Εκδρομές να πας , Guide

Μονοπάτια, διαμονή και φαγητό σε δύο δημοφιλή χωριά της Πιτσιλιάς

Όποιο χωριό κι αν επιλέξεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Πιτσιλιά θα σε ανταμείψει και με το παραπάνω.

Δημοσιεύτηκε στις 29 Νοεμβρίου 2019

Οι βόλτες στα ορεινά χωριά της Κύπρου αξίζει πολλά. Το φυσικό περιβάλλον, ο καθαρός αέρας και η αρχιτεκτονική των χωριών της Κύπρου σε ανταμείβουν με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό το σαββατοκύριακο το Check In Cyprus σου προτείνει μία πολύ ξεχωριστή εξόρμηση στα πανέμορφα χωριά της Πιτσιλιάς. 

Ανηφορίζουμε λοιπόν σε Κυπερούντα και Ποταμίτισσα, γνωρίζουμε τους ανθρώπους και τις ομορφιές τους, κλείνουμε διαμονή σε μοναδικά καταλύματα και απολαμβάνουμε τις γεύσεις του χωριού.

Μάθε πού να πας, τι να δεις και πού θα φας σε ένα όμορφο οδοιπορικό με όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι. 

Τι να κανεις και Τι να δεις;
- Στην Κυπερούντα επισκέψου το πολυβραβευμένο Οινοποιείο Κυπερούντας (25532043), με τους αμπελώνες του να βρίσκονται σε υψόμετρο 1.400 μέτρων. Ξεναγήσου στις εγκαταστάσεις του και μάθε τα πάντα για τα ποιοτικά κρασιά του. Η εκκλησία του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη αποτελεί το σύγχρονο σήμα κατατεθέν της κοινότητας, αναβιώνοντας τον ρυθμό της Βασιλικής Παλαιοχριστιανικής Ξυλόστεγης Πεντάκλιτης του 4ου αι. μ.Χ. Ακόμη, αξίζει να επισκεφθείς και τις εκκλησίες της Αγίας Μαρίνας, της Παναγίας του Άρακα και του Τιμίου Σταυρού.

- Πήγαινε, όμως, και μία βόλτα στο Κυκλικό Μονοπάτι ‘Μαδαρή’, μία εξαιρετική, 13 χλμ. κυκλική διαδρομή κοντά στη βουνοκορφή Μαδαρή κι απόλαυσε υπέροχη θέα προς τα νότια, συμπεριλαμβανομένου του κόλπου της Μόρφου, καθώς και προς τα βόρεια, προς το χωριό Κυπερούντα και την κορυφή του Τροόδους (προς τα δυτικά μπορείς να δεις το χωριό Σπήλια). Πριν (ή μετά) το περπάτημα κάνε μία στάση στο όμορφο φράγμα του Ξυλιάτου, καθώς και στην εκκλησία της Παναγίας του Άρακα, μια από τις δέκα τοιχογραφημένες εκκλησίες του Τροόδους που έχουν κηρυχθεί από την Unesco ως χώροι παγκόσμιας κληρονομιάς. Εναλλακτικά, επισκέψου το νέο μονοπάτι μελέτης της φύσης ‘Κάφουρου-Δήμμα’, μια διαδρομή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

- Στην Ποταμίτισσα επισκέψου την εκκλησία του χωριού, η οποία είναι αφιερωμένη στην Παναγία την Ποταμίτισσα. Αν αγαπάς την πεζοπορία, ακολούθησε το μονοπάτι μελέτης της φύσης, ‘Διόσμηδες-Γερατζιά’. Η διαδρομή αρχίζει από τη νέα υδατοδεξαμενή ύδρευσης της κοινότητας, διέρχεται διαμέσου της κατοικημένης περιοχής και καταλήγει στο μέσο περίπου του δρόμου Ποταμίτισσας-Αγριδιών, στην περιοχή Γερατζιά.

Πού να φας
Κι επειδή το φαγητό είναι απαραίτητο, στην Κυπερούντα θα βρεις εξαιρετικές, γευστικές προτάσεις. Στην ταβέρνα Κυπέρια (95532090, 99358167) θα απολαύσεις ντόπια και διεθνή κουζίνα σ’ έναν παραδοσιακό χώρο διακοσμημένο με πέτρα και ξύλο. Στο εστιατόριο Το Γιοφύρι (25530018) θα γευτείς πιάτα στη σχάρα. Κυπριακό σουβλάκι θα απολαύσεις στην ταβέρνα Πάτσαλος (25532981), ενώ στο Delogo Kyperounta Youth Center (25532600), θα βρεις από σαλάτες, burger, κλαμπ σάντουιτς, πίτσες μέχρι βάφλες και παγωτά. Μετά το φαγητό σειρά έχει το καφεδάκι.

Το παραδοσιακό καφενεδάκι Καφές στη Χόβολη (99812166) προσφέρει μερακλίδικο καφέ ψημένο στη χόβολη, συνοδευμένο με σπιτικά γλυκά του κουταλιού και μπακλαβά στη βεράντα του. Στην καφετέρια Άγιος Αρσένιος (97839321) ακριβώς έξω από την ομώνυμη εκκλησία θα απολαύσεις παραδοσιακό μαχαλεπί μαζί με κυπριακό καφέ, ακόμα και εσπρέσο, ενώ για ποτάκι κάνε τη βόλτα σου από το Dolly Snack Bar (99662495).

Πού να μείνεις


Levadia HoteL
Πρόκειται για ένα ζεστό και φιλικό ξενοδοχείο στο κέντρο του χωριού. Αποτελείται από 71 όμορφα διακοσμημένα και άνετα δωμάτια και διαθέτει όλες τις σύγχρονες ανέσεις, όπως εστιατόριο, καφέ-μπαρ, αίθουσες εκδηλώσεων, internet corner και έμπειρο προσωπικό που θα βρίσκεται πάντα στη διάθεσή σου.
(25532929) Κυπερούντα.

Αmbelikos Traditional Agrohotel
Αυτό το κατάλυμα της Πιτσιλιάς είναι σίγουρα το ιδανικότερο μέρος για τη διαμονή σου. Τα δωμάτιά του είναι διακοσμημένα παραδοσιακά, προσφέροντας ζεστή φιλοξενία, ενώ η τηλεόραση, το δωρεάν Wi-Fi, το τζάκι, το ντους ή η μπανιέρα-υδρομασάζ και το μπαλκόνι με θέα στο βουνό θα σου δώσουν αρκετούς λόγους για να μην θέλεις να βγεις καθόλου από το ξενοδοχείο. Διαθέτει, επίσης, εστιατόριο, κοινόχρηστο lounge και χώρο αποθήκευσης αποσκευών.
(25522211, 99877589) Ποταμίτισσα.

Aνακαλύψε…
Στο μοναδικό Adventure Mountain Park (97772177, 99674126, www.adventuremountainpark.com) θα ζήσεις την περιπέτεια στη φύση. Βρίσκεται έξω από το χωριό Κυπερούντα και προσφέρει ποικίλες δραστηριότητες, όπως χρωματοσφαίριση, αναρρίχηση, παγοδρομίες, πεζοπορία, laser tag, woodland paintball game κ.ά. Επιπλέον, εδώ μπορείς να απολαύσεις γεύσεις στο εστιατόριο φτιαγμένες με γνήσια υλικά άριστης ποιότητας αλλά και κυπριακό μεζέ.

Λίγο παραπέρα
Δίπλα στην Ποταμίτισσα είναι και το διάσημο χωριό Αγρός, που φημίζεται ιδιαίτερα για τα τοπικά του προϊόντα. Επισκέψου το Εργοστάσιο Τριανταφύλλων Χρηστάκης Τσολάκης που παράγει εκλεκτά προϊόντα, όπως λικέρ τριαντάφυλλο, rose aperetif, rose wine, αιθέριο έλαιο, αρωματικά κεριά, ροδόσταγμα, τσάι, σαπούνι, ξίδι, μαρμελάδα και μια σειρά βιολογικών καλλυντικών. Από Τα σπιτικά της Νίκης δοκίμασε το γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο, αλλά και τα καρότο, περγαμόντο, καρπούζι, σύκο, μήλο κ.ά., μαρμελάδες, σουτζούκο, χαρουπόμελο, έψημα και παστόσυκα. Στα αλλαντοπωλεία του Δασκάλου (25522505) και Καυκαλιά (25521426) θα αγοράσεις παραδοσιακά και κρασάτα αλλαντικά (ποσυρτή, λούντζα, λουκάνικα, παστουρμά, τσαμαρέλλα, χοιρομέρι, ζαλατίνα κ.ά.), τα οποία φτιάχνονται με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

CHECK THIS
Ανακάλυψε την ομορφιά του νησιού με τη βοήθεια της Κυπριακής Εταιρείας Αγροτουρισμού, που σου προτείνει πέραν των 100 παραδοσιακών καταλυμάτων, μικρών ξενοδοχείων και άλλων δραστηριοτήτων, σε περισσότερα από 60 χωριά σε όλη την Κύπρο. Μάλιστα το ανανεωμένο σύστημα κρατήσεων της Εταιρείας Αγροτουρισμού, σε βοηθά να κάνεις κράτηση με ειδικές τιμές. Επικοινώνησε μαζί τους στο τηλέφωνο 22340071 ή επισκέψου την ιστοσελίδα www.agrotourism.com.cy.
Επίσης, θα τους βρεις στο Facebook: agrotourism.cyprus και στο Ιnstagram: cyprusagrotourism.

Έντυπη έκδοση Check In Cyprus, Νοέμβριος 2019

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close