Εκδρομές να πας , Guide

5+1 εκδρομές εντός για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Εκμεταλλεύσου το τριήμερο που έρχεται για μία εξόρμηση στην ορεινή Κύπρο

Δημοσιεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου 2019

Η δεύτερη αργία του Οκτώβρη, αυτή της 28ης Οκτωβρίου που πέφτει μάλιστα και Δευτέρα αποτελεί αναμφίβολα την ιδανικότερη επιλογή για μία μίνι εξόρμηση στην ορεινή Κύπρο για διαμονή, φαγητό και ξεκούραση. Οι επιλογές μας για τέτοιες εξορμήσεις στην Κύπρο είναι πολλές και πολύ καλής ποιότητας. 

Εκμεταλλεύσου λοιπόν το επόμενο τριήμερο και αφιέρωσε στον εαυτό σου στιγμές χαλάρωσης σε ένα από του 6 πιο κάτω προορισμούς. 

Το Check In Cyprus σου προτείνει 6 πανέμορφους προορισμούς στην Κύπρο για το τριήμερο που έρχεται για να επιλέξεις αυτόν που ταιριάζει περισσότερο. 



ΦΑΡΜΑΚΑΣ
Ο Φαρμακάς είναι ένα ειδυλλιακό χωριό της Κύπρου και βρίσκεται στην οροσειρά του Τρόοδους. Φθάνοντας εκεί μετά από ταξίδι 40 περίπου χιλιομέτρων από τη Λευκωσία, θα βρεθείς «αντιμέτωπος» με έναν τεράστιο χώρο στάθμευσης και δίπλα είναι η εκκλησία του χωριού, το κοινοτικό συμβούλιο και τα δύο καφενεία του Φαρμακά.

Τι να δεις, τι να κάνεις
Επισκέψου την κύρια Εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στην Αγ. Ειρήνη. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού δίπλα στο καφενείο. Είναι κτισμένη με πέτρα και σε σχήμα τρίκλιτης Βασιλικής με τρούλο, αποτελώντας ένα από τα λίγα κτίσματα του είδους αυτού που υπάρχουν στην Κύπρο. Μάθε πως στο χάρτη της κοινότητας προστέθηκε πρόσφατα κι ένα νέο οινοποιείο. Πρόκειται για το Santa Irene (22515515), ένα σύγχρονο οινοποιείο που διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα οινοποίησης και εμφιάλωσης.

Πού να μείνεις
Farmakas Living, Φαρμακάς
Τα 5 αγροτουριστικά καταλύματα βρίσκονται σκορπισμένα στο χωριό και συνδυάζουν επιτυχημένα την παράδοση με την πολυτέλεια. Είναι ιδανικά για να φιλοξενήσουν οικογένειες, ζευγάρια και μόνους αναζητητές της αγροτουριστικής περιπέτειας. Σημείωσε πως σερβίρεται πρόγευμα, το οποίο μπορείς να το ετοιμάσεις στις πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες, μαζεύοντας φρέσκα προϊόντα του Φαρμακά (22498150).

Πού να φας
Ιεράμπελος, Φαρμακάς

Το εστιατόριο του οινοποιείου Santa Irene, αξίζει μιας στάσης, για να δοκιμάσεις το κυριακάτικο πλούσιο μπουφέ του, με ιδιαίτερα προσεγμένες γεύσεις τόσο της κυπριακής όσο και της ελληνικής αλλά και της διεθνούς κουζίνας, φτιαγμένες με φρέσκα υλικά, τα περισσότερα τοπικά. Στο τέλος άφησε χώρο για το φανταστικό γαλακτομπούρεκο, με ελλαδικό χαρακτήρα. (22515515).

Ο Φαρμακάς την Κυριακή 27 Οκτωβρίου διοργανώνει το Φεστιβάλ Τοπικών Παραδοσιακών Εδεσμάτων & Προϊόντων "Κοπιάστε". Το πρόγραμμα ΕΔΩ



ΑΣΚΑΣ 
Ο Ασκάς είναι ένα πολύ γραφικό χωριουδάκι με πλακόστρωτα στενά δρομάκια και πανέμορφη αρχιτεκτονική και φυσικό περιβάλλον. 

Τι να κάνεις / Τι να δεις
Φθάνοντας στον Ασκά, αφού πρώτα δροσιστείς στη βρύση που υπάρχει δίπλα από το μικρό ποτάμι, αφήνεις το όχημά σου στον κοινοτικό χώρο στάθμευσης και συνεχίζεις τη διαδρομή σου με τα πόδια. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η πλατεία του χωριού. Ένα παραδοσιακό καφενείο, μια βρύση και μια πληροφοριακή πινακίδα με τα σημεία που πιθανόν να σας ενδιαφέρουν βρίσκονται κάτω από τη σκιά ενός τεράστιου πλατάνου.
Περπάτησε στα στενά και λαβυρινθώδη δρομάκια του Ασκά. Κάνοντας τη βόλτα σου, αφού δείς έναν από τους αρχαιότερους αστυνομικούς σταθμούς της Κύπρου, επισκέψου την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, που αποτελεί οικοδόμημα του 1300 μ.Χ. και τον παλαιό ελιόμυλο δίπλα από τον ναό.

Στη συνέχεια ξεκουράσου για λίγο στην πολύ όμορφη και δημιουργημένη μέσα σε δάσος από φουντουκιές και καρυδιές πλατεία ΚΟΤ. Η Πάνω Βρύση είναι στο κέντρο του χωριού, όπως και η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, στην αυλή της οποίας βρίσκεται το πρώτο Παρθεναγωγείο που υπήρξε ποτέ στην Κύπρο.

Πού να φας 
Κλείσε τραπέζι στον Λύχνο (22642641) για δημιουργικά πιάτα, για μεζέδες στο εστιατόριο Περνιά (99414016) και κυπριακή κουζίνα στη νέα ταβέρνα του χωριού Το Στέκι της Παράδοσης (97616876). 

Πού να μείνεις 
Το Σπίτι της Ευγενίας (99642393) λειτουργεί ολόχρονα. Επίσης στο κέντρο του Ασκά μπορείτε να μείνετε στον «Λύχνο» (22642641), ο οποίος αποτελεί μια ελκυστική πρόταση διαμονής και καλού κυπριακού φαγητού. Οι ιδιοκτήτες του χώρου ανακαίνισαν το παραδοσιακό και πετρόκτιστο κτίσμα και δημιούργησαν ένα καλοστημένο, γουστόζικο αγροτουριστικό συγκρότημα με 4 χώρους διαμονής που προσφέρουν πρόγευμα, καθώς και μια ταβέρνα που σερβίρει παραδοσιακό φαγητό από ντόπιες ξεχασμένες συνταγές, φτιαγμένο με εποχιακά υλικά της περιοχής. 



ΑΨΙΟΥ
Eίκοσι περίπου χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Λεμεσού, βρίσκεται η Αψιού. Στα πόδια του χωριού ρέει το ποταμός Γαρύλης. Τα περιβόλια που περιβάλλουν το χωριό με τα αμπέλια απέναντι, ανάμεικτα από ελιές και χαρουπιές, καθώς και το δάσος στα βορειοανατολικά συνθέτουν ένα μοναδικό γραφικό τοπίο. Στην Αψιού θα πας από τον κύριο δρόμο Λεμεσού - Καλού Χωριού.

Πηγαίνοντας στο χωριό, επιβάλλεται μια στάση στο πανέμορφο μοναστήρι της Παναγίας της Αμιρούς, απ' όπου μπορείς να αγοράσεις μάλιστα χειροποίητες δημιουργίες των καλογριών. Με το που θα φτάσεις στην Αψιού, μπες επίσης για προσκύνημα στη μικρή εκκλησία της Παναγίας της Γαλατούσας (17ος αιώνας). Εκεί κοντά ξεκινά και το ενός χιλιομέτρου 'Μονοπάτι της Βάφτισης'. Για πιο περιπετειώδεις όμως τύπους, στο χωριό υπάρχει άλλο ένα μονοπάτι, το οποίο καταλήγει σε μια σπηλιά με σταλακτίτες! Αν η Αψιού σού κλείσει το μάτι και αποφασίσεις να παρατείνεις τη διαμονή σου εκεί, επίλεξε ένα εκ των τριών πανέμορφων αναπαλαιωμένων σπιτιών, Blue Cottage (99649331), Eleni's Cottage (25822670) και Ανεράδα (25822670).

Για καλό μεζέ στην περιοχή πήγαινε στην Ταβέρνα της Αψιούς (99645198).



ΒΑΣΑ ΚΟΙΛΑΝΙΟΥ
Το ξακουστό αμπελοχώρι, τη Βάσα Κοιλανίου ή αλλιώς Κρασοχωριών, συναντά κανείς σε απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων από την πόλη της Λεμεσού. Πρόκειται για ένα χωριό με λιθόστρωτους δρόμους και σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής, από τα οποία τα περισσότερα έχουν ως διακόσμηση μεγάλα πήλινα πιθάρια ή άλλα χρήσιμα εργαλεία για την παραγωγή βασιώτικου κρασιού και ζιβανίας.

Στο χωριό μπορείτε να επισκεφθείτε τα Εκκλησιαστικά Μουσεία, τα Μουσεία Λαϊκής Παράδοσης, το Μουσείο Ζιβανίας αλλά και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Επίσης, μην παραλείψετε να απολαύσετε την όμορφη φύση της Βάσας, περιδιαβαίνοντας το Μονοπάτι της Φύσης. Η Βάσα διατηρεί ακόμα και σήμερα τη γοητευτική παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τους λιθόστρωτους δρόμους και τα παραδοσιακά σπίτια κτισμένα με άψογη πελεκητή ασβεστόπετρα. Σε αρκετά σπίτια υπάρχουν ακόμη τα παλιά πατητήρια, αλλά και τα σύγχρονα πιεστήρια για την παραγωγή του φημισμένου βασιώτικου κρασιού καθώς και οι αποστακτήρες για την παραγωγή της ζιβανίας.

Στο χωριό θα μείνεις στο πρόσφατα ανακαινισμένο πετρόχτιστο σπίτι "Vasa Koilaniou Village House" (99428491, 99515360). Το αγροτουριστικό κατάλυμα διαθέτει 4 ξεχωριστά δωμάτια, σε διάφορα μεγέθη, έτσι μπορεί να προσφέρει διαμονή τόσο σε μεγάλες παρέες, όσο και σε ζευγάρια. Εναλλακτικά, μπορείς να πας στο Αγροτουριστικό κατάλυμα "Το χωριό" (99491455), στο Arkela Agrotouristic Houses (25375355) ή στο Αγροτουριστικό κατάλυμα "Οικία Ροτή" (99373722).
Όσον αφορά στο φαγητό, οι επιλογές που έχεις είναι κι εδώ πολλές: Ταβέρνα "Το παλάτι" (99649139), Οικογενειακό κέντρο "Η Αριάδνη (25944064, 25942185), Ταβέρνα "Ο Πύρκος" (99491455).



ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 
Μία πολύ καλή επιλογή για εκδρομή είναι και η κοινότητα του Αγίου Θεοδώρου της επαρχίας Λάρνακας που είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού Πεντάσχοινου. Γραφική αρχιτεκτονική, πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, αρκετές και καλές ταβέρνες αλλά και πολύ καλή ευκαιρία να εξερευνήσεις την παραθαλάσσια περιοχή από τον Άγιο Θεόδωρο, το Μαρώνι και να φτάσεις μέχρι το Ζύγι. 

Τι να κάνεις / Τι να δεις
Στον Άγιο Θεόδωρο θα δεις τον ενετικό νερόμυλο, τα γραφικά δρομάκια με τα πανέμορφα αρχοντικά και αγροτόσπιτα, το τουρκοκυπριακό τέμενος αλλά και τα ξωκλήσια του Αγίου Αθανασίου, της Παναγίας Ασταθκιών, των Αγίων Αναργύρων. 

Πού να φας
Ο Άγιος Θεόδωρος είναι ένας γαστρονομικός προορισμός. Πέραν των παραδοσιακών προϊόντων που παρασκευάζει η κοινότητα διαθέτει και αρκετές πολύ καλές ταβέρνες. Έτσι για μεζέδες μπορείς να πας στην γραφική ταβέρνα ‘Η Καλή Ευτυχία’ (24322690), ο ‘Παλιομούχταρος’ (24323323, 99477400) και Τάβερνα Μάμα Το Βάσανο (24323022). Για ψάρι θα πας στο εστιατόριο Λίμνη (24440101) για ψαρομεζέ και θέα τη θάλασσα, στην ψαροταβέρνα Πεντάσχοινος (96236310) αλλά και στην ψαροταβέρνα Μάμας (99668896). 



ΜΗΛΙΟΥ
Η Μηλιού είναι ένα πολύ όμορφο χωριό της επαρχίας Πάφου, κρυμμένο μέσα στο βαθύ πράσινο των πορτοκαλαιώνων. Βρίσκεται 26 km βόρεια της Πάφου και μόνο 10 km πριν την Πόλη Χρυσοχούς. Το χωριό απαριθμεί σχεδόν 80 μόνιμους κατοίκους, προσελκύει όμως αρκετούς ντόπιους και ξένους τουρίστες και προσφέρει πολλές επιλογές για αγροτουρισμό.

Τι να δεις / Τι να κάνεις 
Τα ιαματικά λουτρά των Αγιών Αναργύρων που βρίσκονται στην είσοδο του χωριού, όπου πιο παλιά εκεί υπήρχε το μοναστήρι, προσελκύουν αρκετούς επισκέπτες. Τα ιαματικά λουτρά έχουν ανακαινιστεί και το έργο είναι μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο. Το κέντρο υδροθεραπείας και το ξενοδοχείο Άγιοι Ανάργυροι είναι πόλος έλξης για ντόπιους και ξένους. Το θέρετρο το οποίο απευθύνεται μόνο σε ενήλικες και σε παιδιά άνω των 14 ετών, έχει το μεγαλύτερο spa στη Μεσόγειο και είναι το μοναδικό που διαθέτει ιαματικά νερά, γνωστά εδώ και γενιές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Το spa του ξενοδοχείου παρέχει διάφορες περιποιήσεις υγείας και ευεξίας, τόσο για γυναίκες όσο και για άντρες.

Το ξενοδοχείο στεγάζεται σε ένα παλιό μοναστήρι, το οποίο έχει ανακαινιστεί με φυσική πέτρα και ξύλο, διατηρώντας το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στυλ της Κύπρου. Τα δωμάτια προσφέρουν μοντέρνες ανέσεις, όπως τηλεόραση επίπεδης οθόνης και δωρεάν πρόσβαση στο internet. Στην αυλή του ξενοδοχείου υπάρχει μια μεγάλη εξωτερική πισίνα, καθώς και ένας μεγάλος κήπος με εσπεριδοειδή δέντρα. Οι φυσιολάτρεις μπορούν να βρεθούν στο Μονοπάτι μελέτης της φύσης «Ανεράδες», το οποίο είναι κυκλικό, αφού ξεκινά από την είσοδο του χωριού και καταλήγει στο ίδιο σημείο. Αν το περπατήσετε θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της Μηλιού, αλλά και να μαζέψετε καρύδια το φθινόπωρο και διάφορα φρούτα όπως βατόμουρα το καλοκαίρι και πορτοκάλια το χειμώνα από τα δέντρα που θα συναντήσετε. Αν είστε τυχεροί, στον ποταμό που διασχίζει το μονοπάτι, μπορεί να δείτε και κάβουρες του γλυκού νερού.

Για φαγητό, θα πας στον Παγκράτιο. Θα τον βρεις στην πλατεία του χωριού, σε ένα αναπαλαιωμένο κτίσμα του 1847. Προσφέρει παραδοσιακούς μεζέδες, οι οποίοι περιλαμβάνουν χαλούμι, παϊδάκια, λουκάνικο, συκώτι, σουβλάκια, σιεφταλιές, πουργούρι, αγρέλια και πολλές άλλες νοστιμιές. Εκτός από μεζέδες ο «Παγκράτιος» (70003757) σερβίρει επίσης φαγητά σχάρας και διάφορα άλλα μαγειρευτά φαγητά όπως κλέφτικο. Επίσης το καφενείο Η Μηλιού (99693788) που βρίσκεται επίσης στην πλατεία του χωριού,προσφέρει παραδοσιακούς μεζέδες και είδη σχάρας.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close