"Θεία Κωμωδία": Μία παράσταση της της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση στο Φεστιβάλ Λευκωσίας

Η σκηνοθέτρια Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα VASISTAS, παρουσιάζουν τη μνημειώδη «οραματική αυτοβιογραφία» του Δάντη, το φανταστικό ταξίδι του στο βασίλειο των νεκρών, στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας. Η «Θεία Κωμωδία», μια παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, παρουσιάζεται στις 17 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. 
 
«Πότε έζησες; Ποια ήταν η ζωή σου;» Ένα ταξίδι-θεατρική εμπειρία με τρεις οριακούς σταθμούς: Κόλαση, Καθαρτήριο, Παράδεισος, οι σταθμοί-μέρη του εμβληματικού ποιήματος.


 
Από τον ανεξάντλητο όγκο της τριλογίας του Δάντη, η ομάδα δημιουργεί μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη εκδοχή του έργου, επιλέγοντας αποσπάσματα που μεταφέρουν τον βαθιά προσωπικό χαρακτήρα του κειμένου και τη δύσβατη πορεία ενός ανθρώπου από τα σκοτεινά βιώματα της καθημερινότητας και τις επίπονες στιγμές της κρίσης, ως τις φωτεινές διαφυγές της ζωής, από την κατάδυση στον κόσμο των σκιών μέχρι την έξοδο στο φως.
 
Στη σκηνή, ένας συμπαγής πυρήνας ερμηνευτών (Ευθύμης Θέου, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Ματίνα Περγιουδάκη, Γιάννης Κλίνης) ξεδιπλώνει την αφήγηση, εμβαθύνοντας σε κώδικες που βασίζονται στην εκφραστική δυναμική του σώματος και τη μουσική διάσταση της χορικότητας. Μουσικός μινιμαλισμός και ηλεκτρονική μουσική συνομιλούν ζωντανά με τη χρήση σύγχρονων μέσων, συντελώντας έτσι στη δημιουργία της ιδιαίτερης σκηνικής εμπειρίας του road trip της Θείας Κωμωδίας. 
 
Παράσταση: 17/10 Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20:30, 22664028, με αγγλικούς υπέρτιτλους
 
Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Δραματουργία: Νίκος Α. Παναγιωτόπουλος, VASISTAS
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Σχεδιασμός ήχου: Γιαν φαν ντε Ένχελ
Μουσική επιμέλεια: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Καλλιτεχνική συνεργάτης: Αριάν Λαμπέντ
Βοηθός δραματουργίας: Άρτεμις Χρυσοστομίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γκέλυ Καλαμπάκα
Βοηθός σκηνογράφου: Μυρτώ Μεγαρίτου
Βοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Διδασκαλία roller-skating: Κωνσταντίνος Μαρτζέκης
Εκτέλεση παραγωγής: Γκέλυ Καλαμπάκα, Βασιλική Γεωργιοπούλου
Ερμηνευτές: Ευθύμης Θέου, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Ματίνα Περγιουδάκη, Γιάννης Κλίνης
 
Το κείμενο της παράστασης βασίστηκε στη μετάφραση της «Θείας Κωμωδίας» από τον Κώστα Καιροφύλλα, υπό την επιμέλεια του Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου.  Χρησιμοποιούνται επίσης ποιήματα του Έντγκαρ Λι Μάστερς από τη συλλογή «Ανθολογία του Σπουν Ρίβερ» σε μετάφραση Σπύρου Αποστόλου, με την ευγενική άδεια των εκδόσεων Gutenberg, καθώς και τα «Cantos XIV» και «XV» του Έζρα Πάουντ σε μετάφραση Γιώργου Βάρσου, με την ευγενική άδεια των εκδόσεων Πατάκη.
 
Ακούγονται τα μουσικά έργα: 
Αποσπάσματα από το «Different Trains» του Στιβ Ράιχ
«Song 1» του Φίλιπ Γκλας (© 2007 Dunvagen Music Publishers Inc. Used by Permission)
String Quartet No. 3 «Mishima», VI Φίλιπ Γκλας
 
Η παρουσίαση της παράστασης πραγματοποιείται με τη στήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.

Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
Gmap: 
ΠΕΜ17 ΟΚΤ
Λεωφόρος Μουσείου

EVENTS ανά ημέρα

Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31