Wine Guide , Εστιατόρια

Πώς να αποθηκεύσουμε σωστά τα κρασιά στο σπίτι

Ο ειδικός στο κρασί Γιώργος Κασσιανός μας βοηθά να δημιουργήσουμε μια κάβα κρασιού στο σπίτι με τον πιο σωστό και ασφαλή για τα κρασιά μας τρόπο

Δημοσιεύτηκε στις 30 Οκτωβρίου 2019

Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους το κρασί αποθηκευόταν -και εξακολουθεί σε αρκετές περιπτώσεις- σε σπήλαια και υπόγεια κελάρια για εκατοντάδες χρόνια. Σε τέτοιους χώρους επικρατούν ιδανικές συνθήκες: δροσερό, σκοτεινό, υγρό και προπάντων σταθερό περιβάλλον.

Δεν είναι δύσκολο να αποθηκεύσει κάποιος κρασί. Υπάρχουν, όμως, κάποιες προϋποθέσεις-βασικά σημεία που πρέπει να θυμάσαι, ούτως ώστε να διασφαλίσεις τη μακροχρόνια επιβίωση και τη σωστή παλαίωση του κρασιού.

Η ιδανική θερμοκρασία αποθήκευσης κρασιού είναι περίπου στους 12οC. Η υπερβολική ζέστη δημιουργεί προβλήματα σε ένα μπουκάλι κρασί και επισπεύδει την ωρίμανση. Από την άλλη, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν την ωρίμανση. Ο σκοπός είναι να διατηρείς σταθερές θερμοκρασίες, καθώς δραματικές διακυμάνσεις θα επηρεάσουν αρνητικά το αποθηκευμένο μπουκάλι.

Η υγρασία είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να θυμάσαι. Το ψηλό επίπεδο υγρασίας βοηθά στο να διατηρηθεί ο φελλός και να μην συρρικνωθεί, ώστε το οξυγόνο να μην εισέλθει στη φιάλη και να οξειδωθεί το κρασί. Η ιδανική υγρασία κυμαίνεται μεταξύ 65 και 75%.

Οι περισσότερες χρωματιστές γυάλινες φιάλες κρασιού έχουν φίλτρα UV ενσωματωμένα στο μπουκάλι. Αυτό το μέτρο, όμως, δεν προσφέρει απαραίτητα πλήρη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η γεύση ενός κρασιού που είναι συνεχώς εκτεθειμένο στο φως θα επηρεαστεί σημαντικά στον χρόνο, με αποτέλεσμα την πρόωρη γήρανση του οίνου. Τυπικά, τα λευκά κρασιά είναι τα πιο ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία σε σύγκριση με τα ερυθρά. Γι’ αυτόν τον λόγο αποθηκεύουμε τα λευκά, αφρώδη και ροζέ χαμηλά, κάτω από τα κόκκινα.

Στο σπίτι το κρασί δεν πρέπει να το αποθηκεύεις ψηλά, π.χ. πάνω από το ψυγείο, ίσως για ευκολία, ίσως γιατί ταιριάζει με τα ράφια που πρόσφατα αγόρασες. Στο συγκεκριμένο σημείο παρατηρείται ψηλή θερμότητα και φως, αυξομείωση θερμοκρασίας, αλλά και δόνηση από το ίδιο το ψυγείο. Ο συνεχής κραδασμός του ψυγείου ή άλλων μεγάλων συσκευών σε κοντινή απόσταση από τη φιάλη απλά αναδεύει το κρασί και δεν αφήνει το ίζημα να ηρεμήσει στον πάτο της. Καλό είναι να αποφύγεις την οποιαδήποτε δόνηση, είτε αυτή είναι σταθερή ή συνεχής. Τέλος τοποθέτησε τις φιάλες με φελλό πλάγια. Ο τρόπος αυτός βοηθά στο να διατηρείται ο φελλός υγρός και να εμποδίζεται η συρρίκνωσή του, αφού υπάρχει συνεχής επαφή με το κρασί και αποτρέπει το οξυγόνο από το να εισχωρήσει στο μπουκάλι. Αν αυτό συμβεί και το οξυγόνο έρθει σε επαφή με το κρασί, αυτό αρχίζει να οξειδώνεται και να αλλάζει το χρώμα, τα αρώματα και η γεύση.

The Wines

2018 Οινοποιείο Έζουσα, Viognier, ΠΓΕ Πάφος, €12
Κρυστάλλινο, ανοιχτό χρυσοκίτρινο χρώμα. Αναδίδει πεντακάθαρα αρώματα ροδάκινου, βερίκοκου, ανθών και εσπεριδοειδών και πράσινου μήλου με φόντο αρωματικών βοτάνων. Έχει πλούσια γεύση κίτρινων φρούτων, πλούσια οξύτητα, όμορφη διάρκεια και στιβαρή επίγευση που διαρκεί. Πρόκειται για μια οινική πρόταση που συνδυάζει τέλεια λεπτές και ευχάριστες γεύσεις.

2012 Οινοποιείο Κολιός, Cabernet Sauvignon, ΠΓΕ Πάφος, €10
Βαθύ ερυθρό χρώμα με έντονες ιώδεις ανταύγειες. Αρωματικά διακρίνονται χαρακτήρες κόκκινων φρούτων, βύσσινου και πράσινης πιπεριάς, με ήπιες νότες βανίλιας και λεπτών μπαχαρικών. Πυκνό με καλή οξύτητα και αρκετά έντονες τανίνες στο στόμα. Η επίγευσή του είναι φρουτώδης και μακρά.

2017 Οινοποιείο Τσαγγαρίδης, Mataro, ΠΓΕ Πάφος, €13
Καθαρό, βαθύ ρουμπινί χρώμα και εξελιγμένη αρωματικά μύτη που συνδυάζει τους χαρακτήρες των μαύρων φρούτων μαζί με μέντα, άρκευθο και πικάντικα μπαχάρια, όπως μαύρο πιπέρι. Η παραμονή στο βαρέλι αφήνει χαρακτήρες βανίλιας και καβουρδισμένων ξηρών καρπών, ενώ υπάρχουν και νύξεις καπνιστού κρέατος. Το στόμα είναι ξηρό, δομημένο, με δυνατές τανίνες, υψηλή οξύτητα και πυκνό φρούτο, στοιχεία που προϊδεάζουν για τις μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης.

2016 Οινοποιείο Άης Αμπέλης, Cabernet Sauvignon, ΠΓΕ Λεμεσός, €14
Καθαρό, βαθύ πορφυρό χρώμα με εξελισσόμενα αρώματα μαύρων ώριμων φρούτων, όπως μαύρο μούρο, γινωμένο δαμάσκηνο, γλυκά μπαχαρικά της δρυός, βανίλια και σοκολάτα γάλακτος. Το στόμα είναι ξηρό, στρογγυλό χωρίς γωνίες, με τανίνες ώριμες σε υφή και πληθωρικό σε σώμα. Η επίγευση μπαχαρένια και μέτρια σε διάρκεια. Είναι έτοιμο προς κατανάλωση, αλλά με δυνατότητες παλαίωσης για μια πενταετία. (Temple-Fereos)

2018 Weingut Knoll, Loibner Riesling, Federspiel, Wachau, €22
Τυπική αρωματικότητα στη μύτη από μέντα, πράσινο τσάι, τριαντάφυλλο και λουκούμι, ενώ λίγο αργότερα διακρίνονται νότες από λευκόσαρκο ροδάκινο και κυδώνι. Σούπερ οξύτητα σε συνδυασμό με τον χαμηλό αλκοολικό τίτλο ανάλογης έντασης στόμα που εξελίσσει τα αρώματα της μύτης. Γκρέιπφρουτ, ξύσμα λεμονιού και ανανάς είναι οι επιπλέον αναφορές στην παλέτα. (Oenoforos)

2014 Κτήμα Τατσής, Γουμένισσα Βιο, ΠΟΠ Γουμένισσα, Ελλάδα, €18.75
Βιοδυναμικής καλλιέργειας, με ποικιλιακή σύνθεση Ξινόμαυρο με Νεγκόσκα. Το χρώμα του κρασιού είναι έντονο κόκκινο με ελαφρά κεραμιδί ανταύγειες. Στο άρωμά του, που είναι σύνθετο, κυριαρχούν τα μικρά κόκκινα φρούτα, όπως το βατόμουρο και το κεράσι, που συμπληρώνονται με αρώματα μπαχαρικών, ντομάτας, ελιάς και βανίλιας. Στο στόμα είναι γεμάτο, αρωματικό, με πλούσιες τανίνες και μακρύ τελείωμα. (La Maison du Vin)

2014 Gomez Cruzado, Honorable, D.O. Calificata, Rioja, Ισπανία, €30
Πλούσιο, δυνατό, ισπανικό ερυθρό από… τζάκι. Θέρμη, συμπύκνωση, πλούσια αρώματα και γεμάτες τανίνες. Με λίγα λόγια, το Tempranillo στα καλύτερά του! Το χρώμα είναι κόκκινο κερασί. Έντονη μύτη με ώριμο σταφύλι, βανίλια και διακριτικό βαρέλι.
Γεμάτο στόμα, έντονες τανίνες, όμορφη πυκνότητα και πικάντικη επίγευση. (Wine Case)

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close