Cine News , Κινηματογράφος

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου: Οι βραβεύσεις

Η πενταμελής διεθνής Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, με Πρόεδρο τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Curtas Vila do Conde Miguel Dias από την Πορτογαλία, ανακοίνωσε τους νικητές

Δημοσιεύτηκε στις 21 Οκτωβρίου 2019

Ολοκληρώθηκε με την τελετή βράβευσης την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019, το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπ.Π.Π.Α.Ν  και του Θεάτρου Ριάλτο.   

Η πενταμελής διεθνής Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, με Πρόεδρο τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Curtas Vila do Conde Miguel Dias από την Πορτογαλία, ανακοίνωσε τους νικητές. Μέλη της επιτροπής ήταν φέτος οι Alen Munitić- Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Mediterranean Film Festival Split, (Κροατία), Angelique Muller - Υπεύθυνη Προγράµµατος του Φεστιβάλ Κινηµατογράφου της Βαλέτα (Μάλτα), Γιώργος Ζώης - Σκηνοθέτης / Παραγωγός (Ελλάδα) και Μυρσίνη Αριστείδου - Σκηνοθέτης (Κύπρος).

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους που συνοδεύεται από το ποσό των 4.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία The Christmas Gift του Bogdan Muresanu από τη Ρουμανία, που διηγείται αριστοτεχνικά, με μαύρο χιούμορ και σπουδαίες ερμηνείες, τη συλλογική παράνοια που επικρατεί σε μια χώρα υπό δικτατορικό καθεστώς παρακολούθησης και καταστολής,  μέσα από μια οικογενειακή σύγκρουση. 

Για τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να σκιαγραφήσει τις εντάσεις μεταξύ πατέρα και υιού, καταγράφοντας τις ανεπιτήδευτες ερμηνείες των πρωταγωνιστών μέσα από κοντινά πλάνα, καθώς και για τη συγκλονιστική φωτογραφία της, το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, που συνοδεύεται από το ποσό των 2.500 ευρώ, απονεμήθηκε στη Meryam Joobeur για την ταινία της Brotherhood, μια συμπαραγωγή Καναδά, Τυνησίας, Κατάρ και Σουηδίας.

Για τις συναρπαστικές εικόνες και την οπτική της γλώσσα, το λεπτό χιούμορ και την αυθεντική ερμηνεία της πρωταγωνίστριας, το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, που συνοδεύεται από το ποσό των 1.500 ευρώ, απονεμήθηκε στο Adalamadrina της Carlota Oms από την Ισπανία.

Για την ευρηματική χρήση πολυμέσων και την πρωτότυπη προσέγγισή του σε ένα υβριδικό ντοκιμαντέρ που καθιστά ασαφή τα όρια μεταξύ εικονικού και πραγματικού κόσμου, το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, που συνοδεύεται από το ποσό των 3.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία Swatted του Ismaël Joffroy Chandoutis από τη Γαλλία.

Απονεμήθηκε επίσης τιμητική διάκριση στην ταινία Symbiosis της Nadja Andrasev από την Ουγγαρία.

Για τη σκιαγράφηση του πολυδιάστατου πορτρέτου και των συμβολισμών των αγροτικών κοινοτήτων της περιοχής του Κοσόβου που αντανακλούν, πέρα από οικογενειακές αξίες, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα, η Διεθνής Κριτική Επιτροπή προτείνει την ταινία In Between του Samir Karahoda ως υποψήφια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2020 στην Κατηγορία Ταινιών Μικρού Μήκους.

ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Για την ειλικρινή και τολμηρή προσέγγισή του στη σκιαγράφηση ενός ευαίσθητου, προσωπικού ζητήματος, το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας Μικρού Μήκους που συνοδεύεται από το ποσό των 4.000 ευρώ, απονεμήθηκε στο Wax and Feathers του Μάριου Λιζίδη. Το βραβείο απένειμε ο κύριος Παύλος Παρασκευά, Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου.

Για τον τρόπο με τον οποίο παρασύρει τον θεατή στο ταξίδι μιας νεαρής που αγωνίζεται να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της οικογένειάς της, το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας Μικρού Μήκους που συνοδεύεται από το ποσό των 2.500 ευρώ, απονεμήθηκε στο Tropical Dreams της Βαγγελιώς Σουμέλη. Ο κύριος Κίκης Καζαμίας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεάτρου Ριάλτο απένειμε το βραβείο στη δημιουργό.

Για τη σύνθεση ενός συναισθηματικού μωσαϊκού από αναμνήσεις που προέρχονται από διαφορετικές πηγές, το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Ντίνου Κατσουρίδη, απονεμήθηκε στον Μάριο Λιζίδη για την ταινία του Wax and Feathers. Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Ντίνου Κατσουρίδη προσφέρει η οικογένεια του κορυφαίου Κύπριου σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας και περιλαμβάνει παροχή τεχνικού εξοπλισμού για την επόμενη μικρού μήκους ταινία του σκηνοθέτη. Το βραβείο απένειμε η κυρία Ισαβέλλα Μαυράκη εκ μέρους της οικογενείας.

Για την ανεπιτήδευτη οπτική του προσέγγιση και τα ήπια χρώματα της ταινίας, το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας, το οποίο συνοδεύεται από υπηρεσίες post-production, colour correction και DCP in HD, μία χορηγία της εταιρείας STEFILM, απονεμήθηκε στον Γιώργο Ραχματούλιν για τη φωτογραφία του στην ταινία Tropical Dreams της Βαγγελιώς Σουμέλη. Το βραβείο απένειμε ο κύριος Άγγελος Αργυρούλης.

Για την ευγενή, ειλικρινή και αυθεντική ερμηνεία της, το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας, το οποίο συνοδεύεται από το ποσό των 500 ευρώ, μία προσφορά του Δήμου Λεμεσού, απονεμήθηκε στην Αλεξάνδρα Χασάνι για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ταινία Tropical Dreams. Το βραβείο παρέδωσε ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λεμεσού, κύριος Νεόφυτος Χαραλαμπίδης.

Απονεμήθηκε επίσης τιμητική διάκριση στο Εθνικό Διαγωνιστικό στην ταινία Φιστίκια Αιγίνης του Σάββα Σταύρου. Την τιμητική διάκριση απένειμε στον σκηνοθέτη η κυρία Έλενα Χριστοδουλίδου, ανώτερη μορφωτική λειτουργός και υπεύθυνη για θέματα κινηματογράφου του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Ο εκπρόσωπος της φοιτητικής επιτροπής του ΤΕΠΑΚ, Αλέξανδρος-Μάριος Ντελομπέλ, πρωτοετής Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ανακοίνωσε την απόφαση της φοιτητικής κριτικής επιτροπής να απονέμει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στην κατηγορία μουσικών βίντεο Amaze Me στο  No Games του Rayn Magic.
 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close