Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Μπήκαμε στην κουζίνα της σεφ Μαρίας-Χριστίνας Χαραλαμπίδου

Η executive chef στο Elma Fred, μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά της κουζίνας της

Δημοσιεύτηκε στις 18 Οκτωβρίου 2019

Είναι από τις λίγες Κύπριες chef που πάνε ενάντια στο ανδροκρατούμενο κατεστημένο και αποδεικνύει ότι η απαιτητική ηγεσία μιας κουζίνας δεν είναι μόνο αντρικό προνόμιο. Αυτήν τη στιγμή εργάζεται ως executive chef στο Elma & Fred.

WHO IS WHO
Έχει σπουδάσει επισιτιστικές τέχνες στη σχολή Le Cordon Bleu του Λονδίνου. Άρχισε την καριέρα της ως chef στο Pasta e vino, στη συνέχεια μετακόμισε στο Zoo, ενώ για 12 χρόνια είχε το δικό της εστιατόριο, Γκουρμέ, σε συνεργασία με το ζαχαροπλαστείο Πραλίνα. Πριν από δύο χρόνια υπήρξε chef στη Μαγιοπούλα. Σήμερα μπορούμε να απολαύσουμε τις γαστρονομικές της δημιουργίες στο Elma & Fred.

Πώς ασχοληθήκατε με το επάγγελμα;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, περνούσα πολύ από τον ελεύθερό μου χρόνο στην κουζίνα να πειραματίζομαι με υλικά και γεύσεις. Αργότερα, ενώ σπούδαζα νομικά, αποφάσισα να ακολουθήσω επαγγελματικά τον δρόμο της μαγειρικής. Αυτό ήταν που πραγματικά αγαπούσα και που ήθελα να κάνω στη ζωή μου.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας ως chef και πώς τους πετυχαίνετε;
Τους επαγγελματικούς στόχους που έχω θέσει μέχρι σήμερα, τους έχω πετύχει. Ένας από αυτούς ήταν να δημιουργήσω τη δική μου επιχείρηση και να φέρω κάτι που μέχρι τότε δεν υπήρχε στο κυπριακό εστιατορικό τοπίο.

Πώς θα θέλατε να εξελιχθεί η γαστρονομία στην Κύπρο τα επόμενα χρόνια;
Αυτό που θα ήθελα να δω στην κυπριακή γαστρονομία είναι πιο άφοβους πειραματισμούς. Πειραματισμούς με κουζίνες από πιο μακρινά σημεία του χάρτη, όπως για παράδειγμα λατινοαμερικανική κουζίνα.

Αν σας ζητούσαμε να μας ετοιμάσετε ένα ολοκληρωμένο γεύμα, τι θα σερβίρατε;
Θα άρχιζα με καυτερή σούπα γκασπάτσο. Για κυρίως πιάτο, θα σέρβιρα καβούρι με χαρίσα, γιαούρτι και κίτρινη ταϊλανδέζικη σάλτσα και για επιδόρπιο πάβλοβα με βατόμουρα.

Τι είναι αυτό που δεν λείπει ποτέ από την κουζίνα σας;
Δεν λείπουν ποτέ το γιαούρτι και οι καυτερές πιπεριές.

Για ποιες διασημότητες θα θέλατε να μαγειρέψετε και γιατί;
Με ιντριγκάρει ιδιαίτερα η ιδέα να μαγειρέψω για τον διάσημο chef Peter Gordon, τον πρωτοπόρο της fusion cuisine. Η fusion κουζίνα ανανέωσε το παγκόσμιο γαστρονομικό τοπίο με αυτό το ιδιαίτερο μπλέξιμο γεύσεων από διαφορετική καταγωγή και σημαία.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας εστιατόριο στο εξωτερικό και στην Κύπρο και γιατί τα προτιμάτε;
Το αγαπημένο μου εστιατόριο γενικότερα είναι το Barrafina στο Λονδίνο. Κάθε φορά που το επισκέπτομαι, θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον chef. Επίσης, η ποιότητα της εμπειρίας που σου προσφέρει το συγκεκριμένο εστιατόριο, γευστικά, ως ατμόσφαιρα, αλλά και από πλευράς παροχής υπηρεσιών, είναι πραγματικά εξαιρετική.

CHEF’S HIGHLIGHTS
Ποια είναι η αγαπημένη σας κουζίνα και γιατί;
Η αγαπημένη μου κουζίνα είναι η ινδική. Πιστεύω ότι στην κουζίνα της Ινδίας αποτυπώνεται, περισσότερο απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη, η ιστορία του κόσμου. Aντικατοπτρίζονται οι πολιτιστικές παραδόσεις, ακόμη και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις της ινδικής κουλτούρας. Επίσης, με εξιτάρουν οι μεθυστικές μυρωδιές των μπαχαρικών, που ξυπνούν τις αισθήσεις και δημιουργούν εντάσεις στον ουρανίσκο.

Ποια υλικά προτιμάτε να χρησιμοποιείτε στις δικές σας συνταγές;
Τα υλικά που χρησιμοποιώ συχνότερα είναι lemongrass, chilli και αβοκάντο. Σε δικές μου συνταγές χρησιμοποιώ αρκετά το ρας-ελ-χανούτ (μείγμα μπαχαρικών), μελάσα ροδιού και χαρίσα. 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας πιάτο κυπριακής κουζίνας;
Τα γεμιστά.

Ποιο κυπριακό φαγητό θα θέλατε να ‘πειράξετε’ και πώς;
Έχω ‘πειράξει’ τα γεμιστά, με γέμιση από πλιγούρι, πινόλια, λιαστές ντομάτες και φέτα.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close