11-20 October 2019
Θέατρο , Νέες Παραστάσεις

Το Θέατρο Αντίδοτο και η Σκηνή 8 παρουσιάζουν το έργο "Πέτρες"

Το έργο έχει διασκευαστεί στην κυπριακή διάλεκτο

Δημοσιεύτηκε στις 02 Οκτωβρίου 2019

«ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ» είναι μια συμπαραγωγή της «ΣΚΗΝΗΣ 8» και του Θεάτρου Αντίδοτο που χρησιμοποιεί κύρια τη τεχνική του αυτοσχεδιασμού. Χρησιμοποιώντας το αρχικό κείμενο προσπαθήσαμε να «φέρουμε» όσο γίνεται την ιστορία των δυο παιδιών κοντά μας, δίπλα μας, εδώ στο νησί μας όπου σχεδόν πάντα οι συζητήσεις για μεγάλα θέματα (όπως η νεανική παραβατικότητα) γίνονται «κατόπιν εορτής» θέλοντας να τονίσουμε τη σημασία της πρόληψης.
Χρησιμοποιώντας μόνο ελάχιστα σκηνικά, κοστούμια και υλικά προβάλλουμε περισσότερο το πρόβλημα παρά τη κακώς νοούμενη θεατρική αισθητική. Πιστεύουμε βέβαια ότι η λιτότητα είναι μέρος της θεατρικής αισθητικής. Είναι πολύ σημαντική επίσης η απόφαση μας να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των συγγραφέων που θέλουν τα δυο παιδιά να παίζουν και τους αντίστοιχους ρόλους των  δυο αστυνομικών-ανακριτών. Το πρώτο μέρος του έργου είναι γρήγορο και με πολλά κωμικά στοιχεία. Μετά και χωρίς  να χάνει το ρυθμό του το έργο «θέτει»  τα σκληρά του ερωτήματα.

Περίληψη του έργου
Με την έναρξη του έργου γνωρίζουμε δυο έφηβους, 13 και 15 χρονών (Στο πρωτότυπο κείμενο αναφέρονται σαν Shy Boy και Yahoo αλλά ποτέ στο έργο δεν αναφέρονται τα ονόματα τους που μπορεί να είναι οποιαδήποτε).
Κατά τη διάρκεια μιας τελείως «αναρχικής» μέρας τα δυο παιδιά εισβάλλουν σε μια αποθήκη για να κλέψουν σήματα από καινούργια αυτοκίνητα, μετά προσπαθούν να πυρπολήσουν ένα γάτο και τελικά φτάνουν σε μια γέφυρα όπου αποφασίζουν να ρίξουν πέτρες στα αυτοκίνητα για πλάκα. Μια από τις πέτρες σκοτώνει ένα οδηγό, ένα καθηγητή του Πανεπιστήμιου της Μελβούρνης.
Ο ένας από τους μικρούς αποφασίζει να παραδοθεί.
Στο δεύτερο μέρος του έργου παρακολουθούμε τη σύλληψη, την ανάκριση, τη δίκη και τελικά την ετυμηγορία στο δικαστήριο. Το έργο εξετάζει τη νεανική εγκληματικότητα, την αντιμετώπιση από το νόμο και τις πιθανές επιπτώσεις τόσο στις οικογένειες των παιδιών όσο και στην οικογένεια του θύματος.

Θέμα: Πρόθεση
Ένα από τα θέματα – κλειδιά που εξετάζεται στις ΠΕΤΡΕΣ  είναι η πρόθεση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δυο παιδιά ήταν υπεύθυνα για το ρίξιμο των πετρών από τη γέφυρα. Το ερώτημα είναι: Ήξεραν τις πιθανές επιπτώσεις από τη πράξη τους, και αν δεν τις ήξεραν μήπως θα έπρεπε να τις ξέρουν;

 Η απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα είναι κρίσιμη γιατί σε αυτή βασίστηκε η όλη διαδικασία κατά τη διάρκεια της δίκης. Αν πήγαν στη γέφυρα με τη πρόθεση να προκαλέσουν δυστύχημα τότε θα αντιμετώπιζαν τη κατηγορία του φόνου. Όταν κάποιος ρίχνει πέτρες «τυχαία» και για «πλάκα» τότε σίγουρα για το νόμο το αδίκημα είναι πολύ διαφορετικό.

Το Κείμενο έχει διασκευαστεί στην Κυπριακή διάλεκτο

Συντελεστές
 Σκηνοθεσία: Αντρέας Μακρής 
Μετάφραση-Διασκευή: Ξενάκης Κυριακίδης
Μουσική: Δημήτρης Σπύρου 
Βοηθός Σκηνοθέτης : Μικαέλλα Θεοδουλίδου 
Σκηνικά-Κοστούμια: Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης  
Παίζουν: Αντρέας Κουτσόφτας –Αλέξανδρος Αχτάρ 

Παραστάσεις Λευκώσιας Πρεμιέρα 11,13,16,18,20 Οκτωβρίου  θέατρο Εγκώμιο 
Πρεμιέρα Λάρνακας 25 Οκτωβρίου "ΔHMOTIKO ΘEATPO ΛYKEIOY APAΔIΠΠOY TAΣOΣ MHTΣOΠOYΛOΣ"
Παραστάσεις Λεμεσού 1, 2, 8, 9 Νοεμβρίου  Θέατρο +εργείο 

Τιμή εισιτηρίου 10€
τηλ κρατήσεων 99083551
 
 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close