρά υπόγεια wineries μέχρι art café με φανταστικά σπιτικά γλυκά, αλλά και gallery με επιλεγμένα έργα, θα εκπλαγείς με τα πόσα πράγματα μπορεί να κρύβει ένα στενό σοκάκι, στρυμωγμένο ανάμεσα σε διεθνείς κολοσσούς.  

Στο μοναδικό αυτό ταξίδι, είχαμε παρέα την μπίρα Heineken, αλλά και τους 6 τυχερούς νικητές που του διαγωνισμού «η Heineken σε ταξιδεύει στο Άμστερνταμ», η οποίοι κέρδισαν αυτό το φανταστικό δώρο. 
Οι Σταύρος Θεοδώρου, Νικολέττα Νικολάου, Μαρίνος Βασιλείου, Μαρία Χατζηδαυίδ, Κυριάκος Κυριάκου και Άννα Οικονομίδου, ενθουσιάστηκαν με το VIP Tour στο Heineken Museum, ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης με τεράστιο αριθμό επισκεπτών κάθε χρόνο. Ενώ παράλληλα, στο τριήμερο ταξίδι τους, είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις ομορφιές της πολυπολιτισμικής Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας με τα κανάλια, να επισκεφθούν πάρκα, μεγαλοπρεπή μουσεία, πολύχρωμες αγορές και άλλα hot-spots.

Η διεθνούς φήμης μπύρα Heineken βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της Tempo Beverages Cyprus Ltd.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close