Θέατρο , News

Μάριε Μεττή, τι έκανες στην Αμερική;

Μία συνομιλία μέσω messenger με τον γνωστό Κύπριο ηθοποιό και σκηνοθέτη που πρόσφατα βρέθηκε σε μία μικρή πόλη των Η.Π.Α

Δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου 2019

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάριος Μεττής βρέθηκε πρόσφατα στη μικρή επαρχιακή πόλη Πρόβινσταουν της Μασαχουσέτης με αφορμή το 14ο ετήσιο Φεστιβάλ Τένεσι Ουίλιαμς που πραγματοποιείται κάθε χρόνο εκεί και όλη η πόλη ζει στον ρυθμό του. Ο Μάριος Μεττής μας περιγράφει την συμμετοχή αλλά και την εμπειρία που έζησε εκεί, σε μία πόλη που αγάπα τις τέχνες και τα βιβλία. 


Η μικρή αμερικανική πόλη Πρόβινσταουν όπου εδώ και 14 χρόνια πραγματοποιείται ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στον σπουδαίο θεατρικό συγγραφέα Τένεσι Ουίλιαμς. 

Μάριε, με ποια αφορμή βρέθηκες στην Αμερική; Τι έκανες εκεί; 
Πήγα για το 14ο Φεστιβάλ Τένεσι Ουίλιαμς της Πρόβινσταουν για να παρουσιάσω έναν μονόλογο του συγκεκριμένου συγγραφέα.

Πως γεννήθηκε αυτή η ιδέα ή πώς ήρθε αυτή η πρόταση; 
Η Δρ. Ανέτ Σάτικ, η οποία είναι καθηγήτρια φιλολογίας και θεάτρου στο City University της Νέας Υόρκης, έφερε σε επαφή τον σκηνοθέτη της παράστασης, Ανθούλλη Δημοσθένους με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ. Ο Δημοσθένους έστειλε βίντεο από σκηνοθεσίες του σε έργα του Τ. Ουίλιαμς και οι διοργανωτές επέλεξαν αυτό.



Ποιο έργο ανεβάσατε εκεί; Πες μας λίγα λόγια; 
Το έργο ονομάζεται ‘Ο Άγγελος Στην Εσοχή’. Είναι για την ακρίβεια μία μικρή ιστορία η οποία αναφέρεται σε  ένα πραγματικό συμβάν στην ζωή του συγγραφέα όταν αυτός, ακόμη νέος και άσημος ενοικίαζε μία σοφίτα στην Νέα Ορλεάνη. Ο συγγραφέας αναφέρει πως τις κρύες και σκοτεινές βραδιές, ένας άγγελος τον επισκεπτόταν στη σοφίτα του. Στην παράσταση εμφανίζεται και ο Αμερικάνος χορευτής Runn Shayo με τον οποίο συναντηθήκαμε στην Πρόβινσταουν για τις πρόβες. 

Η παράσταση ανέβηκε στην αγγλική ή ελληνική γλώσσα; 
Στην αγγλική.

Τι κοινό ήρθε να σας δει; 
Ντόπιοι αλλά και κόσμος που είχε έρθει από διάφορα μέρη της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας. Το Φεστιβάλ τιμούσε επίσης τον Ιάπωνα συγγραφέα Yukio Mishima, ο οποίος υπήρξε φίλος του Ουίλιαμς και αποτέλεσε σημαντική επιρροή στο έργο του.



Σε ποιο χώρο παρουσιάστηκε αυτό και πως ήταν; 
Η παράσταση παρουσιαζόταν στο WOMR, το οποίο λειτουργεί ως ραδιοφωνικός σταθμός. Εκεί λοιπόν υπήρχε ένας πολύ όμορφος χώρος black box ειδικά για παραστάσεις. Το κτίριο ήταν υπέροχο!


"Κάθε τόσο βρίσκεις βιβλία αφημένα σε σημεία για όποιον θέλει να τα διαβάσει. Ή μικρά ξύλινα κουτιά - βιβλιοθήκες με βιβλία" ανεφέρει ο Μάριος Μεττής. 

Τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτή την πόλη;
Η πόλη γεμίζει ασφυκτικά με κόσμο που έρχεται ειδικά για το Φεστιβάλ. Τα αυτοκίνητα αποφεύγουν τον κεντρικό δρόμο επειδή ο κόσμος που δεν χωράει στα πεζοδρόμια κινείται εκεί! Όπου καθίσεις να πιείς έναν καφέ ή να φας, όλοι μιλάνε για θέατρο και για τις παραστάσεις που είδαν. Η πόλη είναι μικρή και συναντάς συνεχώς τους ίδιους ανθρώπους. Ήταν πολύ συγκινητικό όταν θεατές που με αναγνώριζαν ερχόντουσαν να μου δώσουν συγχαρητήρια, ή όταν οι μαγαζάτορες μου κερνούσαν τον καφέ. Μία κυρία σε ένα εστιατόριο, όταν δεν έβρισκα θέση να καθίσω σηκώθηκε για να μου βρει τραπέζι. ‘Σε είδα στην παράσταση’, μου είπε ‘και σου αξίζει μία καλή θέση’. Ήταν όλο φοβερά συγκινητικό και σίγουρα άξιζε τον κόπο.

 

Τι σε είχε εντυπωσιάσει  εκεί; Πως ήταν αυτή η εμπειρία; 
Υπάρχουν απίστευτα πολλές γκαλερί για το μέγεθος αυτής της μικρής πόλης. Επίσης  κάθε τόσο βρίσκεις βιβλία αφημένα σε σημεία για όποιον θέλει να τα διαβάσει. Ή μικρά  ξύλινα κουτιά - βιβλιοθήκες με βιβλία τα οποία μπορείς ελεύθερα να δανειστείς και έπειτα να τα αφήσεις κάπου για τον επόμενο αναγνώστη. Ο κόσμος εκεί πέρα διαβάζει συνεχώς, παρακολουθεί θέατρο, μιλάει για τέχνη.

Για την Κύπρο τώρα πες μου. Πότε επιστρέφεις και τι ετοιμάζεις εδώ; 
Για την ώρα βρίσκομαι στην Αθήνα. Κύπρο γυρνάω για να σκηνοθετήσω στον ΘΟΚ το έργο “Πρόσοψη” του Κώστα Μαννούρη. Θα ανέβει στις 3 Απριλίου στην Νέα Σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.  
 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close