11-13 December 2019
Θέατρο , News

Το "Κουκλόσπιτο" του Ερρίκου Ίψεν συνεχίζει με τρεις έκτακτες παραστάσεις

Το έργο-σταθμός στην παγκόσμια δραματουργία στονΤεχνοχώρο της ΕΘΑΛ.

Δημοσιεύτηκε στις 04 Δεκεμβρίου 2019

Μετά τις sold out παραστάσεις στη Λεμεσό και στη Λευκωσία το εμβληματικό έργο του Ερρίκου Ίψεν, "Το Κουκλόσπιτο" σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Αύρας Σιδηροπούλου, σκηνοθέτιδας και Επίκουρης Καθηγήτριας στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και κατόπιν απαίτησης του κοινού θα δοθούν τρεις έκτακτες παραστάσεις στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ. Οι πρόσθετες παραστάσεις της Δεύτερης Σκηνής της ΕΘΑΛ θα δοθούν στις 11, 12 & 13 Δεκεμβρίου 2019, στις 8.30μμ. στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ στη Λεμεσό. Πληροφορίες/κρατήσεις: 25877827

Το έργο-σταθμός στην παγκόσμια δραματουργία, το οποίο πραγματεύεται τη χειραφέτηση της γυναίκας σε έναν κόσμο κυριαρχούμενο από άνδρες, παραμένει, 140 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα στην Ευρώπη το 1879, ιδιαίτερα επίκαιρο. Η Νόρα, κεντρικό πρόσωπο του έργου, είναι η πρώτη χειραφετημένη γυναίκα, που ξαφνικά «ξυπνά» και ξεκινά το ταξίδι της προς την αυτογνωσία. Εγκαταλείπει το «κουκλόσπιτό» της και κάνει τα πρώτα της βήματα σε έναν κόσμο διαφορετικό, σκληρό και μοναχικό,  που, όμως, της δίνει ελπίδα για κάτι καλύτερο. Όπως σημειώνουν οι συντελεστές της παράστασης: «η κοινωνική ματιά του Ε. Ίψεν, φαντάζει περισσότερο από ποτέ σημαντική στην εποχή μας, όπου η γυναίκα εξακολουθεί να υφίσταται τον εξευτελισμό της ταυτότητάς της με ποικίλες μορφές … η ανατρεπτική, πρωτοποριακή για την εποχή της χειραφέτηση της Νόρας δεν παύει να συγκλονίζει τον σύγχρονο θεατή με μια ευρύτερα ανθρωπιστική έννοια». Το έργο θίγει το διαχρονικό κοινωνικό ζήτημα των δικαιωμάτων της γυναίκας, αλλά πρωτίστως της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης.

Συντελεστές:
Μετάφραση/σκηνοθεσία: Αύρα Σιδηροπούλου
Σκηνικά/κοστούμια: Γιώργος Τενέντες
Μουσική σύνθεση: Βάνιας Απέργης
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλεξάντερ Γιότοβιτς
Video arts: Άρτεμις Τζάβρα Bulloch
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Χατζηστυλλή
Ηθοποιοί: Βασιλική Κυπραίου, Νεοκλής Νεοκλέους, Θανάσης Δρακόπουλος, Φώτης Αποστολίδης, Μυρτώ Κουγιάλη, Μαρία Πόβη, Λεωνίδας Έλληνας.
 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close