Wine Guide , Εστιατόρια

7 ξεχωριστά κρασιά που αξίζει να δοκιμάσεις

Σε αρκετές περιπτώσεις, η ανάμειξη ποικιλιών βοηθά στην παραγωγή καλύτερου οίνου.

Δημοσιεύτηκε στις 25 Νοεμβρίου 2019

Όταν μιλάμε για πολυποικιλιακό κρασί εννοούμε την ανάμειξη διαφορετικών ποικιλιών σταφυλιών. Μια πρακτική που σκοπό έχει να δημιουργήσει ο οινολόγος ένα καλύτερο, τελικό κρασί.

Τη χρήση πέρα από μια ποικιλία τη συναντάμε συχνά στον κόσμο του κρασιού. Τακτική που ακολουθούν τα φημισμένα κρασιά του Bordeaux, Rhône Valley, όπως και το φημισμένο Chianti στην Τοσκάνη.

Υπάρχουν εύλογοι και μη λόγοι για να δοκιμάσει ο οινολόγος ανάμειξη, τους οποίους γνωρίζει πριν ακόμη αρχίσει η διαδικασία. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι με την ανάμειξη ποικιλιών δίνεται στον οινολόγο η δυνατότητα προσθήκης πολυπλοκότητας στο τελικό κρασί. Δηλαδή, πολλαπλές γεύσεις και αρώματα που ευαισθητοποιούν κάθε μέρος του στόματος και της μύτης. Μιλάμε για κρασί με πολύπλοκα αρώματα και γεύσεις που επιμένουν και συνεχίζουν να σε ‘ενοχλούν’ μέχρι το τέλος. Έχουν άδικο οι οινοπαραγωγοί της φημισμένης για τα κρασιά της περιοχής του Châteauneuf-du-Pape στον νότιο Ροδανό που έχουν το πλεονέκτημα να μπορούν να επεξεργαστούν και να αναμείξουν μέχρι και 18 ποικιλίες; Φυσικά οι κανόνες της Ονομασίας Προέλευσης των εν λόγω κρασιών το επιτρέπουν. Γενικά, η ανάμειξη ποικιλιών ήταν και η αιτία που διάφορα κρασιά, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, έχουν αναγνωριστεί και διακριθεί.

Εκτός από την πολυπλοκότητα, ο δεύτερος σημαντικός λόγος είναι η εξασφάλιση ισορροπίας στο τελικό κρασί. Επιδίωξη του οινολόγου είναι να παντρευτούν τα φρούτα, τα οξέα, οι τανίνες, το αλκοόλ, ακόμα και το χρώμα και -όπου υπάρχει χρήση- το δρύινο βαρέλι. Ο δρυς μπορεί να κάνει το κρασί να ‘τραγουδήσει’, όμως σε αντίθετες περιπτώσεις προκαλεί έντονα αρώματα και γεύσεις με ψεύτικη έκφραση. Αυτός είναι ο λόγος που οι οινοποιοί στο Bordeaux μετριάζουν τη φυσιολογική επιθετική οξύτητα της ποικιλίας Sauvignon Blanc με τον λιπαρό πλούτο της ποικιλίας Semillon για την παραγωγή αξιοσημείωτων λευκών χαρμανιών.

Βέβαια υπάρχουν κρασιά που στέκονται από μόνα τους και παράγουν εξαιρετικούς μονοποικιλιακούς οίνους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναμείξεις ποικιλίες για να βελτιώσεις ένα -κατά τα άλλα- εξαιρετικό κρασί. Το σημαντικό για ένα καλό κρασί είναι η ποιότητα του καρπού, το καλό φρούτο από τη σωστή ποικιλία, από το κατάλληλο αμπέλι κάτω από την επίδραση του σωστού κλίματος, με τον τρύγο να γίνεται την κατάλληλη στιγμή και με τη σωστή οινοποίηση.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η ανάμειξη ποικιλιών βοηθά στην παραγωγή καλύτερου οίνου, όμως δεν είναι ο τρόπος για να καλύψει ο οινολόγος οποιεσδήποτε ατέλειες στο κρασί.

2018 Μακαρούνας Αέρηδες, Ξυνιστέρι-Chardonnay, Πάφος, €8.90
Mε λαμπερό κίτρινο χρώμα, το Αέρηδες αποδίδει μια σύνθετη αρωματική παλέτα, όπου οι λεπτεπίλεπτες νότες λευκών λουλουδιών και αρωματικών βοτάνων ισορροπούν αρμονικά με τα πλούσια αρώματα φρούτων. Το ισορροπημένο σώμα του αναδεικνύει τη ζωηρότητα των πολύπλοκων αρωμάτων των εσπεριδοειδών αφήνοντας παράλληλα μια πιπεράτη αίσθηση. (Bottles)

2018 Ζαμπάρτας, Sauvignon Blanc-Semillon, Λεμεσός, €9
Ένα ευχάριστο, πληρωθικό λευκό κρασί από τις ποικιλίες Sauvignon Blanc και Semillon. Λαμπερό, διαυγές, με ελαφρές χρυσοπράσινες ανταύγειες. Τα τυπικά αρώματα πεπονιού και φρεσκοκομμένου γρασιδιού εναλλάσσονται σε ένα φόντο εσπεριδοειδών. Διαθέτει πλούσια, δροσερή και όμορφα ισορροπημένη γεύση, ευχάριστη οξύτητα και αρωματική επίγευση. (Vassos Eliades)

2016 Αμπελώνες Αργυρίδη, Cabernet Sauvignon-Merlot, Λεμεσός, €12.80
Με έντονα πορφυρό χρώμα και μοβ ανταύγειες στη χρωματική του παλέτα, με ένα μοναδικό μπουκέτο μικρών φρούτων του δάσους με γοητευτικές πινελιές βανίλιας στη μύτη και βελούδινο σώμα, το κρασί αυτό σφραγίζει τις πολυπόθητες ποιοτικές τανίνες της φλούδας των εκλεκτών σταφυλιών των Αμπελώνων Αργυρίδη. (Oenus)

2016 Castelvecchi, Capotondo, Chianti Classico, DOCG, Ιταλία, €19
Καθαρό, βαθύ ρουμπινί χρώμα με γκρενά ανταύγειες από ώριμο σκουρόχρωμο φρούτο cassis και μαύρο κεράσι σε συνδυασμό με γλυκά μπαχαρικά, όπως βανίλια, κανέλλα και γλυκόριζα. Έντονη είναι η παρουσία της δρυός, που ωστόσο ισορροπείται από τη συμπύκνωση του φρούτου στη μύτη, ενώ σε δεύτερο επίπεδο υπάρχει καβουρντισμένος καφές και καπνός. Στο στόμα είναι ξηρό με γεμάτο σώμα, τοσταρισμένο βαρέλι και γυαλισμένες τανίνες. Μαύρο κεράσι, δαμάσκηνο και γλυκά μπαχάρια οδηγούν σε μια μακρά επίγευση με έντονα δρύινα στοιχεία. (Spectus)

2014 Corte Giara, Amarone D.O.C.G., Veneto, Ιταλία, €35
To Amarone είναι το κρασί που παράγεται από τα κλασικά σταφύλια της Valpolicella, δηλαδή Corvina, Rondinella και Molinara, που όμως έχουν σταφιδιάσει υπό σκιά για μερικές εβδομάδες. Αυτή η τεχνική δίνει ένα ογκώδες κρασί, με αρώματα -που μας συνδέουν με την οινοποιητική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε-, υψηλό αλκοόλ και σαρκώδες στόμα. (Oenoforos)

2015 Domaine de la Janasse, Chateauneuf–du–Pape AOC, Γαλλία, €49
To χρώμα του είναι βαθύ κόκκινο με αρκετές ρουμπινί ανταύγειες. Φρουτώδη αρώματα, όπως φραγκοστάφυλο και κεράσι, και γλυκά μπαχαρικά, όπως γλυκόριζα και κανέλα, με αρκετές νότες πιπεριού και νύξεις ορυκτών. Στο στόμα είναι κομψό, με μαλακές τανίνες και μέτριο προς γεμάτο σώμα. Το φραγκοστάφυλο και η γλυκόριζα ξεχωρίζουν στη γεύση και αφήνουν μία ευχάριστη επίγευση. (Vinologie)

2014 Enclos de Viaud, Lalande de Pomerol, Saint Emilion, Bordeaux, Γαλλία, €38
Το χρώμα του είναι λαμπερό και κατακόκκινο. Στη μύτη επικρατούν ζουμερά φρούτα, όπως βατόμουρο και βύσσινο, αφήνοντας όμως χώρο για ανθικές, μπαχαρένιες, καπνιστές και ορυκτές πινελιές. Στο στόμα είναι πλούσιο αλλά και κομψό, με αισθητές και φίνες τανίνες, οξύτητα που φέρνει φρεσκάδα και μακρά επίγευση που εστιάζει στο μαύρο φρούτο. (Oinovino)

Έντυπη έκδοση Check In Cyprus, Νοέμβριος 2019

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close