Things to Do , Τι τρέχει στην Κύπρο

Τα 15+1 παραδοσιακά φεστιβάλ του Οκτώβρη

Κι αυτόν τον μήνα παίρνουμε τα χωριά, αλλά και διασκεδάζουμε στην πόλη

Δημοσιεύτηκε στις 02 Οκτωβρίου 2019

Σε πολλά χωριά του νησιού μας, με πρωτοβουλία των Κοινοτικών Συμβουλίων, των πολιτιστικών συλλόγων ή μεμονωμένα, εξακολουθούν να διοργανώνονται πανηγύρια και παραδοσιακές γιορτές με αφορμή κυρίως τον τρύγο, αλλά και την προβολή και προώθηση της παραδοσιακής κουλτούρα του τόπου μας.

Επίσης, αρκετές από τις παραδοσιακές αυτές εκδηλώσεις είναι βασισμένες στα τοπικά προϊόντα. Και αυτόν το μήνα λοιπόν, παίρνουμε τα βουνά, για να απολαύσουμε τοπικά εδέσματα, μουσικές και χορούς.

Ωστόσο τον Οκτώβριο γιορτές θα στηθούν και στις πόλεις, προσελκύοντας το ενδιαφέρον μας.

Ας τους ρίξουμε μια ματιά!

16ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας
Ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας διοργανώνει το ετήσιο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας για 16η συνεχή χρονιά. Η φετινή διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το  Κοινοτικό Συμβούλιο Λάγιας. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου 2019 από τις 3μμ. μέχρι και τις 9μμ. Το 16ο Φεστιβάλ παραδοσιακής Κουλτούρας έχει θέμα το χαρούπι και τα παράγωγα του. Στα περίπτερα επίδειξης και γευσιγνωσίας το χαρουπόμελο, οι πισίες και τα τερτζιελλούθκια  θα έχουν την τιμητική τους. Παράλληλα ο αγαπημένος Σεφ Χρίστος Χριστοδούλου θα παρουσιάσει δημιουργικές συνταγές με χαρουπόμελο και άλλα τοπικά  προϊόντα. Επίσης, στο φεστιβάλ θα υπάρχουν εργαστήρια επίδειξης: Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Παραδοσιακών Ζυμαρικών, Χειροτεχνίας. 
Info: Τρίτη 1η Οκτωβρίου, Λάγια, επ. Λάρνακας, 15.00. 

3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων
Το 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων και έκθεση παραδοσιακών προϊόντων επιστρέφει και φέτος στην Αγία Νάπα, και συγκεκριμένα στο δρόμο Μουσείου "Θάλασσα" το διήμερο 4-5 Οκτωβρίου 2019. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και δωρεάν άφθονο κυπριακό κρασί. Η είσοδος στο χώρο θα είναι ελεύθερη!
Info: Παρασκευή 4 & Σάββατο 5 Οκτωβρίου, δρόμος Μουσείου Θάλασσα, Αγία Νάπα, 18.00. Είσοδος ελεύθερη. 

Φεστιβάλ Παραδοσιακού Ψωμιού στον Νερόμυλο της Κουγιούκας
Το Σαββατο 5 Οκτωβρίου (από τις 10.00 έως αργά το βράδυ), όσοι αποφασίσουν να επισκεφθούν (δωρεάν) το Μουσείο του Νερόμυλου, θα περάσουν μία πολύ όμορφη μέρα. Εκεί θα στηθούν περίπετρα επίδειξης παραδοσιακών τεχνών και επαγγελμάτων, ενώ θα πραγματοποιούνται και επιτόπιες παρασκευές πατροπαράδοτων προϊόντων, ώστε να μάθετε πώς φτιάχνονται αλλά και να γευτείτε αυθεντικές γεύσεις. Επίσης θα διασκεδάσετε με ζωντανή παραδοσιακή και ελληνική μουσική.
Info: Σαββατο 5 Οκτωβρίου, Νερόμυλος της Κουγιούκας, Πάφος, 10.00-αργά.

Γιορτή Παλουζέ στο Κοιλάνι
Το κεφαλοχώρι των κρασοχωριών, το Κοιλάνι, που φημίζεται για τις ποικιλίες των αμπελιών του, και κυρίως για τον παραδοσιακό ππαλούζε του, διοργανώνει για άλλη μία χρονιά τα Αφάμια. H γιορτή του παλουζέ (και φέτος όπως και πέρσι) θα είναι διήμερη και θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο 5 & 6 Οκτωβρίου και στο πρόγραμμα του και φέτος όπως και κάθε χρόνο θα περιλαμβάνονται εκδηλώσεις όπως παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, παρασκευή και προσφορά δωρεάν παλουζέ στους επισκέπτες, απόσταξη ζιβανίας και επίσκεψη στα μουσεία, στα οινοποιεία και στις εκκλησίες της κοινότητας που θα παραμείνουν ανοικτά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Info: Σάββατο 5, 17.30 & Κυριακή 6 Οκτωβρίου, Κοιλάνι, επ. Λεμεσού, 11.00.

Φικάρδου 2019: «Ταξιδεύοντας στα Μονοπάτια της Παράδοσης»
Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού Φικάρδου, η χρονομηχανή μας προσγειώνεται 100 χρόνια πίσω. Η παράδοση ξυπνά και βλέπουμε τα πάντα να διαδραματίζονται μπροστά μας. Κάθε δρόμος και μία ιστορία, κάθε σπίτι και μία αλλιώτικη περιπέτεια. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα επισκεφθούμε τα σπίτια του χωριού και θα φτιάξουμε παλουζέ και θα βουττήσουμε σουτζούκκο, θα δούμε πώς βγαίνει η ζιβανία από το λαμπίκκο, πώς γίνεται το χαλλούμι κι η αναρή, θα φουρνίσουμε το ψωμί, θα παρακολουθήσουμε πώς υφαίνουν στη βούφαν και άλλα πολλά. Δες εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα της γιορτής.
Info: Κυριακή 6 Οκτωβρίου, Φικάρδου, επ. Λευκωσίας, 11.00. Πληρ. 99193080. 

Μέρα Ελιάς 
Για ακόμα μια χρονιά, και δυγκεκριμένα για 11η χρονιά, θα γιορτάσουμε τη Μέρα Ελιάς στο υπέροχο Πάρκο Ελιάς "Ολέαστρο" στην Ανώγυρα. Δίνουμε λοιπόν ραντεβού την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, από τις 12.00-16.00, στην Ανώγυρα, για δραστηριότητες, γευσιγνωσίες, δοκιμές, παιχνίδια και άλλα.  Η είσοδος στο χώρο θα είναι ελεύθερη και το πρόγραμμα πλούσιο, περιλαμβάνοντας Επίδειξη & Γευσιγνωσία, Παραδοσιακής & Μοντέρνας Αρτοποιίας / Ζαχαροπλαστικής από τα ΜΙΕΕΚ και παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων που θα προσφέρονται δωρεάν, Γευσιγνωσία ελαιολάδου και Παρουσίαση Κρασιών, Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων, επαγγελμάτων και καλλιτεχνών της περιοχής, Παραδοσιακή μουσική και χορό με τον λαογραφικό όμιλο ‘Το Βήμα’, παραδοσιακά παιχνίδια, τσιατιστά, αναμνηστικά δωράκια, φαγητό και ποτό. Οι επισκέπτες στο πάρκο μπορούν ακόμα να δουν εκθέματα κι αναπαραστάσεις παρμένα από την ιστορία και τον πολιτισμό μας καθώς και τη σημασία του ελαιόλαδου για την υγεία και την ομορφιά μας, έκθεση ζωγραφικής ‘η ελιά στην τέχνη’ και φιλμ για την ελιά και το ελαιόλαδο στην Κύπρο. Για τους νεαρούς επισκέπτες υπάρχει παιχνιδότοπος και ζωάκια. ‘Το Πάρκο της Ελιάς ‘Ολέαστρο" δημιουργήθηκε με σκοπό την προώθηση του πολιτισμού της ελιάς. «Θέλουμε να φέρουμε τον κόσμο, και ειδικά τα παιδιά, πιο κοντά στο ελαιόλαδο και τη μεσογειακή δίαιτα, ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής,» εξηγούν οι διοργανωτές. Το πάρκο είναι ανοικτό 7 μέρες τη βδομάδα και οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου με μυλόπετρες και κρύα έκθλιψη και να προμηθευτούν το ελαιόλαδό τους. Για πληροφορίες, 99525093.
Διοργανωτής: βιολογικό ελαιόλαδο Ολέαστρο. Υποστηρικτής: Χ.Α. Παπαέλληνας. Χορηγοί Επικοινωνίας: Ράδιο Πρώτο και Check In Cyprus. 
Info: Κυριακή 6 Οκτωβρίου, Πάρκο Ελιάς "Ολέαστρο", Ανώγυρα, επ. Λεμεσού, 12.00-16.00. 

3ον Φεστιβάλ Τρύγου Παναγιάς
Το Κοινοτικό Συμβούλιο, ο Σύνδεσμος Αποδήμων και το Πολιτιστικό Κέντρο Εθν.Μακαρίου Γ´ Παναγιάς διοργανώνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Τρύγου και μας προσκαλούν να επισκεφθούμε το χωριό της Πάφου, την Παναγιά, και να συμμετέχουμε σε μια όμορφη παραδοσιακή εκδήλωση αφιερωμένη στον τρύγο, στο σταφύλι ,το κρασί και διάφορα άλλα παραδοσιακά προιόντα του τόπου μας. Η εκδήλωση εντάσεται στο πλαίσιο του Σχεδίου Επιχορήγησης Εκδηλώσεων μέσω Προγράμματος Ενίσχυσης Ήσσονος Σημασίας (de minimis) του ΚΟΤ. Η εκδήλωση τελεί υπό την Αιγίδα της Έντιμης Επάρχου Πάφου Κας Μαίρης Λάμπρου.
Info: Κυριακή 6 Οκτωβρίου, Παναγιά, επ. Πάφου, 11.00.

3ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων
Η Αθηένου είναι έτοιμη να σας υποδεχθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Παγκύπριο Φεστιβάλ Αθηενίτικων προϊόντων. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα μπορείτε να δοκιμάστε: το αυθεντικό παραδοσιακό αθηενίτικο ψωμί, αθηενίτικα λουκούμια, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηροί καρποί, πουργούρι, σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, αβγά, παξιμάδια, μακαρόνια φτιαγμένα στο χέρι, λικέρ και άλλες αθηενίτικες παραγωγές. Παρακολουθήστε την παρασκευή ψωμιού και χαλουμιού με τον παραδοσιακό τρόπο. Γνωρίστε τους αθηενίτες εκθέτες και αγοράστε τα προϊόντα τους. Το πρωινό, οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να προγευματίσουν με αθηενίτικα προϊόντα και να εμπλακούν σε παιδικά εργαστήρια και δραστηριότητες. 
Info: Κυριακή 6 Οκτωβρίου, Κωνσταντίνειο Δημοτικό Πάρκο Αθηένου. Είσοδος ελεύθερη.

17ο Φεστιβάλ Μήλου
Ένα από τα μεγαλύτερα τοπικά φεστιβάλ της Κύπρου, που έγινε θεσμός, τόσο για την τοπική κοινωνία της Πιτσιλιάς όσο και για την Κύπρο, επιστρέφει και φέτος τον Οκτώβριο. Ο λόγος για το Φεστιβάλ Μήλου που λαμβάνει χώρα στην πλατεία Κυπερούντας, μιας και στο χωριό παράγεται ένα μεγάλο μέρος της κυπριακής παραγωγής μήλων, και θα διεξαχθεί φέτος το σαββατοκύριακο 12 και 13 Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα πλούσιο πρόγραμμα: να δει και να απολαύσει έκθεση ποικιλιών μήλου που καλλιεργούνται στην Κύπρο, φωτογραφίας με θέμα το μήλο, παραδοσιακά και σύγχρονα εργαλεία για την καλλιέργεια της μηλιάς, λαϊκή αγορά, παρουσίαση εδεσμάτων και ποτών με κύριο συστατικό το μήλο, απόσταξη ζιβανίας με μήλο, επίδειξη παραδοσιακών επαγγελμάτων, παρασκευή ψωμιών με προζύμι, σοκολατένιων και καραμελωμένων με μήλο και άλλα πολλά. Παράλληλα οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εκκλησίες και τα μουσεία της κοινότητας.
Info: Σάββατο 12 & Κυριακή 13 Οκτωβρίου, Κυπερούντα, επ. Λεμεσού. 

Παλουζές και σουτζούκκος στον Πεδουλά
Ο Πεδουλάς μάς καλεί να ψήσουμε παλουζέ και να βουτήσουμε τον σουτζούκκο στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Πεδουλά. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10.00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 15.00. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δραστηριότητες, όπως ψήσιμο και δοκιμή του παλουζέ, καθώς και βούττημα του σουτζούκκου. Θα πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα και φρούτα. Ακόμη θα οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφθούν τα τοπικά μουσεία, να προσκυνήσουν στις εκκλησίες, να περπατήσουν στο μονοπάτι της φύσης που καταλήγει στο εκκλησάκι της Παναγίας της Βορεινής και να περιδιαβούν στα σοκάκια του χωριού. Τέλος, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τη θέα από διάφορα σημεία του πεδούλα και να απολαύσουν το γεύμα τους σε κάποιο από τα εστιατόρια του χωριού. 
Info: Κυριακή 13 Οκτωβρίου, Πεδουλάς, επ. Λευκωσίας, 10.00-15.00. 


Παγκύπριο Φεστιβάλ Μελιού & Παγκύπριο Συνέδριο Μελισσοκομίας
Στο χώρο του Παλιού Λιμανιού Λεμεσού από τις 18-20 Οκτωβρίου ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μελισσοκόμων - Κέντρο Μελισσοκομίας Κύπρου μας προσκαλεί σε ένα φεστιβάλ τόσο γλυκό όσο το μέλι! Στο χώρο θα μπορείς να μάθεις τα πάντα για το μέλι και τις μέλισσες, να δοκιμάσεις και φυσικά να γνωρίσεις όλα όσα φτιάχνονται από τις μέλισσες: μέλι, βασιλικός πολτός, πρόπολη κ.ά.
Info: Παρασκευλη 18-Κυριακή 20 Οκτωβρίου, Παλιό Λιμάνι Λεμεσού.

Μαδαρή - Μάνα Γη
Η πολύ όμορφη γιορτή με αφορμή τον τρύγο στον Πολύστυπο που έγινε πλέον θεσμός, επιστρέφει τον Οκτώβριο. Κάτω από το γενικό τίτλο "Μαδαρή Μάνα Γη", ο Πολύστυπος μας προσκαλεί την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, από τις 11.00-14.00, για να απολαύσουμε και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα. Αναμένουμε να ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα.
Info: Κυριακή 20 Οκτωβρίου, Πολύστυπος, επ. Λευκωσίας, 11.00-14.00.

3ο Φεστιβάλ Μοσφίλου "Τα Προικιά της Νύφης"
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Μοσφιλωτής μας προσκαλεί στο "3ο Φεστιβάλ Μοσφίλου" που θα τελεί υπό την αιγίδα του Έντιμου Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστα Χαμπιαούρη. Το φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Οκτωβρίου από τις 13.00-18.00 στο Πολυκέντρο Νεολαίας (δίπλα στην εκκλησία) περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα, με τσιαττιστά, αναπαράσταση σκηνών κυπριακού γάμου, παραδοσιακούς χορούς, επίδειξη υφαντουργικής τέχνης, εργαστήρια κατασκευής παραδοσιακών αντικειμένων και παρασκευής παραδοσιακών εδεσμάτων, όπως χαλλούμια, τραχανά, παλουζέ και σουτζούκκο, ψωμί στο φούρνπ, ζαλατίνα κ.ά. Βέβαια η μαρμελάδα μοσφίλου θα έχει την τιμητική της. Στο χώρο θα πωλούνται σουβλάκια και παραδοσιακά προϊόντα, ενώ μουσική συντροφιά θα μας κρατήσουν με παραδοσιακά τραγούδια τα παιδιά της κοινότητας. Στο χώρο τέλος θα στηθεί και παιδική γωνιά για τους μικρούς μας φίλους. 
Info: Κυριακή 20 Οκτωβρίου, Πολυκέντρο Νεολαίας (δίπλα στην εκκλησία), Μοσφιλωτή, Λευκωσία, 13.00-18.00. 

Φεστιβάλ παράδοσης και πολιτισμού "Τ’ Άη Δημητριού"
Ο Σύνδεσμος Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου Μαραθάσας διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το φεστιβάλ παράδοσης και πολιτισμού "Τ’ Άη Δημητριού". Το φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στο κέντρο του χωριού, έχει στο επίκεντρο του την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού η οποία περιλαμβάνεται στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα θα αναδειχθούν και παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής της Νότιας Μαραθάσας. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού και να συμμετέχουν σε μια βιωματική διαδικασία με το πλάσιμο του πηλού και την κατασκευή αγγείων. Παράλληλα οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν το παραδοσιακό βούτημα του σουτζιούκου, την παρασκευή παλουζέ και τραχανά καθώς και την απόσταξη ζιβανίας με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τα παραδοσιακά εδέσματα ενώ στο φεστιβάλ θα πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής της Νότιας Μαραθάσας. Στο φεστιβάλ θα υπάρχει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από λαογραφικό όμιλο, πλούσιο φαγητό και ποτό.
Info: Σάββατο 26 Οκτωβρίου, Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας, επ. Λεμεσού. 

1ο Φεστιβάλ Ελιάς & Αρωμάτων
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Ευρύχου σε συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα, τους απόδημους και τους φίλους της κοινότητας, διοργανώνουν το 1ο Φεστιβάλ Ελαίων και Αρωμάτων. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο 26 & 27 Οκτωβρίου. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου Σολέας, τιμώντας παράλληλα τα 100 χρόνια εκπαιδευτικής προσφοράς του σχολείου. 
Info: Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Οκτωβρίου, προαύλιο χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου Σολέας, 10.00-20.00.Πληρ. 22932228.

7ο Ετήσιο Φεστιβάλ οίνου-ντομάτας και εδεσμάτων από το χώμα και το νερό του Φαρμακά
Για 7η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Τοπικών Παραδοσιακών Εδεσμάτων & Προϊόντων "Κοπιάστε" την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στην πλατεία του χωριού από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 17.00 το απόγευμα.Το φεστιβάλ διοργανώνει ο Σύνδεσμος Αποδήμων και φίλων και το Κοινοτικό Συμβούλιο Φαρμακά. Το 7ο Ετήσιο Φεστιβάλ οίνου-ντομάτας και εδεσμάτων από το χώμα και το νερό του Φαρμακά θα περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα, εκλεκτά εδέσματα, ζιβανία και κρασί. Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του τρόπου παρασκευής διάφορων παραδοσιακών εδεσμάτων του χωριού όπως Σιουσιούκκο, Παλουζέ, Κυδωνόπαστο, Χαλουμιών, Τραχανά, Κουλουράκια με το μέλι κ.ά., επιτόπια απόσταξη ζιβανίας, θα φτιάξουμε συνταγές με βάση την ντομάτα, όπως και εδέσματα χωρίς γλουτένη.
Info: Κυριακή 27 Οκτωβρίου, Φαρμακάς, επ. Λευκωσίας, 10.00-17.00.

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close