Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Στη Λάρνακα βύθισαν το πλοίο "Ελπίδα" και οι εικόνες εντυπωσιάζουν

Το εμπορικό πλοίο Ελπίδα πλέον εντάσσεται στα ναυάγια της Κύπρου.

Δημοσιεύτηκε στις 07 Δεκεμβρίου 2019

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από την πόντιση του σκάφους «ΕΛΠΙΔΑ» στη Λάρνακα, μια εκδήλωση του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας. 


 
Η πόντιση του πλοίου που έγινε σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων από την ακτή ήταν ανοικτή για το κοινό και έχει ως σκοπό τη δημιουργία υφάλου. 
Τις επόμενες μέρες θα ποντιστεί και το μικρότερο σκάφος Lef1, το οποίο μαζί με την “Ελπίδα” θα συνθέσουν τον τεχνητό ύφαλο σε θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή.

 
Σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Δήμαρχος της πόλης σημειώνει, ««Γαλάζια Λάρνακα»: Από τη θεωρία στην πράξη! Η ανάπτυξη της «Γαλάζιας Λάρνακας» δεν είναι μονοδιάστατη έννοια για εμάς! Σήμερα με την #Πόντιση του πλοίου Ελπίδα (μήκους 66 μέτρων) βοηθούμε στην ανάπτυξη της #Βιοποικιλότητας των βυθών της Λάρνακας, καθώς και στην αύξηση και εμπλουτισμό του #ΚαταδυτικούΤουρισμού. Τα λόγια μας γίνονται έργα. Τα έργα θα εμπλουτιστούν σύντομα και με επιπρόσθετες δράσεις! Συγχαρητήρια στους διοργανωτές». 

 


Η ανακοίνωση για την εκδήλωση
Με την παρουσία επισήμων, ξένων δημοσιογράφων και πλήθος κόσμου ποντίστηκε σήμερα στις 10:45 π.μ. στη Λάρνακα το εμπορικό πλοίο «Ελπίδα» σε βάθος 30 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας. 
 
Το πλοίο «Ελπίδα» αποτελεί το μεγαλύτερο σκάφος που βυθίζεται στο νησί μας για το σκοπό της δημιουργίας τεχνητού υφάλου. Την προσεχή Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019 θα ποντιστεί στην ίδια θαλάσσια περιοχή και το σκάφος LEF1, χορηγία της εταιρείας Lefkaritis Bros Ltd, σε βάθος 13 μέτρων ώστε να είναι προσβάσιμο όχι μόνο σε δύτες αλλά και για κατάδυση με αναπνευστήρα (snorkelling).

 


Χαιρετίζοντας την πόντιση του πλοίου «Ελπίδα» στο βυθό της Λάρνακας, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία καταφυγίων, χώρων ανάπτυξης και διατροφής για πολλά είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας και κυρίως για τα ψάρια, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία και ανάπτυξη της βιοποικιλότητας στην περιοχή.  Παράλληλα, ανέφερε ότι η Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Τεχνητών Υφάλων στη Λάρνακα, θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους όσοι αγαπούν και απολαμβάνουν τη θάλασσα. 
Σύμφωνα με τον Υπουργό, τα έργα τεχνιτών υφάλων που προωθεί το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, μέσω του προγράμματος «Θάλασσα», με συνολικό κόστος 2.2 εκ. ευρώ, έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη και προστασία της θαλάσσιας ζωής αλλά και στην ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. «Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτελεσματική και αειφόρο διαχείριση της περιοχής», τόνισε ο κ. Κώστας Καδής.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας κ. Ντίνος Λευκαρίτης αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη που θα αποκομίσει η Λάρνακα από το εν λόγω έργο και δήλωσε ότι: «σήμερα σηματοδοτείται μια νέα πορεία για τον καταδυτικό τουρισμό της Λάρνακας. Η περιοχή μας ανέκαθεν προσέλκυε τη μεγαλύτερη μερίδα καταδυτικού τουρισμού της χώρας μας, κυρίως λόγω της ύπαρξης του παγκοσμίου φήμης ναυαγίου Ζηνοβία, καθώς και άλλων συμπληρωματικών σημείων κατάδυσης. Επιπλέον, η Λάρνακα διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον υπό αναφορά τομέα, όπως είναι οι ασφαλείς θάλασσες, τα ζεστά νερά, η καλή ορατότητα βυθού και η εύκολη πρόσβαση από τη στεριά. Συνεπώς, με την πόντιση των σκαφών Ελπίδα και LEF1, που θα εμπλουτίσουν περαιτέρω τις υποθαλάσσιες καταδυτικές επιλογές, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Λάρνακα θα αποτελεί πλέον έναν από τους πιο αξιόλογους καταδυτικούς προορισμούς της Ευρώπης».

*Φωτογραφίες/βίντεο: Cyprus from Air

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close