Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Τα 20+1 καλύτερα πράγματα για να κάνεις αυτή την εβδομάδα

Όλα όσα δεν πρέπει να χάσεις αυτήν την εβδομάδα

Δημοσιεύτηκε στις 02 Δεκεμβρίου 2019

Υποδεχόμαστε την εβδομάδα με τις καλύτερες εκδηλώσεις. Ετοιμάσου για θέατρο, σινεμά, χορό και έξοδο και εκμεταλλεύσου κάθε στιγμή.  

Έκθεση του Μιχάλη Μιχαηλίδη στην Λεβέντειο Πινακοθήκη 
Την πορεία του σπουδαίου καλλιτέχνη Μιχάλη Μιχαηλίδη (1923-2016)  ακολουθεί η  έκθεση της Λεβέντειου Πινακοθήκης με τίτλο «Ζητώ μονάχα το Φως» που εγκαινιάζεται σήμερα. Η καλλιτεχνική πορεία του Μιχαηλίδη χαρακτηρίζεται από μια συνεχή μελέτη και έρευνα των σύγχρονων καλλιτεχνικών κινημάτων, η οποία τον οδήγησε στην κατάκτηση ενός προσωπικού ύφους με τη δημιουργία των γεωμετρικών ανάγλυφων των κατασκευών. Η ιδιαίτερη αυτή απόδοση του χάρισε διεθνή αναγνώριση και την εκπροσώπηση της Ελλάδας το 1976, στην Μπιενάλε Βενετίας. Η επιμελήτρια της έκθεσης, Ελένη Σ. Νικήτα αναφέρει ότι το συνεκτικό στοιχείο όλων των περιόδων της δημιουργικής του εργασίας –από την αφηγηματική παράσταση στην παντελή κατάργηση της εικόνας– είναι η εμμονική μελέτη της απόδοσης του φωτός. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.
>> Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, Λεβέντειος Πινακοθήκη, Claude Monet, στο Coco_Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, Λευκωσία. Εγκαίνια στις 7.30μ.μ.  Μέχρι 2/2/2020.
 
Διάλεξη για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι από τον David Ekserdjian
H πρεσβεία της Ιταλίας στην Κύπρο, στα πλαίσια των εορτασμών για την επέτειο των 500 χρόνων από τον θάνατο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, διοργανώνει, σε συνεργασία με την ιστορικό τέχνης Μαρία Παφίτη, διάλεξη αφιερωμένη στον διάσημο αναγεννησιακό καλλιτέχνη. Εισηγητής θα είναι ο καθηγητής David Ekserdjian, ένας από τους πιο γνωστούς ιστορικούς τέχνης στον κόσμο. Ο καθηγητής, κορυφαίος ιστορικός αναγεννησιακής τέχνης στον κόσμο και ένας από λίγους που είχαν το προνόμιο να εξετάσουν τον «Σωτήρα του Κόσμου» καθώς και άλλους πίνακες του Λεονάρντο, θα διηγηθεί τις προσωπικές του ιστορίες για τον ιταλό καλλιτέχνη. Ο David Ekserdjian ειδικεύεται στην Αναγεννησιακή Τέχνη, ενώ είναι ειδικός στην ιστορία του συλλέγειν, σύμβουλος σε οίκους δημοπρασιών όπως οι Sotheby's και Christie's, αλλά και διεθνή μουσεία και γκαλερί όπως η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου και η Tate Britain, καθώς και ιδιώτες συλλέκτες. 
>> Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, Κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου, Λευκωσία, 19.15. Η διάλεξη θα δοθεί στα αγγλικά. Η είσοδος είναι δωρεάν, με προκράτηση θέσεων, nicosia.culturale@esteri.it
 
Εργαστήρι και συζήτηση με την Καρολίνα Σπύρου 
H Σ Ε Ζ Ο Ν Γυναίκες 2019-2021  οργανώνει εργαστήρι και συζήτηση με τη διακεκριμένη σχεδιάστρια φωτισμού Καρολίνα Σπύρου. Το εργαστήρι απευθύνεται σε σπουδαστές θεάτρου, σκηνογράφους, οποιουσδήποτε θέλουν να εξετάσουν τις βασικές αρχές του φωτισμού. Μέσα από εικόνες και πρακτικές παρουσιάσεις οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν το φως και την απουσία του, σκιές και βασικές αρχές χρωματικής θεωρίας. Η συζήτηση που θα ακολουθήσει απευθύνεται σε πρακτικούς θεάτρου, σκηνοθέτες/τριες και σχεδιαστές/στριες φωτισμού, σκηνικού και κοστουμιών. Κύριος στόχος είναι η συζήτηση και η ανάλυση αποδοτικών τρόπων περιγραφής οπτικών ιδεών και πώς αυτές μπορούν να μεταφέρονται αποτελεσματικά. Η Καρολίνα Σπύρου σπούδασε Theatre Design στο Liverpool Institute of Perform- ing Arts, από όπου αποφοίτησε το 2003 με άριστα. Το 2017 τελείωσε το μεταπτυχιακό της, Theatre design with a pathway in lighting design, στο Royal Welsh College of Music and Drama.
>> Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, Space, Λευκωσία. Εργαστήρι 10:00 - 17:00. Συζήτηση 18:00 - 20:00, 99602428 / 96500767. Πληρ. www.project-season.org. 

27η Δημοπρασία Κυπριακών και Ελλαδικών Eργων Τέχνης
Στο ξενοδοχείο The Landmark Nicosia Hotel (πρώην Χίλτον) η 27η δημοπρασία κυπριακών και ελλαδικών έργων τέχνης από τον Οίκο Δημοπρασιών Ψαθάρη. Ο ιδρυτής του οίκου Νίκος Ψαθάρης σημειώνει: «Το στίγμα της παρούσας συλλογής, πέρα από τη μοναδικότητα και τη σπανιότητα των έργων που πάντοτε αποτελούν το ζητούμενο, δίνουν η πλειάδα κορυφαίων Ελλαδιτών και Κυπρίων καλλιτεχνών και η πληθώρα ρευμάτων και προβληματισμών από τον 19ο αιώνα στο σήμερα». Ο Οίκος Ψαθάρης, ακολουθώντας και τις διεθνείς τάσεις στις δημοπρασίες στην 27η δημοπρασία δίνει έμφαση σε σύγχρονους καλλιτέχνες και έργα μοντέρνας ζωγραφικής, αυτή η τάση αφορά τις επενδύσεις που γίνονται στη σύγχρονη τέχνη.
>> Δευτέρα 2-Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, 7:00 μ.μ. The Landmark Nicosia Hotel (πρώην Hilton), Λευκωσία.
 
Εγώ, η Τόνια
Η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας προβάλλει την αληθινή ιστορία της Αμερικανίδας πρωταθλήτριας Τόνια Χάρντινγκ μιας άξεστης αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ που έφτασε μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενεπλάκη σε επεισόδιο που οδήγησε στον τραυματισμό της αντιζήλου της και αποτέλεσε μία από τις πιο μισητές φιγούρες για το αμερικανικό «φιλοθεάμον» κοινό στα 90’s. Ο  σκηνοθέτης Κρεγκ Γκιλέσπι και ο σεναριογράφος του Στίβεν Ρότζερς μοιάζουν να θέλουν να μιλήσουν περισσότερο για το περιβάλλον στο οποίο κινείται. Συστήνοντας μια σειρά από λούμπεν χαρακτήρες που μπλέκουν σε ανάλογες καταστάσεις, οι δημιουργοί συνθέτουν το πορτραίτο μιας κοινωνίας όπου το στοργικό γονεϊκό πρότυπο απουσιάζει, η απόλυτη επιτυχία είναι αυτοσκοπός και ο αδυσώπητος ανταγωνισμός το μέσο προς αυτή. Στο ρόλο της Τόνια Χάρντινγκ η Margot Robbie.
>> Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, Θέατρο Σκάλα, Λάρνακα, 20.30. Πληρ. 99434793.
 
«Ωραία Ελένη» του Πέτερ Χαξ
Ο Πολυχώρος Λόγου και Τέχνης ΡΟΕΣ και ο Σύνδεσμος Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Κύπρου, στα πλαίσιο του Μήνα Γερμανικής Γλώσσας, παρουσιάζουν την «Ωραία Ελένη» του Πέτερ Χαξ, Βερολίνο 1963, διασκευή της ομώνυμης οπερέτας Offenbach, Παρίσι 1864, με θέμα: "Αιχμές καθεστωτικής κριτικής στην Ωραία Ελένη του Peter Hacks, Ανατολική Γερμανία, 1963/4." Για τον συγγραφέα Peter Hax θα μιλήσει η Δρ Ανδρούλα Παπακυριακού, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Προβολή και σχολιασμός αποσπασμάτων από τον μεταφραστή Χριστάκη Πουμπουρή, ΜΑ Γερμανική Φιλολογία. Παραστατική παρουσίαση του κλίματος του πρότυπου έργου του Όφενμπαχ με βιντεογραφημένα μουσικά αποσπάσματα.
>> Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, Πολυχώρος Λόγου και Τέχνης ΡΟΕΣ, Λευκωσία, 19.00. Πληρ. 22250652 & 99651799. 

Δρόμοι Νικόλα Οικονόμου
Συναυλία με έργα σύγχρονων Κυπρίων συνθετών «Δρόμοι Νικόλα Οικονόμου». Στο πλαίσιο προβολής της κλασσικής μουσικής στο λαό και ανάδειξης του πολύ σημαντικού έργου των κυπρίων συνθετών, το Πολιτιστικό Γραφείο της Κ.Ε. και η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Πάφου, διοργανώνουν συναυλίες μουσικής δωματίου με έργα σύγχρονων κυπρίων συνθετών. Η συναυλία φέρει τον τίτλο «Δρόμοι Νικόλα Οικονόμου» και είναι αφιερωμένη στην μνήμη του πιανίστα, συνθέτη και ανθρώπου Νικόλα Οικονόμου. Συμμετέχουν με έργα τους οι συνθέτες Νίκος Βήχας, Γιώργος Κάρβελλος, Κυριάκος Κωστέας, Μίκης Κωστέας και Σάββας Σάββα.
>> Tρίτη 3 Δεκεμβρίου, Τεχνόπολις 20, Πάφος, 20.00. Γενική Είσοδος: €10. Πληρ. 70002420.

Through me, THEM & Into the roots
Παρουσίαση των χορογραφικών έργων 'Through me, THEM--' από Παναγιώτη Τοφή και 'into the roots...' από Aneesha Μιχαήλ.
20:30 'Through me, THEM--' Παναγιώτης Τοφή
Ένα χορογραφικό έργο με σημείο εκκίνησης την κινησιολογική ανταπόκριση γυναικών μετά από ανοικτό κάλεσμα. Οι γυναίκες οι οποίες συμμετείχαν μοιράστηκαν μέσω σωματικής κίνησης, την προσωπική τους εμπειρία όσο αφορά την ανδρική κυριαρχία, την απώλεια και την απομόνωση, μέσω υποβολής βίντεο διάρκειας ενός λεπτού. Το κινησιολογικό υλικό το οποίο λήφθηκε, τροποποιήθηκε και στη συνέχεια ενοποιήθηκε. Το χορογραφικό έργο αποτελεί μια πρόταση πειραματισμού η οποία προκύπτει από την ειλικρινή ανάγκη του χορογράφου-ερμηνευτή να φωτίσει το σύγχρονο κοινωνικό αγώνα γυναικών, χρησιμοποιώντας το σώμα επί σκηνής ως μέσο επικοινωνίας και συνεισφοράς.
20:50 Σύντομο Διάλειμμα
21:00 'into the roots...' Aneesha Μιχαήλ
Συντελεστές: Ιδέα, έρευνα, χορογραφία, ερμηνεία: Παναγιώτης Τοφή. Υποβολή βίντεο από τις: Sandra Adiarte (DE), Jodi Ann Nicholson (UK), Μαρία Μπαμίχα (CY), Safiye Bağkur (CY), Mine Çelik (CY), Αρετή Χουρδάκη (FR), Gülperi Doğaner (CY), Çisem Eray (CY), Μαρία Ερωτοκρίτου (CY), Bridget Finn (UK), Sonay Gardıyanoğlu (CY), Düriye Gökçebağ (CY), Figen Gürgöze (CY), Παναγιώτα Καπνίση (CY), Pembe Külah (CY), Μαριάννα Μουχσιάδου (CY), Jana Otčenášková (CZ), Mürüde Özenen (CY), Νατάσα Παναγή (CY), Kristýna Sedláčková Weiserová (CZ), Νάντια Θεοχαρίδου (CY), Gizem Topönder (CY), Μαριλένα Ττοφή (CY), Eda Türmen (CY), Sevya Türmen (CY), Huri Yontucu (CY).
Μουσική σύνθεση: Jakub Otčenášek, Αντώνης Αντωνίου, Σχεδιασμός κοστουμιού και σκηνικού: Ρέα Ολυμπίου - Γιώργος Γιάννου, Σχεδιασμός φωτισμού: Παναγιώτης Μανούσης, Φωτογραφία: Θεοδώρα Ιακώβου, Παύλος Βρυωνίδης.
>> Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, Πολιτιστικό Ίδρυμα ARTos Foundation, Λεωφ. Αγ. Ομολογητών 64, Λευκωσία, 20.30.  Πληρ. 99402046-96306617. Είσοδος: €5.

Art Gift Exhibition
Η GALLERY 11 διοργανώνει, για όλο τον μήνα του Δεκεμβρίου "Art Gift Exhibition". Μια ομάδα αξιόλογων καλλιτεχνών, εκθέτουν τις δημιουργίες τους στον χώρο της GALLERY 11 στη Λάρνακα. Έχετε την ευκαιρία να αποκτήσετε πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, διακοσμητικές κατασκευές και μικροέπιπλα σε πολύ λογικές τιμές. Μέρος των εσόδων της γκαλερί από τις πωλήσεις, θα δοθεί για ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου δήμου Λάρνακας.
>> Εγκαίνια Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, GALLERY 11, Λάρνακα, 20.00.  Ο χώρος θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 4:00 μ.μ. μέχρι τις 8:00 μ.μ.

Κωστής Γεωργίου: Ζωγραφική - Γλυπτική
Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στις 7:30μμ, η γκαλερί μορφή στη Λεμεσό παρουσιάζει την τελευταία δουλειά του Κωστή Γεωργίου. Ο Κωστής Γεωργίου είναι από τους πλέον καταξιωμένους διεθνώς Έλληνες εικαστικούς της σύγχρονης γενιάς. Η ταυτότητα και το ύφος του είναι γνωστά και αδιαμφισβήτητα. Η ποιότητα της δουλειάς του εξαιρετική. Ανεξάντλητος δημιουργός, ακούραστος εργάτης της τέχνης. Η νέα του δουλειά, άλλη μια έκπληξη. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Είναι πτυχιούχος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών με δάσκαλους τον Μυταρά και Κοκκινίδη, καθώς και του Royal College of Fine Arts στο Λονδίνο με δάσκαλο τον Peter de Francia . Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 90 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε περισσότερες από 300 ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής σε παγκόσμια κλίμακα. Ο Κωστής επιστρέφει με δυναμική δουλειά στην γκαλερί Μορφή, με την οποία συνεργάζεται και η οποία τον εκπροσωπεί περισσότερο από μία εικοσαετία στην Λεμεσό.
>> Εγκαίνια Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, γκαλερί Mορφή, Λεμεσός, 19.30.  Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

Μαρία Παπαγεωργίου - Homebound
Η ερμηνεύτρια, μουσικός και τραγουδοποιός Μαρία Παπαγεωργίου, έρχεται για πρώτη φορά στη Λευκωσία στην μουσική σκηνή του DownTown Live στις 4 Δεκεμβρίου με το "HomeBound", την καλλιτεχνική της πρόταση που σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα.
Το κορίτσι με την κόκκινη κιθάρα, που συστήθηκε στο κοινό της Κύπρου πριν 2 χρόνια μέσω των κοινών εμφανίσεων της με το Χρήστο Θηβαίο και δίπλα στο πλευρό του Απόστολου Ρίζου στην παράσταση/αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο, επιστρέφει με τρεις εξαιρετικούς μουσικούς τον Σταύρο Ρουμελιωτηστην κιθάρα ,την Σοφία Ευκλείδου στο τσέλο και τον Ντίνο Μάνο στο κοντραμπάσο ,για να μας συστήσει την προσωπική της δισκογραφία, αλλά και διασκευές που έχουν αγαπηθεί από το κοινό της Ελλάδας τα τελευταία επτά χρόνια. Έχοντας στο ενεργητικό της 3 προσωπικούς δίσκους (Όμορφοι & Ηττημένοι, Αβουλο Θεριό & Μνήμη), τα "4 Χρόνια Δευτέρα", το άλμπουμ που ηχογραφήθηκε ζωντανά με αφορμή τα 4 χρόνια που βρέθηκε στη σκηνή του Σταυρού του Νότου, αλλά και τη συνεργασία της με τον Μίκη Θεοδωράκη για τον δίσκο "Αλληλογραφία" στον οποίο διασκευάζει τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη, τραγουδάει σε "χρόνο Ενεστώτα" σα να απευθύνεται σε έναν σημαντικό για εκείνη παραλήπτη: το κοινό της, όπου κι αν βρίσκεται, όπου κι αν το συναντά! Η Μαρία Παπαγεωργίου κατατάσσεται δύσκολα σε μία μουσική κατηγορία, καθώς επιλέγει να στέκεται αεικίνητη ανάμεσα στους δυτικούς ήχους, τη στιβαρή έντεχνη δισκογραφία και τα πάντα ενστικτώδη παραδοσιακά τραγούδια. Έτσι ο Μίκης Θεοδωράκης συναντά τον Νίκο Παπάζογλου και τους Portishead, ενώ τα δικά της δισκογραφημενα και ακυκλοφόρητα τραγούδια διασταυρώνονται με τα παραδοσιακά του Πόντου και της Λέσβου σχηματίζοντας μια χιαστί μουσική διαδρομή με απρόβλεπτο προορισμό.
Παίζουν: Μαρία Παπαγεωργίου (φωνή - κιθάρα -νταούλι), Σταύρος Ρουμελιώτης (κιθάρα), Σοφία Ευκλείδου (τσέλο), Ντίνος Μάνος (κοντραμπάσο).
>> Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, DownTown Live, Λευκωσία. Πληροφορίες: 99810011.

7+ Designers' Popup
Το Πρόζακ με χαρά φιλοξενεί 7+ ταλαντούχους σχεδιαστές και καλλιτέχνες με εικονογραφήσεις, κολάζ, πρωτότυπα έργα τέχνης, χρηστικά αντικείμενα, τσάντες και άλλα για 2 εβδομάδες.
Συμμετέχουν:
BrainFKR - www.instagram.com/brainfkr
Oh Deer Design Studio - www.instagram.com/oh.deer.design.studio
Ermina Emmanouel - www.instagram.com/ermina3emm
Whale & Fish - www.instagram.com/whaleandfish
Lash Dolls - www.instagram.com/lashdolls.handmade
Paintbrushinmytea - www.instagram.com/paintbrushinmytea
+ guests
>> Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, Καφενείο Πρόζακ, Λευκωσία, 18.00. Μέχρι 18 Δεκ.


Βιρτζίνια Γουλφ
Το Θέατρο Versus κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβριο με το έργο Βιρτζίνια Γουλφ, μία παράσταση βασισμένη στο αριστούργημα του Έντουαρντ Άλμπυ "Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ". Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ανωγυριάτη, με τους Βίβιαν Νικολαΐδη, Παναγιώτη Μπρατάκο, Χάρη Αριστείδου και την Μικαέλλα Θεοδουλίδου στη σκηνή. Ο Τζορτζ είναι καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας σε ένα μικρό κολέγιο, παντρεμένος με τη Μάρθα (κόρη του προέδρου του κολεγίου). Μετά τα μεσάνυχτα, επιστρέφουν σπίτι τους μετά από μια δεξίωση. Όσον αφορά στην ιστορία, αυτή αρχίζει με την Μάρθα, που ανακοινώνει ότι περιμένουν καλεσμένους, ένα νεαρό ζευγάρι, τον Νικ, ένα νεαρό διδάσκοντα και τη σύζυγό του Χάνι.
Μπροστά στο νεαρό ζευγάρι ο Τζορτζ και η Μάρθα αρχίζουν ένα προσωπικό πόλεμο προσβολών και ντροπιαστικών ιστοριών από το παρελθόν τους.
Βιρτζίνια Γουλφ Βασισμένο στο έργο (Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ) του Έντουαρντ Άλμπυ.
Ένα άγριο παιχνίδι, στο οποίο θίγονται πολλά δίπολα. Άνδρας – γυναίκα, αγάπη – μίσος, γονιμότητα – στειρότητα, θύμα – θύτης, ιστορία – βιολογία, εκκλησία – παγανισμός. Και όλα αυτά συμβαίνουν κάτω από την επήρεια του αλκοόλ που ρέει άφθονο μέχρι το τέλος. Βασικό στοιχείο που αποκαλύπτει τα βαθύτερα ένστικτα και τα πιο βαθιά μυστικά.
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Μαρίνος Ανωγυριάτης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλεξάντερ Γιότοβιτς
Σκηνικά / Κοστούμια: Σταύρος Αντωνόπουλος
Χορογραφία: Γιώργος Δημόπουλος
Παίζουν: Βίβιαν Νικολαΐδη, Παναγιώτης Μπρατάκος, Χάρης Αριστείδου και Μικαέλλα Θεοδουλίδου
>> Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στο Θέατρο Ένα στη Λεμεσό. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στις  6, 7, 8, 10, 13, 14, 15 και 18 Δεκ. 2019, επίσης στο Θέατρο Ένα στη Λεμεσό. Πληροφορίες: 99395970.

Αγαπητή Ελένα
Ένα έργο με τις γενιές σε θέση σύγκρουσης, σε σκηνοθεσία Νίκου Νικολαΐδη από το ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΑΛΑ. Το Θέατρο Σκάλα κλείνει το 2019, προτείνοντας ένα από τα πιο δυνατά και σύγχρονα κλασικά έργα, το «Αγαπητή Ελένα» της ρωσίδας θεατρικής συγγραφέως Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια. Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό έργο κοινωνικού, πολιτικού και υπαρξιακού προβληματισμού, με εύστοχο χειρισμό των δυνατοτήτων του ψυχολογικού θεάτρου, με βασικό άξονα το χάσμα γενεών και τη συνεχή ανατροπή των ισορροπιών στη σύγκρουση των ηρώων. Η Ραζουμόβσκαγια θίγει θέματα διαχρονικά όπως είναι η σύγκρουση παλαιών και νέων αξιών, ο ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος ως μέσου εκπολιτισμού, η ευνοιοκρατία, η βία, η δυνατότητα διάκρισης μεταξύ ηθικής και ανηθικότητας.
Σκηνοθεσία: Νίκος Νικολαΐδης. Μετάφραση: Βικτώρια και Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Σκηνικά –Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής.
Τους ρόλους ερμηνεύουν: Μόνικα Μελέκη, Ηλίας Ανδρέου, Αντρέας Δανιήλ, Ηλιάνα Νικολαΐδου, Φώτης Φωτίου.
>> Τετάρτη 4, Πέμπτη 5 & Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία.
>> Τακτικές Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ώρα 8.30 μ.μ και κάθε Κυριακή, ώρα 6.30, μέχρι 22 Δεκεμβρίου 2019,Παττίχειο Θέατρο Σκάλα, Λάρνακα.

Fountains of Mojitos
Η ομάδα Εν δράσει παρουσιάζει την παράσταση Fountains of Mojitos σε δημιουργία Εύης Δημητρίου στο Θέατρο Δέντρο, στη Λευκωσία και στο Θέατρο Ριάλτο, στη Λεμεσό. Συμμετέχουν οι χορεύτριες: Ράνια Γλυμίτσα, Μιλένα Ούγκρεν Κούλας, Julia Brendle και Ελευθερία Σωκράτους. H Εύη Δημητρίου στη νέα ομαδική χορογραφική δουλειά της φέρνει γύρω της τέσσερεις χορεύτριες, τέσσερεις γυναίκες, τέσσερεις φίλες, τέσσερεις μητέρες και μέσα από την οικειότητα που προκύπτει μεταξύ τους εξερευνούν το πώς βιώνουν την σεξουαλικότητα τους, την εγκυμοσύνη τους, τα αλλαγμένα σώματά τους και τα διάφορα συναισθήματα που δημιουργούνται, απο την ντροπή μέχρι την ευχαρίστηση, από την σιωπηλή αμηχανία στα γέλια, από την ντροπαλή αυτο-εξερεύνηση αισθησιακών ή δυναμικών συναντήσεων σε ενθουσιώδεις συναντήσεις συνύπαρξης.
>> Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου & Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019, Θέατρο Ριάλτο/ Επί Σκηνής, Εισιτήρια: www.rialto.com.cy, t: 77 77 77 45. Online Eισιτήρια: rialto.interticket.com/program/fountains-of-mojitos-2175/3850.

Εννέα Καλλιτέχνες - Ομαδική Έκθεση
Η Peter's Gallery σας προσκαλεί στην Ομαδική έκθεση εννέα καλλιτεχνών, Ανδρέας Εφεσόπουλος, Αντρέας Μορφής, Άντρος Ευσταθίου, Αριστοτέλης Δημητρίου, Γιώργος Γεροντίδης, Ντίνος Μιχαηλίδης, Πανίκος Τσαγγαράς, Ρένος Εφεσόπουλος και Σπύρος Δημητριάδης.
>> Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, Peter's Gallery, Λεμεσός, 19.00. Διάρκεια: 4-31 Δεκεμβρίου 2019.

 



Επίλεκτα κρασιά από 6 ελληνικά οινοποιεία
To Vino Cultura, με τη μεγάλη του εμπειρία στο κρασί, και με πάνω από 950 διαφορετικές ετικέτες στην κάβα του, ετοίμασε για εμάς μια ξεχωριστή βραδιά άκρως ελληνική. Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου το Vino Cultura βάζει τα γαλανόλευκά του και φέρνει κοντά μας 6 κορυφαία ελληνικά οινοποιεία. Τα κρασιά από τα οινοποιεία Argyros Estate, Semeli Estate, Dougos Winery, Oenops Wines, Manousakis Winery και Claudia Papayianni έρχονται στο Vino Cultura για να μας χαρίσουν μια μοναδική εμπειρία. Από τις 17:00 το απόγευμα μέχρι και τις 21:00 μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε πάνω από 30 διαφορετικά κρασιά σε μια ΔΩΡΕΑΝ γευσιγνωσία, παρουσία των παραγωγών. Η βραδιά ολοκληρώνεται με ένα ξεχωριστό δείπνο στις 21:15, όπου τα ελληνικά κρασιά θα συνδυαστούν με ένα set menu που περιλαμβάνει: Salmon Tataki, Prawn Tacos, Baby Calamari, Smoked Halloumi Bruschetta, Greek Pizza, Ravioli with chicken and mushroom, Lamb fillet on puff pastry, Pork fillet, Chocolate mousse.
>> Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, Vino Cultura, Λευκωσία, 17.00. Για κρατήσεις για το δείπνο επικοινωνήστε στο 22676707. Τιμή €30 ανά άτομο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας όλα τα κρασιά των συγκεκριμένων οινοποιείων θα διατίθενται με έκπτωση στο Vino Cultura Wine Shop.

Βιενέζικα Χριστούγεννα 2019
Η αυλαία των Χριστουγέννων ανοίγει στη Λευκωσία στις 5 Δεκεμβρίου με Βιενέζικα βαλς στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις "Ένα Όνειρο Μια Ευχή", σε συνεργασία με την Αυστριακή Πρεσβεία στην Κύπρο, διοργανώνει τη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία "ΒΙΕΝΕΖΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2019" την Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την αιγίδα της Κυρίας Άντρης Αναστασιάδη, συζύγου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συμμετέχουν οι διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, σοπράνο Χρύσω Μακαρίου, που έχει ως έδρα της τη Βιέννη και ο Αυστριακός τενόρος Martin Mairinger, πλαισιωμένοι από τα μέλη της γνωστής Ορχήστρας από τη Βιέννη "Vienna Classic Orchestra". Συμμετέχουν επίσης, στο πλαίσιο προώθησης Κυπρίων νεαρών λυρικών τραγουδιστών και ταλέντων η σοπράνο Μαρία Πουλλή, η Νεφέλη Αντωνίου και η χορωδία του "Μουσικού Εργαστηρίου A Piacere", υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση της Νικολέττας Στυλιανού και της Αντιγόνης Φωτίου. Το πρόγραμμα αποτελείται από δημοφιλή χριστουγεννιάτικα τραγούδια, καθώς και από τα πιο γνωστά αποσπάσματα της βιενέζικης οπερέτας και μουσικής, όπου θα ταξιδέψουν το κοινό σε μία μαγική ατμόσφαιρα. Η καθιερωμένη πια χριστουγεννιάτικη συναυλία "Βιενέζικα Χριστούγεννα" πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Λευκωσία το 2015 και έκτοτε πραγματοποιείται κάθε χρόνο με μεγάλη επιτύχια, μία φορά στη Λευκωσία και μία στη Βιέννη, πάντοτε προς στήριξη του Συνδέσμου « Ένα Όνειρο Μια Ευχή». Τα καθαρά έσοδα της εκδήλωσης θα ενισχύσουν το φιλανθρωπικό έργο του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο Μια Ευχή».
>> Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, 20.00. Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com. 

The Future of Healthcare in Cyprus 
Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας με στόχο την καθολική υγειονομική κάλυψη και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στους πολίτες, ο ρόλος του νέου ενοποιημένου παρόχου υπηρεσιών ασφάλισης υγείας της Κύπρου, τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και οι παράγοντες κινδύνου στην Κύπρο, καθώς και το σημαντικό ζήτημα της συνεργασίας και της πολιτικής συναίνεσης στον χώρο της υγείας, είναι τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο 3ο ετήσιο Συνέδριο «The Future of Healthcare in Cyprus που φέτος έχει τίτλο: «Recent Health System Reforms and Quality of Care».  Το συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου παρουσιάζει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και συνδιοργανώνεται από την DIAS Group και τη Sigma Television σε συνεργασία με την Boussias Communications & το Health Daily, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία. Αυτή τη χρονιά θα φιλοξενήσει εξέχοντες ομιλητές, εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, ενώ σημαντικός αναμένεται να είναι ο διάλογος με όλους τους φορείς υγείας για την πορεία και το μέλλον των μεταρρυθμίσεων του συστήματος υγείας της χώρας. Το Συνέδριο εστιάζοντας στις σημαντικότερες προκλήσεις στις πολιτικές υγείας στην Κύπρο ΚΑΛΕΙ όλους τους εμπλεκόμενους σε δημόσιο διάλογο ώστε να απαντήσουν στο ερώτημα «πώς το σύστημα υγείας θα αναδιαρθρωθεί ώστε να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του μέλλοντος». Σημαντικά θέματα στο πρόγραμμα του συνεδρίου είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας στην Κύπρο, σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο, παράλληλα με την πρόοδο που σημειώθηκε με την εισαγωγή του νέου ενιαίου φορέα παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών υγείας. Η Ατζέντα θα επικεντρωθεί επίσης σε θέματα που αφορούν την πολιτική φαρμάκου, ενώ σε ειδική συνεδρία θα συζητηθούν τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και οι παράγοντες κινδύνου στην Κύπρο. Το κοινό-στόχος του συνεδρίου περιλαμβάνει μέλη του Κοινοβουλίου, ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς και εκπροσώπους φορέων, οργανώσεων ασθενών, δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, φορέων και επιχειρήσεων του κλάδου υγείας. Περιλαμβάνει επίσης ανώτερα στελέχη από την φαρμακευτική βιομηχανία, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τους εμπειρογνώμονες, ακαδημαϊκούς και ερευνητές. Το συνέδριο μεταδίδεται μέσω live streaming.
>> Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, Λευκωσία.

Καλιφόρνια ντρίμιν
Η Υπόγεια σκηνή Πολυχώρος Συνεργείο ανεβάζει την κωμωδία του Βασίλη Κατσικονούρη “Καλιφόρνια ντρίμιν”στον Πολυχώρο Συνεργείο. Ένα θεατρικό έργο, μια κωμωδία που αναφέρεται στις τραγελαφικές περιπέτειες δύο λαϊκών νέων που αποφασίζουν να μην πάνε στο στρατό και να καταφύγουν σ' ένα new age κοινόβιο στην Καλιφόρνια. Για να πετύχουν τον στόχο τους και να εκπληρώσουν το όνειρό τους, θα αναγκαστούν να κάνουν κάποιες εκπτώσεις στις ηθικές τους αξίες και στα ιδανικά, προβάλλοντας το ζήτημα του “κατά πόσον” αξίζουν οι όποιες θυσίες για να πραγματοποιηθεί το όνειρό τους. Το “Καλιφόρνια ντρίμιν” του  Βασίλη Κατσικονούρη, πήρε το  Α' Κρατικό Βραβείο θεατρικού έργου της χρονιάς 2002.
Σκηνοθεσία Στέλιος Ανδρονίκου, Βοηθός Σκηνοθέτη Ανδρέας Μακρής, Μουσική Δημήτρης Σπύρου, Σκηνικά -Κουστούμια Τζούλια Γεωργιάδου, Φωτισμοί Βασίλης Πετεινάρης, Οργάνωση Παραγωγής Πολυχώρος Συνεργείο. Ηθοποιοί Ανδρέας Μακρής,Γιολάντα Χριστοδούλου,Κωνταντίνος Σωκράτους, Άνδρεα Αγαθοκλέους.
>> Πέμπτη 5, Παρασκευή 6, Σάββατο 7 & Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, Πολυχώρο Συνεργείο, Λεμεσός, 20.30. Πληροφορίες κρατήσεις 96740757.

 



Το νέο βιβλίο της Φωτεινής Τομαή
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο συνδιοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου «Κωδικός Γκάντερ. Ο άνδρας που σημάδεψε την πορεία του πολέμου» της Φωτεινής Τομαή. Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό οι κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, Επιτετραμμένος της Ελλάδος στην Κύπρο και ο Αντιστράτηγος  Ηλίας Λεοντάρης, Αρχηγός του ΓΕΕΦ. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Περίληψη βιβλίου: O Αλέξανδρος Γεωργιάδης, γεννημένος στον Όθο της Καρπάθου, βρέθηκε μετανάστης στην Αμερική. Ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, απόφοιτος του Κάρνεγκι, κατατάχτηκε στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με έδρα την Αδριανούπολη οργάνωσε πράξεις δολιοφθοράς των Συμμάχων, με αποτέλεσμα να αποκοπούν οι γέφυρες τροφοδοσίας του Άξονα από την Τουρκία. Αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του λοχαγού. Τιμήθηκε με τον Χάλκινο Αστέρα Ανδρείας του αμερικανικού στρατού και έλαβε τη διάκριση της Λεγεώνας της Τιμής για την αποκάλυψη του δικτύου διπλών πρακτόρων «Ντόκγουντ».
Η άρνησή του να δουλέψει για τη CIA μετά το τέλος του πολέμου και η συνεργασία του με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ τον έφεραν στο μάτι του κυκλώνα, όταν στην Αμερική μεσουρανούσε το άστρο του Μακάρθυ, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλές ψυχολογικές και άλλες διώξεις. Μέλος της ΑΧΕΠΑ από την ίδρυσή της, παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του, το 1976, φλογερός Δωδεκανήσιος και λάτρης της πατρίδας του, της Καρπάθου.
Η εκδήλωση θα κλείσει με αντιφώνηση από τη συγγραφέα.
>> Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, Λευκωσία, 19.00. Για περισσότερες πληροφορίες στο 22 128175.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close