3 December-29 February 2020
Τέχνη

"Hypersurfacing" από Κύπριους καλλιτέχνες

Το NiMAC (Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη) οργανώνει και παρουσιάζει το πρότζεκτ "hypresurfacing" σε επιμέλεια της Μαρίνας Χριστοδουλίδου.

Δημοσιεύτηκε στις 03 Δεκεμβρίου 2019

Ειδικά σχεδιασμένο για την 25η επέτειο του NiMAC, το πρότζεκτ επιδιώκει να παρουσιάσει την πληθώρα των πρακτικών των σύγχρονων Κύπριων καλλιτεχνών και θα εξελιχθεί μέσα από δύο πλατφόρμες: μιας έκθεσης και ενός φόρουμ.

Στην έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε στις 29 Νοεμβρίου 2019, θα εκτεθούν καινούρια έργα δώδεκα σύγχρονων Κυπρίων καλλιτεχνών. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ραΐσα Αγγελή, Ναταλί Γιαξή, Στέλιος Καλλινίκου, Λητώ Κάττου, Φάνος Κυριάκου, Ορέστης Λαζούρας, Μαρίνα Ξενοφώντος, Νάγια Σάββα, Κωνσταντίνος Ταλιώτης, Μαρία Τουμάζου, Λεόντιος Τουμπούρης και Peter Eramian.

Στο πλαίσιο του φόρουμ, από τις αρχές Νοεμβρίου, μια ομάδα επιμελητών και επιμελητριών από το διεθνή χώρο θα επιδιώξουν, μαζί με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, να ενεργοποιήσουν ένα πεδίο δημιουργικών ανταλλαγών και συναντήσεων. Στο φόρουμ συμμετέχουν οι επιμελήτριες Ιωἀννα Γερακίδη, Katarina Kostandinović και Salma Tuqan, και οι επιμελητές Ryan Inouye, Luca Lo Pinto και Andrés Valtierra. Σειρά εκδηλώσεων θα είναι ανοικτές για το κοινό.

Μέσα από τη φωτογραφία, το φιλμ, τη γλυπτική, τον ήχο, τον λόγο, τις εγκαταστάσεις και τις χωρικές συνθέσεις, η έκθεση πραγματεύεται την έννοια της επιφάνειας, όπως αυτή ενυπάρχει στα έργα των καλλιτεχνών.

Σύμφωνα με την επιμελήτρια: «Η επιφάνεια, εδώ, γίνεται κατανοητή ως ένας τόπος ανάδυσης, όπου ο καλλιτεχνικός λόγος διαμορφώνεται και αρθρώνεται μέσα από υλικές και εννοιολογικές αλληλεπιδράσεις. Πρόκειται για την πιο άμεσα εμφανή πτυχή του –υλικού ή άυλου– περιβάλλοντος μας και προκύπτει, επομένως, ως η διαδικασία του να γίνεται κάτι ορατό. Παράλληλα, το υπερ- (hyper) ως κατάσταση φανερώνει έναν τρόπο υπερ-ύπαρξης. Και όταν συναντάται με την επιφάνεια, τότε αυτό ανοίγεται σε πιθανότητες πέρα από την υλικότητα και τον συμβολισμό.»

Με την έννοια της υπερεπιφάνειας (hypersurface) ως αφετηρία, το πρότζεκτ επιθυμεί να διερευνήσει τις δυνατότητες που αναπτύσσονται μέσα από τη θέαση ενός γεγονότος ή μιας διαδικασίας προσμονής. Έτσι, οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες συσχετίζουν την υπερεπιφάνεια με τα ερευνητικά τους ενδιαφέροντα και τηv πρακτική τους, και εμβαθύνουν σε ποικίλες θεματικές, από τα φυσικά και αστικά τοπία, μέχρι τις αυτοβιογραφικές και φαντασιακές σχέσεις, τις υλικές και άυλες μελέτες, το πραγματικό και το φανταστικό. Επομένως, τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση ανταποκρίνονται στην υπερεπιφάνεια ως έννοια, αλλά και την αντηχούν με διάφορους τρόπους.
Το πρότζεκτ θα συνοδεύσει μια έκδοση με δοκίμια από τους Ανδρέα Βραχίμη, Ιωάννα Γερακίδη, Γιάννη Τουμαζή, Μαρίνα Χριστοδουλίδου, Misal Adnan, Eoin Dara, Mattia Giussani, Ryan Inouye, Jesi Khadivi, Carlos Kong, Katarina Kostandinović, Luca Lo Pinto, Francis McKee, Ceel Mogami de Haas, Edwin Nasr και Andrés Valtierra.

Φόρουμ
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019, 19:00: Ανοιχτή παρουσίαση του Andrés Valtierra (Αγγλικά)
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, 19:00: Ανοιχτή παρουσίαση της Natascha Sadr Haghighian, συντονίζει ο Ryan Inouye (Αγγλικά)
Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020, 11:00: Ανοιχτή παρουσίαση της Salma Tuqan & παρουσίαση της έκδοσης (Αγγλικά)
Περισσότερες εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα θα ανακοινωθούν σύντομα.
Ωράριο:
Τρίτη – Σάββατο, 10:00 – 21:00

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close