Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Τα 20 καλύτερα πράγματα για να κάνεις αυτή την εβδομάδα

Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτήν την εβδομάδα

Δημοσιεύτηκε στις 09 Δεκεμβρίου 2019

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν! Κάθε χρονιά όταν πλησιάζει στο τέλος της φροντίζει να μας αποζημιώσει με τον καλύτερο τρόπο!

Γιορτινές μέρες, εκδηλώσεις, θέατρο, μουσική, χορός, αγορές, παραμυθουπόλεις και δώρα! Ακόμα και αν τα πράγματα είναι δύσκολα, αυτές οι μέρες έχουν μια μαγεία που λίγους αφήνει ασυγκίνητους!

Γι' αυτό κι εμείς συγκεντρώσαμε όλα όσα θα γεμίσουν αυτές τις μέρες το πρόγραμμά σου!

"EXIT ή Η Αλίκη στη Χώρα των Τεράτων"
Η Θεατρική ομάδα Point To Contemporary Theater και το θέατρο WhereHaus 612 παρουσιάζουν απόψε το έργο «EXIT ή Η Αλίκη στη Χώρα των Τεράτων» της Ευαγγελίας Ονουφρίου. Πρόκειται για ένα  φορμαλιστικό έργο που πραγματεύεται την αναζήτηση του ανθρώπου να ανακαλύψει την ταυτότητα του και να ψηλαφίσει τα όρια της ελευθερίας του, οδηγούμενος σε διλήμματα που τον οδηγούν σε υπαρξιακά αδιέξοδα και ψυχικές συγκρούσεις. Οι αναφορές από το έργο του Λούις Κάρολ «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων», λειτουργούν αλληγορικά και οι συσχετισμοί με το έργο κουβαλούν μια παραμορφωμένη εικόνα του παραμυθιού που αντικατοπτρίζει το μυαλό μιας πραγματικής Αλίκης με μανιοκατάθλιψη. Παίζουν: Ελεονώρα Βασιλείου, Έλενα Δημητρίου, Νικόλας Δημητρίου, Γεώργιος Ιωσήφ, Λήδα Καραγιάννη, Εύα Μιλτιάδου, Ευαγγελία Ονουφρίου, Λοΐζος Παπαγεωργίου, Επιστημονικός σύμβουλος: Άθως Ερωτοκρίτου.
>> Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, WhereHaus 612, Λευκωσία, 20.30. Παραστάσεις ακόμη για τις 14, 16, 20, 21, 23 Δεκεμβρίου και τις 3 και 4 Ιανουαρίου. Πληρ. 99 122 552.
 
Ο «Ψυχρός Πόλεμος» του Παβλικόβσκι
Την πιο πρόσφατη ταινία «Ψυχρός Πόλεμος» του βραβευμένου με Όσκαρ Πολωνού σκηνοθέτη της «Ida» Πάβελ Παβλικόβσκι, προβάλλει απόψε η Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού. Η ταινία αυτή του χάρισε και το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Κανών το 2018. Ο Παβλικόβσκι προτείνει μια ιστορία έρωτα ανάμεσα σε δύο εντελώς διαφορετικούς ανθρώπους, με φόντο τον Ψυχρό Πόλεμο του 1950 στην Πολωνία, το Βερολίνο, τη Γιουγκοσλαβία και το Παρίσι. Δανειζόμενος τα ονόματα των γονιών του (Βίκτορ και Ζούλα) και αντλώντας έμπνευση από την ιστορία του θυελλώδους έρωτά τους, επιχειρεί να αφηγηθεί ένα αξέχαστο, συγκινητικό love story με φόντο τη μεταπολεμική Ευρώπη. Παίζουν οι Γιοάνα Κούλιγκ, Τόμας Κοτ, Μπόρις Σιτς, Αγκάτα Κουλέσα.
>> Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, ΡΙΟ 3, Λεμεσός, 20.15. 
 
Η συνταγή της αθανασίας
Το ανατρεπτικό μυθιστόρημα του Πάνου Βασιλείου «Έχω 33 στιγμές να ζήσω» παρουσιάζουν απόψε στη Λευκωσία και την Τετάρτη στην Πάφο (Let them Eat Cake) οι εκδόσεις Αρμίδα, με ανοιχτή συζήτηση για θέματα που άπτονται του βιβλίου: η αθανασία, οι φιλοθανάτιες τελετές, η συγκάλυψη της αλήθειας από την εκκλησία, τα όρια μίσους- έρωτα. Κεντρικός ήρωας είναι ένας αυτοκαταστροφικός και φιλοθάνατος ψυχολόγος που πασχίζει να κρατήσει τις ισορροπίες. Η λεπτή κλωστή που ενώνει την τρέλα με τη φρόνηση, τον θάνατο με τον μη θάνατο, το λογικό με το παράλογο, τον έρωτα με το μίσος, είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να σπάσει. Μέχρι που ανακαλύπτει πως πάσχει από δύο ανίατες ασθένειες και καταφέρνει να φτάσει στην αθανασία. Απόψε θα μιλήσουν ο κλινικός ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής Παντελής Παντελή και ο ιστορικός και εκπαιδευτής ενηλίκων Πάνος Αγαπητός, μέλος της Κυπριακής Σημειωτικής Εταιρίας). Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Έλενα Χειλέτη.
>> Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, Καφενείο Πρόζακ, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22358028.
 
«Όταν ήμασταν άγριοι»
Το ντοκιμαντέρ της Κάρμεν Μπέγιας «Όταν ήμασταν άγριοι» (2017) προβάλλει απόψε ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου. Η ταινία είναι μια φανταστική συνομιλία της σκηνοθέτιδας με την εργατική συνοικία Σαν Κριστόμπαλ στη νότια Μαδρίτη. Πρόκειται για ένα διαρκές παιγνίδι ανάμεσα στην επιφάνεια και στο βάθος, που φέρνει αντιμέτωπες τις προκαταλήψεις της αφηγήτριας με τα συναισθήματα του θεατή που την παρακολουθεί. Μια ελεύθερη κα υπαινικτική περιπλάνηση που εγκαταλείπει σταδιακά το κλασικό ντοκιμαντέρ και μετατρέπεται σ’ ένα δοκίμιο σε πρώτο πρόσωπο. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
>> Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, Σινέ Στούντιο, Λευκωσία, 21.00. Πληρ. 96420491. 
 
«Κρυφή Συνταγή» στη Λάρνακα
Την επιτυχημένη ταινία του Ισραηλινού σκηνοθέτη Οφίρ Ραούλ Γκράιζερ «Κρυφή Συνταγή» (2017) προβάλλει απόψε η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας. Ο Τόμας, ένας ταλαντούχος Γερμανός ζαχαροπλάστης, είναι ο εραστής του Όρεν, ενός παντρεμένου άνδρα από το Ισραήλ, που επισκέπτεται συχνά το Βερολίνο για δουλειές. Όταν ο Όρεν σκοτώνεται σε τροχαίο, ο Τόμας ταξιδεύει στην Ιερουσαλήμ για να μάθει περισσότερα για το παρελθόν του αγαπημένου του. Έτσι, θα πλησιάσει τη γυναίκα του, την Ανάτ, κρατώντας κρυφή την ταυτότητά του και προτείνοντάς της να δουλέψει στο καφέ της. Εκείνη δέχεται. Τα γλυκά που φτιάχνει θα φέρουν κοσμοσυρροή στο κατάστημα, αλλά ο ίδιος κάνει δύο βασικά λάθη: δεν χρησιμοποιεί κοσέρ υλικά και αδυνατεί να προβλέψει πού θα καταλήξει η σχέση του με τη νεαρή χήρα. Παίζουν Τιμ Κάλκοφ, Σάρα Άντλερ.
>> Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, Θέατρο Σκάλα, Λάρνακα, 20.30. Πληρ. 24652800.

Διάβασε ακόμαΤα λαμπερά χριστουγεννιάτικα χωριά που πρέπει να επισκεφθείτε φέτος

A very Merry Charity Party στο Moondog's
Στις 9 του Δεκέμβρη, το Moondog's Bar and Grill διοργανώνει για 6η συνεχόμενη χρονιά το φιλανθρωπικό παζαράκι "A very Merry Charity Party"! Φίλοι επαγγελματίες και ερασιτέχνες θα πωλούν γλυκά, χριστουγεννιάτικα στολίδια, ρούχα, αξεσουάρ και πολλά πολλά άλλα… όλα για καλό σκοπό! 
17:00 Έναρξη 
18:00 Μάγος Stavros Sophocleous [Steve Magic] – Κόστος Παράστασης 3€.
19:30 Ζωντανή μουσική από το συγκρότημα ΣΥΝ ΠΛΗΝ
Τα καθαρά έσοδα από τις πωλήσεις των ειδών που θα διατεθούν και οι καθαρές εισπράξεις του Moondog's εκείνης της βραδιάς, καθώς και όλα τα έσοδα από την παιδική παράσταση θα δοθούν με πολλή αγάπη στον ΠΣΣΓΠ - Μοναδικα Χαμογελα. Ένα Χριστουγεννιάτικο απόγευμα προσφοράς και αγάπης.
>> Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, Moondog's, Λευκωσία, 17.00. 

Festive Afternoon Tea στο Four Seasons Hotel
Το Colors Café του Ξενοδοχείου Four Seasons σας περιμένει και φέτος, για να ζήσετε την αυθεντική εμπειρία του Festive Afternoon Tea, μέσα από ένα απολαυστικό ταξίδι γευσιγνωσίας, στον φινετσάτο κόσμο του εκλεκτού τσαγιού. Μοναδικά χαρμάνια, με τη σφραγίδα του φημισμένου γαλλικού οίκου Dammann Frères, σε συνδυασμό με την παραμυθένια χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, υπόσχονται να δημιουργήσουν μια γιορτινή πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων, κάνοντας ακόμα πιο μαγικά τα απογεύματα σας, από τις 9 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2020. Ειδικά εκπαιδευμένοι sommelier τσαγιού, θα σας μυήσουν στην ιεροτελεστία του Afternoon Tea, με υπέροχα αποστάγματα και βότανα από τις εκλεκτές ποικιλίες του Dammann Frères, ενώ τη συναρπαστική γευστική περιπλάνηση θα συμπληρώσουν για άλλη μια χρονιά, τα εξαιρετικά εδέσματα του Tea Tower. Οι λάτρεις του τσαγιού μπορούν μάλιστα να μοιραστούν την ανεπανάληπτη αυτή εμπειρία, με αγαπημένα τους πρόσωπα, χαρίζοντας τους πολυτελείς συσκευασίες με τις πιο δημοφιλείς γεύσεις τσαγιού Dammann Frères, καθώς και τα ομορφότερα “Christmas Cakes” και “Buche de Noel”, δημιουργίες των Pastry Chefs του Colors Café.
>> Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2020, Colors Café, Ξενοδοχείο Four Seasons, Λεμεσός.

 

Ανοίγει το Chocolate Park στη Λευκωσία
Από τις 9 Δεκεμβρίου 2019 και για τρεις ολόκληρους μήνες ο χώρος της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσία θα ξεχειλίσει με άρωμα μπισκότου και σοκολάτας. Το θεματικό πάρκο «Chocolate Park», με απίθανους ήρωες, υποδέχεται το κοινό για αξέχαστες ξεναγήσεις στον κόσμο και τα μυστικά της σοκολάτας, του πιο αγαπημένου γλυκίσματος μικρών και μεγάλων! Το πρώτο σημείο συνάντησης, η μαγική στάση μετρό. Ο χώρος αναμονής της πολύχρωμης αποβάθρας γεμίζει με χαρούμενους ταξιδιώτες και το … σοκοταξίδι ξεκινάει… αναχώρηση σε 1 ζαχαρόλεπτο! Τα γιγάντια εκθέματα σοκολάτας και μπισκότων, η παραμυθένια Πόλη, τα πολύχρωμα καταστήματα, ο Σοκολατένιος Φούρνος, ο ζαχαροπλάστης που ετοιμάζει για δοκιμή τις πιο απίθανες γεύσεις σοκολάτας αποτελούν τα καλύτερα σημεία φωτογράφισης για τις πιο γλυκές αναμνήσεις. Μέσα στα γεμάτα μυστήριο δωμάτια του Πάρκου Σοκολάτας, ξετυλίγονται διάφορες ιστορίες, όπως του κακάου και της λαχταριστής σοκολάτας, τα μυστικά του κακαόδεντρου, η εξάπλωση της σοκολάτας στον κόσμο, η παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα στα δάση του Αμαζονίου και στις φυτείες κακάου, τα στάδια παραγωγής μπισκότου και σοκολάτας και άλλες. Η Κοιλάδα της Σοκολάτας όμως είναι η πιο εντυπωσιακή εικόνα του θεματικού πάρκου, με χιλιάδες τόνους ζεστής, λαχταριστής σοκολάτας που ρέει και χύνεται σε λίμνες και ποτάμια. Στο Chocolate Park τα παιδιά και οι μεγάλοι συνεχώς παίζουν… εκεί στα εργαστήρια – ζαχαροπλαστεία αγγίζουν όλα τα μαγικά, πολύχρωμα, γλυκά υλικά και δημιουργούν φανταστικές κατασκευές.
Ετοιμαστείτε λοιπόν να συμμετέχετε σε ένα ανεπανάληπτο εξωτικό ταξίδι στο σοκολατένιο όνειρο και να πάρετε μέρος σ’ αυτήν την πρωτόγνωρη, γλυκιά εμπειρία.
>> Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου-Mάρτιος 2020, Κρατική Έκθεση, Λευκωσία. Πληρ. 22008567.

Όλα για την Εύα
Η μεταφορά στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας του κινηματογραφικού αριστουργήματος Όλα για την Εύα από τον σπουδαίο Βέλγο σκηνοθέτη Ivo van Hove σε μαγνητοσκοπημένη προβολή από το ΝΤ Live. Στα σαράντα της, η επιτυχημένη ηθοποιός Margo Channing έχει καταφέρει να είναι η απόλυτη σταρ του θεάτρου, με την επιτυχία να την ακολουθεί και στην προσωπική της ζωή. Κάπου εκεί εμφανίζεται απρόσμενα στη ζωή της η Εύα, η μεγαλύτερη θαυμάστριά της. Νέα, όμορφη, ένα υπέροχο και σεμνό κορίτσι. Είναι, όμως, έτσι ή τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται; Πρωταγωνιστούν οι γνωστές ηθοποιοί Lily James και Gillian Anderson, η οποία και ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στα «Olivier Awards 2019». 
Υπότιτλοι: ▪Θέατρο ΘΟΚ: ελληνικά και τουρκικά ▪Θέατρο Ριάλτο: ελληνικά και αγγλικά.
>> Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός & Θέατρο ΘΟΚ, Λευκωσία, 20.00. Τιμές εισιτηρίων: ▪Θέατρο ΘΟΚ: €10 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας), ▪Θέατρο Ριάλτο: €10 / €8.

Παντρολογήματα
Η Θεατρική Ομάδα Άδωνις Ιδαλίου παρουσιάζει τη κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ, "Παντρολογήματα". Ένας αναποφάσιστος και άτολμος εργένης, πείθεται να παντρευτεί. Ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής, προσλαμβάνει μια προξενήτρα, η οποία διευθετεί συνάντηση στο σπίτι της νύφης, όπου φτάνουν και άλλοι επίδοξοι γαμπροί. Εκεί πραγματώνεται ένα όργιο ψέματος, συναλλαγής και γελοιότητας, που, καταλύει τη χρονική και τοπική επιφάνεια της Ρωσίας των αρχών του 19ου αι. και περιγράφει την όποια εποχή και πλαίσιο. Ποιος από τους υποψήφιους γαμπρούς θα κερδίσει την καρδιά της όμορφης Αγάφιας;
Συντελεστές: Σκηνοθεσία/Μουσική Επιμέλεια: Ελένη Αντωνίου, Σκηνικά: Λοϊζος Ποσείδιας, Χορογραφίες: Κάλια Χατζητοφή, Αφίσα: Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, Φωτισμός: Άθως Παντελίδης, Ήχος: Αγάθη Μέλιου, Προβολές: Άντρεα Πλαστήρα.
Λαμβάνουν μέρος με σειρά εμφάνισης: Ποντκολιόσιν - Αντρέας Τσακκιστός, Στεπάν / Ντουνιάσκα - Αντρέας Κωστή, Φέκλα - Μαρίνα Αχιλλέως, Κοτσκαριόφ - Μάριος Ζαχαρίου, Αγάφια - Λίντα Λυδία Γρούτα, Αρίνα - Σταυρούλα Χατζηγιάννη, Ομελέτα - Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, Ανούτσκιν - Γιώργος Γρούτας, Ζεβάκιν - Παναγιώτης Χριστοδούλου, Σταρικόφ - Λοϊζος Ποσείδιας, Χορεύουν - Άντρεα Πλαστήρα & Κωνσταντίνα Πλαστήρα.
>> Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 201.00. Κρατήσεις: 96339797.

Mare Nostrum
Την καινούργια της παράσταση παρουσιάζει η Ομάδα  χορού «Διάσταση»  με θέμα τη θάλασσα της Μεσογείου. Οι τέσσερεις χορογράφοι Ναδίνα Λοϊζίδου, Μαρία Μέση, Χριστίνα Ηλιάδου και Ελένη O’Κeef θα δώσουν επί σκηνής την προσωπική τους καλλιτεχνική  πρόταση μέσα από την κίνηση και το χορό. Η μουσική που θα ακουστεί είναι διαφόρων σημαντικών συνθετών όπως  των Max Richter, Οmar Faruk, Brian Keane, Angelo Branduardi, Μikael Karlsson, Abel Korzeniowski και  από τον Κύπριο συνθέτη  Αντρέα Γιωργαλλή  ο οποίος έγραψε μουσική ειδικά για την παράσταση αυτή. Συμμετέχει ο ηθοποιός Θανάσης Ιωάννου. Υπεύθυνη προβολών η Σουζάνα Φιαλά. 
Η Ομάδα Χορού της Διάστασης με 17 χορεύτριες θα ενώσουν την κίνηση τους σκιαγραφώντας την πολύπλευρη και πολύχρωμη Μεσόγειο μέσα από το φώς, τον ήχο, την κίνηση και την εικόνα.
>> Τρίτη 10 & Τεάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, 20.30. Εισιτήρια (Πλατεία €17 , Εξώστης €13), προπωλούνται από το Παττίχειο Θέατρο , και ηλεκτρονικά από την www.tickethour.com.cy.

Digital Marketing Awards 2019
Η Cablenet παρουσιάζει την τελετή απονομής των Cyprus  Digital Marketing Awards 2019, την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019, στο Filoxenia Conference Center. Τα βραβεία δημιουργήθηκαν με στόχο να αναδείξουν τις σημαντικότερες τάσεις και να επιβραβεύσουν τις πιο καινοτόμες και αποτελεσματικές ενέργειες γύρω από το Digital Marketing στην Κύπρο. Στην τελετή απονομής, στην οποία αναμένεται να παρευρεθούν υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου, θα βραβευτούν οι εταιρείες και οι δράσεις εκείνες που διακρίθηκαν μέσα από την διαδικασία αξιολόγησης από τους Προέδρους της Κριτικής Επιτροπής, Ελένη Κίτρα, Head of Automotive & Financial Services, Middle East-N.Africa, Facebook και Ηλίας Σούση, Head of Domestic Market, Agencies and YouTube Greece, Bulgaria, Cyprus, Malta, Google. Μαζί τους αξιολόγησαν τα έργα άλλοι 27 experts από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Χρυσός χορηγός είναι το Βazaraki, Χορηγός η Coneq και Χορηγός Επικοινωνίας το Sigmalive.
Τα Cyprus Digital Marketing Awards είναι μια διοργάνωση της Boussias Communications και του εκδοτικού Οίκου Δίας με συνδιοργανωτή το Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του KOEΔ.
>> Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, Filoxenia Conference Center, Λευκωσία. Πληρ. www.digitalmarketingawardscy.com. 

Άννα Βίσση
Πιστή στο καθιερωμένο ραντεβού της με το Σοφία για τα Παιδιά, η Άννα Βίσση έρχεται στην Κύπρο για μια μοναδική συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, στις 11 Δεκεμβρίου. Αφορμή, αυτή την φορά είναι η συμπλήρωση των 10 χρόνων του Σοφία όπου η αγαπημένη καλλιτέχνης θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα ειδικά φτιαγμένο για τη συγκεκριμένη βραδιά.
Η σχέση της Άννας με το Σοφία ξεκίνησε το 2011 όταν πρωτοπήγε στην Κένυα για να δει από κοντά και να ενημερωθεί για τη δράση του Οργανισμού στην Αφρική. Όπως η ίδια έχει παραδεχθεί: «Συνδέομαι συγκινησιακά με το Σοφία για τα Παιδιά. Εκείνο το ταξίδι στην Κένυα ήταν έντονο, με πολλά σημεία αναφοράς. Δεν μπορώ παρά να νιώθω περηφάνια και τιμή που είμαι πρέσβειρα ενός τέτοιου σκοπού που στόχο έχει να βοηθήσει παιδιά τόσο στην Αφρική όσο και στην πατρίδα μου. Και χαίρομαι που αυτή η προσπάθεια βρήκε υποστηριχτές τόσο τους εκατοντάδες εθελοντές όσο και τους χιλιάδες φίλους που όλοι έχουν σκοπό να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν».
Έχοντας μαζί της την υπέροχη μπάντα της αποτελούμενη από εξαιρετικούς σολίστες, η Άννα, σε αυτή την μουσική παράσταση όπου τραγουδάει αφιλοκερδώς, θα «ξετυλίξει» αριστοτεχνικά τις πιο αγαπημένες της στιγμές από μια μουσική διαδρομή 45 χρόνων αντλώντας από όλο το εύρος της προσωπικής δισκογραφίας της και όχι μόνο. Στο tracklist συμπεριλαμβάνονται, ανάμεσα σε άλλα, και τα κομμάτια απ’ τη νέα της δισκογραφική δουλειά «Ηλιοτρόπια» με την υπογραφή του Νίκου Καρβέλα.
>> Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20.30. Εισιτήρια: www.tickehour.com.cy.

La La World 2
Συνέχεια της παράστασης La La World – Μουσικές του κόσμου, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Classic Beat Youth Festival 5. Το καινούριο ρεπερτόριο, εμπνευσμένο από τις ποικιλόμορφες μουσικές του κόσμου, περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα τραγουδιών είτε a capella, είτε με συνοδεία μουσικής. Μια σύμπραξη της παιδικής χορωδίας «Επιλογή», του γυναικείου φωνητικού συνόλου Cantus Novus Femina και του Concordia String Quartet με μαέστρο την Αγγελίνα Νικολαΐδου. Στο πιάνο η Άντρη Χατζηανδρέου και στα κρουστά η Νατάσα Χατζηανδρέου.
>> Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, Θέατρο Ριάλοτο, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 77777745.

Μιρέλα Πάχου
Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου η Μιρέλα Πάχου θα μας κρατήσει συντροφιά σε μια μοναδική εμφάνιση στο Πλατώ στην Πάφο. Μαζί της οι Δημήτρης Σινογιάννης: ηλεκτρική κιθάρα, Δημήτρης Μουτάφης: ηλεκτρικό μπάσο και ο Παύλος Λογαράς: τύμπανα.
>> Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, Πλατώ, Πάφος, 20.30. Προκρατήστε στο 26951800.

Το Κουκλόσπιτο
Μετά τις sold out παραστάσεις στη Λεμεσό και στη Λευκωσία το εμβληματικό έργο του Ερρίκου Ίψεν, "Το Κουκλόσπιτο" σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Αύρας Σιδηροπούλου, σκηνοθέτιδας και Επίκουρης Καθηγήτριας στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και κατόπιν απαίτησης του κοινού θα δοθούν τρεις έκτακτες παραστάσεις στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ.
Το έργο-σταθμός στην παγκόσμια δραματουργία, το οποίο πραγματεύεται τη χειραφέτηση της γυναίκας σε έναν κόσμο κυριαρχούμενο από άνδρες, παραμένει, 140 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στην Ευρώπη το 1879, ιδιαίτερα επίκαιρο. Η Νόρα, κεντρικό πρόσωπο του έργου, είναι η πρώτη χειραφετημένη γυναίκα, που ξαφνικά «ξυπνά» και ξεκινά το ταξίδι της προς την αυτογνωσία. Εγκαταλείπει το «κουκλόσπιτό» της και κάνει τα πρώτα της βήματα σε έναν κόσμο διαφορετικό, σκληρό και μοναχικό,  που, όμως, της δίνει ελπίδα για κάτι καλύτερο. Όπως σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης: «η κοινωνική ματιά του Ε. Ίψεν, φαντάζει περισσότερο από ποτέ σημαντική στην εποχή μας, όπου η γυναίκα εξακολουθεί να υφίσταται τον εξευτελισμό της ταυτότητάς της με ποικίλες μορφές … η ανατρεπτική, πρωτοποριακή για την εποχή της χειραφέτηση της Νόρας δεν παύει να συγκλονίζει τον σύγχρονο θεατή με μια ευρύτερα ανθρωπιστική έννοια». Το έργο θίγει το διαχρονικό κοινωνικό ζήτημα των δικαιωμάτων της γυναίκας, αλλά πρωτίστως της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης.
Συντελεστές: Μετάφραση/σκηνοθεσία: Αύρα Σιδηροπούλου, Σκηνικά/κοστούμια: Γιώργος Τενέντες, Μουσική σύνθεση: Βάνιας Απέργης, Σχεδιασμός φωτισμών: Αλεξάντερ Γιότοβιτς, Video arts: Άρτεμις Τζάβρα Bulloch, Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Χατζηστυλλή. Ηθοποιοί: Βασιλική Κυπραίου, Νεοκλής Νεοκλέους, Θανάσης Δρακόπουλος, Φώτης Αποστολίδης, Μυρτώ Κουγιάλη, Μαρία Πόβη, Λεωνίδας Έλληνας.
>> Τετάρτη 11, Πέμπτη 12 & Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, Τεχνοχώρος της ΕΘΑΛ , Λεμεσό, 20.30. Πληροφορίες/κρατήσεις: 25877827.

Ο Καρυοθραύστης
Η μαγεία των Χριστουγέννων πλημμυρίζει την Κύπρο αυτό το Δεκέμβριο! Η ATRIA MUSIC παρουσιάζει για πρώτη φορά τον «Καρυοθραύστη», την ομορφότερη παράσταση στον πάγο, που έχει κατακτήσει ολόκληρη την Ευρώπη.
Το κλασσικό παραμύθι του Ε. Τ. Hoffmann, σε συνδυασμό με τη μεγαλοφυή μουσική του Πιότρ Τσαϊκόφσκι αναβιώνει στη σύγχρονη εποχή, μέσα από παράξενα και θαυμαστά περιστατικά, δημιουργώντας μια καθόλα συναρπαστική ιστορία. Ο «Καρυοθραύστης στον Πάγο», ένα κράμα αριστουργηματικών χορογραφιών, πατινάζ και ακροβατικών, ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών, όπου η ομορφιά και η καλοσύνη βασιλεύουν και όλα τα όνειρα βγαίνουν αληθινά. Ένα κόσμο, που όλοι θέλουμε, να επιστρέψουμε ξανά και ξανά! 
Επαγγελματίες σκέιτερ, ακροβάτες σε πατίνια, αθλητές, ποδηλάτες και ζογκλέρ, είναι μερικές από τις φιγούρες που θα καθηλώσουν τους θεατές, μέσα από ένα φαντασμαγορικό σόου στον πάγο, με συνεχείς εναλλαγές συναισθημάτων ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα.
>> Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, Μαρκίδειο Θέατρο, Πάφος, 19:30.
>> Πέμπτη 12 & Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 19:30
>> Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, Λεμεσός, 20:00. Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com, www.atriamusic.com

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ
"Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ" ανεβαίνει σε μετάφραση και δραματουργική επεξεργασία του Βαρνάβα Κυριαζή. Βασισμένο στο πασίγνωστο ημερολόγιο της έφηβης Γερμανοεβραίας από τη Φραγκφούρτη, το έργο των Γκούντριχ και Χάκετ παραμένει ένα έργο διαχρονικό που συγκινεί το κοινό κάθε ηλικίας. Μεταφράστηκε σε παραπάνω από 67 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 31 εκατομμύρια αντίτυπα. Λέγεται μάλιστα ότι είναι το πιο πολυδιαβασμένο βιβλίο στην Ευρώπη μετά από τη Βίβλο! Το θεατρικό έργο είναι ένα κείμενο–ντοκουμέντο, μια καταγραφή του απάνθρωπου φυλετικού κατατρεγμού. Ανέβηκε για πρώτη φορά στο Broadway το 1955 και αποτέλεσε κορυφαία στιγμή στην καριέρα των συγγραφέων του που τιμήθηκαν με βραβεία Tony, Pulitzer και το βραβείο της Ένωσης Θεατρικών Κριτικών Νέας Υόρκης. Ο συμβολισμός του έργου αλλά και η επιλογή να ανέβει η συγκεκριμένη παράσταση στη δεδομένη χρονική στιγμή, που το αυγό του φιδιού έσκασε ξανά και δείχνει παντού το εφιαλτικό του πρόσωπο, δεν θα πρέπει να αφήνει αδιάφορο κανένα φίλο του θεάτρου και δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο.Πρόκειται για έργο επιμορφωτικό, ιδιαιτέρως αφυπνιστικό στις μέρες μας όπου οι νεοναζί, ο φασισμός, ο κοινωνικός ρατσισμός και η ξενοφοβία απειλούν ξανά τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή, την ειρήνη, την ασφάλεια και κύρια την ανθρώπινη αλληλεγγύη, την πίστη μας στους ανθρώπους, το ίδιο μας το μυαλό, την ύπαρξη μας! Κρίνουμε το ανέβασμα του έργου αυτού στη σημερινή γκρίζα εποχή επιτακτικό!
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:Βαρνάβας Κυριαζής
ΣΚΗΝΙΚΑ&ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ:Γιώργος Γιάννου
ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ:Βασίλης Πετεινάρης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:Βαρνάβας Κυριαζής
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Βαρνάβας Κυριαζής,Ελεονώρα Βασιλείου,Μαρία Μιχαήλ,Λοίζος Παπαγεωργίου,Αστέρω Κυπριανού,Σταυρούλα Τερλικά,Γιώργος Ιωσήφ,Σταύρος Πατσιάς,Μαριλένα Αχιλλέως και ο Μαρίνος Ξενοφώντος.>> Πέμπτη 12 & >> Πέμπτη 12 & Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου. Πληρ. 70007721.

«H Κυνηγός Εικόνων» της Τασούλας Χατζητοφή από τις εκδόσεις Λιβάνη παρουσιάζεται στην Κύπρο
Οι εκδόσεις Λιβάνη παρουσιάζουν το συγκλονιστικό βιβλίο της γνωστής Κύπριας ακτιβίστριας Τασούλας Χατζητοφή που πέτυχε την επιστροφή πολλών θρησκευτικών θησαυρών της Κύπρου πίσω στο νησί. Η συναρπαστική αυτοβιογραφία της γυναίκας που πέτυχε την επιστροφή κυπριακών θρησκευτικών κειμήλιών πίσω στη γενέτειρά της από τα χέρια των αρχαιοκάπηλων
Το βιβλίο τιτλοφορείται «H Κυνηγός Εικόνων», μέσα από αυτό αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία µιας αξιοθαύμαστης γυναίκας, της Τασούλας Χατζητοφή. Έχασε τα πάντα κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, όταν καταστράφηκαν και συλήθηκαν εκατοντάδες κυπριακές εκκλησίες και μνημεία σε µία προσπάθεια να σβηστεί κάθε ίχνος του ελληνοκυπριακού πολιτισμού από τον τόπο. Η Τασούλα, πρόσφυγας από τότε, δε σταμάτησε την προσπάθειά της να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και να αντιμετωπίσει τους «εμπόρους του Θεού», δηλαδή τον υπόκοσμο του λαθρεμπορίου τέχνης και αρχαιοτήτων. 
Για να πετύχει την επιστροφή των θησαυρών στα χέρια που ανήκουν, διείσδυσε στον υπόκοσμο και αναγκάστηκε να εμπιστευτεί έναν έμπορο τέχνης, γνωστό για το διπλό παιχνίδι που παίζει. 
Μια περιπέτεια στον κόσμο της παράνομής διακίνησης έργων τέχνης, που εκπνέει και καθηλώνει από την πρώτη σελίδα…
>> Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, 19:00, Αίθουσα Καστελλιώτισσα. Αγίου Μάρωνα Πύλη Πάφου, παλιά Λευκωσία.
>> Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, 19:00, Πολυχώρος Πολιτισμού - Παλιά Ηλεκτρική, Οδός Βλαδίμηρου Ηρακλέους 8010, Πάφος.

Έκθεση φωτογραφίας "Wild East"
Η φωτογράφος Έλενα Κωνσταντίνου παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο "Wild East", ένα μακρινό ταξίδι από την Κύπρο στην Κίνα. Ένα μακρινό ταξίδι που ξεκίνησε από την Κύπρο φτάνοντας στην Δυτική Κίνα μέσω Τουρκίας, Ιραν και Πακιστάν χρησιμοποιώντας μόνο χερσαίες συγκοινωνίες, είναι αυτό που ενέπνευσε τη φωτογράφο Έλενα Κωνσταντίνου, να συγκεντρώσει εικόνες από ανθρώπους και τοπία, αποτυπώνοντας μια διαφορετική Ανατολή. Διαφορετική από αυτήν που παρουσιάζεται στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης του δυτικού κόσμου. Μέσα σε διάστημα 90 ημερών, χρησιμοποιώντας τρένα, λεωφορεία και κάνοντας οτοστοπ, περίπου 12.000 χλμ. καλύφθηκαν οδικώς με περισσότερες από 50 στάσεις στην πορεία.
Η φωτογράφος αναφέρει: Ο τίτλος «Wild East», αναφέρεται σαρκαστικά στη “φανταστική Ανατολή”, που διαμορφώθηκε στο μυαλό μου από τις άσχημες φήμες, τις τρομακτικές εικόνες και τις παράξενες ιστορίες, αλλά και από τον ανθρώπινο φόβο προς το άγνωστο. Το άγνωστο, που ταυτόχρονα βγάζει από μέσα μου το αληθινό πάθος για το ταξίδι, την ανάγκη να εξερευνήσω, να παρατηρήσω με καθαρή ματιά ακόμα και τις πιο ασήμαντες λεπτομέρειες. ΄Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη που έχω προς την ανθρωπότητα, αλλά και το γεγονός ότι είχα μαζί μου έναν έμπειρο συνταξιδιώτη, με οδήγησαν μέχρι την περιοχή Xinjiang της Κίνας.
Η πιο ιδιαίτερη εμπειρία που κέρδισα από ένα τόσο μακρινό οδικό ταξίδι ήταν η δυνατότητα να βιώσω σταδιακά τις εναλλαγές του χώρου, του κλίματος και της κουλτούρας. Το περιβάλλον, τα πρόσωπα, οι ενδυμασίες, οι συνήθειες και οι γλώσσες άλλαζαν βαθμιαία από τη στιγμή που αναχώρησα από τη Λεμεσό.
Οι περισσότερες φωτογραφίες που παρουσιάζω είναι ανθρωποκεντρικές, αφού πολλές φορές επέλεξα να ξοδέψω περισσότερο χρόνο μαζί με τα πρόσωπα που είχα γνωρίσει, προσπαθώντας να ακολουθήσω τους ρυθμούς τους, παραλείποντας έτσι περιβόητα μνημεία της λίστας. Μέσα από την παρατήρηση της καθημερινότητας πήρα στοιχεία που με ταύτισαν παρά με διαχώρισαν από τον κόσμο που συνάντησα.
>> Πέμπτη 12-23 Δεκεμβρίου, Κέντρο Φωτογραφίας 6x6, Λεμεσός.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close