News , Τέχνη

Οι περιπέτειες του ακριβότερου πίνακα στον κόσμο

Ο «Σωτήρας του Κόσμου» από τη Νέα Ορλεάνη στο μουσείο του Λούβρου

Δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου 2019

Στο Λούβρο, δίπλα από τον πιο διάσημο πίνακα του κόσμου τη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ενδέχεται να φιλοξενηθεί στις 24 Οκτωβρίου στο πλαίσιο έκθεσης, ο πιο ακριβός πίνακας του κόσμου. 

Ο λόγος για τον πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, “Salvator Mundi” (ο Σωτήρας του Κόσμου), που πωλήθηκε το 2017 έναντι του αστρονομικού ποσού των 450 εκ. δολαρίων (380 εκ. ευρώ), μετά από κατάθεση προσφορών διαρκείας μόλις δεκαεννέα λεπτών σε δημοπρασία του οίκου Christie's στη Νέα Υόρκη. Η συμπλήρωση 500 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου ζωγράφου ίσως αποτελέσει την αφορμή για να φιλοξενηθεί ο «Σωτήρας του κόσμου» στο Λούβρο. Από ποιες περιπέτειες έχει περάσει όμως και ποιοι επηρέασαν την ασύλληπτη αύξηση στην τιμή πώλησης του συγκεκριμένου πίνακα;  

Ο «Σωτήρας του Κόσμου» πιστεύεται ότι φιλοτεχνήθηκε μετά το 1505μΧ και ήταν ο τελευταίος πίνακας του μεγάλου ζωγράφου που παρέμενε στα χέρια ιδιώτη. Ο πίνακας ανήκε κάποτε σε τρεις Άγγλους βασιλιάδες. Ευρισκόμενος στην αφάνεια για σχεδόν μισό αιώνα, είχε αγοραστεί το 1958 στην Μεγάλη Βρετανία για 45 μόλις λίρες και επανήλθε στο προσκήνιο το 2005, όταν πωλήθηκε σε ένα οίκο δημοπρασιών στη Νέα Ορλεάνη. Και έτσι ξεκινά η περιπέτεια ενός από τα διασημότερα έργα τέχνης, με 45 αγγλικές λίρες ως αρχική τιμής πώλησης, για να εκτοξευθεί στα $450 εκατομμύρια 60 χρόνια μετά. Μια ιστορία για το διεθνές εμπόριο τέχνης, τις συναλλαγές δισεκατομμυρίων δολαρίων, τους αγοραστές, τους πωλητές και τους μεσίτες. Και φυσικά, για τους παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν κατακόρυφα την τιμή πώλησης ενός πίνακα. 

Το 2005, ο Νεοϋορκέζος έμπορος τέχνης Alexander Parish, μαζί με τον συνεργάτη του Robert Simon, κέρδισαν τον πίνακα σε δημοπρασία της γκαλερί Σεντ Τσαρλς στη Νέα Ορλεάνη, στην τιμή των $1.175. Το 2013 τον πώλησαν για $83 εκατομμύρια, αφού είχαν επενδύσει στην αποκατάστασή του, διαλύοντας τη φήμη ότι μπορεί να ήταν προϊόν εργασίας ενός από τους μαθητές και όχι του ίδιου του Ντα Βίντσι. 

Αγοραστής του πολυπόθητού αριστουργήματος, για μικρό χρονικό διάστημα, υπήρξε ο Ελβετός έμπορος τέχνης, γνωστός ως ο βασιλιάς των  freeports, Yves Bouvier. Εικάζεται πως οι ελεύθεροι αυτοί λιμένες συνεισφέρουν περίπου $899 δις σε σκάνδαλα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, σε παγκόσμιο. Σχετικό δημοσίευμα για τις επικίνδυνες και παράνομες λειτουργίες των freeports φιλοξένησαν πρόσφατα οι Washington Times.

Ο Bouvier, διετέλεσε σύμβουλος σε θέματα τέχνης του Ρώσου δισεκατομμυριούχου και επενδυτή, Dmitry Rybolovlev, στον οποίο μεταπώλησε τον «Σωτήρα του Κόσμου» στην τιμή των $127,5 εκατομμυρίων. Εκτός από τον διάσημο πίνακα, ο Rybolovlev είχε αποκτήσει 37 αριστουργήματα χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες του Bouvier, με τον Rybolovlev να πληρώνει συνολικά πέραν του €1.5 δις. Όπως έγινε αργότερα γνωστό, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος είχε εξαπατηθεί από τον Ελβετό, αφού το ποσό αυτό ήταν σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που ζήτησαν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες των έργων τέχνης, με τους οποίους ο Bouvier είχε διαπραγματευτεί. Bouvier και Rybolovlev βρίσκονται σε μια διεθνή δικαστική διαμάχη εδώ και χρόνια. Ο δισεκατομμυριούχος κατηγορεί τον Bouvier για εξαπάτηση, αφού ο καλά δικτυωμένος έμπορος φέρεται να χειραγωγούσε τις τιμές των έργων τέχνης, εξασφαλίζοντας τεράστια ποσά ως προμήθεια. 

Πέρυσι ο Bouvier κλήθηκε να εμφανιστεί για ανάκριση ενώπιον εισαγγελέων στη Γενεύη, για κατηγορίες απάτης που συνδέονται με τις πωλήσεις έργων τέχνης στον Rybolovlev. Παράλληλα, οι ομοσπονδιακές φορολογικές αρχές στη Βέρνη της Ελβετίας ανακοίνωσαν τον περασμένο Αύγουστο ότι είχαν ξεκινήσει ειδική έρευνα λόγω «υποψίας σοβαρών φορολογικών παραβάσεων» στις υποχρεώσεις του Bouvier. Οι δικαστικές αρχές της Ελβετίας κατάσχεσαν τον Νοέμβριο του 2017 ένα ακίνητο ιδιοκτησίας του Bouvier στη Γενεύη, το οποίο κατείχε μέσω ελβετικής εταιρείας, ως εγγύηση ότι θα πληρώσει τους φόρους του εάν αποδειχθεί ένοχος.

Και ενώ η διαμάχη Rybolovlev-Bouvier ήταν σε πλήρη εξέλιξη στις δικαστικές αίθουσες, το 2017, μετά από μόλις δεκαεννέα λεπτά κατάθεσης προσφορών σε δημοπρασία του οίκου Christie's σε μία κατάμεστη αίθουσα στη Νέα Υόρκη, ο «Σωτήρας του Κόσμου» πωλήθηκε έναντι του ασύλληπτου ποσού των 450 εκ. δολαρίων (380 εκ. ευρώ). Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, η Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσε ότι ο πίνακας είχε αγοραστεί από το Τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού του Αμπού Ντάμπι. Φήμες ήθελαν τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Badr bin Abdullah bin Mohammed ως μεσάζοντα για την αγορά. Τον περασμένο Μάρτιο οι  New York Times αποκάλυψαν ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης. 

Στις 24 Οκτωβρίου, το Λούβρο θα ανοίξει τη μεγάλη του έκθεση στο Παρίσι για την 500η επέτειο από τον θάνατο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. "Προσπαθούμε να ‘δανειστούμε’ τον "Σωτήρα του Κόσμου» για την έκθεση" δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λούβρου Celine Dauvergne. Αν το Μουσείο του Παρισιού πετύχει τον στόχο του, ο πιο ακριβός πίνακας στον κόσμο θα βρεθεί ξαφνικά δίπλα από τον πιο διάσημο πίνακα στον κόσμο, τη Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι.

Πηγή: nzzas.nzz.ch

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close