Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Αυτά είναι τα φεστιβάλ του Νοέμβρη που δεν πρέπει να χάσεις

Κι αυτό το μήνα δίνουμε ραντεβού στα πιο νόστιμα φεστιβάλ και στις πιο ενδιαφέρουσες διοργανώσεις!

Δημοσιεύτηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019

Ο Νοέμβριος είναι ο πιο κατάλληλος μήνας για εξορμήσεις σε βουνά και πεδιάδες, σε ζεστά κουτούκια στο βουνό, για γαστρονομικό τουρισμό, αλλά και αγροτουρισμό.

Είναι ακόμα ο μήνας της ζιβανίας αλλά και του πιθαριού, καθώς παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια, το μήνα που ετοιμαζόμασε να υποδεχθούμε θα λάβουν  χώρα δύο πολύ δημοφιλείς γιορτές, το διπλό Φεστιβάλ Ζιβανίας σε Άλωνα και Πελένδρι αλλά και το Άννοιμαν του Πιθαρκού στο Κοιλάνι.

Είναι ακόμα δηλαδή ένας μήνας για παλουζέ και παραδοσιακά εδέσματα καθώς οι γιορτές αυτές πραγματοποιηούνται με αφορμή κυρίως τον τρύγο, αλλά και την προβολή και προώθηση της παραδοσιακής κουλτούρα του τόπου μας. Επίσης, αρκετές είναι και οι γιορτές που στήνονται βασισμένες στα τοπικά προϊόντα.

Είναι όμως και μήνας παραμυθιού, αλλά και μανιταριού.

Ας τους ρίξουμε μια ματιά!

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας
Μεγάλες και διεθνείς παραγωγές από Ελλάδα και εξωτερικό θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα στην Κύπρο. Εκείνο όμως που σίγουρα ξεχωρίζει και έρχεται να φέρνει ένα διεθνή αέρα στο νησί μας είναι το νεότευκτο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας με ένα ανέλπιστα εντυπωσιακό πρόγραμμα με πάνω από 20 μεγάλες παραστάσεις και άλλες δράσεις με επίκεντρο το ανανεωμένο Δημοτικό Θέατρο της πρωτεύουσας. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι τις 24 Νοεμβρίου και θα κάνει αρχή με την μεγάλη συναυλία του Σταμάτη Σπανουδάκη. 
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την τελευταία δουλειά του κορυφαίου διεθνούς φήμης χορογράφου Akram Khan και άλλες σπουδαίες δουλειές από το θέατρο, το σύγχρονο χορό και τη μουσική.
Ολόκληρο το πρόγραμμα ΕΔΩ
>> 13 Οκτωβρίου-24 Νοεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

6ο Φεστιβάλ Παραμυθιού "Με χίλιους τρόπους θα το πω"
Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο και η ομάδα Παραμυθοδρόμιο διοργανώνουν φέτος το 6ο στη σειρά Φεστιβάλ Παραμυθιού Κύπρου με τίτλο «Με χίλιους τρόπους θα το πω», αφιερωμένο στην σχέση της τέχνης της αφήγησης και του παραμυθιού με τις άλλες τέχνες. Πώς συνδυάζονται οι άλλες τέχνες με την προφορική αφήγηση; Πώς η αφηγηματικότητα άλλων τεχνών (μουσική, θέατρο, κινηματογράφος, εικαστικά, λογοτεχνία, χορός) συνδράμει στην προφορική αφήγηση; Παραστάσεις σε Λεμεσό, στο Πλουμιστό Ψωμί και στο Καφέ Μπαρ Στο Δρόμο (Λεμεσός) και στη Λευκωσία, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμoυ Στροβόλου. Περιλαμβάνει αφηγήσεις, εργαστήρια, προβολές.
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ
>> Παρασκευή 1-Κυριακή 3 Νοεμβρίου & Παρασκευή 8- Κυριακη 11 Νοεμβρίου, διάφορες τοποθεσίες. Πληρ. 99526772.



Φεστιβάλ Παραδοσιακών και Τοπικών Γεύσεων
Η κίνηση «Γεύσεις και Αρώματα της Κύπρου μας» κάνει στάση στο πανέμορφο Μαρώνι. Το Κοινοτικό Συμβούλιο, η Αθλητική Ένωση και ο Σύνδεσμος κυριών Μαρωνίου ενώνουν δυνάμεις και διοργανώνουν στις 3  Νοεμβρίου 2019 από τις 11π.μ. μέχρι και τις 5μ.μ., ένα διαφορετικό φεστιβάλ. Ένα φεστιβάλ παραδοσιακών και τοπικών γεύσεων στα γραφικά δρομάκια του χωριού. Στόχος της εκδήλωσης είναι να γνωρίσει ο επισκέπτης, τον πολιτισμό,  την τοπική γαστρονομία, τις παραδοσιακές καθώς και καινοτόμες δημιουργικές συνταγές με τη χρήση τοπικών προϊόντων. Σκοπός η ανάδειξη, προβολή, προώθηση της παράδοσης και της κουλτούρας του τόπου μας, μέσα από τη γαστρονομία. Κάνοντας τη βόλτα σας στα γραφικά πανέμορφα δρομάκια του χωριού θα μπορείτε να αγοράσετε φαγητό και   τοπικά εδέσματα που θα παρασκευάζονται επί τόπου. Άμα χορτάσετε, εξερευνήστε το χωριό και ανακαλύψτε τις πανέμορφες γειτονιές,  καθίστε στο παραδοσιακό καφενείο να απολαύσετε τον καφέ και το γλυκό σας. Ο Σεφ Χρίστος Χριστοδούλου θα παρουσιάζει και θα επιμελείται ονειρεμένες  συνταγές με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. 3 Νοεμβρίου γιορτάζει και ο Πολιούχος Άγιος της κοινότητας ο Άγιος Γεώργιος. Κάντε μια στάση και στην πανέμορφη εκκλησία για ν' ανάψετε ένα κεράκι.
>> Κυριακή 3 Νοεμβρίου, Μαρώνι, επ. Λάρνακας, 11.00-17.00.

Φεστιβάλ Ζιβανίας
Ένας ωραίος και επιτυχημένος θεσμός έχει γίνει η Γιορτή της Ζιβανίας, που διοργανώνεται για δέκατη χρονιά φέτος σε δυο πανέμορφα χωριά της Πιτσιλιάς, στην Άλωνα και στο γραφικό Πελέντρι. Στην Άλωνα η γιορτή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Νοεμβρίου. Στο Πελέντρι θα γίνει μια βδομάδα αργότερα, θα είναι διήμερη, και θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο 9 και 10 Νοεμβρίου. Και οι δύο εκδηλώσεις συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον από ντόπιους και ξένους, αφού τους δίνουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παραδοσιακή παρασκευή ζιβανίας και προϊόντων του αμπελιού, να τα γευτούν και να απολαύσουν μουσική και χορούς του τόπου μας.
ΕΔΩ μπορείς να δεις και το πρόγραμμα.
>> Κυριακή 3 Νοεμβρίου, Άλωνα, επ. Λευκωσίας, 11.00.
>> Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Νοεμβρίου, Πελέντρι, επ. Λεμεσού, 11.00. 

The Mind, Body & Spirit Wellbeing Festival
Το σαββατοκύριακο 9 και 10 Νοεμβρίου, όλοι οι δρόμοι οδηγούν προς το Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία, εκεί όπου θα πραγματοποιηθεί για ακόμη μια χρονιά το Mind, Body & Spirit Wellbeing Festival. Ένα φεστιβάλ γεμάτο (πέρα από 80) εκπαιδευτικές και εναλλακτικές ομιλίες, τάξεις και εργαστήρια που θα σας εμπνεύσουν και θα σας ωθήσουν στην πορεία σας για υγεία, αρμονία και χαρά στη ζωή. Πρόκειται για ένα ολοήμερο φεστιβάλ (αρχίζει από τις 10.30 μέχρι τις 21.00) με την είσοδο να είναι 10 ευρώ την ημέρα (στην τιμή περιλαμβάνονται όλες οι διαλέξεις, μαθήματα, εργαστήρια και παραστάσεις).
>> Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Νοεμβρίου, Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, Λευκωσία.

Dance Waves Festival
Με εννέα έργα νέων δημιουργών πραγματοποιείται η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Dance Waves, στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο στη Λευκωσία. Το φεστιβάλ, την καλλιτεχνική επιμέλεια του οποίου έχει η χορογράφος Έλενα Χριστοδουλίδου, θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Νοεμβρίου και σ’ αυτό θα παρουσιαστούν τα έργα πέντε Κύπριων και τεσσάρων προσκεκλημένων από το εξωτερικό χορογράφων, συγκεκριμένα από το Φεστιβάλ Lucky Trimmer του Bερολίνου. «Νέοι δημιουργοί παρουσιάζουν το έργο τους και την ιδιαίτερη κινητική τους γλώσσα αναζητώντας επαφή με ένα ευρύ κοινό», αναφέρουν οι διοργανωτές. «Το φεστιβάλ χαρακτηρίζεται από την πολυφωνία και ξεχωριστή προσέγγιση των χορογράφων στη δομή και το ύφος των έργων. Χορογράφοι που μέσα από τα έργα τους διεκδικούν, δημιουργούν τοπία, προσκαλούν το κοινό να χορέψει εσωτερικά και να ακολουθήσει τους ρυθμούς, τις εντάσεις και να αντιληφθεί τις διαστάσεις του σύγχρονου χορού σήμερα". Τι θα δούμε: Από την Ελλάδα συμμετέχουν στο φεστιβάλ οι χορευτές /χορογράφοι Δανάη Δημητριάδη και Διονύσιος Αλαμάνος οι οποίοι έλαβαν το 1ο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Χορογραφίας για ντουέτα του Ρότερνταμ στην Ολλανδία και παρουσιάζουν το βραβευμένο τους έργο Uncia. Από τη Γαλλία συμμετέχει η Ρεμπέκα Ζιουρνό με το έργο L’epouse (Η σύζυγος). Tο έργο ταξιδεύει αυτό το διάστημα σε πολλές χορευτικές σκηνές της Ευρώπης. Από την Γερμανία συμμετέχει η Σάσκια Ρουντάτ με το έργο Brainjogging. Η χορεύτρια/χορογράφος βραβεύτηκε το 2017 με το έργο αυτό ως η καλύτερη περφόρμερ στο φεστιβάλ ΙΧ International SoloDuo festival στην Γερμανία. Από το Ισραήλ θα παρουσιαστεί το ντουέτο Νice to beat you του χορογράφου Γκιλ Κέρερ. Το έργο δημιουργήθηκε το 2017 στο πλαίσιο των έργων που παρουσιάζονται από την ομάδα Batsheva κάθε χρόνο (Βatsheva Ensemble dancers create) αφού ο Γκιλ ήταν χορευτής στην ομάδα χορού Βatsheva. Aπό την Κύπρο παρουσιάζουν έργα τους οι χορεύτριες/χορογράφοι Φούλη Στυλιανίδου, Ήβη Χατζηβασιλείου, Βίκυ Κάλλα, Διαμάντω Χατζηζαχαρία και η Μελίνα Σοφοκλέους.
>> Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Νοεμβρίου, Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Νέας Έγκωμης 8, Λευκωσία. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 20:00. Πληρ. 22781104.

Πιθοίγια στο Κοιλάνι
Ένα ακόμα παραδοσιακό φεστιβάλ έρχεται να προστεθεί στον χάρτη των φετινών εκδηλώσεων στα διάφορα χωριά της Κύπρου. Σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της επαρχίας Λεμεσού, το Κοιλάνι πραγματοποιείται κάθε χρόνο ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ. Πρόκειται για τα Πιθοίγια, το άνοιγμα δηλαδή του πιθαριού που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη νέα εσοδεία του κρασιού. Η εκδήλωση αποτελεί αναβίωση των αρχαίων Πιθοιγίων που γινόταν προς τιμή του Διόνυσου κατά τη γιορτή των Ανθεστηρίων. Τα κρασιά της νέας σοδειάς εγκαινιάζονται στην ετήσια εκδήλωση γιορτής του κρασιού "Άννοιμαν του Πιθαρκού – Πιθοίγια", η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος την Κυριακή 10 Νοεμβρίου από τις 12:00-16:00 στο γραφικό χωριό Κοιλάνι. Η εκδήλωση αυτή, είναι μια γιορτή του κρασιού καθώς εγκαινιάζονται τα πιθάρια με κρασιά της νέας εσοδείας. Η εκδήλωση είναι μια ιστορική διαδρομή του κρασιού και περιλαμβάνει χορούς, τραγούδια και τσιαττιστά. Στο χώρο της εκδήλωσης θα στηθεί ένα μεσημεριανό γλέντι όπου θα μπορείς να απολαύσεις σουβλάκι, λουκάνικο, χαλούμι και όσο κρασί τραβά η όρεξή σου δωρεάν.
>> Κυριακή 10 Νοεμβρίου, Κοιλάνι, επ. Λεμεσού, 12:00-16:00.

Φεστιβάλ Ζιβανίας στον Πεδουλά
Το κεφαλοχώρι της Μαραθάσας, ο Πεδουλάς, αυτόν τον Νοέμβριο μάς προσκαλεί να γνωρίσουμε τον τρόπο παρασκευής της ζιβανίας στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου. Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου από τις 10.00 μέχρι τις 15.00 θα έχουμε την ευακιρία να παρακολουθήσουμε το παραδοσιακό καζάνισμα της ζιβανίας και θα δοκιμάσουμε ζεστή ζιβανία από το καζάνι. Στο χώρο θα πωλούνται επίσης παραδοσιακά προϊόντα αι φρούτα. Παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα τοπικά μουσεία, να προσκυνήσουν στις εκκλησίες, να περπατήσουν στο μονοπάτι της φύσης που καταλήγει στο εκκλησάκι της Παναγίας της Βορεινής και να περιδιαβούν στα σοκάκια του χωριού. Επίσης θα θαυμάσουν τη θέα από τα διάφορα σημεία του Πεδουλά και θα απολαύσουν το γεύμα τους σε κάποιο από τα εστιατόρια του χωριού. Στην εκδήλωση, τέλος, θα λάβουν μέρος το χορευτικό συγκρότημα και η χορωδία του χωριού, καθώς και το χορευτικό συγκρότημα Αράδιππος-Καροτσέρης.
>> Κυριακή 17 Νοεμβρίου, Λαογραφικό Μουσείο, Πεδουλάς, επ. Λευκωσίας, 10.00-15.00.

Μέρα Ζιβανίας στο Φικάρδου
Η ζιβανία είναι ένα παραδοσιακό προϊόν που παράγεται στο νησί μας από τα τέλη του 14ου αιώνα. Ένα προϊόν μοναδικό, συνυφασμένο με την κυπριακή παράδοση και την κυπριακή κουλτούρα που δεν μπορεί να παραχθεί σε καμιά άλλη χώρα. Αξίζει, λοιπόν, να αφιερώσουμε μια μέρα στη ζιβανία! Μια μέρα που θα γίνει θεσμός! Κάθε τέταρτη Κυριακή του Νιόβρη θα πίνουμε ζιβανία στο Φικάρδου. Ζιβανία που θα φτιάχνεται στα παλιά καζάνια του γερο-Χαμπή, του Γιαννακού, της γιαγιάς Ιωάννας, του Νικολή… Αρχή θα κάνουμε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019. Ακολουθώντας τα χνάρια των παππούδων μας θα φτιάξουμε ζιβανία για όλους. Καζάνια διάφορων χρονολογιών θα ανάψουν κι εσείς θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πώς γίνεται η απόσταξη της ζιβανίας και φυσικά να τη δοκιμάσετε. Κι επειδή «μια μέρα ζιβανία» δεν αρκεί θα διατίθεται προς πώληση γνήσια ζιβανία.
>> Κυριακή 24 Νοεμβρίου, Φικάρδου, επ. Λευκωσίας. Πληρ. 99193080. 

Γιόρτη του Μανιταριού
Η 2η Παγκύπρια Γιορτή Μανιταριού διοργανώνεται φέτος στο χωριό Σπήλια της επαρχίας Λευκωσίας. Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση και πώληση μανιταροπροϊόντων όπως, υπαίθρια μανιταρομαγειρέματα, και παραδοσιακά εδέσματα. Μανιταρόφιλοι και φίλοι του δάσους θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα άγρια μανιτάρια, να απολαύσουν την βόλτα τους στο χωριό και να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες. Τα Σπήλια είναι ένα όμορφο χωριό χτισμένο σε μια μοναδική τοποθεσία, στην αγκαλιά του βουνού καθώς περιβάλλεται από το πυκνό δάσος του Τροόδους.
>> Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Νοεμβρίου, Σπήλια.

Σημείωσε κι αυτό...
Φεστιβάλ Μανιταριού
Πλάτρες, 29 & 30 Νοεμβρίου, 1η Δεκεμβρίου

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close