Eating News , Εστιατόρια

Coffee Lab: Επιστροφή στην πηγή του καφέ

Ο Κυριάκος Ιωαννίδης, manager των καταστημάτων Coffee Lab μιλά για την ραγδαία αναπτυσσόμενη αλυσίδα καφέ στην Κύπρο

Δημοσιεύτηκε στις 07 Οκτωβρίου 2019

O καφές ήταν πάντα στο επίκεντρο της ζωής των Κυπρίων, από τον σκοτωμό για τους κομματικούς στάβλους, το κοινωνικό σχόλιο και τις συζητήσεις από καρδιάς στην παρέα. Από τη βουκολική ζωή της υπαίθρου μέχρι τους σύγχρονους κουστουμαρισμένους αντιγραφείς ξένων τάσεων. Ώσπου μάθαμε και τα φρέντο και τα καπουτσίνο, τα Americano και τα λοιπά τσίνο που μπήκαν στην καθημερινότητα μας. Από το παλαιό ‘τζάκκι’ με τον άμμο (που έμαθα να ψήνω τον καφέ, χάρη στον πατέρα μου-προάγγελο και πρωτοπόρο της σημερινής καφετέριας και χώρου εστίασης) μέχρι τις σημερινές μηχανές με τον ατμό και τους περίεργους μηχανισμούς με τις λαβές που μπαινοβγαίνουν. Σήμερα, αν θέλετε καλό καφέ, πρέπει να είστε μελετημένοι. Γιατί αν δεν πιείτε αυτό που θέλετε, θα έχουμε μούτρα, νεύρα και αντικοινωνική συμπεριφορά όλη μέρα, σωστά;

Στα Coffee Lab, εντόπισα με πολλή νοσταλγία, ένα οικογενειακό περιβάλλον καφέ, με ποιότητα. Ως ο παλιός καφενές να μεταφέρθηκε σε ένα σημερινό χώρο, αλλά η ατμόσφαιρα και η αύρα παρέμεινε η ίδια. Και μετά, παραμένοντας πελάτης των Coffee Lab, γνώρισα λίγο καλύτερα τον manager των καταστημάτων, ένα νέο παιδί με όρεξη και αίσθηση άλλης εποχής, όταν οι άνθρωποι δούλευαν και προχωρούσαν, με αξιοπρέπεια, ευγένεια, την ειλικρίνεια της απλότητας τους και χωρίς την υποκουλτούρα και την αλαζονεία του σήμερα. Ο Κυριάκος Ιωαννίδης προτιμά το Αιγάλεω, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, αλλά στην Κύπρο βρήκε ένα περιβάλλον πολύ γνώριμο. Θέλησα να του ζητήσω μια συνέντευξη, γιατί πολύ συχνά, εμείς του επαγγέλματος, ψαχνόμαστε με τους πρόσκαιρους ‘γνωστούς και διάσημους’ και αφήνουμε στην απ’ έξω τους καθημερινούς και ουσιαστικά σημαντικούς. Και έτσι πιάσαμε κουβέντα για τα Coffee Lab και γενικότερα.



Τι διαφορετικό προσφέρουν τα Coffee Lab στην αγορά του καφέ, ιδιαίτερα στην Κύπρο;
Καταρχάς, καλό καφέ, μελετημένο, επεξεργασμένο για να προσαρμόζεται στην κάθε διάθεση και την ανάγκη ενέργειας και καλής συνέχειας σε ότι κάνει, του κάθε ανθρώπου που μας επισκέπτεται. Οι ποικιλίες Kenya, Ethiopia, Brazil και Guatemala, δεν είναι απλά ένταση καφέ αλλά μια απάντηση της φύσης στην κοινωνική και προσωπική ψυχοσύνθεση του οποιοδήποτε, υπάρχει για όλους. 

Οι Κύπριοι μάθαμε να πίνουμε αυτές τις σύγχρονες, καθημερινές επιλογές, πέρα απ’ τον παραδοσιακό καφέ;
Να σου πω, δυστυχώς όχι και τόσο. Για αυτό και χρειάζονται τα Coffee Lab! Ο καφές δεν είναι απλά μπαμ και κάτω, έφυγα για δουλειά, κάτι σχεδόν μηχανικό. Παίρνει θέση στον οργανισμό σου όταν τον επιλέξεις, τον επηρεάζει. Για αυτό πρέπει να έχεις υπόψιν μια ένταση και μια γεύση που θα δώσει την απαραίτητη ώθηση για παρακάτω. Αυτό είναι ο καφές. Ώθηση, καθημερινή πλέον. Ώθηση, αλλά και κοινωνικότητα, φέρνει τους ανθρώπους μαζί. Εμείς εδώ προσφέρουμε ένα καφέ, που θα αφήσει στο σώμα και το μυαλό μια καλή σκέψη, μια σωστή διάθεση και αυτό που ταιριάζει στον καθένα.

Πως είδες την ανταπόκριση των πελατών στη σχετικά νέα αυτή επιλογή; Διότι εδώ πλέον έχουμε διάφορες ποιότητες επιλογών.
Κοίτα, δεν ήταν εύκολο και ακόμη δεν είναι. Έχουμε προχωρήσει αρκετά στην προσπάθεια μας να μάθουμε στον Κύπριο πελάτη τον καφέ που του ανήκει περισσότερο και θα τον βοηθήσει στη μέρα του ή θα τον απολαύσει με φίλους σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα. Η δική μας προτεραιότητα δεν είναι απλά να σερβίρουμε καφέ και έξω της πόρτας, όπως λέμε. Σκοπός είναι να βοηθήσουμε τον πελάτη να μάθει και να νιώσει τη σωστή ένταση, το κατάλληλο άρωμα. Και ο καφές τέχνη είναι. Και ο παραδοσιακός τέχνη είναι, μη ξεχνιόμαστε. Το σωστό ψήσιμο, στη σωστή ώρα, το καϊμάκι’. Πιστεύω σταδιακά μας προτιμάνε όλο και περισσότερο γιατί το ψάχνουμε το χαρμάνι και ο κόσμος βλέπει τη διαφορά στη γεύση.



Στην Ελλάδα, ο κόσμος αντιμετωπίζει διαφορετικά τον καφέ ως μέρος της καθημερινότητας του;
Οπωσδήποτε. Κατ’ αρχήν, όταν μπορεί και ακόμη και όταν δεν μπορεί πολλές φορές, παίρνει το χρόνο του. Το χρόνο που είναι αναγκαίος για να απολαύσεις τη γεύση και να σου δώσει τη χαλάρωση ή την ενέργεια που εσύ θέλεις, με παρέα, την κοπέλα σου, ή πριν από τη δουλειά. Δώσε λίγη ώρα περισσότερη και άφησε τον καφέ να γίνει μέρος της δραστηριότητας σου. Όχι απλά κάτι που πίνεις για να ξυπνήσεις. Ας μη ξεχνάμε ότι στους καφενέδες, οι πρόγονοι μας την έβγαζαν ολημερίς με ένα καφέ-διπλό-και ένα τάβλι. Όταν δεν υπήρχε τίποτ’ άλλο πέρα από το κάματο και ελάχιστη ανεμελιά. Ούτε laptop ούτε video, μόνο επικοινωνία, η επικοινωνία του καφέ.

Πολύ φιλοσοφημένος μου φαίνεσαι και για τον καφέ και στην προσέγγιση σου.
Φιλοσοφημένα είναι γενικότερα και τα Coffee Lab. Σου είπα, δεν μας ενδιαφέρει απλά ένα σερβίρισμα της καφετέριας. Θέλουμε ο καφές να φέρνει επιστροφή του πελάτη, ναναι αυτό που του φτιάχνει τη μέρα, που δίνει την ενέργεια, αυτό που τον ευχαριστεί ως προσωπικότητα. Γιατί είναι κάτι καθημερινό. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που ξεκίνησε το Third Wave. Εδώ σας βρίσκω με λίγη περισσότερη ένταση από όσο πρέπει, θυμό. Το καταλαβαίνω βέβαια, περάσαμε και στην Ελλάδα από κρίσεις, πολλές. Χρειάζεται φιλοσοφία, επεξεργασία, σε όλα, και ναι κυρίως τον καφέ. Μην τον κάνεις μέρος της έντασης σου.

Αλήθεια, πως βλέπεις το μέλλον των coffee lab εδώ;
Πολύ αισιόδοξος. Ήδη, όπως σας είπα, έχουμε καθιερωθεί ως πολύ αξιόπιστη επιλογή καφέ, αλλά και οικογενειακός, φιλικός χώρος, καφετέρια της παρέας. Όσοι μας επισκέπτονται, αντιλαμβάνονται ότι το χαρμάνι ξεχωρίζει. Και ούτε με τσιμπημένες τιμές για τον καφέ, που έπαθα σοκ όταν ήρθα για πρώτη φορά Κύπρο. Καφές είναι ρε παιδιά. Χαλαρώστε λίγο με το κόστος.

Σχεδιάζετε κάποιες εκπλήξεις για τους πελάτες σας την περίοδο των Χριστουγέννων; Προσφορές, νέες επιλογές ίσως, δώρα, διαγωνισμούς;
Έχουμε πολλά στο μυαλό μας. Δεν μπορώ ναμαι συγκεκριμένος. Ένα όμως θα σας πω. Ο χώρος θα αλλάξει γιορτινά με πολλές δραστηριότητες και ο καφές θα γίνει ακόμη πιο ξεχωριστός.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close