Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Σ' αυτά τα τρία φεστιβάλ, πάμε για ζιβανία, ζεστή σούπα και παλουζέ

Τρία χωριά της ορεινής Κύπρου,με ξεχωριστές εκδηλώσεις και γιορτές

Δημοσιεύτηκε στις 08 Νοεμβρίου 2019

Το ποτό που είναι συνυφασμένο με την κυπριακή παράδοση και την κυπριακή κουλτούρα, η ζιβανία δηλαδή, έχει τα δικά της φεστιβάλ, στα οποία τιμάται ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής και απόσταξης.

Και επειδή η ζιβανία ξεροσφύρι δεν πίνεται, την εμφάνισή τους κάνουν και τα απαραίτητα συνοδευτικά, όπως η σούπα, ο παλουζές κ.ά., όπως και το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα. 

Κάνε πρόγραμμα και τον Νοέμβριο πάρε την παρέα για να επισκεφτείτε ένα από τα 3 φεστιβάλ ζιβανίας και γιατί όχι και τα 3.

Φεστιβάλ Ζιβανίας
Ένας ωραίος και επιτυχημένος θεσμός έχει γίνει η Γιορτή της Ζιβανίας,  διοργανώνεται για δέκατη χρονιά φέτος στο γραφικό Πελέντρι. Στο Πελέντρι θα είναι διήμερη, και θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο 9 και 10 Νοεμβρίου. Και οι δύο εκδηλώσεις συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον από ντόπιους και ξένους, αφού τους δίνουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παραδοσιακή παρασκευή ζιβανίας και προϊόντων του αμπελιού, να τα γευτούν και να απολαύσουν μουσική και χορούς του τόπου μας.
ΕΔΩ μπορείς να δεις και το πρόγραμμα.
>> Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Νοεμβρίου, Πελέντρι, επ. Λεμεσού, 11.00. 

Φεστιβάλ Ζιβανίας στον Πεδουλά
Το κεφαλοχώρι της Μαραθάσας, ο Πεδουλάς, αυτόν τον Νοέμβριο μάς προσκαλεί να γνωρίσουμε τον τρόπο παρασκευής της ζιβανίας στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου. Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου από τις 10.00 μέχρι τις 15.00 θα έχουμε την ευακιρία να παρακολουθήσουμε το παραδοσιακό καζάνισμα της ζιβανίας και θα δοκιμάσουμε ζεστή ζιβανία από το καζάνι. Στο χώρο θα πωλούνται επίσης παραδοσιακά προϊόντα αι φρούτα. Παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα τοπικά μουσεία, να προσκυνήσουν στις εκκλησίες, να περπατήσουν στο μονοπάτι της φύσης που καταλήγει στο εκκλησάκι της Παναγίας της Βορεινής και να περιδιαβούν στα σοκάκια του χωριού. Επίσης θα θαυμάσουν τη θέα από τα διάφορα σημεία του Πεδουλά και θα απολαύσουν το γεύμα τους σε κάποιο από τα εστιατόρια του χωριού. Στην εκδήλωση, τέλος, θα λάβουν μέρος το χορευτικό συγκρότημα και η χορωδία του χωριού, καθώς και το χορευτικό συγκρότημα Αράδιππος-Καροτσέρης.
>> Κυριακή 17 Νοεμβρίου, Λαογραφικό Μουσείο, Πεδουλάς, επ. Λευκωσίας, 10.00-15.00.

Μέρα Ζιβανίας στο Φικάρδου
Η ζιβανία είναι ένα παραδοσιακό προϊόν που παράγεται στο νησί μας από τα τέλη του 14ου αιώνα. Ένα προϊόν μοναδικό, συνυφασμένο με την κυπριακή παράδοση και την κυπριακή κουλτούρα που δεν μπορεί να παραχθεί σε καμιά άλλη χώρα. Αξίζει, λοιπόν, να αφιερώσουμε μια μέρα στη ζιβανία! Μια μέρα που θα γίνει θεσμός! Κάθε τέταρτη Κυριακή του Νιόβρη θα πίνουμε ζιβανία στο Φικάρδου. Ζιβανία που θα φτιάχνεται στα παλιά καζάνια του γερο-Χαμπή, του Γιαννακού, της γιαγιάς Ιωάννας, του Νικολή… Αρχή θα κάνουμε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019. Ακολουθώντας τα χνάρια των παππούδων μας θα φτιάξουμε ζιβανία για όλους. Καζάνια διάφορων χρονολογιών θα ανάψουν κι εσείς θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πώς γίνεται η απόσταξη της ζιβανίας και φυσικά να τη δοκιμάσετε. Κι επειδή «μια μέρα ζιβανία» δεν αρκεί θα διατίθεται προς πώληση γνήσια ζιβανία.
>> Κυριακή 24 Νοεμβρίου, Φικάρδου, επ. Λευκωσίας. Πληρ. 99193080. 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close