Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Πάμε για κυπριακό μπούκωμα σε 10 υπέροχα στέκια στο χωριό

Υπέροχο πρωινό με θέα την πανέμορφη κυπριακή φύση, λίγα μόνο χιλιόμετρα μακριά από την πόλη

Δημοσιεύτηκε στις 24 Οκτωβρίου 2019

Τα σαββατοκύριακα και τις αργίες το κυπριακό μπούκωμα έχει την τιμητική του.

Kαι υπάρχουν πολλά στέκια στην Κύπρο μας και κυρίως στα χωριά μας πλέον που το έχουν εντάξει στη φιλοσοφία αλλά και στα μενού τους. Είτε πρόκειται για ταβέρνες είτε για καφενεδάκια και όχι μόνο. 

Πάμε λοιπόν για brunch μακριά από το πολύβουο κέντρο της πόλης, είτε αυτό είναι κάποιο χωριό ή ακόμα και ένα κατάλυμα λίγα χιλιόμετρα μακριά.

Εμείς πάντως ψάξαμε και βρήκαμε 10 μοναδικές επιλογές για πρόγευμα και brunch με θέα την φύση σε όλη την Κύπρο.

Ο Μνάσωνας φτιάχνει κυπριακό brunch με αλλαντικά δικής του παραγωγής
Λίγο έξω από τη Λευκωσία, στο χωριό Πολιτικό, θα συναντήσεις ένα πολύ ιδιαίτερο χώρο που κάθε σαββατοκύριακο σου σερβίρει ένα μοναδικό κυπριακό πρωινό. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μαγαζί που η αρχικά προοριζόταν ως σημείο πώλησης κυπριακών αλλαντικών με την επωνυμία ‘Παραδοσιακά Αλλαντικά Φιλήμων Γεύσεις’. Μία τέχνη που πέρασε από τον παππού στο γιο και στη συνέχεια σήμερα ανέλαβε ο εγγονός Μνάσωνας Φιλήμωνος ο οποίος εις μνήμην του παππού έδωσε αυτό το όνομα στην επιχείρησή του.  Πατέρας και υιός διατηρούν σήμερα μία μικρή μονάδα παρασκευής παραδοσιακών κυπριακών αλλαντικών τα οποία διατίθενται σε επιλεγμένες υπεραγορές και χώρους εστίασης. Μαζί με το νέο μαγαζί γεννήθηκε και η ιδέα του σερβιρίσματος κυπριακού προγεύματος στον ιδιαίτερο χώρο που αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ως μέρος της επιχείρησής τους. Ο Μνάσωνας ανέλαβε την πρωτοβουλία και μεταμόρφωσε αυτό το παλιό κτήριο ηλικίας σχεδόν ενός αιώνα σε ένα μοντέρνο μαγαζί με παραδοσιακές πινελιές με σκοπό να προσφέρει στον κόσμο τα αλλαντικά του μέσα από ένα κυπριακό πρόγευμα. Ο χώρος αυτός υπήρξε κάποτε το συνεργατικό του χωριού γι’ αυτό μπαίνοντας στον χώρο θα δεις το παλιό χρηματοκιβώτιο που υπήρχε τότε να δεσπόζει του μαγαζιού και να προσδίδει μία σύνδεση με το παρελθόν. Κάθε σαββατοκύριακο ο Μνάσωνας με τους συνεργάτες του από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 18.00 φτιάχνουν πιατέλες όπου σερβίρουν ένα ξεχωριστό brunch. To γεύμα περιλαμβάνει φρυγανισμένο κυπριακό χωριάτικο ψωμί με ελαιόλαδο και ρίγανη και μία πιατέλα που περιλαμβάνει βιολογικά αβγά και ντοματίνια, αγγουράκι, χαλλούμι χωριάτικο, αναρή με χαρουπόμελο, ελιές τσακιστές ή μαύρες, σπιτική μαρμελάδα σύκο, λουκάνικα κρασάτα, μπέικον και γνήσια λούντζα δικής τους παραγωγής. Μαζί με όλα αυτά μπορείς να απολαύσεις και μία κυπριακή και πολύ χορταστική ομελέτα μαζί με τον καφέ σου. Και όλα αυτά με μόνο 7 ευρώ το άτομο.  Ο χώρος διαθέτει και εξωτερική βεράντα που σύντομα θα αναδιαμορφωθεί για να προσφέρει ζεστασιά τον χειμώνα που πλησιάζει. Ο ενθουσιασμός και η αγάπη του Μνάσωνα είναι τα κύρια συστατικά που θα σε κάνουν να αγαπήσεις αυτόν τον χώρο και βέβαια τα εκλεκτά και δικής τους παραγωγής προϊόντα.   
(99036321) Γρηγόρη Αυξεντίου 1, Πολιτικό, Λευκωσία.

Ταβέρνα Βαβατσινιά
Ο κύριος Τάκης είναι η ψυχή της ταβέρνας. Θα σε υποδεχθεί με το πιο πλατύ χαμόγελό του και θα σε κερδίσει με τη φιλόξενη αύρα του. Θα τον συναντήσεις στην είσοδο της μικρής, πετρόχτιστης ταβερνούλας του, ονόματι Βαβατσινιά στο ομώνυμο χωριό. Αν φτάσεις πρωί-πρωί στην όμορφη, πνιγμένο στο πράσινο χωριό της Βαβατσινιάς, θα σου βρει θέση σε ένα από τα τραπέζια της δροσερής βεράντας, που χαίρεται τη θέα στο χωριό και στην ορεινή Λάρνακα, και θα σου σερβίρει πλούσιο και αυθεντικό κυπριακό πρόγευμα. Αμέσως θα σου βάλει στο τραπέζι αβγά, χαλλούμι, τσακιστές ελιές, αναρή φρέσκια, ντομάτα, αγγουράκι, χωριάτικο λουκάνικο και κρασάτο χοιρινό. Συνοδεία θα φτάσει και ο καφές σου όπως και φρεσκοτηγανισμένα μπουρέκι αναρής.
Πλατεία κοινότητας Βαβατσινιάς, επ. Λάρνακας. Πρόγευμα: καθημερινά, σαββατοκύριακα και αργίες, 08.00-11.00. Τηλ.: 24342780.

Ταβέρνας Ποταμός στο Καμπί Φαρμακά
Μερικά μόλις χιλιόμετρα από τον Φαρμακά θα βρεις το χωριουδάκι Καμπί. Εκεί, αναζήτησε την ταβερνούλα 'Ποταμός' για να γευτείς νόστιμο, παραδοσιακό κυπριακό "μπούκωμα" ή αλλιώς brunch κάθε Σάββατο (09.00-01.00) και Κυριακές και αργίες (09.00-11.00). Το πρόγευμα περιλαμβάνει φρεσκοψημένο κυπριακό ψωμί που θα το συνδυάσεις με ντόπια ντομάτα και φρεσκότατο αγουράκι με λαδορίγανη, λουκάνικα πιτσιλιάς, αβγά βραστά και τηγανητά, λούντζα τοπικής παραγωγής, ελιές οφτές, χαλούμι στα κάρβουνα, διάφορα είδη σπιτικής μαρμελάδας από τοπικά φρούτα, αναρή φρέσκια με μέλι ή έψημα και κανέλα. Η ταβέρνα σερβίρει επίσης κυπριακό μεζέ, μερίδες μαγειρευτών αλλά και επιλογές από νηστίσιμα και χορτοφαγικά πιάτα.
(22643315) Καμπί Φαρμακά, επ. Λευκωσίας.

Stafilaris Coffee Shop στα Λεύκαρα
Ένα παραδοσιακό πετρόκτιστο καφενεδάκι με μία όμορφη αυλή με κληματαριά στα Κάτω Λεύκαρα σερβίρει νόστιμο κυπριακό πρόγευμα. Το πρωινό του Stafilaris Coffee Shop περιλαμβάνει καφέ ή τσάι, σπιτικό ψωμί, τυρί, χαλούμι, μπέικον, κυπριακό λουκάνικο, ελιές, ντομάτα, αγγουράκι και επιλογή από δύο αβγά τηγανητά ή βραστά (€7). Επίσης εδώ μπορείς να πιες ζεστά και κρύα ροφήματα και να φας σάνουιτς και μπέργκερ. Δοκίμασε από τα επιδόρπια του γλυκά του κουταλιού, μαχαλεπί, καλό πράμα και κέικ ινδοκάρυδο. Καλό θα ήταν επίσης, να κάνεις μία προκράτηση.
(96559211) Πάνω Λεύκαρα, επ. Λάρνακας.

Το Γουριώτικο στο Γούρρι
Αυτό το ταβερνάκι που θα το βρεις στα πέριξ της Λευκωσίας, πέρα από μεζέδες και πιάτα της κυπριακής κουζίνας, σου δίνει παράλληλα και και την επιλογή για κυπριακό πρόγευμα τα σαββατοκύριακα. Κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 10.00 μέχρι τις 12.00 φτιάχνει και σερβίρει κυπριακό πρωινό που περιλαμβάνει δύο αβγά τηγανητά, δύο λουκάνικα χωριάτικα, χαλούμι, καπήρες (φρυγανιές), μέλι και βούτυρο, καφέ ή τσάι, με μόνο €6.50. Ακόμη μπορείς να δοκιμάσεις την ομελέτα της αρεσκείας σου όπως και κρέπα (αλμυρή ή γλυκιά).
(96664919 & 22633789) Γρηγόρη Αυξεντίου 40, 2615, Γούρρι, επ. Λευκωσίας. Πρόγευμα: Σ-Κ 10.00-12.00.

Υπέροχο brunch στο 4873 στις Δύμες
Και εκεί που δεν το περιμένεις ανακαλύπτεις αυτό το μαγικό μέρος. Κάπου εκεί στην περιοχή της Πιτσιλιάς μέσα στο καταπράσινο τοπίο της περιοχής θα συναντήσει το γραφικό χωριουδάκι Δύμες. Για όσους αναζητούν νέα και διαφορετικά μέρη ήρθε η στιγμή να γνωρίσουν αυτό το μικρό μαγαζάκι στο χωριό Δύμες που κάθε Κυριακή σερβίρει νόστιμα πιάτα brunch φτιαγμένα με αγάπη και μεράκι. Το μαγαζί έχει το όνομα 4873 και στεγάζεται στο Κέντρο Νεότητας του χωριού Δύμες. Ένα γραφικό μαγαζί με πέτρα και ξύλο που αποπνέει την ηρεμία του χωριού και της κυπριακής υπαίθρου. Εδώ πέραν από το brunch σου, θα απολαύσεις και την υπέροχη θέα στο δάσος που σου προσφέρει. Το Κυριακάτικο μπούκωμα σερβίρεται κάθε Κυριακή πρωί από τις 10.00-17.00 και περιλαμβάνει φυσικά το αγαπημένο μας κυπριακό πρωινό με βιολογικά προϊόντα του τόπου μας. Θα γευτείς υπέροχα κυπριακά, λουκάνικα Πιτσιλιάς, φρεσκοκομμένες πατάτες τσιπς, παραδοσιακά αρτοποιήματα, νόστιμη μηλόπιτα και φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι ή τον καφέ της αρεσκείας σου. Το μαγαζί λειτουργεί και Παρασκευή και Σάββατο βράδυ σερβίροντας καφέδες και κυρίως πιάτα (burgers, μπριζόλες, φιλέτο κοτόπουλο κ.ά.).
Πληροφορίες: 99984088. 



Ένα υπέροχο μαγαζάκι στο Όμοδος, σερβίρει νόατιμο brunch, με προϊόντα δικής του παραγωγής
Τα διάσημα Αρκατένα Φωτεινής, πρόσφατα άνοιξαν ένα νέο μαγαζάκι στο χωριό Όμοδος, όπου πρωταγωνιστές είναι τα διάσημα κουλούρια. Δεν έμειναν όμως εκεί. Ακολουθώντας την τάση της εποχής, που θέλει το brunch να είναι η απόλυτη συνήθεια του πρωινού του σαββατοκύριακου που τόσο πολύ αγαπάμε, έβγαλαν τραπεζάκια στον πεζόδρομο, έφτιαξαν μία υπέροχη εσωτερική αυλή στο πίσω μέρος του μαγαζιού και δημιούργησαν ένα μενού με platter! Τρία νέα platter- υπερπαραγωγή συνοδευμένα με τα διάσημα αρκατένα της Φωτεινής στο Όμοδος, για breakfast και brunch, στα οποία δύσκολα θα αντισταθεί κανείς. Το πρώτο platter (που εμείς θα ονομάζαμε παραδοσιακό), περιλαμβάνει ζεστό αρκατένο ή καπήρα, μαρμελάδα, μέλι, χαλλούμι, αλλαντικά, ελιές και αβγά και στοιχίζει €10. Το δεύτερο platter προορίζεται για όσους ακολουθούν έναν πιο healthy τρόπο ζωής και περιλαμβάνει φρέσκια αναρή, ξηρούς καρπούς, παστά και φρέσκα φρούτα, ενώ το τρίτο προορίζεται για τους λάτρης της σοκολάτας αφού περιλαμβάνει αρκατένα με μαύρη ή λευκή σοκολάτα και όχι μόνο. Μπορείς όμως να επιλέξεις και μόνος σου τα προϊόντα που θέλεις να απολαύσεις, δημιουργώντας το δικό σου platter.  Τέλος, επίλεξε καφέ ή χυμό για να ξεκινήσεις με τον καλύτερο τρόπο τη μέρα σου. Το brunch σερβίρεται τα σαββατοκύριακα και τις αργίες από τις 10.00-16.00.
Μην παραλείψεις να κάνεις κράτηση στα τηλ. 99284201 & 97801110.



O κύριος Τάκης σου φτιάχνει brunch στο χωριό με αγνά προϊόντα από την αυλή του
Αν κάποια μέρα ο δρόμος σε βγάλει προς το μοναστήρι του Κύκκου σου συστήνω χωρίς επιφύλαξη να οδηγήσεις λίγο πιο κάτω ανάμεσα στα πευκόφυτα βουνά, για να βρεθείς σε 10 λεπτά στην Τσακκίστρα. Εκεί, μόλις στρίψεις την στροφή του χωριού, θα συναντήσεις στα δεξιά σου, μες τις βουνοπλαγιές, το καφενεδάκι-ταβερνείο του κ. Τάκη ‘Το στέκκι της Τσακκίστρας’. Εδώ σερβίρονται καθημερινά σπιτικά κυπριακά φαγητά από τα χέρια της συζύγου του και πολύ καλής νοικοκυράς κ. Θεοφανώς. 
Ωστόσο την έκπληξη αυτό το καλοκαίρι την έχουν κάνει τα παιδιά του που, αν και ζουν Λευκωσία, τα σαββατοκύριακα ανεβαίνουν στο χωριό για να ετοιμάσουν και να σερβίρουν ένα νοστιμότατο Brunch με εδέσματα εμπνευσμένα από την κυπριακή παράδοση. Η Άντρη ως food technologist, η Ευρυδίκη ως σεφ και ζαχαροπλάστης, η Θέκλα ως χημικός και εξαιρετική μαγείρισσα, ο Μάριος και ο Μιχάλης έχουν βάλει όλοι με τον τρόπο τους το λιθαράκι τους στην ολοκλήρωση του μενού. 
Μόλις καθίσεις σου φέρνουν ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι. Στη συνέχεια καταφθάνει ο ζεστός, αρωματισμένος καφές φίλτρου μαζί με μια πιατέλα που περιλαμβάνει τρεις σπιτικές μαρμελάδες εποχής που φτιάχνουν οι ίδιοι, μέλι από φίλο τους μελισσοκόμο, γλυκιά ταχίνι, κανέλα και καρύδια του χωριού, αναρή και χαλούμι από φίλο τους γαλακτοκόμο, μια μπάλα από τυρί κρέμα πασπαλισμένη με μπόλικο σουσάμι, ντομάτα και αγγουράκι από τις αυλές των σπιτιών τους. 
Συνοδοί σε αυτή την γευστική πανδαισία οι ζεστές φέτες γαλλικής μπαγκέτας με αρωματισμένο βούτυρο, το φρεσκοζυμωμένο κουλούρι εμπλουτισμένο με αρωματικά βότανα και κάποιο σπιτικό κέικ που φτιάχνουν οι ίδιοι, άλλοτε γεωγραφίας, άλλοτε σοκολάτας, άλλοτε λεμονιού κ.τ.λ. σερβιρισμένα πάντα με κάποια σάλτσα. Στη συνέχεια φτάνει στο τραπέζι ένα πιάτο με δύο ολόφρεσκα τηγανιτά αυγά από τα κοτέτσια του χωριού- σερβίρονται και ως ομελέτα, επίσης πατάτες, ντομάτα και πιπεριές σωτέ, μπέικον από παραγωγούς της περιοχής και γερμανικά λουκάνικα. 
Στο τέλος θα σε φιλέψουν ακόμα παραπάνω με το γλυκό της μέρας, το οποίο μπορεί να είναι από παλουζέ και μαχαλεπί μέχρι cheesecake γιαουρτιού κ.τ.λ. Και όλα αυτά με μόνο €10.
Πληροφορίες:  
> Για την ταβέρνα 
(22942707, 99271296) Κέντρο του χωριού απέναντι από την μεσαιωνική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, χωριό Τσακίστρα, επ. Λευκωσίας. Δ-Κ 9.00-23.30. 
> Για το Brunch (97713209, 97858446, 96117689) κάθε Σ/Κ και αργίες 10.00-13.00 ή και με τηλεφωνικά ραντεβού οποιαδήποτε μέρα. Απαραίτητη πάντα η κράτηση!

Aristoklis Brunch
Οι φθινοπωρινές ημέρες που έρχονται θέλουμε να μας βρουν σε καταπράσινους κήπους, κάτω κληματαριές και δίπλα σε ψηλά δέντρα, μακριά όμως από την πόλη. Κι ευτυχώς για μας, τα χωριά μας κρύβουν μεγάλες εκπλήξεις! Όπως αυτή που σε περιμένει μόλις περάσεις το κατώφλι του Aristoklis traditional Brunch στην όμορφη Πάχνα της επαρχίας Λεμεσού. Πρόκειται για ένα όμορφο χώρο χαλάρωση με συντροφιά την ευωδία του βασιλικού, των γαρδένιων, ορτάνσιων και του γιασεμιού που βρίσκεται στο χωριό Πάχνα της επαρχίας Λεμεσού. Το κυπριακό πρόγευμα εδώ περιλαμβάνει φρεσκοψημένο ψωμί, παραδοσιακό χαλούμι, τυρί, αυγά, λούντζα μαζί με καφέ, χυμό ή τσάι του βουνού (τα οποία θα βεις σε μεγάλη ποικιλία). Πέρα από το brunch του, στο μενού του μαγαζιού θα βρεις πιατέλες για κρασί, μπύρα και ζιβάνα, για το βράδυ.
Πληροφορίες: 99612842, 99400226. Γρίβα Διγενή 16, Πάχνα, επ. Λεμεσού.      

Το Μπακάλικο του Χαψή στον Αγρό
Ο Μάριος πήρε το παλιό μπακάλικο του χωριού και το μεταμόρφωσε σε έναν υπέροχο καφενεδάκι, το οποίο σερβίρει και νόστιμο φαγητό αλλά και πρωινό. Ένας μακρόστενος, φωτεινός χώρος, φτιαγμένος με πέτρα, δροσερός το καλοκαίρι, ζεστός τον χειμώνα με μία μικρή βεραντούλα στη μία του πλευρά, ελάχιστα τραπεζάκια στον εξωτερικό του χώρο που σου προσφέρει πανοραμική θέα του χωριού από τα σιδερένια του παράθυρα. Προσφέρει όμως και εντυπωσιακό πρόγευμα, το 'Μπούκωμα', το οποίο σερβίρεται για δύο άτομα και πάνω. Περιλαμβάνει αβγά, λούντζα κρασάτη, αιγινό χαλούμι που σωτάρεται με κουμανταρία, σύκα παστά και μέλι, τυρί κασκαβάλι, αναρή φρέσκα με έψημα, μπέικον καπνιστό, αγγουράκι, ντομάτα, μαρμελάδες, βούτυρο και καπίρες. 
(9409108) Αγρός, επ. Λεμεσού.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close