Wine Guide , Εστιατόρια

Χρήστος Βασιλειάδης: ένας νέος, δυναμικός και πολλά υποσχόμενος οινοποιός

Με γνώμονα τη διακριτότητα

Δημοσιεύτηκε στις 08 Νοεμβρίου 2019

Η φιλοσοφία του είναι να εκμεταλλευτεί το terroir προκειμένου να αναδείξει κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών που καλλιεργεί.

Στις νότιες πλαγιές της Μαδαρής, σε ένα τραχύ ορεινό τοπίο της Πιτσιλιάς, είναι κτισμένα τα Χανδριά. Σε υψόμετρο 1.275 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, τα Χανδριά είναι το δεύτερο ψηλότερο χωριό της Κύπρου, μετά τον Πρόδρομο. Εκεί διάλεξε να εκφραστεί ο Χρήστος Βασιλειάδης, ο οινοποιός και εμπνευστής του όλου εγχειρήματος.

Νέος, δυναμικός και πολλά υποσχόμενος. Γοητευόταν από παιδί με την ιδέα του αμπελιού και της οινοποίησης. Έχοντας κατα νού την προοπτική ενασχόλησης επαγγελματικά με τον κλάδο έθεσε πριν κάποια χρόνια τις βάσεις προκειμένου σήμερα να μπορεί να εκμεταλλέυεται αμπελουργικά μια αξιόλογη έκταση αμπελώνων στο όρος Μαδαρή και να παράγει κρασιά με γνώμονα την ποιότητα και τη διακριτότητα. Ο Χρήστος Βασιλειάδης, ο τολμηρός επενδυτής του Τροόδους, διακρίνεται απο πάθος, όραμα και μια δημιουργική ανυσηχία που ως αποτέλεσμα έχει την παραγωγή εξαίρετων κρασιών. Η κλίση του προς την τέχνη της αμπελουργίας και της οινοποίησης τον οδήγησαν να ολοκληρώσει σπουδές γύρω από τον τομέα και κατόπιν να δραστηριοποιηθεί στα Χανδριά και συγκεκριμένα στο όρος Μαδαρή όπου επέλεξε να αναμορφώσει συγκεκριμένους, υφιστάμενους αμπελώνες γηγενών ποικιλιών αλλά και να φυτεύσει νέα αμπέλια από διεθνέις ποικιλίες. Κι ακόμα συνεχίζει να φυτεύει…

Το 2013, ιδρύει στα Χανδριά το οινοποιείο του με την επωνυμία ‘Οινοποιείο Εκφράσεις’. Έχει την άποψη πως η παραγωγή μεγάλων κρασιών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα απαιτεί την ύπαρξη μιας άρτιας αμπελουργικής εκμετάλλευσης η οποία να τοποθετείται σε συγκεκριμένες περιοχές απο όπου μπορεί να αντλήσει όλα τα πλεονεκτήματα που η τοποθεσία αυτή προσφέρει στην ορθή εξέλιξη του αμπελιού που προορίζεται για την παραγωγή κρασιών με χαρακτήρα.

Το Οινοποιείο Εκφράσεις παράγει με ιδιαίτερη επιμέλεια μικρούς όγκους, γύρω στις 40.000 φιάλες ετησίως. Αμπελουργικά το οινοποιείο στα 100 δεκάρια, έκταση που εκμεταλλεύεται, καλλιεργεί με αφοσίωση γηγενεί ποικιλίες όπως το Μαύρο, το Μαραθεύτικο, το Ξυνιστέρι αλλά και αρκετές διεθνείς ποικιλίες όπως οι Sauvignon Βlanc, Shiraz, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Grenache, Mourvedre, Pinot Νoir και την ελληνική ποικιλία Aσύρτικο.

Επιδίωξη είναι η εκμετάλλευση του πολύ ιδιαίτερου «terroir», προκειμένου να αναδειχθούν κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών που καλλιεργούνται. Γι’ αυτό άλλωστε και φιλοσοφικά το οινοποιείο δεν εγκλωβίζεται από τα στενά πλάισια των γηγενών ποικιλιών αλλά διευρύνει τις οινοποιητικές του αναζητήσεις σε διεθνή ποικιλίες που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν κάτι ιδιαίτερο πέρα από το τυπικό τους χαρακτήρα, λόγω του γεγονότος ότι ευδοκιμούν σε ένα ξεχωριστό οικοσύστημα, αυτό της συγκεκριμένης περιοχής του Τροόδους, της Μαδαρής. Αναμένουμε την εξέλιξη σε βάθος χρόνου και ανυπομονούμε να γευτούμε ό,τι καινούριο και διαφορετικό προκύπτει από ένα τέτοιο εγχείρημα.

Χρήστος Βασιλειάδης
Πότε και πώς καταλάβατε πως θέλατε να γίνετε οινοποιός;

Η τέχνη, η επιστήμη και ο ρομαντισμός της οινοποίησης αλλά και η ευρύτερη ενασχόληση με το αμπέλι και τον οίνο ήταν στοιχεία που με συνέπαιρναν από τα νεαρά μου χρόνια. Μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου μέρος όλου αυτού του μαγευτικού κύκλου. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που επιδίωξα να δημιουργήσω τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου η ενασχόληση με το κρασί να γίνει επάγγελμα και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου.

Μιλήστε μας για τα αμπέλια και τη φροντίδα που χρειάζονται.
Το αμπέλι είναι μια καλλιέργεια που απαιτεί αφοσίωση. Είναι τέτοιος ο κύκλος του αμπελιού που σε θέλει να δηλώνεις παρόν σε κάθε φάση του, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. H στοχευμένη φροντίδα, καθώς και η προσαρμοστικότητα του αμπελουργού με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής που φύεται το αμπέλι αποτελούν σοβαρές προϋποθέσεις προκειμένου αυτό να αποδώσει τα αναμενόμενα ποιοτικά στοιχεία στο κρασί που θα παραχθεί. Ασφαλώς το πώς προσεγγίζουμε ένα αμπέλι εξαρτάται από πολλούς επιμέρους παράγοντες και η απόφαση ως προς τον τρόπο που θα το χειριστούμε αποτελεί συνάρτηση του επιδιωκόμενου αποτελέσματος.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε;
Ως αμπελοκαλλιεργητής και παραγωγός οίνου ταυτόχρονα, η μεγαλύτερή μου πρόκληση ήταν το πάντρεμα του εγχειρήματος της αμπελοκαλλιέργειας -σε μια πολύ ιδιαιτέρων συνθηκών τοποθεσία όπως αυτή του όρους Μαδαρή, όπου βρίσκεται σχεδόν το σύνολο των αμπελιών που εκμεταλλευόμαστε- με τις ανάγκες της εμπορικής οινοποίησης. Η επαγγελματική ενασχόληση με την οινοποίηση απαιτεί συνέπεια και αντιπροσωπευτικούς όγκους. Σε ένα μικροκλίμα, όπου οι δυσχέρειες και οι αστάθμητοι παράγοντες είναι αναπόσπαστα κομμάτια της καθημερινότητας, το να πετύχεις τη συνοχή αποτελεί πραγματική πρόκληση. Βέβαια, τα ευεργετήματα που προκύπτουν από ένα τέτοιο μικροκλίμα στην παραγωγή των κρασιών μας αντισταθμίζουν κάθε πρόκληση.

Περιγράψτε μας την καλύτερη χρονιά λευκού και ερυθρού.
Κάθε χρονιά είναι διαφορετική, οι ιδιαιτερότητες και οι προκλήσεις εναλλάσσονται οι μεν τις δε. Σε κάθε επόμενη χρονιά προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία και τη γνώση που συλλέγουμε μέσα από τα χρόνια που περνούν προκειμένου να φτιάχνουμε κρασιά, τα οποία να μας αντιπροσωπεύουν πρωτίστως αλλά και να ομολογούν τη διαφορετικότητα του αμπελώνα μας. Μου είναι δύσκολο να συγκρίνω, μιας και κάθε χρονιά χαρακτηρίζεται από τις δικές της αξιόλογες πτυχές.

Ποια ποικιλία σάς ενθουσιάζει και με ποια θα θέλατε να σας θυμούνται;
Δεν είχα ποτέ τέτοιου είδους ανησυχίες. Αν και ως καταναλωτής, έχω μια τάση προς κάποιες ποικιλίες συγκεκριμένου προφίλ, ως παραγωγός δεν εγκλωβίζομαι από τις προσωπικές μου προτιμήσεις. Προσπαθώ έτσι ώστε κάθε ποικιλία που ευδοκιμεί στα αμπέλια μας να ξεδιπλώνει τις αρετές της στο οινοποιείο και κατ’ επέκταση στα ποτήρια όσων εμπιστεύονται και προτιμούν τα κρασιά μας. Αυτό αφορά και τις γηγενείς αλλά και τις διεθνείς ποικιλίες, με τις οποίες επέλεξα να πλαισιώσω τον αμπελώνα μας. Θα προτιμούσα ο κόσμος να αναγνωρίζει το οινοποιείο για τη συνέπεια και την προσήλωσή του στη διάκριση ανεξαρτήτως ποικιλίας και στυλ κρασιού.

Πώς βλέπετε την εξέλιξη του κυπριακού κρασιού;
Το κυπριακό κρασί και γενικά η οινοποίηση στο νησί παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μια ραγδαία πρόοδο και γενικά έχει προσεγγίσει ζηλευτά επίπεδα. Σε αυτό διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο η ένταξη στον χώρο της παραγωγής κρασιού νεαρών ανθρώπων με γνώσεις, παιδεία, κουλτούρα, πάθος και όραμα. Επίσης η αναβίωση την τελευταία δεκαετία, παλαιών και πολλά υποσχόμενων κυπριακών ποικιλιών έχει βοηθήσει το κυπριακό κρασί να αποκτήσει πλέον χαρακτήρα και μια φιλοσοφική κατεύθυνση, η οποία απουσίαζε από προηγούμενες δεκαετίες. Βέβαια η σταδιακή εγκατάλειψη του επαγγέλματος του αμπελουργού, καθώς και η έλλειψη ενδιαφέροντος από τις νέες γενιές όσον αφορά τον κλάδο της αμπελουργίας και γενικά της γεωργίας, ίσως στο άμεσο μέλλον αποτελέσει μια σοβαρή πρόκληση. Πρόκληση, επίσης, αποτελούν και οι καιρικές πλέον συνθήκες που διαμορφώνονται.

Χανδριά, Λεμεσός
Τηλ.: 25-211604
www.ekfraseiswinery.com
www.facebook.com/ekfraseiswinery
Email: info@ekfraseiswinery.com
Ώρες και μέρες επισκέψεων: Δ-Κ 10.00-17.00.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close