Θέατρο , News

18 θεατρικές παραστάσεις για τον Οκτώβριο

Πολλές και ενδιαφέρουσες παραστάσεις φέρνει ο Οκτώβριος

Δημοσιεύτηκε στις 04 Οκτωβρίου 2019

Ο νέος μήνας φέρνει πολλές και διαφορετικές επιλογές για τους θεατρόφιλους με αρκετές παραστάσεις από την Ελλάδα και νέες παραγωγές από τις εγχώριες θεατρικές σκηνές. 

Θεία Κωμωδία του Δάντη
Πεμ 17 & Παρ 18 Οκτ | Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20.30. Εισιτήρια: SoldOutTickets
Η ομάδα Vasistas συμμετέχει με τη ‘Θεία Κωμωδία’ του Δάντη σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, μία παραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Οκτώ ηθοποιοί κι ένα κουαρτέτο εγχόρδων βρίσκεται σε ένα πνευματικό road trip με σταθμούς την Κόλαση, το Καθαρτήριο και τον Παράδεισο. Για πρώτη φορά Έλληνες δημιουργοί καταπιάνονται με το κορυφαίο έργο της μεσαιωνικής Ευρώπης. Η σκηνοθέτις Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα Vasistas μάς μεταφέρουν τον βαθιά προσωπικό χαρακτήρα του κειμένου και την πορεία ενός ανθρώπου από τα σκοτεινά βιώματα της καθημερινότητας και τις επίπονες στιγμές της κρίσης, μέχρι την έξοδο στο φως. Παίζουν: Ευθύμης Θέου, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Ματίνα Περγιουδάκη, Γιάννης Κλίνης. 



Οι πληγές του ανέμου
Τετ 23 & Πεμ 24 Οκτ | Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20.30. Εισιτήρια: SoldOutTickets.

26 Οκτ μέχρι 4 Νοε, Σ (20.30), Κυριακή (18.30) & Δ (20.30), Αίθουσα Claude Monet, Λεβέντειος Πινακοθήκη, Λευκωσία. Πληρ. 77777040.
Η Alpha Square συμμετέχει στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας με το έργο ‘Οι πληγές του ανέμου’ του Χουάν Κάρλος Ρούμπιο σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή. Ένα θεατρικό έργο διερεύνησης ταυτοτήτων και αποκάλυψης μυστικών που ανατρέπουν τα πρότυπα μιας κοινωνίας βασισμένης στην ισότητα και την ανισότητα. Κεντρικός ήρωας είναι ο Δαβίδ, που μετά τον θάνατο του πατέρα του, ανακαλύπτει μέσα στα προσωπικά του αντικείμενα ερωτικές επιστολές που υπογράφει ένας άλλος άντρας. Παίζουν: Αντρέας Αραούζος, Φώτης Αποστολίδης. 



Καθαρή πόλη
Σ 19 & Κ 20 Οκτ | Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20.30. Εισιτήρια: SoldOutTickets.

Μία ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα παραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση συμμετέχει στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας σε σκηνοθεσία και δραματουργία των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη. Ποιοι καθαρίζουν την Αθήνα; Γιατί, στην πλειονότητά τους, είναι γυναίκες και μετανάστριες; ‘Γεννήθηκαν’ καθαρίστριες; Πόσο διαφέρουν οι βιογραφίες τους από τις δικές σας; Μια παράσταση θεάτρου της πραγματικότητας με ηρωίδες -αλλά και ερμηνεύτριες- πέντε πραγματικές καθαρίστριες από διαφορετικές χώρες. Από καθηγήτριες πανεπιστημίου μέχρι αρχιτέκτονες στις χώρες καταγωγής τους, μητέρες και αγωνίστριες, οι γυναίκες αυτές θυσιάζονται στην Αθήνα του σήμερα για τους δικούς τους και παλεύουν με υπερφυσική δύναμη, σαν σούπερ ηρωίδες της καθημερινότητας.



Προσωπική Συμφωνία
Τετ 23 Οκτ, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου / Πέμ 24 Οκτ, Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, 20.30. Εισιτήρια: soldoutticketbox.com. 

Το βραβευμένο έργο "Προσωπική Συμφωνία" (Taking sides) του Ρόναλντ Χάργουντ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά από το Από Μηχανής Θέατρο θα βρεθεί στην Κύπρο για δύο παραστάσεις. 
Στο Από Μηχανής Θέατρο παρουσιάζεται μια μεγάλη σύμπραξη πρωταγωνιστών όλων των γενεών, Νικήτας Τσακίρογλου, Χρήστος Βαλαβανίδης και Αλέξανδρος Μπουρδούμης, με το βραβευμένο έργο ‘Προσωπική Συμφωνία’ (Taking sides) του Ρόναλντ Χάργουντ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. Στη Ναζιστική Γερμανία, ο Βίλχελμ Φουρτβένγλερ θεωρείται ο σημαντικότερος Διευθυντής Ορχήστρας γι’ αυτό και χαίρει της εύνοιας του Αδόλφου Χίτλερ. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο κατεχόμενο Βερολίνο, ο Φουρτβένγκλερ θα κατηγορηθεί για τη σχέση του με το Ναζιστικό καθεστώς και θα υποβληθεί σε ανάκριση από τους Αμερικανούς. Την ανάκριση του μαέστρου αναλαμβάνει ο ταγματάρχης Άρνολντ ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να αποδείξει πως ο μουσικός υπήρξε στέλεχος των Ναζί κι εκμεταλλεύτηκε τα προνόμια που του προσέφερε το Κόμμα.



170 τετραγωνικά (Moonwalk)
Παρ 25 Οκτ | Νέα Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 77772717.

Η Νέα Σκηνή του ΘΟΚ κάνει αρχή για τη νέα σεζόν με ένα έργο του Γιώργη Τσουρή. Ένα έργο αιχμηρό, με καταιγιστική πλοκή, που φωτίζει με χιούμορ, συγκίνηση και κατανόηση τις ευαίσθητες οικογενειακές σχέσεις και προτάσσει τη σημασία της αποδοχής και της συγχώρεσης. Ο πολυτάλαντος Γιωργής Τσουρής επιστρέφει στην Κύπρο και στον ΘΟΚ με τη διπλή ιδιότητα του συγγραφέα-σκηνοθέτη και με τη συμβολή εξαιρετικών συνεργατών παρουσιάζει ένα κείμενο, που είναι γραμμένο για να αγγίξει το θεατή από την πρώτη στιγμή έως το συναρπαστικό τέλος του. Παίζουν: Ντόρα Μακρυγιάννη, Ήβη Νικολαΐδου, Κρίστη Παπαδοπούλου, Αλέξανδρος Παρίσης, Βασίλης Χαραλάμπους.

 

Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος
Τετ 9 Οκτ | Αρχοντικό Οδού Αξιοθέας, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22894531, 22894532.

Εμπνευσμένο από τη ζωή του ζωγράφου Κώστα Στάθη (1913-1987), ενός άγνωστου μέχρι πρότινος στο ευρύ κοινό Κύπριου καλλιτέχνη, το έργο της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου τον συστήνει στο κυπριακό κοινό μέσα από μια ενδιαφέρουσα παράσταση της θεατρικής ομάδας ‘Σόλο για τρεις’, που αποκαλύπτει συγκλονιστικές πτυχές της προσωπικότητάς του ως μια πρωτοπόρα φυσιογνωμία της σύγχρονης κυπριακής ζωγραφικής. Τον Αντρόνικο υποδύεται ο ηθοποιός Νεκτάριος Θεοδώρου. Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά.



Ιφιγένεια εν Ουαλία
Πρεμιέρα Πεμ 17 Οκτ | Flea Theatre, Λευκωσία, 20.30. Παραστάσεις Παρ 18, Πεμ 24, Παρ 25 & Πεμ 31 Οκτ. Πληρ. 99744227.

Το Dream Theatre παρουσιάζει το θεατρικό έργο ‘Ιφιγένεια εν Ουαλία’ του Άγγλου συγγραφέα Γκάρι Όουεν. Μια νέα Ιφιγένεια μόνη και ανυπεράσπιστη, έρμαιο στη σκληρότητα της κοινωνικής αναλγησίας. Η ηρωίδα του έργου, η Έφη, μια γυναίκα την οποία βλέπουμε να θυσιάζεται σαν άλλη Ιφιγένεια στον βωμό της ανάπτυξης και των περικοπών. Με μια πρώτη ματιά, όλοι την κατακρίνουν για την έκφυλη ζωή της και την επιφανειακά ξέγνοιαστη καθημερινότητά της. Όμως, κανείς δεν φαντάζεται τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το εκρηκτικό ταπεραμέντο της. Σκηνοθεσία: Χρίστος Ζάνος, Μάρα Κωνσταντίνου. Ερμηνεία: Μάρα Κωνσταντίνου.



Το κορίτσι που επιμένει
Πρεμιέρα Κ 20 Οκτ | Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ, Λευκωσία, 10.30. Πληρ. 77772717.

Βασισμένο στον ελληνικό μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης, ‘Το κορίτσι που επιμένει’ είναι ένα τρυφερό έργο μύησης, για την ομορφιά, αλλά και τις δοκιμασίες ζωής, που απευθύνεται σε μικρούς (αλλά και μεγάλους) θεατές. Ένα κείμενο που μιλάει και ‘τραγουδάει’ για τον έρωτα, την αγάπη και το όνειρο. Η Μαρίνα Βρόντη, στην πρώτη σκηνοθετική της απόπειρα στον ΘΟΚ, συνθέτει ένα όμορφο και πολύχρωμο θέαμα με έξι νέους ηθοποιούς που τραγουδούν και χορεύουν, αλλάζοντας συνεχώς ρόλους πάνω στη σκηνή. Παίζουν: Αντώνης Αντωνίου, Σαββίνα Γεωργίου, Γιώργος Ευαγόρου, Στέλιος Καλλιστράτης, Πολυξένη Σάββα, Μυρσίνη Χριστοδούλου. 



Όλα τα υπέροχα πράγματα
Παρ 4 & Τετ 9 Οκτ | WhereHaus 612, Λευκωσία, 20.30. / Σ 5 Οκτ | Αποθήκη 79, Αγίου Λαζάζου, Λάρνακα, 20.30. Πληρ. 70000138.

Έπειτα από 21 παραστάσεις η Θεατρική Ομάδα Persona ανακοινώνει επιπλέον παραστάσεις για τη διαδραστική παράσταση ‘Όλα τα υπέροχα πράγματα’ των Dunkan MacMillan και Jonny Donahoe, η οποία ήδη αγκαλιάστηκε ζεστά από κριτικούς και θεατές εισπράττοντας εγκωμιαστικά σχόλια.

Ματωμένος Γάμος 
Πεμ 17, Παρ 18, Σ 19 & Κ 20 Οκτ | Αρχοντικό Οδού Αξιοθέας, Λευκωσία. / Τετ 23, Πεμ 24 & Παρ 25 Οκτ | Θέατρο Ένα, Λεμεσός. Κάθε Παρ, Σ & Κ | Θέατρο Ένα, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 22348203. 

Το Θέατρο Ένα συνεχίζει της παραστάσεις του έργου του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, μίας ιστορίας αγάπης που εκτυλίσσεται σε ένα μοναδικό, άγριο τοπίο όπου ζουν οι πρωταγωνιστές της, που αποτελούν την μεσογειακή εκδοχή του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας.



Το Ημερολόγιο της Άννας Φράνκ 
Πρεμιέρα Οκτώβριος 2019 | Θέατρο Ανεμώνα, Λευκωσία. Πληρ. 70007721.

Το Θέατρο Ανεμώνα παρουσιάζει το εμβληματικό έργο των Frances Goodrich και Albert Hackett ‘Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ’ σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή, που είναι βασισμένο στο πασίγνωστο ημερολόγιο της έφηβης Γερμανοεβραίας.



Πνεύμα (W;t)
Πρεμιέρα Παρ 11 Οκτ | Θέατρο Διόνυσος, Λευκωσία, 20.30. Κάθε Παρ, Σ (20.30) & Κ (18.30). Πληρ. 22818999, 99621845. 

Το Θέατρο Διόνυσος τον Οκτώβριο παρουσιάζει το βραβευμένο με Pulitzer έργο της Μάργκαρετ Έτσον ‘Πνεύμα’ (‘W;t’) σε σκηνοθεσία Αμίλιου Χαραλαμπίδη. Η Βίβιαν Μπέαρινγκ, ειδήμων στη μεταφυσική ποίηση του John Donne (Άγγλος ποιητής του 17ου αιώνα) που πραγματεύεται εκ βαθέων τα φιλοσοφικά ερωτήματα της ζωής και του θανάτου, συναντώντας την πραγματικότητά τους και ευρισκόμενη σε μια οριακή κατάσταση, αναμετριέται με το αιώνιο ζήτημα του νοήματος της ζωής. Η επιστήμονας με τη φήμη της σκληρής και αδιαπραγμάτευτης ερευνήτριας αναγκάζεται να αποτελέσει η ίδια αντικείμενο μελέτης μιας άλλης εξειδικευμένης ομάδας επιστημόνων, αυτών που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της ασθένειάς της. Παίζουν: Πόπη Αβραάμ, Ιωάννα Σιαφκάλλη, Δημήτρης Αντωνίου, Μυρσίνη Χριστοδούλου, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Μάρκος Καλλής, Ναταλία Παναγιώτου.

Ακρωτηριασμός στο Σποκέιν
Πρεμιέρα Παρ 4 Οκτ | Πάνω Σκηνή, Σατιρικό Θέατρο, Λευκωσία, 20.30. Κάθε Παρ, Σ & Κ μέχρι Κ 27 Οκτ. / Τρ 15 & Τετ 16 Οκτ | Πολυχώρος Συνεργείο, Λεμεσός, 20.30. Πληρ. 22312940.

Το Σατιρικό Θέατρο παρουσιάζει την ανατρεπτική μαύρη κωμωδία ‘Ακρωτηριασμός στο Σποκέιν’ του πολυβραβευμένου Ιρλανδού συγγραφέα Μάρτιν Μακντόνα, στην Πάνω Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Λέανδρου Ταλιώτη. Μια μοντέρνα μαύρη κωμωδία του μαέστρου της σκληρής σαρκαστικής γραφής, Μάρτιν Μακντόνα που εξελίσσεται σε ένα δωμάτιο άθλιου ξενοδοχείου και που έχει στόχο της μέσα από την ανίχνευση των ψυχολογιών των εξ ίσου άθλιων ηρώων της, να αποκαλύψει μερικές ενδιαφέρουσες αποχρώσεις της ανθρώπινης φύσης και ψυχοσύνθεσης. Παίζουν: Στέλιος Ανδρονίκου, Μαρίνα Αργυρίδου, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Ανδρέας Δανιήλ.

Οι Ράγες πίσω μου
Σ 5, Κ 6 και Δ 7 Οκτ, Θέατρο Δέντρο, Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 99384606. 

H Θεατρική Ομάδα Garage παρουσιάzει το έργο του Χάρη Ρώμα «Οι Ράγες πίσω μου», σε σκηνοθεσία του Μάριου Ζησίμου. Σε ένα σταθµό τρένου, o Θαλής πηγαίνει να συναντήσει τη γυναίκα του που τον έχει παρατήσει. Περιµένοντάς την, έρχεται στη µνήµη του όλη του η ζωή. Περνούν από µπροστά του όλα τα σηµαντικά πρόσωπα του παρελθόντος: η θεία του, ο πατέρας του, ο αδερφός του, µια παλιά του συµµαθήτρια, µια δασκάλα που κάποτε είχε ερωτευτεί, µια πόρνη που συνάντησε παλιότερα, η γυναίκα του και άλλα πρόσωπα που σηµάδεψαν τη ζωή του. Έντονα επηρεασµένος από τα τραγούδια του Σαββόπουλου, ερωτεύεται, ονειρεύεται, γελάει, πονάει και πορεύεται µε αυτά. Παίζουν: Γιάννος Ερωτοκρίτου, Έλενα Οδυσσέως, Μάριος Φωτίου, Άντρη Μηνά και Κωνσταντίνος Κολιός.



Μακρόνησος
Πρεμιέρα Σ 12 Οκτ, Flea Theatre, Γιάννη Κορομία 2, Καϊμακλί, 20.30. Τακτικές παραστάσεις κάθε Σ (20.30) και Κ (19.00). Επιπλέον παραστάσεις: Τετάρτη 23 και Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στις 20:30. Πληρ. 99251331 /  Τετ 16 μέχρι Πάρ 18 Οκτ, Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, Λεμεσός. 

Το Θέατρο ΑντίΛογος ανοίγει αυλαία στη νέα θεατρική σεζόν με το συγκλονιστικό έργο του πολυγραφέστατου Κύπριου συγγραφέα Μιχάλη Παπαδόπουλου «Μακρόνησος», στη πρώτη του συνεργασία με τον ΑντίΛογο, σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου. Η «Μακρόνησος» είναι ένα έργο που περιγράφει τον ανθρώπινο πόνο, ένα έργο βαθιά ανθρώπινο, με ηρωίδες απλές γυναίκες που πίστεψαν στο δίκαιο, σε ένα καλύτερο κόσμο και που καλέστηκαν να αντιμετωπίσουν τη σκληρότητα ενός απάνθρωπου συστήματος. Σκηνοθεσία: Αλεξία Παπαλαζάρου. Παίζουν: Αδριανή Μαλένη, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Χριστίνα Χριστόφια, Ηλιάνα Κάκκουρα. 

HIV του Θανάση Τριαρίδη
Δ 7, Τρ 8, Τετ 14 και Πέμ 15 Οκτ, Wherehous 612, Λευκωσία 20.30. Πληρ. 99141407. 

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση και τις εξαιρετικές κριτικές που απέσπασε η παράσταση στη Γερμανία, στο Expedition Metropolis (Βερολίνο), στην Ελλάδα στο Faust (Αθήνα) και στο Θέατρο Act (Πάτρα), έρχεται στη Λευκωσία στο Wherehaus 612 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης. Σκηνοθεσία: Έλενα Σωκράτους. Επί σκηνής: Βασιλική Κυπραίου.

Venus In Fur
Παρ 4 & Σ 5 Οκτ, Πάνθεον, Λευκωσία, 20.00. Πληρ. 99593236.

Ο Τόμας Νόβατσεκ έχει γράψει το αριστούργημά του. Είναι ένα θεατρικό έργο βασισμένο στην διάσημη νουβέλα “Venus In Fur” του Leopold von Sacher-Masoch, το βιβλίο που μας έδωσε τη λέξη "μαζοχισμός". Το μόνο που χρειάζεται είναι την τέλεια ηθοποιό - μια νέα, σέξι, έξυπνη γυναίκα που εκπροσωπεί τη θηλυκότητα αλλά και που μπορεί να σκηνοθετηθεί. Αντ 'αυτού, στο τέλος της ημέρας των οντισιόν, έρχεται η Vanda Jordan. Είναι ό,τι ενοχλεί τον Τόμας - χυδαία, ακαλλιέργητη , ερασιτεχνική. Αλλά η Vanda είναι επίσης αποφασισμένη. Και αφού ο Τόμας δέχεται την ακρόαση της, αρχίζουν τα παιχνίδια. Ποιος είναι ο πραγματικός δάσκαλος, ή μήπως δασκάλα; Και ποιος θα καταλήξει ο σκλάβος σε αυτή τη μάχη μεταξύ ηθοποιού και σκηνοθέτη; Στην παραγωγή του Anglo Cypriot Theatre πρωταγωνιστούν η Χριστίνα Μαρούχου και ο David Δημητρίου.



Η αξία της ζωής
Σ 12, Δ 14, Σ 19, Δ 21 Οκτ (20.30) & Κ 13 & Κ 20 Οκτ (18.30), Παλιό Ξυδάδικο, Λεμεσός. Πληρ. 97788610. 

Το βραβευμένο με Pulitzer έργο Cost of living/ Η αξία της ζωής της Martyna Majok παρατηρεί δύο ζευγάρια και τις αναπηρίες τους, συναισθηματικές και σωματικές. Παρουσιάζει με χιούμορ και απλό λόγο πόσο δύσκολη και πολύπλοκη έχει γίνει η επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους. Άνθρωποι μόνοι, ευάλωτοι, σκληροί και αστείοι. Εμείς. Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει τη δική του μοναδική ιστορία. Κανένας δεν είναι παράσιτο. Σκηνοθεσία: Φώτης Γεωργίδης. Παίζουν: Φώτης Γεωργίδης, Παναγιώτα Παπαγεωργίου, Άντρια Ζένιου, Αντρέας Παπαμιχαλόπουλος. 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close