Θέατρο , News

Η τριλογία του παραθερισμού κάνει πρεμιέρα στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ

Ανεβαίβεισε παγκύπρια πρώτη από τον ΘΟΚ, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά

Δημοσιεύτηκε στις 08 Νοεμβρίου 2019

Η Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ ανεβάζει σε παγκύπρια πρώτη, την παράσταση "Η τριλογία του παραθερισμού" του Κάρλο Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.

Να κάτι που δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα: να ξοδεύεις.

Στην αριστουργηματική Τριλογία του παραθερισμού, ο Κάρλο Γκολντόνι σατιρίζει, με πικρό χιούμορ και περιπαικτική διάθεση, τα πάθη της ανθρώπινης φύσης, τη σπατάλη, την  επιδειξιομανία, την υπερβολή, την αλαζονεία και τον εγωκεντρισμό. Καυτηριάζει παράλληλα την επιπόλαιη τάση των ανθρώπων να δανείζονται και να ξοδεύουν δίχως μέτρο, που τους οδηγεί μοιραία στην ηθική κρίση και την οικονομική καταστροφή.

Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς (Το τρίτο στεφάνι, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου) επιστρέφει στη σκηνή του ΘΟΚ, ανεβάζοντας την κλασική διαχρονική κωμωδία του μεγάλου Ιταλού συγγραφέα. Μαζί του συνεργάζεται μια ξεχωριστή ομάδα συντελεστών και ηθοποιών.

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνικά-Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου - Θέλμα Κασουλίδου
Μουσική σύνθεση-εκτέλεση, Μουσική επιμέλεια-διδασκαλία: Λευτέρης Μουμτζής
Κίνηση: Μιχάλης Θεοφάνους
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστόδουλος Ανδρέου
Βοηθός ενδυματολόγων: Σάββας Καζαντζής

Παίζουν: Προκόπης Αγαθοκλέους, Γιώργος Αναγιωτός, Νίκη Δραγούμη, Αντώνης Κατσαρής, Αναστασία-Ραφαέλλα Κονίδη, Καίτη Κωνσταντίνου, Μάριος Κωνσταντίνου, Αντωνία Χαραλάμπους

Λίγα λόγια για το έργο
Δύο οικογένειες στο Λιβόρνο προετοιμάζονται για τον επικείμενο παραθερισμό τους στο Μοντενέρο. Στο σπίτι του Λεονάρντο και της αδερφής του, της Βιττόρια, το βάρος των ετοιμασιών πέφτει στις πλάτες του υπηρέτη Πάολο, αφού τα δύο αδέρφια ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από τη δεινή οικονομική τους κατάσταση. Επιπλέον, ο Λεονάρντο περισσότερο από κάθε άλλο, φοβάται, καθώς ο Φιλίππο έχει καλέσει τον Γκουλιέλμο, τον ερωτικό αντίζηλό του, να παραθερίσει μαζί με εκείνον και την κόρη του την Τζακίντα. Μέσα από ένα γαϊτανάκι παρεξηγήσεων, πρόσκαιρων ακυρώσεων, πεισμάτων και εκατέρωθεν υποχωρήσεων, θα καταφέρουν τελικά να ταξιδέψουν όλοι μαζί προς τον πολυπόθητο προορισμό τους. Ωστόσο, οι προσδοκίες τους θα ναυαγήσουν και όλοι θα κληθούν να καταβάλουν ακριβό τίμημα με την επιστροφή τους από τον παραθερισμό, αφού δεν θα δουν τις επιθυμίες τους να γίνονται πραγματικότητα.

Κάρλο Γκολντόνι
Ο Κάρλο Οσβάλντο Γκολντόνι γεννιέται στις 25 Φεβρουαρίου 1707 στη Βενετία. Από μικρός ενδιαφέρεται για το θέατρο, διαβάζοντας ελληνικές και λατινικές κωμωδίες, παρά τις προσπάθειες του πατέρα του να του αλλάξει ενδιαφέροντα. Ακολουθεί σπουδές στη Νομική Σχολή της Μοντένα και ενδιάμεσα δουλεύει ως δικαστικός υπάλληλος της Ενετικής Δημοκρατίας.

Η ζωή του αλλάζει το 1731 με το θάνατο του πατέρα του, αποφασίζοντας να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στο θέατρο. Το 1732 μια ερωτική περιπέτεια και οι δανειστές του τον αναγκάζουν να φύγει από τη Βενετία και να μετακομίσει στο Μιλάνο. Εκεί γράφει την τραγωδία Αμαλασούνθα, που περνά απαρατήρητη. Συνεχίζει το 1734 με τον Βελισάριο, που σημειώνει επιτυχία. Στη Βερόνα ο θεατρικός ιμπρεσάριος Τζουζέπε Ιμέρ του δείχνει το δρόμο για την κωμωδία και του γνωρίζει τη μελλοντική του σύζυγο Νικολέτα Κόνιο.

Ο Γκολντόνι ανακαλύπτει την κωμική του φλέβα και συνειδητοποιεί ότι η αυτοσχεδιαστική Κομέντια Ντελ’ Άρτε, που τότε κυριαρχεί ως θεατρικό είδος, χρειάζεται ανανέωση. Εμπνευσμένος από τους ζωντανούς χαρακτήρες του Μολιέρου, γράφει και παρουσιάζει το 1738 την πρώτη πραγματική κωμωδία του με τίτλο Ο άνθρωπος του κόσμου. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην ιταλική χερσόνησο, γνωρίζεται με τον κωμικό και ιμπρεσάριο Αγκοστίνο Μεντεμπάκ, ο οποίος τον πείθει να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο θέατρο.

Το 1761 εγκαθίσταται στο Παρίσι μέχρι το τέλος της ζωής του (6 Φεβρουαρίου 1793).

Στην αυλή του Λουδοβίκου του 16ου γράφει πολλά έργα του στα γαλλικά και τα περίφημα απομνημονεύματά του με τον τίτλο Αναμνήσεις που θα χρησιμεύσουν στην ιστορία της ζωής μου και στην ιστορία του θεάτρου μου, από τα οποία αντλούμε πολλές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του.

Οι κωμωδίες του Γκολντόνι γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία και ο Λουδοβίκος του δίνει μια τιμητική σύνταξη στα γεράματά του. Η Γαλλική Επανάσταση του την κόβει, για να την επαναφέρει η Εθνοσυνέλευση μία μέρα μετά το θάνατό του, αναγνωρίζοντας την αξία του.

Ο Κάρλο Γκολντόνι αναμορφώνει την κωμωδία και στρέφει το μυθογραφικό ενδιαφέρον στην καθημερινότητα της εποχής του. Από τους τυποποιημένους χαρακτήρες της Κομέντια Ντελ’ Άρτε (Αρλεκίνος, Πανταλόνε, Ντοτόρος, κ.ά.) και τις μάσκες, πέρασε στα εξατομικευμένα πρόσωπα και από τον αυτοσχεδιασμό στην πλοκή και τους ολοκληρωμένους χαρακτήρες. Οι ήρωές του είναι ζωντανοί, απρόβλεπτοι και διασκεδαστικοί. Ιδιαίτερα επιτυχείς είναι οι γυναικείοι χαρακτήρες, που τους δουλεύει με λεπτότητα και ακρίβεια, όπως κάνει ο Μολιέρος για τους άνδρες. Όμως τα έργα του έχουν μεγαλύτερες δόσεις αισιοδοξίας απ’ ό,τι του μεγάλου του ινδάλματος. Έγραψε περισσότερα από 250 έργα, μεταξύ των οποίων τα γνωστά Ο υπηρέτης δύο αφεντάδων, Λοκαντιέρα, Καβγάδες στην Κιότζα, Το καφενείο, Οι αγροίκοι.

Πηγή: biblionet.gr


Τάκης Τζαμαργιάς
Γεννήθηκε στον Πειραιά. Aπόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Πειραϊκού Συνδέσμου και πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΕΚΠΑ. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του ιδίου τμήματος με ειδίκευση «Θέατρο στην εκπαίδευση». Υποψήφιος διδάκτορας του Παν. Αθηνών.

Από το 2003 διδάσκει ως ΕΕΠ (Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό) στο ΠΤΔΕ και στο Τμήμα Επιστημών Αγωγής του ΕΚΠΑ. Δίδαξε Υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου, του Εμπρός και Γιώργου Αρμένη και σε ποικίλα εργαστήρια δήμων και κοινοτήτων. Για 15  χρόνια υπεύθυνος σκηνοθέτης της Θεατρικής  Σκηνής του Δήμου Κερατσινίου και ιδρυτής της  Εταιρείας Θεάτρου Δυτικά της Πόλης, συνεργαζόμενος με τα κρατικά Θέατρα Εθνικό Θέατρο, ΘΟΚ, ΚΘΒΕ, και τους ελεύθερους θιάσους στην Ελλάδα και στην Κύπρο και με συμμετοχή σε Φεστιβάλ Αθηνών κ.ά. Από το 2013 -2015 ήταν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Ανάμεσα στις σκηνοθεσίες του συγκαταλέγονται οι: Ο καλός άνθρωπος του Σε-Τσουάν (Μπρεχτ-Από Μηχανής, 1999), Εις το ρεύμα της ζωής τους (δραματοποιημένη μεταφορά διηγημάτων του Σωτήρη Δημητρίου-Από Μηχανής, 2002), Πήγαινε-Έλα και Τι Πού (Μονόπρακτα Μπέκετ-Σφενδόνη, 2003), 2005. Αρχείο Γιόχαν Φάτσερ (Μπέρτολτ Μπρεχτ σε διασκευή-μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη), Εταιρία Θεάτρου «Δυτικά της Πόλης» (Θέατρο επί Κολωνώ), Kαλλιφόρνια Ντρίμιν (Βασίλη Κατσικονούρη-Εθνικό Θέατρο, 2004), Black Eyed  (Μπέτυ Σάμιε, 2007), Η Πάχνη (Αντ. κ Κων. Κούφαλης-Πορεία, Φεστιβάλ Φιλίππων, 2009), Ιδού Εγώ. Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι - Το Σύννεφο με Παντελόνια (δραματ. σύνθεση Ηλία Πολλάτου-Τάκη Τζαμαργιά-Επί Κολωνώ, 2010.), Καυτός Πάγος (Μπράιαν Λέιβερι-ΘΟΚ, 2008), Φτωχοί και Άγιοι (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης-ΕΘΑΛ Κύπρος, 2008), 2η Ευκαιρία (Γιώργος Ηλιόπουλος-ΚΘΒΕ, 2009), Ο… του μέλλοντος Γιώργος Χειμωνάς  (Σύνθεση κειμένων από: Ο γιατρός Ινεότης και άλλα-Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, 2010), Παραμύθι χωρίς όνομα (Πηνελόπη Δέλτα-Εθνικό Θέατρο, 2010-2011), Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου (Άλκη Ζέη-Εθνικό Θέατρο, 2011-2013),  Αντιγόνη (Σοφοκλής-μτφρ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, 2010-2012.), Η Μικρή μας Πόλη (Θόρντον Γουαϊλντερ-Ακροπόλ, 2012), Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα (Χάντον-Στιβενς-Αγγέλων Βήμα, 2013),  Το Τρίτο Στεφάνι (Κώστας Ταχτσής-ΘΟΚ, 2014-15, Βραβείο Σκηνοθεσίας στα βραβεία Θεάτρου Κύπρου), Συγγνώμη (Μάρτα Μπουτσάκα-Σταθμός, 2015), Ριχάρδος ο Γ΄ (Σαίξπηρ-μτφρ. Κ. Καρθαίος, 2016), Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου (Άλκη Ζέη-ΘΟΚ, 2016-2018), Η τάξη μας (Ταντέους Σλομποτζιάνεκ-Εθνικό Θέατρο, 2017), Μίζερι (Στήβεν Κινγκ-Ιλίσια Βολανάκης, 2018), Τα Ορφανά (Ντένις Κέλλυ-ΚΘΒΕ Φουαγιέ, 2018), Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου (Άλκη Ζέη-ΚΘΒΕ, 2018), Φυλές (Νίνα Ρέιν-Σταθμός, 2019).

Επίσης έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και ημερίδες σχεδόν αποκλειστικά για το θέατρο στο σχολείο και έχει γράψει άρθρα για αυτό. Στη συγγραφική ομάδα για το βιβλίο Στοιχεία Θεατρολογίας της Α΄ Λυκείου (Αθήνα, ΟΕΔΒ,1998), Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στο Σχολείο Πρωτοβάθμια-Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Αθήνα, Ατραπός, 2004), Στη Χώρα του Τοτώρα (Αθήνα, Πατάκης, 2010).

Πρόεδρος της Επιτροπής για τα βραβεία Θεάτρου για ανήλικους θεατές και μέλος Επιτροπής Κρατικών Επιχορηγήσεων του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Παραστάσεις:
Λευκωσία
: Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή, Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης
Πρώτη παράσταση: 8 Νοεμβρίου 2019 
Επίσημη πρώτη παράσταση: 16 Νοεμβρίου 2019
και κάθε Παρασκευή & Σάββατο, 20.30 και Κυριακή, 18.00

Λεμεσός: Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο 
Παρασκευή 24 Ιανουαρίου και Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020, 20.30
           
Λάρνακα: Δημοτικό Θέατρο 
Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020, 20.30 
                
Πάφος: Μαρκίδειο Θέατρο 
Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2020, 20.30

Οι παραστάσεις στις 13 Δεκεμβρίου 2019 στη Λευκωσία και στις 24 Ιανουαρίου 2020 στη Λεμεσό θα είναι με Αγγλικούς και Τουρκικούς υπέρτιτλους.

Πληροφορίες / Εισιτήρια:
Λευκωσία: Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717, www.thoc.org.cy
Λεμεσός: Ταμείο Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου, τηλ. 25377277, www.pattihio.com.cy
Λάρνακα: Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου, το βράδυ της παράστασης
Πάφος: Ταμείο Μαρκίδειου Θεάτρου, το βράδυ της παράστασης

Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας).

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close