Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

25 μοναδικά πράγματα για να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο

Αυτό το σαββατοκύριακο παίρνουμε τα χωριά, διασκεδάζουμε όμως και στην πόλη

Δημοσιεύτηκε στις 04 Οκτωβρίου 2019

Ο Οκτώβρης είναι εδώ και προμηνύεται διασκεδαστικότερος ακόμα και από τον Σεπτέμβριο. Το 1ο του σαββατοκύριακο είναι γεμάτο εκδηλώσεις και όλη η Κύπρος το… γιορτάζει!  Το Check in Cyprus, πιστό στον σκοπό του, συγκέντρωσε και σας προτείνει τις 20 πιο ξεχωριστές.

ΘΕΑΤΡΟ



Όλα τα υπέροχα πράγματα
Έπειτα από 21 παραστάσεις η Θεατρική Ομάδα Persona ανακοινώνει επιπλέον παραστάσεις για τη διαδραστική παράσταση ‘Όλα τα υπέροχα πράγματα’ των Dunkan MacMillan και Jonny Donahoe, η οποία ήδη αγκαλιάστηκε ζεστά από κριτικούς και θεατές εισπράττοντας εγκωμιαστικά σχόλια.
>> Παρ 4 & Τετ 9 Οκτ | WhereHaus 612, Λευκωσία, 20.30. / Σ 5 Οκτ | Αποθήκη 79, Αγίου Λαζάζου, Λάρνακα, 20.30. Πληρ. 70000138.

Ακρωτηριασμός στο Σποκέιν
Το Σατιρικό Θέατρο παρουσιάζει την ανατρεπτική μαύρη κωμωδία ‘Ακρωτηριασμός στο Σποκέιν’ του πολυβραβευμένου Ιρλανδού συγγραφέα Μάρτιν Μακντόνα, στην Πάνω Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Λέανδρου Ταλιώτη. Μια μοντέρνα μαύρη κωμωδία του μαέστρου της σκληρής σαρκαστικής γραφής, Μάρτιν Μακντόνα που εξελίσσεται σε ένα δωμάτιο άθλιου ξενοδοχείου και που έχει στόχο της μέσα από την ανίχνευση των ψυχολογιών των εξ ίσου άθλιων ηρώων της, να αποκαλύψει μερικές ενδιαφέρουσες αποχρώσεις της ανθρώπινης φύσης και ψυχοσύνθεσης. Παίζουν: Στέλιος Ανδρονίκου, Μαρίνα Αργυρίδου, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Ανδρέας Δανιήλ.
>> Πρεμιέρα Παρ 4 Οκτ | Πάνω Σκηνή, Σατιρικό Θέατρο, Λευκωσία, 20.30. Κάθε Παρ, Σ & Κ μέχρι Κ 27 Οκτ. / Τρ 15 & Τετ 16 Οκτ | Πολυχώρος Συνεργείο, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 22312940.

Οι Ράγες πίσω μου
H Θεατρική Ομάδα Garage παρουσιάzει το έργο του Χάρη Ρώμα «Οι Ράγες πίσω μου», σε σκηνοθεσία του Μάριου Ζησίμου. Σε ένα σταθµό τρένου, o Θαλής πηγαίνει να συναντήσει τη γυναίκα του που τον έχει παρατήσει. Περιµένοντάς την, έρχεται στη µνήµη του όλη του η ζωή. Περνούν από µπροστά του όλα τα σηµαντικά πρόσωπα του παρελθόντος: η θεία του, ο πατέρας του, ο αδερφός του, µια παλιά του συµµαθήτρια, µια δασκάλα που κάποτε είχε ερωτευτεί, µια πόρνη που συνάντησε παλιότερα, η γυναίκα του και άλλα πρόσωπα που σηµάδεψαν τη ζωή του. Έντονα επηρεασµένος από τα τραγούδια του Σαββόπουλου, ερωτεύεται, ονειρεύεται, γελάει, πονάει και πορεύεται µε αυτά. Παίζουν: Γιάννος Ερωτοκρίτου, Έλενα Οδυσσέως, Μάριος Φωτίου, Άντρη Μηνά και Κωνσταντίνος Κολιός.
>> Σ 5, Κ 6 και Δ 7 Οκτ, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 99384606. 
 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Γιώργος Θεοφάνους: Παναγία, η μητέρα του φωτός
Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το σύγχρονο ορατόριο για την Παναγία με τίτλο «Παναγία - Η Μητέρα του Φωτός» του συνθέτη Γιώργου Θεοφάνους με τις δύο παραστάσεις του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2019, το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» (το οποίο τελεί  υπό την αιγίδα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και έχει ως σκοπό την έρευνα, διάσωση και προβολή των πνευματικών και πολιτιστικών μας παραδόσεων) σε συνεργασία με τις Μητροπόλεις Λεμεσού, Ταμασού και Κιτίου θα προβούν στην παρουσίασή του και στην Κύπρο. Το πρόσωπο της Παναγίας επιδρά καταλυτικά στις ψυχές ποικίλου ακροατηρίου, το οποίο θα την αντιμετωπίσει ως Μάνα, μεσίτρια και διαρκή συμπαραστάτρια. Με έμπνευση από τις επτά θαυματουργές εικόνες της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, καθώς και την Αγία Ζώνη της Παναγίας, επιχειρείται μια παράσταση, η οποία φιλοδοξεί, με ποιητική απλότητα και μέσα από  βλέμμα παιδιού, να προσφέρει ένα σεμνό προσκύνημα στην ιερή της εικόνα και ένα γλυκό φιλί στο ολοζώντανο, ζεστό της χέρι.
>> Παρ 4 Οκτ, Κηποθέατρο Λεμεσού.
>> Σ 5 Οκτ, Πολιτιστική Σκηνή Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής, Επισκοπειό Λευκωσία
>> Κ 6 Οκτ, Παττίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας, 19.30. | Τα έσοδα των εισιτηρίων θα διατεθούν για το φιλανθρωπικό έργο εκάστης Μητροπόλεως.

Ο Μίλτος Πασχαλίδης στη Δερύνεια
Τα λόγια για τον Μίλτο είναι πλέον περιττά: 24 χρόνια πορείας με μεγάλες συναυλίες, αγαπημένα και διαχρονικά τραγούδια, 12 πετυχημένους δίσκους, σημαντικές συνεργασίες. Όλα με το προσωπικό του στίγμα: την πετυχημένη του ισορροπία μεταξύ ροκ και παραδοσιακής μουσικής και τη δυνατή σύνδεσή του με τον κόσμο. Η βραδιά στη Δερύνεια θα τα έχει όλα: παραμύθια, κακές συνήθειες, ιστορίες και τραγούδια που ζούνε λαθραία, παλιά και αγαπημένα τραγούδια, όπως «το Παραμύθι Με Λυπημένο Τέλος», «Τα Μπλουζ της Άγριας Νιότης», τις «Πεθαμένες Καλησπέρες», αλλά και νέες επιτυχίες των τελευταίων του δισκογραφικών δουλειών. Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου ο Μίλτος θα μας τα πει όλα.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Θύμιος Παπαδόπουλος – πνευστά, Νίκη Γρανά - πιάνο, ακορντεόν, Πάρις Περυσινάκης - λύρα, μαντολίνο, Ηλίας Δουμάνης - τύμπανα, Δημήτρης Μουτάφης - μπάσο, Πασχάλης Κολέντσης - ηχοληψία, Μανώλης Μπράτσης – φωτισμοί.
Οργάνωση Παραγωγής: STRAY MUSIC.
>> Παρ 4 Οκτ, Δημοτικό Αμφιθέατρο Δερύνειας, ελ. επ. Αμμοχώστου, 21.00. Εισιτήρια: κερκίδα: Προπώληση €20 / στην είσοδο €25. Αρένα: Προπώληση €15 / Στην είσοδο €20. Πληροφορίες: 96355537.

Ευρυδίκη
‘Κάτι καινούριο, κάτι παλιό και κάτι αγαπημένο’, ζωντανεύουν επί σκηνής σε μία διαφορετική μουσική παράσταση, στο πιο rock ‘n roll πάρτι της πόλης.
>> Παρ 4 & Σ 5 Οκτ | Vinylio Wine Etc, Λεμεσός, 21.30. Πληρ. 99300430.

Cyprus Russia Gala
Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του γκαλά συμμετέχει το αστέρι της Eurovision, Sergey Lazarev, οι βιρτουόζοι στο ακορντεόν Bodarenko Brothers από το Κρατικό Ακαδημαϊκό Θέατρο της Μόσχας Nadezhda Babkina, η κυπριακή ομάδα χορού Διόνυσος και, φυσικά, η Έλενα Παπαρίζου. Το ποσό των €20.000, αλλά και όλα τα έσοδα από δωρεές και δημοπρασίες, θα δοθούν στο Ίδρυμα Ραδιομαραθώνιος, το οποίο στηρίζει παιδιά με ειδικές ικανότητες και τις οικογένειές τους.
>> Σ 5 Οκτ | Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, 19.30, €150. Εισιτήρια: soldoutticketbox.com.

Πάολα - Φεστιβάλ Νεολαίας Αγίας Νάπας
Το Φεστιβάλ Νεολαίας Αγίας Νάπας, υποδέχεται την εκρηκτική Λαϊκή Σταρ, Πάολα μαζί με την ορχήστρα της, σε ένα ανεπανάληπτο Live παρέα με τις μεγαλύτερες τις επιτυχίες.
>> Σ 5 Οκτ, Λιμανάκι Αγίας Νάπας, 21.00. Πληρ. 96409000. 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ
15η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες

Τη 15η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες διοργανώνει φέτος η Europa Donna Κύπρου, με την ευκαιρία του παγκόσμιου μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 5 Οκτωβρίου στις 5.00 μ.μ, με σημείο εκκίνησης, το χώρο στάθμευσης απέναντι από την ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ. Οι συμμετέχοντες στην Πορεία, θα κατευθυνθούν προς τα κεντρικά  γραφεία της AstroBank, στη συμβολή των οδών Γρίβα Διγενή και Θεμιστοκλή Δέρβη, όπου θα τοποθετηθούν οι «φιγούρες» και στη συνέχεια θα γίνει επιστροφή στο χώρο εκκίνησης. Εκεί, θα σχηματιστεί και φέτος για 2η φορά, η πιο μεγάλη ανθρώπινη ροζ κορδέλα, το χαρακτηριστικό σύμβολο ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου του μαστού. Θα ακολουθήσει εκδήλωση με εδέσματα και μουσική.   

Cook & Play Event από την "The Pioneers"
Το πιο διασκεδαστικό, φρουτένιο και απολαυστικό event σε περιμένει και πρωταγωνίστρια φυσικά, θα είσαι ΕΣΥ! Η The Pionears σας περιμένει για να φορέσετε τις ποδιές μαγειρικής με τις φίλες ή τα παιδιά σας, και να φτιάξετε μαζί φρέσκα καλλυντικά της σειράς Made By you και φυσικά, να μοιραστείτε όλα τα tips & συμβουλές ομορφιάς με τους ειδικούς της εταιρείας. Πολλές εκπλήξεις, δώρα και προσφορές σε περιμένουν. Μόνο για εκείνη την μέρα… Οι πρώτοι 20 θα πάρουν ΔΩΡΟ το προϊόν που θα φτιάξουν οι ίδιοι!
>> Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019, 16:00 – 18:00 στο Healthy Life Bio Store, Παραλίμνι.

Τα Λήναια στο Όμοδος
Το Οινοποιείο Λινός στο Όμοδος ανοίγει τις πόρτες του και αναβιώνει τα Λήναια (την αρχαία Ελληνική εορτή προς τιμήν του θεού Διόνυσου). Με αυτήν την αφορμή λοιπόν μας καλεί και πάλι στο χώρο του για να τρυγήσουμε, να πατήσουμε τα σταφύλια, στο παραδοσιακό πατητήρι και να δοκιμάσουμε παλουζέ και ζιβανία από το καζάνι. Μουσική και χορός από τον Πολιτιστικό Όμιλο Αράδιππος.
>> Κυριακή 6 Οκτωβρίου, Οινοποιείο Λινός, Όμοδος, επ. Λεμεσού, 11.30.

Φτάχνουμε παλουζέ στον Καλοπαναγιώτη
Διανύουμε μία από τις πιο όμορφες περιόδους του χρόνου κατά την οποία πραγματοποιείται σε όλη την Κύπρο ο τρύγος και ο πρώτος μούστος φέρνει την παρασκευή του παλουζέ. Τα ορεινά χωριά αυτή την περίοδο τιμούν το αμπέλι με διάφορα φεστιβάλ και εκδηλώσεις τις οποίες δημοσιεύουμε και στο Check In Cyprus. Στον Καλοπαναγιώτη μάλιστα αποφάσισαν να μας μάθουν πώς τον φτιάχνουν. Συγκεκριμένα το Παραδοσιακό Μουσείο Καλοπαναγιώτη και φέτος, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο, μας προσκαλούν να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία παρασκευής παλουζέ και να τον γευτούμε ζεστό και μυρωδάτο!
>>Σάββατο 5 Οκτωβρίου, Παραδοσιακό Μουσείο Καλοπαναγιώτη - "Πακτινέ" στον Καλοπαναγιώτη, 15.30-17.30.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ
3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων

Το 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων και έκθεση παραδοσιακών προϊόντων επιστρέφει και φέτος στην Αγία Νάπα, και συγκεκριμένα στο δρόμο Μουσείου "Θάλασσα" το διήμερο 4-5 Οκτωβρίου 2019. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και δωρεάν άφθονο κυπριακό κρασί. Η είσοδος στο χώρο θα είναι ελεύθερη!
Info: Παρασκευή 4 & Σάββατο 5 Οκτωβρίου, δρόμος Μουσείου Θάλασσα, Αγία Νάπα, 18.00. Είσοδος ελεύθερη. 

Φεστιβάλ Παραδοσιακού Ψωμιού στον Νερόμυλο της Κουγιούκας
Το Σαββατο 5 Οκτωβρίου (από τις 10.00 έως αργά το βράδυ), όσοι αποφασίσουν να επισκεφθούν (δωρεάν) το Μουσείο του Νερόμυλου, θα περάσουν μία πολύ όμορφη μέρα. Εκεί θα στηθούν περίπετρα επίδειξης παραδοσιακών τεχνών και επαγγελμάτων, ενώ θα πραγματοποιούνται και επιτόπιες παρασκευές πατροπαράδοτων προϊόντων, ώστε να μάθετε πώς φτιάχνονται αλλά και να γευτείτε αυθεντικές γεύσεις. Επίσης θα διασκεδάσετε με ζωντανή παραδοσιακή και ελληνική μουσική.
Info: Σαββατο 5 Οκτωβρίου, Νερόμυλος της Κουγιούκας, Πάφος, 10.00-αργά.

Nicosia Book Fest
Το Nicosia Book Fest έρχεται για 4η συνεχή χρονιά στις 5 και 6 Οκτωβρίου να μετατρέψει το πάρκο Ακρόπολης σε ένα κήπο γεμάτο βιβλία και καλεί τους φίλους του, και όχι μόνο, να παρευρεθούν και να λάβουν μέρος σε βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις, εργαστήρια, παραστάσεις και πολλές άλλες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Το φετινό φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ακόμη περισσότερους συγγραφείς, βιβλιοπωλεία, εκδοτικούς οίκους, πρεσβείες, πολιτιστικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα με στόχο την ουσιαστική διάδραση ανάμεσα στους δημιουργούς και τους αναγνώστες. Ταυτόχρονα, σε τρεις διαφορετικές σκηνές θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των δύο ημερών πέραν των 40 παρουσιάσεων και συζητήσεων με συγγραφείς από την Κύπρο και το εξωτερικό και άλλες πολύ συναρπαστικές δραστηριότητες οι οποίες θα έχουν στο επίκεντρο τους, φυσικά, το βιβλίο. Οι διοργανωτές, έχοντας ως βασικό στόχο τη συνεχή και ποιοτική αναβάθμιση του φεστιβάλ, παρουσιάζουν φέτος ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα με δυνατά ονόματα και αγαπημένους, πολυδιαβασμένους συγγραφείς. Ξεχωρίζει η παρουσία της καταξιωμένης Έλενας Ακρίτα. Η συγγραφέας θα φέρει μαζί της «Τα τάπερ της Αλίκης», το πιο πρόσφατο της βιβλίο, το οποίο θα παρουσιάσει στο κοινό το Σάββατο, στις 19:00 στην κεντρική σκηνή.  Ταυτόχρονα, σημαντική παρουσία στο φεστιβάλ είναι αυτή του κορυφαίου Άγγλου θεατρικού συγγραφέα Mike Kenny  και του επίσης σπουδαίου σκηνοθέτη Τάκη Τζαμαργιά, οι οποίοι θα συζητήσουν μαζί με τον Σάββα Κυριακίδη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΘΟΚ, σχετικά με την μεταφορά έργων για νέους στο θεατρικό σανίδι την Κυριακή στις 19:00 στην κεντρική σκηνή. Την ίδια στιγμή, η διήμερη παρουσία των αγαπημένων συγγραφέων παιδικού βιβλίου, Βαγγέλη Ηλιόπουλου και του Γερμανού Γίρκεν Μπανσέρους δεν μπορεί παρά να προστεθεί στα αξιοσημείωτα του φεστιβάλ. Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος θα βρεθεί κοντά στα παιδιά με τον Τριγωνοψαρούλη, αφηγήσεις, τραγούδια, εικαστικές κατασκευές, παιχνίδια ρομποτικής και ένα συναρπαστικό κυνήγι κρυμμένου θησαυρού. Ο συγγραφέας του Ντετεκτιβ Κλουζ, που τόσο αγαπούν τα παιδιά, Γίρκεν Μπανσέρους θα γνωρίσει τους μικρούς του φίλους, θα υπογράψει τα βιβλία τους και θα οργανώσει θεατρικό παιχνίδι με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο Ύποπτο γάλα στο σούπερμαρκετ. Στην παιδική σκηνή σημαντική είναι και η παρουσία της συγγραφέως / εικονογράφου Λιάνας Δενεζάκη, η οποία το Σάββατο θα παρουσιάσει μια ψυχαγωγική αφήγηση του βιβλίου της Ποιος θα γίνει αρχηγός; με ευφάνταστη εικονογράφηση και στη συνέχεια θα παρουσιάσει δωρεάν εκπαιδευτικό εργαστήρι για γονείς και εκπαιδευτικούς.
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ.
Info: Σάββατο 5 & Κυριακή 6 Οκτωβρίου, Πάρκο Ακρόπολης, Λευκωσία, 10.00-αργά. 

Γιορτή Παλουζέ στο Κοιλάνι
Το κεφαλοχώρι των κρασοχωριών, το Κοιλάνι, που φημίζεται για τις ποικιλίες των αμπελιών του, και κυρίως για τον παραδοσιακό ππαλούζε του, διοργανώνει για άλλη μία χρονιά τα Αφάμια. H γιορτή του παλουζέ (και φέτος όπως και πέρσι) θα είναι διήμερη και θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο 5 & 6 Οκτωβρίου και στο πρόγραμμα του και φέτος όπως και κάθε χρόνο θα περιλαμβάνονται εκδηλώσεις όπως παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, παρασκευή και προσφορά δωρεάν παλουζέ στους επισκέπτες, απόσταξη ζιβανίας και επίσκεψη στα μουσεία, στα οινοποιεία και στις εκκλησίες της κοινότητας που θα παραμείνουν ανοικτά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Info: Σάββατο 5, 17.30 & Κυριακή 6 Οκτωβρίου, Κοιλάνι, επ. Λεμεσού, 11.00.

United By Colours: Το 1ο δικοινοτικό φεστιβάλ για ΛΟΑΤΙ άτομα
Η Accept - ΛΟΑΤΙ Κύπρου και η Queer Cyprus Association διοργανώνουν το 1ο δικοινοτικό φεστιβάλ που έγινε ποτέ για τα ΛΟΑΤΙ άτομα και τους συμμάχους της ισότητας και της ελευθερίας στην έκφραση. Το φεστιβάλ φέρει τον τίτλο «UNITED BY COLOURS» και θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Συνεργασίας (Home of Cooperation), στις 5 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18:00. Το φεστιβάλ σηματοδοτεί τη στενή συνεργασία των δύο οργανώσεων - που εκπροσωπούν κυρίως την ΛΟΑΤΙ+ κοινότητα σε όλη την Κύπρο - με στόχο την δημιουργία τέτοιων συνθηκών που να βελτιώνουν την ορατότητα αλλά και την ισότητα για τα ΛΟΑΤΙ+ άτομα. Γι’ αυτό το λόγο οι Accept ΛΟΑΤΙ -  Κύπρου και Queer Cyprus προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης, κάτι που αποτελεί σταθμό στα χρονικά των  ΛΟΑΤΙ οργανώσεων που εδράζονται στις δύο κοινότητες. Με αυτή τη νέα συνεργασία και οι 2 οργανώσεις στοχεύουν στον παραδειγματισμό ότι η αλληλοκατανόηση και η συμβίωση των δυο κοινοτήτων είναι εφικτή. Καλούμε τους Κύπριους από κάθε μέρος της Κύπρου να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή!
Mάθε περισσότερα ΕΔΩ.
>>  Σάββατο 5 Οκτωβρίου, Σπίτι της Συνεργασίας (Home of Cooperation), Λευκωσία, 18.00. 

Φικάρδου 2019: «Ταξιδεύοντας στα Μονοπάτια της Παράδοσης»
Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού Φικάρδου, η χρονομηχανή μας προσγειώνεται 100 χρόνια πίσω. Η παράδοση ξυπνά και βλέπουμε τα πάντα να διαδραματίζονται μπροστά μας. Κάθε δρόμος και μία ιστορία, κάθε σπίτι και μία αλλιώτικη περιπέτεια. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα επισκεφθούμε τα σπίτια του χωριού και θα φτιάξουμε παλουζέ και θα βουττήσουμε σουτζούκκο, θα δούμε πώς βγαίνει η ζιβανία από το λαμπίκκο, πώς γίνεται το χαλλούμι κι η αναρή, θα φουρνίσουμε το ψωμί, θα παρακολουθήσουμε πώς υφαίνουν στη βούφαν και άλλα πολλά. Δες εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα της γιορτής.
Info: Κυριακή 6 Οκτωβρίου, Φικάρδου, επ. Λευκωσίας, 11.00. Πληρ. 99193080. 

Μέρα Ελιάς 
Για ακόμα μια χρονιά, και δυγκεκριμένα για 11η χρονιά, θα γιορτάσουμε τη Μέρα Ελιάς στο υπέροχο Πάρκο Ελιάς "Ολέαστρο" στην Ανώγυρα. Δίνουμε λοιπόν ραντεβού την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, από τις 12.00-16.00, στην Ανώγυρα, για δραστηριότητες, γευσιγνωσίες, δοκιμές, παιχνίδια και άλλα.  Η είσοδος στο χώρο θα είναι ελεύθερη και το πρόγραμμα πλούσιο, περιλαμβάνοντας Επίδειξη & Γευσιγνωσία, Παραδοσιακής & Μοντέρνας Αρτοποιίας / Ζαχαροπλαστικής από τα ΜΙΕΕΚ και παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων που θα προσφέρονται δωρεάν, Γευσιγνωσία ελαιολάδου και Παρουσίαση Κρασιών, Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων, επαγγελμάτων και καλλιτεχνών της περιοχής, Παραδοσιακή μουσική και χορό με τον λαογραφικό όμιλο ‘Το Βήμα’, παραδοσιακά παιχνίδια, τσιατιστά, αναμνηστικά δωράκια, φαγητό και ποτό. Οι επισκέπτες στο πάρκο μπορούν ακόμα να δουν εκθέματα κι αναπαραστάσεις παρμένα από την ιστορία και τον πολιτισμό μας καθώς και τη σημασία του ελαιόλαδου για την υγεία και την ομορφιά μας, έκθεση ζωγραφικής ‘η ελιά στην τέχνη’ και φιλμ για την ελιά και το ελαιόλαδο στην Κύπρο. Για τους νεαρούς επισκέπτες υπάρχει παιχνιδότοπος και ζωάκια. ‘Το Πάρκο της Ελιάς ‘Ολέαστρο" δημιουργήθηκε με σκοπό την προώθηση του πολιτισμού της ελιάς. «Θέλουμε να φέρουμε τον κόσμο, και ειδικά τα παιδιά, πιο κοντά στο ελαιόλαδο και τη μεσογειακή δίαιτα, ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής,» εξηγούν οι διοργανωτές. Το πάρκο είναι ανοικτό 7 μέρες τη βδομάδα και οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου με μυλόπετρες και κρύα έκθλιψη και να προμηθευτούν το ελαιόλαδό τους. Για πληροφορίες, 99525093.
Διοργανωτής: βιολογικό ελαιόλαδο Ολέαστρο. Υποστηρικτής: Χ.Α. Παπαέλληνας. Χορηγοί Επικοινωνίας: Ράδιο Πρώτο και Check In Cyprus. 
Info: Κυριακή 6 Οκτωβρίου, Πάρκο Ελιάς "Ολέαστρο", Ανώγυρα, επ. Λεμεσού, 12.00-16.00. 

3ον Φεστιβάλ Τρύγου Παναγιάς
Το Κοινοτικό Συμβούλιο, ο Σύνδεσμος Αποδήμων και το Πολιτιστικό Κέντρο Εθν.Μακαρίου Γ´ Παναγιάς διοργανώνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Τρύγου και μας προσκαλούν να επισκεφθούμε το χωριό της Πάφου, την Παναγιά, και να συμμετέχουμε σε μια όμορφη παραδοσιακή εκδήλωση αφιερωμένη στον τρύγο, στο σταφύλι ,το κρασί και διάφορα άλλα παραδοσιακά προιόντα του τόπου μας. Η εκδήλωση εντάσεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Επιχορήγησης Εκδηλώσεων μέσω Προγράμματος Ενίσχυσης Ήσσονος Σημασίας (de minimis) του ΚΟΤ. Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Έντιμης Επάρχου Πάφου Κας Μαίρης Λάμπρου.
Info: Κυριακή 6 Οκτωβρίου, Παναγιά, επ. Πάφου, 11.00.

3ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων
Η Αθηένου είναι έτοιμη να σας υποδεχθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Παγκύπριο Φεστιβάλ Αθηενίτικων προϊόντων. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα μπορείτε να δοκιμάστε: το αυθεντικό παραδοσιακό αθηενίτικο ψωμί, αθηενίτικα λουκούμια, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηροί καρποί, πουργούρι, σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, αβγά, παξιμάδια, μακαρόνια φτιαγμένα στο χέρι, λικέρ και άλλες αθηενίτικες παραγωγές. Παρακολουθήστε την παρασκευή ψωμιού και χαλουμιού με τον παραδοσιακό τρόπο. Γνωρίστε τους αθηενίτες εκθέτες και αγοράστε τα προϊόντα τους. Το πρωινό, οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να προγευματίσουν με αθηενίτικα προϊόντα και να εμπλακούν σε παιδικά εργαστήρια και δραστηριότητες. 
Info: Κυριακή 6 Οκτωβρίου, Κωνσταντίνειο Δημοτικό Πάρκο Αθηένου. Είσοδος ελεύθερη.

Μάθε ακόμα...
11ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος
Η έναρξη θα γίνει την Παρσκευή 4 Οκτωβρίου, με μια συναυλία με το Τρίο Νυκτών Εγχόρδων C Barré το οποίο θα ερμηνεύσει έργα από το The (plucked) Strings Theory Project –ένα συναρπαστικό πρόγραμμα για τον ασυνήθη συνδυασμό άρπας, μαντολίνου και κιθάρας. Ο σπάνιος, συνδυασμός οργάνων, που απαθανατίστηκε άψογα κατά τον 20ο αιώνα από τον συνθέτη Γκοφρέντο Πετράσι με τη Δεύτερη Σερενάτα του το 1962, και λίγα χρόνια αργότερα από τον Χανς Βέρνερ Χέντσε στο έργο του Carillon, Récitatif, Masque, προσφέρει αμέτρητες ηχητικές και τεχνικές δυνατότητες. Το The (plucked) Strings Theory Project αποσκοπεί στην προβολή αυτού του θαυμάσιου παντρέματος νυκτών οργάνων, ως εκ τούτου ανέθεσε τη σύνθεση νέων έργων σε κορυφαίους συνθέτες της εποχής μας, συμπεριλαμβανομένων των Εύη Σαμμούτη, Frédéric Pattar και Birke Bertelsmeier για να εμπλουτίσουν το ρεπερτόριό του.
Δες αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ.
>> Παρασκευή 4-Κυριακή 13 Οκτωβρίου, Shoe Factory, 20.30. Πληρ. 22663871 / www.pharosartsfoundation.org

Οpen House Festival
Το Φεστιβάλ Open House, το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού και περφόρμανς, το οποίο διοργανώνει η Στέγη Χορού Λεμεσού από το 2010, αρχίζει την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στη Λεμεσό με δύο έργα. Το πρώτο με τίτλο Body Unmuted της Λίας Χαράκη είναι μία ηχητική εμπειρία βασισμένη σε μαρτυρίες του σώματος που δεν λέγονται εύκολα και δεν ακούγονται συνήθως. Στο δεύτερο έργο, το «Transfiguration» ο ζωγράφος και γλύπτης Olivier de Sagazan ξεκινώντας από μια χειρονομία που αποπνέει απελπισία, βυθίζει τα χέρια του στον πηλό για να του δώσει ζωή. Καλύπτει με πηλό το κεφάλι του, θάβει το σώμα του στο υλικό, εξαλείφει την ταυτότητά του και μεταμορφώνεται σε ένα ζωντανό έργο τέχνης, κάτι ανάμεσα σε μαριονέτα και μαριονετίστα. Καθώς το έργο εξελίσσεται, το υλικό τον τυφλώνει και τον αναγκάζει να κοιτάξει μέσα του, στα βάθη του εαυτού του.
Δες αναλυτικά το πρόγραμμα ΕΔΩ.
>> Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, «Body Unmuted» στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού – Αποθήκες Παπαδάκη, Λεμεσός, 19.00 & «Transfiguration» στο Θεάτρο Ριάλτο, 20.30. Πληρ. 77777745.
 
7ο Φεστιβάλ Σαρδάμ 
Συγγραφείς-περφόρμερ και άλλοι καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό μοιράζονται πρωτότυπους τρόπους συγγραφής, ανάγνωσης και γενικότερα παρουσίασης της λογοτεχνίας και του λόγου μέσα από ποικιλία από δρώμενα και εργαστήρια στο διεπιστημονικό φεστιβάλ λογοτεχνίας ΣΑΡΔΑΜ, που επιστρέφει για έβδομη χρονιά σε Λευκωσία και Λεμεσό. Κοινό τους χαρακτηριστικό ο συνδυασμός λογοτεχνίας και λόγου με σύγχρονα και κλασικά μέσα έκφρασης όπως θέατρο, εικαστικές τέχνες, τεχνολογία, ήχο, μουσική, slamming, ηχητική ποίηση (sound poetry) κ.ά. Στην ομαδική βραδιά λογοτεχνικών περφόρμανς που φιλοξενείται στο αποψινό πρόγραμμα συμμετέχουν συγγραφείς-περφόρμερ και καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό.
>> Παρασκευή 4-Κυριακή 6 Οκτωβρίου, Θέατρο Ένα, Β΄ Δημοτική Αγορά, Λεμεσός, 20.00. Πληρ. https://sardamcy.wordpress.com/parallel-events/

The Dinner Party
Η επερχόμενη season 2019-2020 είναι για τη Haze Team πολύ ιδιαίτερη, αφού συμπληρώνονται 10 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας στην Κύπρο από το πρώτο event, το οποίο διοργανώθηκε το καλοκαίρι του 2010! Αυτό το πολύ σημαντικό milestone, θα γιορταστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της season 2019-2020, με τη διοργάνωση 10 διαφορετικών events ξεκινώντας από την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στις 20:30 με το “flagship” event “The Dinner Party” στο ultra-chic bar/restaurant Café Mercedes. Η συνέχεια μέχρι και το καλοκαίρι του 2020 κρατιέται ως μυστικό. Η υπόσχεση προς τους πιστούς Hazers είναι πως κάθε μήνα θα αναβιώνουν κι ένα από τα events/concepts στα οποία διασκέδασαν, γνωρίστηκαν, ερωτεύτηκαν και κάποιοι από αυτούς παντρευτήκαν αυτή τη δεκαετία! Γιατί «τα Haze», ήταν όλα αυτά τα χρόνια η επιλογή για τη διασκέδαση μιας ομάδας φίλων που εξελίχτηκε σε ένα πολύ δυνατό community που πάντα ξεχώριζε για την πιστή φιλοσοφία των μουσικών επιλογών, της προσφερόμενης ποιότητας και τον αλληλοσεβασμό! Βασικός χορηγός της Haze Team θα είναι και φέτος η Ultra-Premium vodka CÎROC, την οποία εισάγει και διανέμει στην Κύπρο η εταιρεία Photos Photiades Distributors Ltd, ενώ θα υποστηρίζει κατά την διάρκεια της season η εταιρεία Eventhuse μέσω του website της BucharestBachelorParty.com. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις για το event της Παρασκευής 4/10, παρακαλώ αποταθείτε στον maitre της Haze Team, Αντρέα Χριστοδουλίδη στα τηλέφωνα 99 306254 - 99 092932 ή επισκεφθείτε τα επίσημα social media της Haze σε Facebook & Instagram.
>> Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, Café Mercedes, Λευκωσία, 20.30. 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close