Wine Guide , Εστιατόρια

Ένα κυπριακό οινοποιείο φτιάχνει (εξαιρετικό) πορτοκαλί κρασί

Στην Κύπρο πορτοκαλί κρασί παράγεται από το Tsiakkas Winery

Δημοσιεύτηκε στις 03 Οκτωβρίου 2019

Τι είναι το πορτοκαλί κρασί;

Το πορτοκαλί κρασί θεωρείται ότι προέρχεται από τη Δημοκρατία της Γεωργίας περίπου πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια.

Είναι ένας τύπος λευκού κρασιού που έχει γίνει παρόμοια με το κόκκινο κρασί. Ωστόσο, αυτό το λευκό κρασί έχει ένα ελαφρύ έως βαθύ πορτοκαλί χρώμα, ανάλογα με τον τρόπο που παράγεται. Ο χυμός από λευκά σταφύλια ξοδεύει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα διαβροχής με τις φλούδες και τα κουκούτσια των σταφυλιών για να εξαγάγει τανίνη και χρώμα και να επιτύχει κάποια οξειδωτική αντίσταση.

Κανονικά, το λευκό κρασί είναι φτιαγμένο από λευκά σταφύλια που πιέζονται για να εξαγάγουν μόνο το χυμό. Οι φλούδες και τα κουκούτσια απομακρύνονται πριν ο χυμός αρχίσει να ζυμώνει.
Η απομόνωση του χυμού από τα σταφύλια είναι σημαντική, καθώς οι φλούδες και τα κουκούτσια περιέχουν συστατικά όπως χρωστικές ουσίες, φαινόλες και τανίνες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση και την εμφάνιση του κρασιού.

Με το πορτοκαλί κρασί, οι φλούδες και τα κουκούτσια επιτρέπεται να ζυμώνουν με το χυμό. Υποβάλλονται σε μια διαδικασία που ονομάζεται διαβροχή, στην οποία οι ενώσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, διεισδύουν στο κρασί, δίνοντάς του ξεχωριστό χρώμα, γεύση και υφή.
Αυτή η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή της παραγωγής κόκκινου κρασιού και μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες μέχρι και μήνες. Όσο περισσότερο το κρασί ζυμώνει με τις φλούδες και τα κουκούτσια, τόσο πιο βαθύ είναι το χρώμα του.

Σε σύγκριση με άλλους λευκούς οίνους, το πορτοκαλί κρασί λόγω της διαδικασίας παραγωγής του που αναφέραμε πιο πάνω, μοιράζεται πολλά χαρακτηριστικά και ισχυρές φυτικές ενώσεις με το κόκκινο κρασί. Είναι υψηλότερος σε ευεργετικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες μπορεί να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από το μεταβολικό σύνδρομο, της επιβράδυνσης της ψυχικής κάμψης και της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Στην Κύπρο πορτοκαλί κρασί παράγεται από το Tsiakkas Winery

- Φωτογραφία απο το instragram #tsiakkaswinery @WhineOnTheRocks

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close