News , Guide

Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς για το 2019

Στο πνεύμα της εποχής και των προβληματισμών μας

Δημοσιεύτηκε στις 04 Δεκεμβρίου 2019

Αν το 2019 σας πήγε όπως και σε εμάς, τότε θα ακουγόταν κάπως έτσι: «Τι συμβαίνει; Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πόσο καιρό θα παραμείνει το ανθρώπινο είδος ζωντανό εφόσον ο πλανήτης φλέγεται;»

Ολες αυτές οι ερωτήσεις είναι δυνατές. Και εύλογες. Και σύμφωνα με τον ιστότοπο Dictionary.com αντιμετωπίσαμε πολλές δύσκολες καταστάσεις το 2019. Γι ’αυτό και η δημοφιλής ιστοσελίδα επέλεξε ως λέξη της χρονιάς το «υπαρξιακό».

Η λέξη αυτή «μας εμπνέει να θέτουμε μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το ποιοι είμαστε και ποιος είναι ο σκοπός μας ενόψει των διαφόρων προκλήσεων - και μας υπενθυμίζει ότι μπορούμε να κάνουμε επιλογές για τη ζωή μας και για τον τρόπο με τον οποίο απαντάμε σε αυτά τα ερωτήματα».

Αλλά υπάρχει μια σκοτεινότερη πλευρά στην συγκεκριμένη επιλογή. Κατά το έτος που καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από ζητήματα «απειλής και κρίσης», η λέξη εμφανιζόταν συνεχώς στις αναζητήσεις - αναζητήσεις οι οποίες προέκυπταν συνήθως μετά από γεγονότα που σχετίζονταν με την κλιματική αλλαγή, την ένοπλη και τα δημοκρατικά θεσμικά όργανα. 

Τι σημαίνει πραγματικά
Οπως και με τις περισσότερες λέξεις στην αγγλική γλώσσα, η λέξη έχει δύο ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους χρήσης.

«Η είσοδος της στα αγγλικά έγινε στα τέλη του 16ου αιώνα, και χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει ένα γεγονός, πρόσωπο, ή κάτι άλλο, του οποίου η ύπαρξη διακυβευόταν. Μια ″υπαρξιακή″ απειλή για ένα είδος, για παράδειγμα, ήταν αυτή που έθετε την συνεχιζόμενη ύπαρξή του σε πραγματικό, συγκεκριμένο κίνδυνο», σύμφωνα με την ιστοσελίδα. Οπως για παράδειγμα, εκείνη την εποχή οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια «σχεδόν μεσοπρόθεσμη υπαρξιακή απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό».

Ο άλλος τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται η λέξη είναι αναφορικά «με τη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης όπως καθορίζεται από τις ελεύθερες επιλογές του ατόμου», σύμφωνα με το Dictionary.com.

Οπως για παράδειγμα, όταν το ημερολόγιο της Google είχε βγει εκτός λειτουργίας για τρεις ώρες και όλοι είχαμε μια «υπαρξιακή κρίση».

Μπορείτε επίσης να συσχετίσετε αυτόν τον δεύτερο ορισμό με «υπαρξιακά ερωτήματα», τα οποία συχνά αναζητούν απαντήσεις για τη «φύση και τον σκοπό της ζωής».

Γιατί επελέγη
Η λέξη «συλλαμβάνει την πάλη για την επιβίωση -κυριολεκτικά και μεταφορικά- του πλανήτη μας, των αγαπημένων μας, των τρόπων ζωής μας», ανέφερε το Dictionary.com.

Και εξηγεί τους τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους επελέγη αυτή η λέξη ως νικήτρια.

Η χρήση του όρου «υπαρξιακό» αυξήθηκε συχνά μετά από συζητήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις μεγάλες φυσικές καταστροφές.

Ηλθε, επίσης, στο προσκήνιο, μετά ανθρωπογενείς καταστροφές, όταν η ρητορική του μίσους φάνηκε να επηρεάζει τους εγκληματίες.

Μετά το μακελειό στο Ελ Πάσο -όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ σε εμπορικό κέντρο της αλυσίδας Walmartμ, σκοτώντας 22 ανθρώπους - τοπικός αξιωματούχος δήλωσε, «οι λέξεις έχουν όλο και πιο σημαντικές υπαρξιακές συνέπειες στην κοινωνία μας».

Ο τρίτος λόγος που το Dictionary.com την επέλεξε; Ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ αποκάλεσε κάποτε τον πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπμ, ως «υπαρξιακή απειλή για την Αμερική».

«Ενα πράγμα είναι σίγουρο: η χρήση της λέξης από τον Μπάιντεν εκτίναξε τις αναζητήσεις για τον συγκεκριμένο όρο σε ποσοστό άνω του 1,000%», τόνισε η ιστοσελίδα.

Οι «λέξεις της χρονιάς» των προηγούμενων ετών ήταν εξίσου ζοφερές
Το περασμένο έτος, το Dictionary.com επέλεξε ως λέξης της χρονιάς την «παραπληροφόρηση».
Το 2017, η μαγική λέξη ήταν «συνένοχος». Το 2016, νικητής ήταν η «ξενοφοβία», που ορίστηκε ως «φόβος ή μίσος για τους ξένους».

Ελπίζουμε ότι το 2020 η λέξη της χρονιάς θα έχει μια πιο αισιόδοξη χροιά.

Πηγή: CNN

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close