Εκδρομές να πας , Guide

10 χωριά της Κύπρου που αγαπάμε να επισκεπτόμαστε

Η συντακτική ομάδα του Check In Cyprus επιλέγει τα αγαπημένα της χωριά

Δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου 2019

Είναι Οκτώβρης και είναι η ιδανική ευκαιρία για αποδράσεις στα υπέροχα χωριά μας. Ακολούθησέ μας κι ανακάλυψε τις ομορφιές τους. 

1. Λυθροδόντας 
Πόπη Ι. Βακή

Δεν χρειάζεται να πας μακριά για να ανακαλύψεις και να απολαύσεις τις ομορφιές του νησιού. Πολύ κοντά στην πρωτεύουσα, θα δεις να ξεπροβάλλει ένα χωριό πνιγμένο στα ελαιόδεντρα, ο Λυθροδόντας. Αυτό που θα σε εντυπωσιάσει είναι τα χρώματα της φύσης, που δημιουργούν ένα τοπίο σαν ζωγραφιά. Και οι επιλογές που έχεις στο χωριό δεν είναι και λίγες, τόσο για διαμονή όσο και για φαγητό. 

2. Μηλιού
Θεώνη Παναγή 

Είναι κάποια μέρη, κρυμμένα στο πράσινο, που σε κάνουν να αδημονείς να βρεθείς και πάλι κοντά τους. Όπως η Μηλιού, ένα χωριό με υπέροχη αρχιτεκτονική και ουκ ολίγες επιλογές, που σου δίνει πολλούς λόγους για να το επισκέπτεσαι ξανά και ξανά. Από τα ιαματικά λουτρά των Αγίων Αναργύρων, την εξαιρετική διαμονή στα αγροτουριστικά του, το καλό φαγητό στον Παγκράτιο, τον καφέ και την καλή σχάρα στο καφενείο Η Μηλιού, ακόμα και τη βόλτα στο μονοπάτι μελέτης της φύσης ‘Ανεράδες’.

3. Καλοπαναγιώτης 
Μιχάλης Χριστοδούλου
Τα τελευταία χρόνια ο Καλοπαναγιώτης αποτελεί παράδειγμα ανάπτυξης ορεινής κοινότητας στην Κύπρο και το ‘θαύμα’, που επιτελείται στην κοινότητα, αποτελεί παράδειγμα μίμησης πλέον για τα χωριά του Τροόδους. Η αρχιτεκτονική του, η φυσική ομορφιά, οι πολλές επιλογές για διαμονή, φαγητό και ξεκούραση αποτελούν τους λόγους που αυτό το πανέμορφο χωριό της Μαραθάσας έχει κερδίσει την καρδιά μου. Αν θα μπορούσα να επέλεγα δεύτερη γενέτειρα αυτή θα ήταν ο Καλοπαναγιώτης χωρίς δεύτερη σκέψη.

4. Πλάτρες
Τίτος Σαββίδης 

Πρόκειται για ένα καταπράσινο θέρετρο στους πρόποδες του Τροόδους, από τα πιο φημισμένα χωριά της ορεινής Κύπρου, ιδανικό για όσους αναζητούν ηρεμία και καθάριο αέρα. Με καταρράκτες, παρεκκλήσια, μνημεία, πάρκο δραστηριοτήτων, ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφετέριες, αρώματα λεβάντας, γεύση σοκολάτας, αλλά και περιποιημένες γειτονιές, όλα τα έχουν οι Πλάτρες!

5. Φοινί
Γιάννης Χ. Πέτεβης 

Θες γιατί έχω αδυναμία στους ανθρώπους του; Θες γιατί νιώθω, κάθε φορά, όταν το επισκέπτομαι, πως ταξιδεύω πίσω στα εφηβικά μου χρόνια και γίνομαι για λίγο παιδί. Λες να με γοητεύει το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, ο καταρράκτης της Χαντάρας και οι βόλτες κατά μήκος του Διάριζου; Να ’ναι η γεύση των φοινιώτικων λουκουμιών; Ποιος ξέρει, ίσως είναι όλα κι αλλά τόσα μαζί. Εγώ μια φορά την αδυναμία μου στο Φοινί δεν την έχω κρύψει πότε.

6. Λεύκαρα
Μαριάννα Χατζηβασιλείου 

Ένα από τα αγαπημένα μου χωριά για εξορμήσεις τα Σαββατοκύριακα είναι τα Λεύκαρα. Τα γραφικά στενά, τα όμορφα παραδοσιακά σπίτια, το φαγητό και η όλη ατμόσφαιρα που αποπνέει το χωριό σε χαλαρώνει και να σε ανανεώνει, χωρίς να καταβάλλεις ιδιαίτερη προσπάθεια. Άσε που έχεις πολλά πράγματα να κάνεις και να δεις. Φρόντισε, όμως, να περάσεις από το καφενείο Η Μαρικκού που τα Λεύκαρα για να πιεις το καφεδάκι σου και να φας σπιτικά γλυκά του κουταλιού.

7. Καλαβασός
Λώρια Ιακώβου 

Δεν ξέρω αν έχεις να την επισκεφθείς από τα μαθητικά σου χρόνια, αλλά οφείλω να σου πω ότι σήμερα η Καλαβασός είναι μια πολλά υποσχόμενη κοινότητα, που διαθέτει όλες τις ανέσεις που προσφέρει η σύγχρονη εποχή. Με φυσικές ομορφιές και αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και μία υπέροχη πλατεία με ταβερνάκια, που ανακαλύψαμε τελευταία με μεγάλο ενθουσιασμό!

8. Κάθηκας
Μιχάλης Μιχαηλίδης

«Ο τόπος εν ο άδρωπος» συνηθίζουμε να λέμε στην Κύπρο και μόνο αν έχεις την τύχη και την ευλογία να συναναστραφείς με αληθινούς ανθρώπους της κυπριακής υπαίθρου, μπορείς να εκτιμήσεις πραγματικά το νησί. Από τις πρόσφατες εξορμήσεις μου σε χωριά νοσταλγώ εκείνο το απόγευμα στον Κάθηκα, τη βόλτα στην πλατεία, τον καφέ στον καφενέ με τους ντόπιους, αλλά κυρίως την ευγένεια, την εξυπηρέτηση και το εξαιρετικό φαγητό του κύριου Γιάννη στην ομώνυμη ταβέρνα. Όσο ο καιρός το επιτρέπει, το κρασοχώρι της επαρχίας Πάφου είναι σίγουρα must προορισμός. Μην παραλείψεις να πας για δοκιμή κρασιών στο οινοποιείο Vasilikon.

9. Όμοδος
Σταύρια Κωνσταντίνου

Το αγαπημένο μου χωριό είναι το Όμοδος. Αγαπώ τόσο το χειμωνιάτικο του σκηνικό όσο και το καλοκαιρινό, αφού αποτελεί για μένα ανάσα δροσιάς. Αυτό που απολαμβάνω είναι οι βόλτες στα λιθόστρωτα δρομάκια του και οι συζητήσεις με τις γιαγιούλες του χωριού, που έχουν πάντα μια ιστορία να σου πουν. Πάντα κάνω μια στάση για αρκατένο στον φούρνο του George, αφού η μυρωδιά του μου σπάει τη μύτη. Κι επειδή, Όμοδος χωρίς ένα πέρασμα από του Κυρ Γιάννη δεν γίνεται, φροντίζω από πριν για την κράτησή μου.

10. Κακοπετριά
Ξένια Τσιαμαντά

Αυτό το χωριό είναι μέρος της ζωής μου. Η παλιά Κακοπετριά δεν είναι πλέον χαλάσματα, αλλά διατηρητέα. Ο μύλος έγινε ολόκληρο ξενοδοχείο, τα cafe έχουν εκμοντερνιστεί, οι λουκουμάδες στην πλατεία σε ταξιδεύουν ακόμα σε αυτά τα νοσταλγικά χρόνια, ενώ από πέρσι υποδέχτηκε κάτι καινούριο: ένα πανέμορφο, μονοπάτι της φύσης δίπλα στο ζωντανό ποτάμι της, τον Κλάριο. Ένας περίπατος θα σου φορτίσει τις μπαταρίες για πολύ καιρό.
 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close